Het was waarschijnlijk altijd een ver van je bed show. Maar opeens heb je er ook last van: aambeien. Iedereen kent ze wel, maar als je er zelf ook last van hebt, weet je pas écht hoe vervelend ze zijn. Een aambei is kortgezegd een bultje bij de anus. Deze kan zowel inwendig als uitwending zitten. Beide aambeien zijn onwijs vervelend. In deze blog vertel ik je meer over aambeien symptomen, de oorzaak, mijn tips tegen aambeien en een fijne aambeien zalf.
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Wat zijn aambeien?
Aambeien zijn allereerst natuurlijk onwijs vervelend en pijnlijk. Dit ongemak wordt veroorzaakt door een bultje bij de anus. Meestal zitten de aambeien aan de binnenkant van je darm. Net vóór de anus. Maar ze kunnen ook naar buiten treden. Net buiten de anus. Het wordt dan een uitwendige aambei genoemd. Deze uitwendige aambeien voel en zie je zelf ook zitten.
Een aambei is dus een bultje bij de anus. Het wordt veroorzaakt door een kluwen aan aders. In je darmen zitten namelijk allemaal bloedvaten. Als deze bloedvaten gaan opzwellen, ontstaat er een hard bobbeltje.
Gelukkig zijn aambeien onschuldig. Behandeling is daarom ook niet nodig, want ze zullen vanzelf weer wegtrekken. Toch kunnen de aambeien bij sommige mensen zoveel klachten geven, dat het fijn is om er toch iets aan te doen. Maar wat kun je doen? Ik ga je hiermee helpen!
Verschillende soorten aambeien
Je hebt eigenlijk twee soorten aambeien,: inwendige aambeien en uitwendige aambeien. Er kan ook sprake zijn van een combinatie van beide. De aambei zit dan voor een deel inwendig en voor een deel uitwendig. Hieronder leg ik het verschil uit tussen inwendige en uitwendige aambeien.
Aambei inwendig
De naam zegt het eigenlijk al: aambeien die nog binnen in je darmen zitten. En dus (nog) niet zijn uitgetreden. Het is een kluwen van opgezwollen bloedvaten, net boven je sluitspier. Als je je vinger naar binnen duwt, kun je de aambei (hard bobbeltje) vaak wel voelen zitten.
Over het algemeen geven de inwendige aambeien weinig pijnklachten. Maar ze kunnen uiteindelijk wel veranderen in uitwendige aambeien. En zo voor meer klachten zorgen.
Aambei uitwendig
Uitwendige aambeien zijn, zoals de naam al zegt, aambeien die wél naar buiten zijn getreden. Het gaat hierbij dus om kluwen bloedvaten. Die zijn gaan opzwellen en uiteindelijk buiten de anus zijn getreden. Als een soort uitstulping. Oftewel, een uitwendige aambei.
Naast het feit dat je ze deze aambeien met het blote oog ziet zitten, geven ze ook meer ongemakken dan inwendige aambeien doen. Je voelt vaak een drukkend gevoel rondom je anus. Samen met jeuk en pijn tijdens de ontlasting. Maar ook als je helemaal niets doet, kunnen uitwendige aambeien voor veel pijn en ongemak zorgen.
Hoe zien aambeien eruit?
Hoe aambeien eruit zien hangt af van de plek van de aambei. Zo kun je uitwendige aambei goed zien zitten. Terwijl je een inwendige aambei vooral voelt zitten. Zowel inwendige als uitwendige aambeien zien eruit als een soort bobbelige uitstulping. Sommige vergelijken het met een klein kussentje.
De inwendige aambeien kun je met het blote oog dus niet zien zitten. Je zou denken, hoe kom je er dan achter dat je er last van hebt? Nou, dit komt vooral, omdat inwendige aambeien wel voor fysieke klachten zorgen. Zo veroorzaken inwendige aambeien bloed tijdens of na de ontlasting.
