Hand-voet-mondziekte: vlekjesziekte kind
22 juli 2022 
6 min. leestijd

Hand-voet-mondziekte: vlekjesziekte kind

Pijnlijke, rode vlekjes op de handen, voeten en mondslijmvliezen van je kindje. Je noemt deze vervelende vlekjesziekte ook wel de hand-voet-mondziekte. Het is een besmettelijke kinderziekte die veroorzaakt wordt door een virus. In deze blog vertel ik je meer over de oorzaak, symptomen en behandeling van de hand-voet-mondziekte.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! 


Wat is de hand-voet-mondziekte?

De hand-voet-mondziekte is een bekende kinderhuidziekte, waarbij er allerlei vlekjes en blaasjes ontstaan. Op zowel de handen, voeten als in de mond. Je noemt het daarom ook wel de vlekjesziekte.

Helaas blijft het niet alleen bij uiterlijke kenmerken. De meeste kinderen voelen zich namelijk ook niet lekker. Het gaat dan meestal om een verkouden en grieperig gevoel.

De vlekjesziekte, ook wel HVM genoemd, komt vooral voor bij kinderen tussen de één en vijf jaar.  Meestal trekt de vlekjesziekte bij kinderen binnen twee weken vanzelf weer weg. In zeldzame gevoelen komt de hand-voet-mondziekte bij volwassenen voor. Ook dan trekken de vlekjes vanzelf weg, maar de klachten zijn wel wat erger.

hand-voet-mondziekte

Hand-voet-mondziekte herkennen

De hand-voet-mondziekte kun je dus herkennen aan een verandering van de huid. Maar ook aan hoe je kind zich voelt. De hand-voet-mondziekte begint namelijk vaak met hoge koorts en verkoudheidsklachten, als: keelpijn, een snotneus en hoesten. Hierna kunnen ook klachten ontstaan, als: buikpijn, misselijkheid, overgeven, hoofdpijn en geen eetlust hebben.

Ongeveer vierentwintig uur na de lichamelijke klachten, ontstaan er ook huidklachten. Je kunt de hand-voet-mondziekte vooral herkennen aan de rode vlekjes en blaasjes in de mond. Deze vlekjes en blaasjes zijn vaak erg pijnlijk. Met name, omdat je ze gemakkelijk stuk bijt tijdens het praten of eten. De vlekjes zullen hierdoor ook sneller geïnfecteerd raken, waardoor er zweertjes in de mond van je kind ontstaan.

Naast deze pijnlijke vlekjes en blaasjes in de mond, verschijnen er ook plekjes op de huid. En dan in het specifiek rode vlekjes en blaasjes op de handpalmen, voetzolen en soms ook rond de geslachtsdelen en in het gezicht. Deze vlekjes en blaasjes zijn niet groot. Ongeveer 2 tot 5 millimeter.

Daarnaast kunnen er dunne lijntjes op de nagels ontstaan. Bij sommige kinderen valt de nagel er zelfs af. Gelukkig groeien deze nagels vanzelf weer aan. Meestal is de nagel binnen drie maanden weer volledig terug gegroeid.

hand-voet-mondziekte

Is de hand voet mondziekte besmettelijk?

De hand-voet-mondziekte is heel besmettelijk. Een kindje kan zeven dagen voordat hij/zij besmet is geraakt, al iemand anders besmetten. Zonder zelf last te hebben van klachten. Maar ook twee weken nadat alle klachten verdwenen zijn, is een kind nog besmettelijk. Daarnaast kan iemand meerdere keren de hand voet mondziekte krijgen.

Hond-voet-mondziekte symptomen

Hieronder heb ik nog even kort alle hand-voet-mondziekte symptomen neergezet. De hand-voet-mondziekte kan erg lijken op waterpokken. Maar een groot verschil tussen beide is, dat de hand-voet-mondziekte vooral op de handpalmen, voetzolen en mondslijmvlies zit. En waterpokken over het hele lichaam.

  • Koorts
  • Verkouden
  • Buikpijn
  • Hoofdpijn
  • Misselijk
  • Overgeven
  • Blaasjes in mond kind
  • Vlekjes in mond kind
  • Blaasjes op handpalmen en voetzolen
  • Vlekjes op handpalmen en voetzolen

hand-voet-mondziekte

Oorzaak hand-voet-mondziekte

De oorzaak van hand-voet-mondziekte verschilt per kind. Maar het gaat altijd om een besmetting met een virus. Die wordt overgedragen van mens tot mens. Of van mens op voorwerp en vervolgens weer op mens.

Virussen die hier verantwoordelijk voor zijn, zijn onder andere: het coxsackievirus en het enterovirus virus. Het zijn super besmettelijke virussen. Die dus heel makkelijk worden overdragen. Bijvoorbeeld als iemand hoest en je ademt deze vochtdruppels in. Of door het vocht uit de blaasjes aan te raken.

Maar bijvoorbeeld ook als huid op huid contact maakt met een besmet persoon. Of als je speelgoed of een ander voorwerp aanraakt dat besmet is met het virus.

Deze besmetting kan al plaatsvinden, voordat het kindje klachten ontwikkeld. Dit maakt het virus extra lastig, omdat je vaak niet weet dat een kindje ziek is. In de meeste gevallen is een kind zelfs al een week ongemerkt besmet met het virus. Voordat hij of zij klachten krijgt.

hand-voet-mondziekte

Thuisblijven bij hand-voet-mond ziekte?

Kinderen die last hebben van de hand-voet-mondziekte hoeven officieel niet thuis te blijven. Dit komt, omdat ze al besmet zijn voordat de klachten optreden. Vaak is het daarom al te laat en hebben zij anderen al besmet. Bijvoorbeeld andere kinderen van het kinderdagverblijf of school.

Wel is mijn advies en mening hierover iets anders. Ik zou namelijk wel adviseren om je kind thuis te houden, om er zo voor te zorgen dat je kindje geen andere kinderen (meer) kan besmetten. Mits dit natuurlijk te plannen valt.

Mocht je kind wel naar school of het kinderdagverblijf gaan, dan is het belangrijk om de hand-voet-mond ziekte hier te melden. Zodat zij dit eventueel kunnen doorgeven aan andere ouders. De kans is namelijk groot dat er op dat moment meer kinderen besmet zijn met de hand-voet-mondziekte.

Hand voet mondziekte volwassene

En hand voet mondziekte bij volwassene, kan dat? Het kan wel, maar het is gelukkig heel zeldzaam. Vooral kinderen tussen de één en vijf jaar kunnen last krijgen van de vlekjesziekte. Als een volwassene toch besmet raakt en ziek wordt, gaat het vooral om ouderen mensen. Of mensen met een verminderde weerstand.

De klachten van de hand voet mondziekte bij een volwassene zijn helaas wel vaak erger dan bij kinderen. Het beste is om thuis te blijven en rust te nemen. Binnen twee weken zal de ziekte vanzelf weer overgaan.

hand voet mondziekte volwassene

Hand-voet-mondziekte behandelen

Helaas is er geen manier om de hand-voet-mondziekte te behandelen. Er bestaat dus ook geen medicijn tegen de vervelende vlekjesziekte. Het enige wat je daarom kunt doen, is de pijn en het ongemak die deze ziekte veroorzaakt verminderen. Hieronder lees je mijn tips!

Verminder de pijn

Je kunt de pijn van de hand-voet-mondziekte verlichten door een paracetamol aan je kindje te geven. Maar bijvoorbeeld ook door je kind op een waterijsje te laten zuigen. Dit werkt verkoelend en pijnstillend.

Daarnaast kan het helpen om zinkzalf op de blaasjes te smeren. Dit droogt de blaasjes in, waardoor ze sneller zullen verdwijnen. Tegelijkertijd remt zinkoxide eventuele jeukklachten én legt het een soort beschermlaag over de huid, waardoor de huid beter beschermd is tegen prikkels van buitenaf. Hieronder heb ik twee goede voorbeelden gezet van huidvriendelijke producten met zinkoxide:

Ook een huidvriendelijke talkpoeder op de blaasjes strooien kan helpen.

hand-voet-mondziekte

Eten en drinken

Je kunt je misschien wel voorstellen dat eten en drinken een opgave kan zijn, als je allemaal pijnlijke vlekjes en blaasjes in je mond hebt zitten. Daarnaast zorgt de hand-voet-mondziekte sowieso voor een verminderde eetlust. Toch is het belangrijk dat je kindje wel goed eet. Probeer daarom zacht of makkelijk kauwbaar voedsel te geven. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet:

  • Smoothies. Gebruik liever geen citrusvruchten. Deze kunnen namelijk bijten. Kies liever bijvoorbeeld voor bananen, appels, peren.
  • Vla of yoghurt
  • Stamppot
  • Spinazie a la crème
  • Macaroni
  • Soep
  • Aardappelpuree
  • Havermout(pap)
  • Avocado

hand-voet-mondziekte

Wanneer huisarts hand-voet-mondziekte?

De hand-voet-mondziekte verdwijnt meestal binnen twee weken weer. Maar als dit niet zo is, of je kindje heeft er erg veel last van, dan kun je ervoor kiezen om naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan eventueel een verdovende crème voorschrijven.

Misschien vind je dit ook interessant

Inmiddels heb ik voor heel veel verschillende huidklachten een productadvies op maat geschreven, waaronder ook voor baby's en kinderen. Dit advies lees je hier: baby,- en kinderproductadvies.

Daarnaast laat ik op de Sproet Instagrampagina regelmatig zien welke producten, voor kinderen en volwassenen, je beter niet kunt smeren. Omdat ze de conditie van je huid alleen maar beschadigen.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram