Ik Skin Perfection SPF review: BB Cream, Sun Face en Sun Body

Een nieuwe IK Skin Perfection review! Dit keer over drie SPF producten; een BB cream met SPF 20, een gezichtszonnebrand crème met SPF 50 en een lichaamszonnebrand spray met SPF 30. Alle producten claimen huidverbetering en bescherming te bieden. Maar in hoeverre maken ze dat waar? In deze review duik ik dieper in op de formuleringen en texturen!

Het merk Ik Skin Perfection

Eerst even kort iets over het merk IK Skin Perfection. Ik heb er al eerder deze Ik Skin Perfection review geschreven. Het gaat om een Nederlands huidverzorgingsmerk dat focust op huidverbetering zonder huidbelasting. Om de producten zo (ook) geschikt de maken voor de gevoelige huid. Hun filosofie draait om het herstellen en beschermen van de huidbarrière en het ondersteunen van het natuurlijke microbioom.

Ook werkt het merk volgens het principe van 'Reset, Restore, Renew' waarbij de huid eerst in balans wordt gebracht voordat actieve werkstoffen worden ingezet. Hiervoor worden groene cosmeceuticals gebruikt. Oftewel plantaardige werkstoffen die wetenschappelijk onderbouwd zijn. Verder zijn de producten vaak vrij van parfum, alcohol en microplastics.

In deze review richt ik me specifiek op: de IK Skin Perfection BB cream, IK Skin perfection gezichtszonnebrand en IK Skin Perfection lichaamszonnebrand. De eerste twee producten heb ik zelf thuis staan en dus ook uitgeprobeerd. Het laatste product, de lichaamszonnebrand, heb ik niet gebruikt. En gaat qua review daarom puur over de formule!


1. IK Skin Perfection BB Cream SPF 20 review

Ik begin deze review met een productcategorie waar ik over het algemeen niet veel goede adviezen voor heb; BB creams. Zoals ik in mijn BB cream blog ook al schreef, kan er veel misgaan bij het ontwikkelen van een BB cream. Het is tenslotte een dagcrème, zonnebrand en (subtiele) foundation in één. Vaak sta ik niet achter de gebruikte zonnefilters, de overige ingrediënten óf niet achter de kleur.

Volgens het merk zelf zou de IK Skin Perfection BB cream een hydraterende BB cream zijn. Met zowel beschermende (SPF 20) als huid verbeterende eigenschappen op de huid. En een lichte dekking. Klinkt goed, maar deze beloftes geeft vrijwel ieder merk...

1. Kleur en textuur

Laten we eerst even naar de kleur en textuur van de BB cream kijken! Wat mij betreft heeft de BB cream een lichte en zachte textuur. Het smeert ook makkelijk en mooi egaal uit. Daarnaast trok de BB cream bij mij goed in en voelde het ook niet vettig aan.

Zowel niet direct na aanbrengen als gedurende de dag. Dit maakt het ook makkelijk te combineren met je overige producten. In mijn geval had ik er nog een zonnebrandcrème overheen aangebracht. Maar daarover later in de blog meer! Verder zou ik de dekking omschrijven als licht tot medium.

Zoals je op de foto hieronder kunt zien camoufleert het kleine imperfecties (roodheid, moedervlekjes). Maar je blijft je huid erdoorheen zien. Wel zorgt de toevoeging van minerale zonnefilters voor een iets wat grijzige ondertoon. Hier moet je huidtype dus wel mee matchen. Bij mij gaf dit geen problemen.


2. Gebruikte zonnefilters

En dan de gebruikte zonnefilters. Het grappige is dat het om een mix van organische en minerale zonnefilters gaat. Zo zie ik twee van mijn favoriete organische filters terugkomen: Uvinul A Plus (UVA bescherming) en Uvinul T 150 (UVB bescherming). Maar er zijn dus ook twee minerale filters toegevoegd. Namelijk: Zinkoxide en Titaniumdioxide. Beide in non-nano vorm, dus dat is goed!

Wel wil ik zeggen dat een BB cream nooit voldoende bescherming biedt tegen zonlicht. Niet alleen vanwege de relatief lage factor die vaak gebruikt wordt. Maar ook vanwege de hoeveelheid die je smeert. Een zonnebrand is qua textuur dikker en smeer je (als het goed is) ook veel royaler op.

Een BB cream daarentegen breng je vrij subtiel aan en heeft meestal ook een vrij dunne textuur. Je wilt tenslotte dat de BB cream een natuurlijk resultaat geeft. Daarom haal je met een BB cream helaas nooit de aangegeven zonbeschermingsfactor.

Gebruik een BB cream daarom het liefste als aanvulling op een gezichtszonnebrand. Niet als vervanging ervan! Het merk verkoopt ook een gezichtszonnebrand. Mijn review hierover lees je verderop in deze blog.

3. Overige ingrediënten

Een interessant ingrediënt in de IK Skin Perfection BB cream is Sphingomonas Ferment Extract. Dit is een postbiotisch ingrediënt met een prebiotische werking. Veel moeilijke woorden in één zin. Makkelijk en kort uitgelegd ondersteunt dit extract het huidmicrobioom en heeft het een versterkend effect op de huidbarrière. Dit is met name fijn voor de gevoelige en/of geïrriteerde huid.

Maar dit zijn gelukkig niet de enige gebruikte ingrediënten. Naast de zonnefilters en het Sphingomonas Ferment Extract bevat de BB cream ook nog een aantal andere verzorgende stoffen. Zo zie ik Glycerine in de lijst staan. Een populair hydraterend ingrediënt omdat het zowel water aantrekt als vasthoudt.

Een andere mooie toevoeging is de aanwezigheid van Squalene. Deze stof verzacht de huid en heeft een herstellende werking op onze huidvetten. Extra fijn voor de gevoelige huid! Daarnaast bevat de BB cream ook nog een beetje vitamine E. Een antioxidant dat bescherming biedt tegen vroegtijdige huidveroudering. Maar er ook voor zorgt dat de formule langer houdbaar blijft.

Verder is de formule vrij van  parfum, uitdrogende alcohol en microplastics. Kortom, wat mij betreft een aanrader als je op zoek bent naar een fijne BB cream!


IK Skin Perfection gezichtszonnebrand review

En dan de IK Skin Perfection Sun Balance SPF 50. Een gezichtszonnebrand die specifiek is ontwikkeld voor de gevoelige huid. Dit heeft het merk onder andere gedaan door huidbarriere versterkende stoffen en stabiele zonnefilters toe te voegen. Maar ook door het weglaten van irriterende stoffen als parfum en alcohol. Klinkt goed, maar wat zegt de ingrediëntenlijst?

1. Gebruikte zonnefilters

De gezichtszonnebrand bevat een mix van vier verschillende organische en hybride filters. Ik heb een lijstje van acht favoriete zonnefilters en vier van de acht zijn gebruikt:

  • Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate
  • Ethylhexyl Triazone
  • Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine
  • Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol

Deze filters staan bekend om hun hoge fotostabiliteit. Oftewel; ze behouden lang hun effectiviteit. Ook bij blootstelling aan zonlicht. Wat gek genoeg lang niet vanzelfsprekend is bij zonnefilters. Verder laten studies zien dat deze zonnefilters een lage kans op irritatie geven en een brede bescherming bieden tegen zowel UV-A als UV-B straling. De SPF 50-claim is realistisch en goed onderbouwd met deze filters!


2. Barrière versterkende eigenschappen

Naast zonbescherming heeft de zonnebrand ook nog een aantal huidverzorging voordelen. Zo is onder andere Biome Oleoactif toegevoegd. Dit is een natuurlijk complex met prebiotische eigenschappen. Het extract helpt het huidmicrobioom in balans te houden. En kan zo de kans op bepaalde huidproblemen helpen voorkomen. Denk aan roodheid, een geïrriteerde huid en/of een droge huid.

Dit maakt het ook een goede gezichtszonnebrand optie na huidbehandelingen waarbij de huid op gecontroleerde wijze beschadigd raakt. Bijvoorbeeld na een chemische peeling of laserbehandeling. Hetzelfde geldt voor mensen met eczeem klachten. Die van nature helaas een minder intacte huidbarriere hebben.

3. Overige ingrediënten

En dan de overige ingrediënten! Wat ik zelf een pluspunt vind is de toevoeging van Niacinamide en Haverolie. Beide stoffen hebben kalmerende en ontstekingsremmend eigenschappen. Wat natuurlijk super waardevol is in een gezichtszonnebrand.

Bovendien heeft Niacinamide ook nog antioxiderende eigenschappen. Oftewel, het beschermt je huid tegen vroegtijdige veroudering als gevolg van zonlicht. Verder zorgt haverolie ook voor een betere smeerbaarheid en dat merk je ook echt als je het op je gezicht aanbrengt.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal hydraterende stoffen gebruikt. Zo zijn Glycerine en Hyaluronzuur toegevoegd. Beide hebben hydraterende eigenschappen op de huid. Verder versterken Komkommer extract en Groene Thee extract de kalmerende werking van Niacniamide en Haverolie. Kortom, wat mij betreft een hele mooie ingrediëntenlijst!

IK Skin Perfection body zonnebrand spray review

Het laatste product uit deze review is de Sun Balance Body Spray mist SPF 30. Oftewel een lichaamszonnebrand in spray vorm met een zonbeschermingsfactor van 30. Wel is het zo dat ik heel kritisch tegen zonnebrandsprays aankijk, waardoor ik een groot deel van het zonnebrand spray aanbod afraad. Maar hoe zit het met deze spray?

1. Zonnebrand in spray vorm

Het gaat dus om een zonnebrand in spray vorm. De reden dat ik zonnebrandsprays meestal afraad, is omdat deze sprays qua textuur vaak doorzichtig zijn. Je ziet zo niet waar je gesmeerd hebt (en waar niet   ). Bovendien is het zo dat wanneer je de zonnebrand op sprayt een groot deel van de beschermingsfactor in de lucht vervliegt.

Met als gevolg; onvoldoende bescherming en een zonverbrande huid. Daarnaast is het ook nog eens zo dat veel zonnebrandsprays gebruik maken van alcohol en/of butaan gassen. Dit om ervoor te zorgen dat de spray goed sprayt en lekker fris aanvoelt. Maar voor je huid minder fijn..

Kortom er zijn maar weinig zonnebrandsprays die ik wél adviseer. En dit zijn altijd zonnebrandsprays met een witte, melkachtige textuur. Hierdoor zie je, in tegenstelling tot transparante sprays precies waar je smeert. Ook is de kans veel groter dat je de aangegeven factor haalt!

In het geval van de IK Skin Perfection zonnebrandspray gaat het precies om zo'n spray. De kleur is wit, de textuur melkachtig, het werkt niet op butaan gassen en ook alcohol is weggelaten. Net als de parfum en geurstoffen. Een goed begin!

2. Ingrediëntenlijst

Maar dan de overige ingrediënten, hoe zien die eruit? Allereerst zie ik Zinkoxide en Titaniumdioxide (non nano) als zonnefilters terugkomen. Het zijn, net als de producten hierboven, weer stabiele en huidvriendelijke zonnefilters. Die zelden voor huidreacties zorgen.

Daarnaast zijn er ook nog andere verzorgende stoffen terug te vinden in de ingrediëntenlijst. Zo zie ik Castorolie, Kokosolie, Abrikozenpitolie en Shea butter terugkomen in de ingrediëntenlijst. Ze zorgen voor een romige textuur en helpen uitdroging van voorkomen. Met name dit laatste is waardevol omdat minerale filters nog wel eens voor een drogere huid kunnen zorgen.

Maar de oliën hebben meer voordelen. Ze zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat de minerale filters minder snel een wittige waas achterlaten. Deze waas herken je misschien wel van andere natuurlijke zonnebrandcrèmes. Deze waas van deze minerale filters is bijna onoverkoombaar. Maar kan wel worden geminimaliseerd door genoeg oliën toe te voegen. Wat in dit geval dus gedaan is.

Helaas heb ik de zonnebrandspray niet zelf kunnen uitproberen, maar gezien de formule verwacht ik dat deze spray vergelijkbaar aanvoelt als de gezichtszonnebrand. Wat mij betreft zeker het proberen waard als je op zoek bent naar een zonnebrand in spray vorm die wél voldoende beschermt.