Arganolie: alles wat je moet weten
Arganolie wordt door veel websites en 'beauty' bloggers aangeprezen als een soort wondermiddel. Voor zowel je huid als haren. Maar is dit terecht? In deze blog vertel ik je er alles over! Inclusief een aantal voorbeelden van goede, natuurlijke, arganolie flesjes.
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Wat is argan olie?
Argan olie is een olie dat uit de arganboom wordt gewonnen. Deze arganboom (argania spinosa) groeit met name in Marokko. Dit verklaart ook meteen waarom arganolie zo razend populair is in dit land.
Je kunt de pure olie in vrijwel iedere winkel scoren en ook in allerlei cosmetica producten zit de olie verwerkt. Denk aan: shampoos, conditioners, maskers, crèmes, serums. Het gaat namelijk om een veelzijdige olie dat voor meerdere dingen uitkomst kan bieden. In deze blog vertel ik je er alles over!
Wat zit er in arganolie?
Arganolie zou dus allerlei voordelen hebben. Maar welke stoffen zijn hier dan verantwoordelijk voor? Arganolie bevat zowel vetzuren als antioxidanten. Met name het antioxidant vitamine E vind je terug in de arganolie. Deze concentraties zijn trouwens wel minder spannend dan wat veel fabrikanten beweren.
Daarnaast bevat arganolie carotenoïden. Dit zijn, net als vitamine E, antioxidanten die je huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Tegelijkertijd hebben deze antioxidanten een kalmerende en ontstekingsremmende werking. Wat het met name geschikt maakt voor de geïrriteerde huid en/of de erg gevoelige huid.
Hier blijft het niet bij. De olie bestaat ook nog uit essentiële vetzuren. Met als belangrijkste vetzuren: linolzuur en omega 6-vetzuren. Deze vetzuren maken je huid lekker zacht en zorgen ervoor dat je huid soepel blijft. Daarnaast verbeteren de vetzuren je huidbarriere functie. Hierdoor kan water minder snel uit de huid ontsnappen, waardoor de droge huid minder droog wordt.
Maar arganolie is niet alleen geschikt voor de droge huid. Ook de vette huid heeft baat bij het smeren van deze olie. Dit klinkt misschien een beetje dubbel, omdat een vette huid tenslotte al vettig genoeg aanvoelt. Maar wat de olie zo effectief maakt is de aanwezigheid van squaleen. Deze stof heeft de eigenschap om vette plekjes minder vet te maken en droge plekken minder droog.
Waar is arganolie goed voor?
Dat arganolie aan allerlei cosmetica producten wordt toegevoegd is dus niet zo gek. Het heeft tenslotte voordelen voor zowel je huid, haren als onze gezondheid:
Effect arganolie huid
Argan olie bevat een relatief hoge concentratie werkzame stoffen, waaronder dus antioxidanten en vetzuren. Om die reden kan arganolie je huid hydrateren, verzachten en soepeler maken. Dit maakt het een fijne olie voor de droge huid. Maar ook zeker de gevoelige huid, omdat antioxidanten een kalmerende werking op de huid hebben.
Tegelijkertijd zorgen de antioxidanten uit arganolie ervoor dat de olie je huid beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan: zonlicht, vrije radicalen, milieu vervuilende stoffen en rook. En zo automatisch ook tegen tekenen van huidveroudering, waaronder: rimpels, fijne lijntjes, pigmentvlekken en grove poriën.
Maar of de olie in de praktijk ook zo goed werkt, hangt heel erg af van de arganolie die je kiest. De kans is groot dat er in jouw cosmetica product maar weinig echte arganolie zit. Vaak wordt koudgeperste cosmetische arganolie namelijk op een andere manier gewonnen dan een flesje pure arganolie, waardoor er uiteindelijk veel minder werkzame stoffen overblijven.
Je kunt daarom beter gaan voor pure arganolie (koudgeperste olie) en een paar druppels arganolie door je eigen crème druppelen. Op die manier heb je de voordelen van zowel de arganolie als de ingrediënten uit je crème! Mits je crème natuurlijke voldoende concentraties werkzame stoffen bevat.
Effect arganolie haren
Ook voor je haren kan een flesje arganolie uitkomst bieden. De onverzadigde vetzuren in arganolie zorgen dat droge haren minder droog worden en pluizig haar minder pluist.
Ook is inmiddels bekend dat arganolie helpt om beschadigd haar te herstellen en de kans op nieuwe schade te beperken. Net als het beschermen van je gezicht, beschermt arganolie namelijk ook je haren tegen vrije radicalen. Zo maakt het frequent smeren van goede arganolie je haren sterker, gladder en beter doorkambaar.
Een olie dat tegenwoordig ook als een soort 'wondermiddel olie' voor je haren wordt gezien is rozemarijnolie. Het zou haargroei stimuleren en haaruitval remmen. Maar werkt de olie echt zo goed? In deze blog vertel ik je er meer over: Rozemarijnolie haartrend. Inclusief voor,- en na foto's.
Effect arganolie gezondheid
Arganolie wordt niet alleen gesmeerd, maar ook gegeten. Vooral in de Marokkaanse keuken wordt arganolie aan allerlei gerechten toegevoegd vanwege de unieke nootachtige smaak. Zo wordt de olie gebruikt als boord dip, als salade dressing, maar ook in ovenschotels vind je de olie vaak terug.
Dit heeft niet alleen voordelen voor onze smaakbeleving, maar ook voor onze gezondheid. Er is namelijk aangetoond dat aragan olie de kans op hart en vaatziekten vermindert. Dit komt hoogstwaarschijnlijk, omdat arganolie het cholesterolgehalte kan verlagen en de bloedomloop kan verbeteren. Hierdoor neemt het risico op hart,-en vaatziekten af.
Daarnaast is inmiddels bewezen dat de hoge concentratie vetzuren in arganolie het immuunsysteem versterkt. Op die manier maakt arganolie je lichaam dus beter weerbaar tegen ziektemakers van buitenaf.
Hoe wordt argan olie gemaakt?
Arganolie wordt dus voornamelijk gewonnen uit noten die aan de arganboom groeien. De noten worden gepeld, gebrand en geperst. Deze arganolie productie kan op verschillende manieren gebeuren:
Manier 1. Arganolie produceren
Eén manier om arganolie te produceren is door de argan noten eerst handmatig te plukken. Dit proces is behoorlijk arbeidsintensief. Vervolgens worden de noten gepeld en worden de zaden uit de noten gehaald.
Hierna moeten de noten nog geroosterd worden. Dit geeft de olie namelijk een nootachtige smaak en is nodig om de olie goed uit de noot te persen. Dit persen gebeurt ook vaak met de hand en is heel tijdrovend en daarom kostbaar.
Manier 2. Arganolie produceren
Een andere manier om arganolie te produceren is door de noten uit geitenpoep te verzamelen. Geiten eten namelijk argan noten op en poepen deze noten vervolgens zonder schil uit. Op die manier hoef je "alleen nog" de gepelde noten uit de geitenpoep te verzamelen. Het is pellen is tenslotte al gedaan.
Deze manier is niet alleen arbeidsonvriendelijk, maar ook onhygiënisch. Dit geldt trouwens ook voor de eerste manier van arganolie winnen hierboven. Je weet tenslotte niet wie de noten gepeld en/of de noten geperst heeft. Daarnaast kan de arganolie hierdoor stoffen bevatten die de huid irriteren.
Sinds de vraag naar pure arganolie ook in andere landen stijgt, wordt de olie vaker doormiddel van machines uit de argannoten geperst. Ondanks dat dit minder aantrekkelijk klinkt, is de kwaliteit van de arganolie wel vaak beter. Onderaan deze blog geef ik voorbeelden van goede, pure arganolie!
Waar moet ik op letten als ik arganolie koop?
Als je arganolie gaat kopen, kun je op een aantal dingen letten. Dit zijn punten waar ik zelf op zou letten, omdat ze de kwaliteit en werkzaamheid van de arganolie vergroten.
1. Arganolie hoeft niet super duur te zijn
Allereerst, is het goed om te weten dat arganolie niet goedkoop is. Zie je een flesje pure arganolie van 100 ml onder de twintig euro staan? Dan is de kans groot dat de kwaliteit van de olie niet zo goed is en dat de arganolie ook niet lang houdbaar is. Maar ik soms ook flesjes voorbij komen van bijna honderd euro. Dit is echt overdreven.
2. Ga voor 100% pure arganolie
Verder kun je het beste voor 100% pure arganolie gaan. Zonder toevoeging van andere oliën (vaak goedkope oliën) of oplosmiddelen. Deze oliën herken je aan de zin 'enriched oil' dat op het flesje arganolie vermeld staat.
3. Kies voor een donkere verpakking
Daarnaast zou ik altijd gaan voor pure arganolie, dat verpakt zit in een donker flesje. Oliën zijn namelijk heel gevoelig voor licht en zuurstof. Ze kunnen gaan oxideren, waardoor ze uiteindelijk juist de tegenovergestelde werking zullen hebben op de huid.
Beste arganolie
Als je op zoek bent naar de beste arganolie, is het dus vooral belangrijk om voor een 100% natuurlijke olie te gaan. Het liefste biologische arganolie. En dit te mengen met je crème óf direct over je crème aan te brengen. Op die manier profiteer je namelijk het meeste van alle voordelen die de olie heeft!
Hieronder vind je drie voorbeelden van arganolie die ik zelf op mijn huid gebruikt heb en tevreden over ben:
Hoe gebruik je arganolie?
Je kunt arganolie natuurlijk op meerdere manieren gebruiken en zowel op je haren als gezicht aanbrengen. Hieronder geef ik een aantal tips, hoe ik de arganolie zelf zou smeren
Arganolie huid gebruiken
Als je de arganolie op je huid gebruikt, zijn er twee manieren die ervoor dat je het meeste uit de olie haalt. De eerste manier is een paar druppels arganolie mengen met je eigen crème. Je zorgt er zo voor dat je crème meer effectieve stoffen bevat, namelijk antioxidanten en vetzuren uit de arganolie.
Is je huid erg droog? Dan kun je de olie ook gebruiken als een soort afdekkend, vettig laagje, over je crème. Je smeert eerst je crème op en laat dit even in de huid trekken tot het niet meer plakkerig aanvoelt. Vervolgens breng je hier overheen een laagje olie aan. Dit zorgt ervoor dat de ingrediënten uit je crème diep in de huid dringen en dat water minder snel uit de huid verdampt.
Tip: druppel een beetje arganolie op een watje en haal er je make up mee af. Het maakt binnen no time je gezicht schoon! Zelfs waterproof make up.
Arganolie haar gebruiken
Naast de huid heeft arganolie ook voordelen voor je haren. Zo maakt het je haren zachter, minder pluizig en geeft het meer glans. Ook dit kun je weer op twee manieren aanpakken.
De meest gebruikte manier is om je haren van wortel tot punt in te smeren met vijf tot acht druppels arganolie. Doe dit een halfuurtje voordat je gaat douchen en gebruik de olie liever niet op je hoofdhuid. Nadat de arganolie is ingetrokken kun je jouw haren uitspoelen en wassen zoals je normaal doet. Hierna voelen je haren heerlijk zacht aan!
Een andere manier is de arganolie in je shampoo druppelen. Zelf vind ik dit altijd een beetje tricky, omdat de kans groter is dat je haren na het wassen nog vet aanvoelen. Het is altijd even uitvogelen hoeveel olie je nodig hebt om nét die verzorging te bieden, zonder dat je haren er vettig uitzien.
Kun je allergisch zijn voor arganolie?
Ja, je kunt allergisch zijn voor arganolie. Ook als het om pure arganolie gaat, en er dus geen andere stoffen zijn toegevoegd, kan de olie irriteren wanneer je het op de huid gebruikt. De arganolie wordt tenslotte gewonnen uit noten, waardoor met name mensen met een noten allergie op arganolie kunnen reageren.
Hoe moet je arganolie bewaren?
Het is belangrijk om arganolie op een koele en donkere plek te bewaren. Dit betekent niet dat je het in de koelkast moet zetten, maar het flesje moet niet in de zon staan. Je kunt de arganolie beter in kamer zetten waar de verwarming niet of niet vaak aanstaat. Bijvoorbeeld in een voorraad kastje of badkamer kastje.
Als arganolie namelijk in een te warme omgeving staat, gaat de olie stollen. Het verandert dan in een vetachtige wax. Deze wax verandert gelukkig wel weer in een olie, zodra het opwarmt. Daarnaast kan zonlicht de olie laten oxideren. De olie geeft dan een tegenovergesteld effect op de huid.
Waarom is arganolie zo duur?
Dat arganolie relatief duur is heeft meerdere redenen. Allereerst, is de arganboom een vrij zeldzame boom. Het groeit alleen in bepaalde delen van Marokko, waardoor arganolie zelf ook als één van de zeldzaamste oliën wordt gezien. Bovendien duurt het onwijs lang voordat er uiteindelijk een argannoot aan de boom groeit. Soms wel vijftig jaar!
Daarnaast is de manier van productie natuurlijk erg tijdrovend en arbeidsintensief. Ik schreef het hierboven ook al, maar het grote deel van de arganolie productie gaat nog steeds andmatig. De argannoten moeten geplukt, gepeld, geroosterd en geperst worden.
Daarnaast verloopt de productie van arganolie heel duurzaam en zo traditioneel mogelijk. Met respect voor het milieu. Ook dit maakt de olie kostbaarder dan oliën die op grotere schaal worden geproduceerd.
Wat zijn de voordelen van arganolie smeren?
Hieronder heb ik alle voordelen van arganolie op een rijtje gezet. Om van zoveel mogelijk van deze voordelen te profiteren zou ik de arganolie altijd gebruiken in combinatie met andere huid producten, zoals je crème of serum.
- Argan olie helpt je haren zachter en beter doorkambaar te maken
- Arganolie vermindert ontstekingen en zo eventuele roodheden
- Arganolie beschermt je gezicht en haren tegen vrije radicalen
- Arganolie verkleint de kans op rimpels en fijne lijntjes door de toevoeging van vitamine E
- Arganolie hydrateert de huid en haren
- Arganolie kan de kans op hart,- en vaatziekten verminderen
Gebruikte bronnen
Hieronder vind je een aantal bronnen die ik gebruikt heb bij het schrijven van deze blog!
- Nutrition and Food science technology (2022)
- Clinical interventions in aging (2022)
- International Journal of Molecular Sciences (dec, 2017)
- International Journal of Molecular Sciences (mei, 2017)
- International Journal of Dermatology (2017)