Zweten
22 augustus 2023 
5 min. leestijd

Zweten

Iedereen zweet. Dit is geheel normaal. Sterker nog; het is super gezond! Zweten zorgt er namelijk onder andere voor dat je lichaam op de juiste temperatuur blijft en wij niet oververhit raken. Toch kun je er ook last van hebben. Bijvoorbeeld als er sprake is van te veel zweten. In deze blog vertel ik je meer over zweten in het algemeen, de voordelen van zweten, maar ook de oorzaak van teveel zweten. Inclusief mijn tips hoe overmatig zweten te verminderen! 

Wat is zweten?

Mensen zweten, dit hoort er nou eenmaal helemaal bij. Maar wat is zweten precies? Als je het over zweten, of transpireren, hebt dan praat je eigenlijk over een fysiologisch proces waarbij je lichaam vocht afscheidt in de vorm van zweet. Dit gebeurt vooral wanneer je lichaamstemperatuur stijgt. Bijvoorbeeld tijdens het sporten, wanneer je zenuwachtig bent of omdat je in een warme omgeving bent. 

Je lichaamstemperatuur stijgt en je lichaam gaat als reactie hierop vocht uitscheiden in de vorm van zweet. Wat bestaat uit water, zouten en elektrolyten. Dit wordt aangemaakt door je zweetklieren en treedt bijna over je hele lichaam op. Het zweten helpt om de huid af te koelen en voorkomt zo dat je oververhit raakt. Een belangrijke lichaamsfunctie dus! 

Desalniettemin kan zweten ook heel vervelend zijn. Bijvoorbeeld als je last hebt van veel zweten terwijl je je helemaal niet inspant. Daarnaast kan het een onaangename geur veroorzaken. Deze geur ontstaat wanneer bacteriën op de huid de zweetcomponenten afbreken. Als je overmatig zweet kan deze geur nog intenser worden.  

Dit geeft vaak emotionele en psychosociale problemen, omdat mensen er veel ongemak van ervaren, zeker in sociale situaties. Bovendien kan veel zweten een uiting van een onderliggende aandoening zijn. Onderaan deze blog geef ik daarom ook goede tips tegen zweten!

zweten

Is zweten goed voor je?

Zweten is dus zeker goed voor je. Het is zelfs een essentiële lichaamsfunctie. Dit gaat overigens om een normale productie van zweet. Niet (te) veel zweten. Zweten houdt je lichaamstemperatuur goed op pijl. Wanneer je bijvoorbeeld fysiek actief bent of je gewoonweg in een warme omgeving bevindt, stijgt je lichaamstemperatuur. Als reactie hierop verhoogt je lichaam de zweetproductie, zodat je lichaamstemperatuur afkoelt en je niet oververhit raakt. 

veel zweten

Veel zweten oorzaak

Ondanks dat zweten dus bij de werking van ons lichaam hoort en gezond is, kan er ook sprake zijn overmatig zweten. Er zijn verschillende oorzaken die overmatig zweten kunnen triggeren. Bijvoorbeeld: het gebruik van medicijnen of het stoppen daarmee, lage bloeddruk, een hartinfarct (laag zuurstofgehalte) en gebruik van alcohol of drugs. Hieronder heb ik de belangrijkste oorzaken van overmatig zweten op een rijtje gezet: 

Onderliggende aandoening

Een mogelijke onderliggende oorzaak van overmatig zweten kan hyperhidrose zijn. Een aandoening waarbij de zweetklieren overactief zijn zonder duidelijke medische oorzaak. Met vaak psychologische gevolgen. Ook een te snel werkende schildklier zijn. Dit kan ervoor zorgen dat de zweetklieren ook overmatig zweet produceren. Vaak zonder duidelijke reden. Daarnaast kunnen mensen met diabetes ook last hebben van overmatige transpiratie tijdens fluctuerende in bloedsuikerspiegels. 

Ziek zijn ('s nachts zweten)

Verder kun je natuurlijk ook 'gewoon' ziek zijn en daarom plotseling overmatig zweten. Dit is bij koorts vaak het geval. Ook een infectie kan zweten versterken. Een arts kan eventueel doormiddel van bloedonderzoek onderzoek kijken over er sprake is van een infectie. Het zweten kan over het gehele lichaam optreden, maar meestal blijft het beperkt tot bepaalde lichaamsdelen: oksels, gezicht en handpalmen. Veel mensen ervaren hierbij ook overmatig zweten in de nacht, wanneer je juist niet actief bent.