Bij uitwendige aambeien kom je er daarentegen vaak achter, omdat je het zowel voelt als ziet zitten. Wat je ziet is een rood tot bruine uitstulping van adertjes. Het lijkt een beetje op dezelfde 'structuur' als hersenen en darmen. Heel bobbelig en oneven. Daarnaast geven de aambeien een pijnlijk, jeukend en drukkend gevoel rondom de anus.
Aambeien bloed
Een typisch kenmerk van aambeien is 'aambeien bloed'. Oftewel bloed wat veroorzaakt wordt door de aambei. Dit komt, omdat de aambei natuurlijk uit bloedvaten bestaat. En deze bloedvaten kunnen stuk gaan en gaan bloeden.
Bij een inwendige aambei ontstaat aambeien bloed eigenlijk alleen tijdens de ontlasting. Op dat moment komt de ontlasting namelijk lang de aambei. En kan deze stuk gaan. Uitwendige aambeien daarentegen kunnen ook bloeden, als je ze zelf aanraakt, ze langs je onderbroek schuren of als je er met een wc papiertje te hard tegenaan schuurt.
Aambeien symptomen
Hieronder heb ik nog even alle typische aambeien symptomen gezet:
- Aambei hard bobbeltje
- Bultje bij anus
- Uitstulping van aderen
- Kluwen van aderen
- Drukkend gevoel anus
- Verlies van aambeien bloed bij ontlasting
- Branderig gevoel
- Pijn en jeuk
Oorzaak aambeien
Aambeien ontstaan vooral door een te hoge druk rond de anus. Hierdoor vergroot namelijk ook de druk in je bloedvaten, waardoor deze gaan opzwellen en er een bultje bij de anus ontstaat. Oftewel een inwendige aambei. Of, als er nog meer druk ontstaat, een uitwendige aambei.
Deze hoge druk op de bloedvaten kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Hieronder leg ik de meest voorkomende facturen, en dus oorzaken van aambeien, uit.
Aambeien door hoesten
Als je veel hoest, kan het voorkomen dat er teveel druk op de bloedvaten rondom je anus ontstaat. Deze druk kan voor zwelling van de bloedvaten zorgen. En zo voor aambeien.
Aambeien zwangerschap
Aambeien tijdens de zwangerschap komt veel voor. Op zich is dit ook wel weer logisch. Tijdens je zwangerschap neemt de druk in de bloedvaten in de buik toe. Hierdoor kunnen ook de bloedvaten in je darmen deze hoge druk voelen. En gaan opzwellen.
Maar naast aambeien tijdens de zwangerschap, wordt het risico ook vergroot tijdens de bevalling. Je zet dan natuurlijk veel druk, waardoor de druk in de bloedvaten verhoogd wordt en kunnen opzwellen.
Aambeien door lang staan
Het klinkt misschien een beetje gek, maar ook als je lang staat zonder te bewegen, kan dit voor aambeien zorgen. Het zorgt ook weer voor een verhoogde druk in de bloedvaten boven de anus. En zo voor een vergroot risico op aambeien.
Aambeien door stoelgang
Een andere, veelvoorkomende, oorzaak is aambeien door een verminderde stoelgang. Als je ontlasting erg hard is, moet je meer persen. En ontstaat een verhoogde druk op de bloedvaten rondom je anus. Wat het risico op aambeien vergroot. En ook het ophouden van je ontlasting, zorgt voor een verhoogde druk in deze bloedvaten.
Aambeien behandeling
Zoals ik aan het begin van deze blog ook al zei, hoeven aambeien in principe niet behandeld te worden. In de meeste gevallen zullen de aambeien namelijk vanzelf weer wegtrekken. Toch zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de pijn en het ongemak van de aambeien te verminderen. Hieronder lees je mijn tips!
Tip 1. Zorg voor een goede stoelgang
Je kunt je misschien wel voorstellen dat een harde ontlasting een nadelig effect heeft op de aambeien. Je zet dan meer kracht. Wat de de kans op een beschadiging van de aambei of het uittreden van de aambei vergroot. Zorg er daarom voor dat je voldoende drinkt. Minimaal 1.5 liter per dag, zodat je ontlasting niet uitdroogt en dus zacht blijft.
Probeer daarnaast iedere dag voldoende te bewegen en vezelrijk voeding te eten. Denk aan fruit, groente en volkoren producten. Ze dragen allemaal bij aan een betere stoelgang. Voel je dat je naar de wc moet? Ga dan ook meteen. Anders heb je kans dat de ontlasting toch weer hard wordt. Probeer ook echt de tijd te nemen. Hard persen vergroot het risico op aambeien.
Tip 2. Laxeren
Laxeertabletten of laxeerpoeder kan helpen om de ontlasting zachter te maken, waardoor het risico op aambeien kleiner wordt. En al bestaande aambeien sneller genezen. Je kunt laxeertabletten gewoon zonder recept halen of bestellen. Bijvoorbeeld deze laxeer tabletten.
Tip 3. Gebruik zacht wc papier
Ook het wc papier dat je gebruikt, heeft invloed op de aambeien. Hard wc papier schuurt en maakt de aambeien sneller stuk. Daarnaast bevat vochtig wc papier vaak parfum of geurstoffen Wat ook irriterend werkt. Kies daarom altijd voor zacht meerlaags toilet papier. Of vochtige wc doekjes zonder parfum en geurstoffen.
De vochtige doekjes zijn vaak wel wat zachter voor je huid en daarom meer geschikt bij aambeien. Hieronder heb ik twee parfumvrije voorbeelden gezet:
Tip 4. Pijn verzachten met aambeien zalf, gel of spray
Het smeren van aambeien zalf kan helpen om de aambeien pijn te verlichten. Je hebt eigenlijk twee soorten aambeien zalf: verzachtende en verdovende. Verzachtende aambeien zalf is een zalf met hydraterende, beschermende en eventueel jeukstillende stoffen.
Bijvoorbeeld: vaseline, cetomacrogol, zinksulfaat of een combinatie hiervan. Ze leggen een beschermlaagje op de aambei en verlichten klachten als jeuk en pijn. Daarnaast heeft zinksulfaat een licht samentrekkend effect, zodat de aambei krimpt. Hieronder heb ik vier voorbeelden gezet.
- Deze aambeien gel - verzachtend en verkoelend
- Deze aambeien spray - verzachtend en verkoelend
- Deze (aambeien) zalf - verzachtend en licht krimpend
- Deze (aambeien) zalf - verzachtend
Tip 5. Pijn verdoven met aambeien zalf
Verdovende aambeien zalf bevat daarentegen verdovende stoffen, zoals: lidocaïne of cinchocaïne. Lidocaïne kun je gewoon zonder recept bestellen. Cinchocaïne is helaas alleen op recept verkrijgbaar. Hieronder heb ik een aantal goede voorbeelden van receptvrije aambeien zalf gezet.
- Deze aambeien zalf - verdovend
- Deze aambeien zalf - verdovend
Tip 6. Pijn aambeien verzachten met zetpillen
Naast aambeien zalf, kunnen ook zetpillen de aambeien pijn verlichten. Met een zetpil kun je de aambei namelijk een beetje naar binnen drukken. Daarnaast zitten er in zetpillen, net als in aambeien zalf, pijnverzachtende stoffen, zoals bijvoorbeeld lidocaïne.
Tip 7. Goede hygiëne
Het is ook belangrijk dat de aambeien goed schoon worden gehouden. Als je net naar de wc bent geweest, is het daarom verstandig om de anus schoon te maken met lauwwarm water. En daarna droog te deppen. Niet wrijven! Wat ook kan helpen is met een wattenstaafje en olijfolie de aambei schoonmaken.
Tip 8. Neem een warm bad
Het nemen van een warm bad heeft eigenlijk twee voordelige effecten op aambeien. Allereerst maakt het de aambeien schoon, zonder dat je er zelf aan hoeft te zitten. Dit maakt het een hele huidvriendelijke manier van schoonmaken. Daarnaast zorgt de warmte van het bloed voor een vermindering van de aambeien pijn en jeuk.