Intertrigo: smetplekken onder de plooien
Heb je last van rode, jeukende, plekken in je huidplooien? Waarschijnlijk zijn dit smetplekken. Een hele vervelende, maar ook veel voorkomende huidklacht. Een smetplek is eigenlijk een vorm van eczeem. Op zich niets om je zorgen over te maken, maar het kan wel fijn zijn om de huiduitslag aan te pakken. Dit kun je voor een groot deel zelf doen!
Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor smetplekken.
Samenvatting blog: wat helpt tegen smetplekken?
Heb je geen zin om de hele blog door te lezen, maar wil je wel weten wat je het beste kunt smeren tegen smetplekken? Hieronder vind je een aantal product tips uit deze blog!
Wat zijn smetplekken of intertrigo?
De betekenis van intertrigo is: smetten. Het wordt daarom ook wel smetplek of smetten genoemd. De medische termen voor smetplekken is: intertrigineus eczeem of dermatitis intertriginosa. Deze vorm van eczeem is geheel onschuldig, en ook zeker niet besmettelijk.
Wél geven smetplekken vaak klachten. En daarom is het fijn om er iets aan te doen. Maar wat kun je tegen smetplekken doen? Ik ga je helpen!
Hoe zien smetplekken eruit?
Je kunt smetplekken vooral herkennen aan de roodheid. Daarnaast jeuken de rode plekken en geeft het een brandende, schrijnende pijn. Soms kunnen de smetplekken ook vreemd ruiken en kunnen er schilfertjes op de plekken verschijnen.
De meest voorkomende locaties voor smetplekken zijn: smetplekken in de oksel, smetplekken in de lies, smetplekken tussen de tenen, smetplekken onder de borsten en smetplekken in baby plooien. Dit zijn namelijk plekken waar zweet en vocht gemakkelijk tussen twee delen van de huid blijft zitten. Vaak vergeten we bijvoorbeeld om de huid tussen de tenen of onder de borsten ook droog te deppen.
Oorzaak smetplekken
De smetplekken, oftewel eczeem plekken, ontstaan door een samenspel van een aantal factoren. Namelijk: warmte, vocht en wrijving. Vandaar ook dat de plekken te zien zijn in de lichaamsplooien. Je kunt je misschien wel voorstellen dat het hier vaak lekker warm is. En de huid hier sneller transpireert dan bijvoorbeeld je armen.
Maar dit transpiratie vocht kan niet weg, waardoor er maceratie ontstaat. Maceratie betekent dat de huid verweekt door langdurige blootstelling aan vocht. En helaas vinden bacteriën en schimmels het heerlijk om op zo’n plekje te leven. Op die manier gaat je huid dus ‘smetten’.
Daarnaast wrijft een huidplooi over de onderliggende huid, wat voor irritatie zorgt. Door de combinatie van overgroei van schimmels/ bacteriën en beschadiging van de huid door constante wrijving, ontstaan de smetplekken.
Uitlokkende factoren smetplekken
Er zijn een aantal factoren die de eczeem plekken kunnen triggeren. Voorbeelden zijn: overmatige transpiratie, urine verlies, het dragen van strakke kleren of strak zittende sieraden/ horloges tijdens het douchen en sporten.
Smetplekken baby
Ook bij baby’tjes zie je vaak smetplekken. Het zit dan vooral in de armplooien, het nekje en rondom de billen. Dit komt omdat baby’s natuurlijk een luier dragen. Poep en plas weekt hierdoor lang op de huid, waardoor maceratie ontstaat. Oftewel verweking van de huid. Dit vinden schimmels en bacteriën een heerlijke plek om zich te vermenigvuldigen.
Doordat de luier ook nog eens over de huid wrijft, ontstaat de combinatie: maceratie, huid beschadiging en overgroei van bacteriën/schimmels. De huid gaat smetten, waardoor er vuurrode smetplekjes ontstaan. Een voorbeeld van smetplekken bij een baby is luiereczeem. Benieuwd hoe je smetplekken bij een baby kunt behandelen? Lees dan mijn productadvies voor de babyhuid.
Voorkeurslocaties smetplekken
Smetplekken kunnen over het hele lichaam voorkomen. Je ziet ze vooral op de volgende locaties:
- Smetplekken achter oor
- Smetplekken oksel
- Smetplekken navel
- Smetplekken borsten
- Smetplekken lies
Behandeling smetplekken
Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om smetplekken te verminderen. Of zelfs om smetplekken te voorkomen:
- Dep je huid plooien altijd droog na het douchen of sporten.
- Als je last hebt van overgewicht is afvallen belangrijk.
- Het dragen van absorberende (katoenen) kleding kan helpen. Net als het dragen van een ondersteunende bh, waarbij de borsten goed hoog worden gehouden.
- Het kan helpen om een hemdje onder je bh te dragen om zo de borsten droog te houden.
- Het is aan te raden om onder niet-synthetisch beddengoed te slapen.
- Zorg dat de temperatuur in het huis niet te heet is, zodat de kans op transpiratie verkleind wordt.
Smetplekken insmeren
Naast bovenstaande zelfzorgmaatregelen kan gestart worden met het smeren van een lokale crème met indrogende en beschermende eigenschappen.
Smetplekken behandelen: zinkoxide
Een goed voorbeeld waarmee je de smetplekken kunt behandelen is een crème met zinkoxide. Zinkoxide remt namelijk jeuk en ontstekingen. Daarnaast droogt zinkoxide de plekjes in en legt het een soort beschermlaagje op je huid. Waardoor vocht niet meer bij de huid kan komen en de kans op irritatie verkleint. Mijn voorkeur gaat uit naar een crème, omdat dit de huid minder afsluit dan een zalf. Maar als de huid echt stuk is, is een zalf vaak prettiger en meer verzachtend.
Zinkoxide laat een wittig laagje achter op de huid. Het is belangrijk dat je deze zinkoxide resten altijd verwijdert, voordat je de crème opnieuw aanbrengt. Als je de resten van het zinkoxide wilt verwijderen kun je dit het beste doen met een watje met daarop wat olie. Bijvoorbeeld olijfolie. Dep wel goed droog. Hieronder heb ik twee goede voorbeelden gezet:
Smetplekken behandelen: Maizena poeder
Ook kun je maïzena poeder op de plekjes strooien. Huh, maar Maïzena is toch voor in de keuken? Yep.. het is oorspronkelijk een bindingsmiddel dat veel in de keuken gebruikt wordt. Maar dit poeder is ook heel effectief voor smetplekjes! Maïzena poeder heeft eigenlijk dezelfde werking als zinkoxide. Het geeft alleen wat meer rommel.
Smetplekken behandelen: talkpoeder
Talkpoeder is vergelijkbaar met maïzena poeder. Bij volwassenen kun je smetplekken met talkpoeder ook zeker behandelen. Maar voor baby's is de combinatie smetplekken en talkpoeder minder geschikt, omdat dit ingeademd kan worden door je baby’tje. Mocht je talkpoeder willen gebruiken, doe dit dan heel dicht op de huid, zodat de verstuiving niet wordt ingeademd. Een goed voorbeeld is deze Johnson & Johnson talkpoeder.
Smetplekken behandelen: Engels pluksel
Wat ook goed helpt tegen smetplekken is huid op huid contact voorkomen door een stuk Engels pluksel of gaasjes tussen de huidplooien te plaatsen. Hierop kun je eventueel nog een crème aanbrengen, om je huid te beschermen.
Smetplekken: sudocrème
Veel mensen zulle smetplekken behandelen met sudocrème. Maar ik raad het af om dit te gebruiken voor smetplekken. Sudcocrème bevat namelijk lavendelolie. Deze olie irriteert de huid enorm, dus meer alsjeblieft geen sudocreme! Smetplekken zullen alleen maar verergeren. En dit wil je juist voorkomen.
Daarnaast heeft lavendel de eigenschap om vrije radicalen aan te trekken. Dit zijn huid verouderende moleculen. De populariteit rondom sudocrème op smetplekken smeren is in mijn ogen daarom geheel onterecht.
Ook bij baby'tjes wordt sudocrème op smetplekken gebruikt. Denk aan smetplekken in de lies en luieruitslag. Maar juist baby's zouden deze grijze pot niet opgesmeerd moeten krijgen. De babyhuid is namelijk veel gevoeliger dan een volwassen huid. Ze zullen nog sneller reageren op de irriterende ingrediënten uit de sudocrème.
Vooral als de huid al beschadigd is door de luieruitslag geeft het problemen, omdat de ingrediënten zo dieper de huid kunnen dringen. En dit verergert het luiereczeem.
Je kunt beter baby smetplekken in de lies behandelen met een indrogende zinkzalf. Hetzelfde geldt voor luieruitslag. Of met deze barrière herstellende crème, waaraan ook zinkoxide is toegevoegd.
Geïnfecteerde smetplekken behandelen
Wanneer de smetplekken geïnfecteerd zijn uit dit zich in warmte, pijn, en lichamelijke klachten als koorts. Het is belangrijk om deze infectie te behandelen. Dit kun je doen door middel van een wondgel die de wondbacteriën dood. Een voorbeeld is Mesitran Soft.
Professionele hulp bij smetplekken behandelen
Als de smetplekken niet verbeteren of zelfs erger worden kan een huisarts de smetplekken behandelen. Althans, dit proberen natuurlijk! Hij of zij kan hydrocortisoncrème 1% voorschrijven. Dit dient dan 10 dagen te worden gesmeerd. En geeft vaak verlichting.
Daarnaast kan er ook een infectie van de smetplekken optreden. Een huisarts kan de smetplekken behandelen op onderstaande twee manieren. Afhankelijk van de type infectie.
- Schimmelinfectie op de smetplekken: de smetplekken zijn een fijne broedplaats voor schimmels. Bij teveel schimmels kan er een schimmelinfectie ontstaan. Het is belangrijk om dan miconazol crème 2% te smeren. Als de schimmelinfectie ook veel jeuk geeft kan er gekozen worden voor een combinatie van miconazol 2% en hydrocortison 1% crème.
- Bacteriële infectie op de smetplekken: de smetplekken zijn niet alleen een fijne broedplaats voor schimmels. Ook bacteriën houden van een natte omgeving. Er kan daarom een bacteriële infectie ontstaan. Het is belangrijk om dan te starten met fusidinezuurzalf.
Smetplekken oma weet raadt
Ik weet dat veel mensen Googelen op 'smetplekken oma weet raadt'. Zelf zit ik ook regelmatig op deze website voor handige huid, tuin en keuken tips. Maar de huid en cosmetica tips die worden gegeven vind ik vaak minder goed. Als je namelijk zoekt op 'smetplekken oma weet raadt', is vrijwel de eerste tip die je krijgt: sudocreme op smetplekken smeren.
De tips over maïzena en talkpoeder op smetplekken zijn daarentegen wel weer prima!