Hormonen 

Veel vrouwen ervaren méér zweten rondom hun menstruatie of tijdens de overgang. Zeker wanneer opvliegers vaak opspelen. Opvliegers zijn een normaal verschijnsel tijdens de overgang. Echter kunnen opvliegers ook door een onderliggend probleem worden veroorzaakt. Denk aan niet goed werkende eierstokken, een overactieve schildklier en psychologische factoren.

veel zweten

Fysieke factoren

Een hele logische oorzaak van overmatig zweten is wanneer je je fysiek inspant. Bijvoorbeeld wanneer je een rondje hebt hardgelopen of goed je best hebt gedaan in de sportschool. Je lichaam wilt jouw temperatuur reguleren en dit doet het onder andere door tijdelijk de zweet productie omhoog te gooien. Op die manier koelt je lichaam af. Dit is ook de reden dat mensen zweten in warme omgevingen. Het zijn allemaal normale en vooral gewenste reacties! 

Emotionele factoren

Naast fysieke factoren zijn er ook emotionele factoren die voor zweten kunnen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een spannende presentatie. Van te voren kun je last heb van nervositeit, wat zich onder andere kan uiten in klamme handen. Maar ook natte plekken onder je oksels. Het hoort er allemaal bij. Hetzelfde geldt voor een flinke huilbui. Ook dit kan zorgen voor een tijdelijk verhoogde zweetproductie.

Bepaalde geneesmiddelen

Van bepaalde medicijnen is bekend dat ze tijdelijk voor meer zweten zorgen. Voorbeelden zijn bepaalde pijnstillers en antidepressiva. Ze hebben zweten helaas als bijwerking. Dit geldt trouwens ook voor stimulerende middelen zoals cafeïne. Ook dit kan zweten in gang zetten. Alhoewel je dan wel behoorlijk wat kopjes koffie moet drinken. 

Voeding en levensstijl

Wat veel mensen niet weten is dat bepaalde stoffen die je binnenkrijgt via voedsel of dranken ook voor zweten kunnen zorgen. Een voorbeeld is het eten van sterk gekruid of pittig voedsel. Misschien heb je zelf wel eens een pepertje gegeten, waar je spontaan klotsende oksels van kreeg. Ook alcohol of drugs kunnen je zweetklieren stimuleren en zo snel zweten uitlokken. 

zweten

Wat te doen tegen zweten?

Er zijn verschillende dingen die je tegen zweten kunt doen. Zweten laten verdwijnen kan overigens niet. Het meest voor de hand liggende product is een goede deodorant. Maar ook zogeheten botuline injecties (kleine injecties), anticholinergica (medicatie die via de zenuwen de activiteit van zweetklieren onderdrukken), MiaDry (met elektromagnetische energie worden zweetkliertjes uitgeschakeld) en X zijn maatregelen die genomen worden om het zweten te verminderen. 

Aan deze maatregelen kunnen ook nadelen zitten. Zo is van anticholinergica bekend dat het kan zorgen voor een droge mond, slechte stoelgang en slapeloosheid. En geeft een MiaDry behandeling vaak een geïrriteerde huid, een droge huid en verkleuring van kleding. Om die reden zou ik het zweten eerst proberen te verminderen met een goede deodorant. 

Goede deodorant Kruidvat

We praten vaak over deodorant in het algemeen, maar er zijn eigenlijk twee soorten: anti-perspirant en anti-transpirant. Een anti-perspirant vermindert het zweten zelf door de zweetklieren tijdelijk te blokkeren. Een anti-transpirant daarentegen richt zich niet op het verminderen van de zweetproductie, maar op het bestrijden van de geur. 

Als mensen veel zweten is mijn advies om eerst te kijken wat het gebruik van een anti-perspirant met de zweetproductie doet. Bekijk hier het complete Kruidvat Deodorant assortiment voor voorbeelden van zowel anti-transparant als anti-perspirant.

Aanpassingen in levensstijl

Naast het gebruik van een goede deodorant kunnen ook bepaalde aanpassingen in je levensstijl resulteren in minder zweten. Zorg er bijvoorbeeld dat je goed drinkt, eventueel extra zout neemt (bijvoorbeeld bouillon), je in een koele omgeving bevind (zweet verdampt sneller), alcohol of drugs minimaliseren, luchtige katoenen kleding dragen (kan zweet makkelijker verdampen) en je huid goed schoon houden. 

deodorant zweten


Dit artikel is geschreven in samenwerking met Kruidvat. Wel is de tekst volledig door mijzelf geschreven. Ik sta daarom ook geheel achter de inhoud van deze blog. 

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram