Winterhanden: blauwpaarse, koude handen
De kans is groot dat je er wel eens last van gehad hebt: jeukende, blauwpaarse, koude handen. Oftewel, winterhanden. Het is een seizoensgebonden huidprobleem waar je je geen zorgen over hoeft te maken. Winterhanden gaan namelijk vanzelf weer over. Wel geef ik in deze blog geef een aantal tips om winterhanden te verlichten!
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Wat zijn winterhanden?
Het fenomeen winterhanden is eigenlijk niets meer dan het hebben van koude handen. Met als gevolg: veranderingen aan de huid. De huidklacht komt daarom ook met name in de wintermaanden voor. Vaak samen met zogeheten: wintervingers.
Winterhanden is geen chronische of ernstige huidklacht, maar omdat winterhanden gepaard gaan met pijn en jeuk is het wel fijn om er iets aan te doen. Ik ga je hiermee helpen!
Oorzaak winterhanden
Winterhanden ontstaan dus door kou. Maar wat gebeurt er dan precies in je lichaam, waardoor deze huiduitslag aan ontstaat? De grote oorzaak ligt in je bloedsomloop. En dan met name de kleine bloedvaten.
Kleine bloedvaten
Als het buiten kouder wordt, vernauwen je bloedvaatjes. Dit is een soort beschermingsreactie van je lichaam. Op deze manier zorgen je bloedvaatjes er namelijk voor dat je lichaamstemperatuur op pijl blijft. Een gewenste reactie dus!
Normaal gesproken geeft deze vernauwing van de bloedvaatjes daarom ook geen problemen. De vaatvernauwing wordt snel weer opgevolgd door vaatverwijding. Maar bij winterhanden gebeurt dit niet. De bloedvaten blijven te lang vernauwd en dit heeft invloed op de bloedsomloop.
Bloed stroomt minder goed door een vernauwd bloedvat dan door een normaal of verwijd bloedvat, waardoor er bloed achterblijft in je vaten. Daarnaast veroorzaakt deze vernauwing van bloedvaten ook een tijdelijk zuurstof tekort in de huid.
Beide factoren zorgen voor blauwpaarse handen, zwelling, een branderig gevoel en jeuk. Je noemt deze jeuk ook wel winterjeuk, omdat het een jeuk is die optreedt door kou.
Hoe zien winterhanden eruit?
Je herkent winterhanden met name aan de huidverkleuringen. Meestal in de vorm van blauwpaarse plekken op de handen. Of juist hele bleke, gevoelloze handen. Bij ernstige gevallen van winterhanden ontstaan er ook blaasjes, wondjes en ontstekingen.
Verder zijn er bij winterhanden gezwollen plekken op de handen te zien. Deze zwelling zorgt vervolgens weer voor pijn en jeuk. Wat winterhanden extra vervelend maakt. Opvallend is dat de huidklachten vrijwel altijd op zowel de linker,-als rechterhand zitten.
Daarnaast zie je vaak dat mensen met winterhanden, of koude handen, ook last hebben van wintervoeten. Hierbij is eigenlijk hetzelfde aan de hand. Alleen gaat het dus om je voeten.
Voor zowel winterbenen, wintervoeten, wintervingers als wintertenen, geldt dat de klachten meestal een paar uur na blootstelling aan kou optreden. Maar het kan ook zomaar een paar dagen duren voordat er huidverschijnselen optreden.
Het fenomeen van Raynaud
Een vorm van wintervingers, is het fenomeen van Raynaud. Bij dit syndroom ontstaat er namelijk ook plotseling een verkleuring aan de vingers. Of tenen.
Als het fenomeen van Raynaud aan de vingers ontstaat, gaat het eerst om bleke vingertoppen. Die vervolgens langzaam paars of rood kleuren. Het is met name even schrikken als er bleke vingertoppen optreden, omdat dan ook even het gevoel uit je vingertoppen verdwijnt. Je noemt dit gevoel ook wel 'dode vingers'. Gelukkig verdwijnt dit gevoel weer, zodra de bleke verkleuring afneemt.
Het fenomeen van Raynaud treedt op als een soort aanval. Met kou als grootste oorzaak. Maar ook roken, migraine, chemotherapie, bètablokkers, lang achter elkaar typen en heftige emoties kunnen de huidklacht uitlokken. Hetzelfde geldt voor werken met trillende machines. Denk aan drilboren.
Een aanval duurt meestal niet langer dan vijf minuten. Wel kunnen je vingers pijn doen, tintelen, prikkelen en gloeiend aanvoelen als de normale huidskleur weer terugkomt.
Heb je veel last van de aanvallen? Dan kan je huisarts eventueel een bloeddrukverlagende medicijn voorschrijven om de kans op een aanval te verkleinen.
Symptomen winterhanden
Hieronder heb ik nog even alle symptomen van winterhanden op een rijtje gezet.
- Gezwollen handen
- Koude handen
- Paarsblauwe vlekken op de handen
- Winterjeuk
- Bleke vingers of bleke vingertoppen
- Zere handen
- Winterhanden en wintervingers
- Jeukende handen
Winterjeuk handen
Bij winterhanden is er sprake van jeuk. Je noemt dit ook wel winterjeuk. Het is een type jeuk die optreedt door temperatuurverschillen. Met name mensen met een gevoelig huidtype krijgen hier snel last van.
Winterjeuk voel je natuurlijk vooral zelf zitten, omdat het enorm jeukt. Maar je kunt de huidklacht ook zien zitten. De huid is rood, droog en schraal. Ook kunnen er kleine, rode bultjes en blaasjes ontstaan.
Behandeling winterhanden
Het hebben van winterhanden is niets ernstigs. De klachten verdwijnen meestal vanzelf weer, zodra je lichaam opwarmt. Om die reden is het niet nodig om winterhanden te behandelen.
Toch kan het goed zijn om in de winter wat extra aandacht te geven aan de verzorging van je handen. Om zo de kans op winterhanden te beperken. Daarnaast zijn er ook crèmes die je kunt smeren tegen de jeuk.
Vermijd uitlokkende factoren
probeer bij zowel winterhanden als het fenomeen van Raynaud zoveel mogelijk uitlokkende triggers te vermijden. Kou is hierin de grootse trigger. Je kunt koude temperaturen daarom zoveel mogelijk vermijden en goede handschoenen te dragen.
Draag het liefste verwarmbare handschoenen. Of leg ze van te voren even op de verwarming, zodat ze voorverwarmd zijn. Hieronder heb ik een aantal goede voorbeelden gezet:
- Deze Rbuyed voorverwarmde handschoenen
- Deze Pixmy voorverwarmde handschoenen
- Handschoenen met zilverdraad - met name effectief bij het fenomeen van Raynaud
Heb je last van het fenomeen van Raynaud? Probeer er dan eerst achter te komen wat bij jou de aanval uitlokt. Is het je medicatie? Krijg je het altijd na spanning of stress? Of werk je met drilboren die de aanval uitlokken? Probeer deze problemen, waar mogelijk, aan te pakken.
Ook roken is een grote trigger. Ik kan nu schrijven dat je beter kunt stoppen met roken, maar dit is nou eenmaal makkelijker gezegd dan gedaan. Weet wel dat dit de aanvallen hoogstwaarschijnlijk uitlokt...
Winterhanden insmeren
Er bestaat helaas geen speciale crème of zalf tegen winterhanden. Maar het smeren van de juiste cosmetica ingrediënten kan de conditie van je huid wel verbeteren, waardoor je minder snel last krijgt van droge handen. En ook beter weerbaar bent tegen kou en de kans op winterhanden.
Maar ja, wat smeer je? Er worden zoveel handcrèmes aangeboden. Allemaal zouden ze je klachten als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Toch is het tegendeel vaak waar. Veel handcrèmes bevatten juist irriterende stoffen en werken zo averechts. Op de Sproet Instagram pagina licht ik deze merken iedere week toe!
Voorbeelden van handcrèmes
Gelukkig zijn er ook merken die wél weten hoe het moet. Hieronder heb ik een aantal goede handcrèmes gezet. Ze bevatten beschermende en kalmerende ingrediënten, als: shea butter, niacinamide en vitamine C. Om zo de conditie van je handen te herstellen.
- Deze La Roche Posay handcrème - met name fijn bij droge, geïrriteerde handen
- Deze Eucerin handcreme met 5% ureum - met name fijn bij droge, schilferige handen
Voorbeelden van jeukstillende crèmes
Heb je vooral last van de jeuk? Dan kun je eventueel jeukstillende en verkoelende ingrediënten smeren. Een goed voorbeeld om op winterhanden te smeren is het ingrediënt zinkoxide.
Zinkoxide heeft namelijk de eigenschap om een beschermlaag over je huid te leggen. hierdoor reageert je huid minder snel op jeuk en kou prikkels.
Daarnaast werkt zinkoxide van zichzelf ook jeukstillend, verkoelend en indrogend. Deze laatste eigenschap zorgt ervoor dat eventueel aanwezige blaasjes en korstjes verminderen.
Hieronder heb ik een paar goede product voorbeelden gezet die je op jeukende winterhanden kunt smeren: