Clinique review
17 oktober 2023 
13 min. leestijd

Clinique review

Steeds vaker kreeg ik de vraag of ik ook een Clinique review online kon zetten. Het stond daarom ook al een behoorlijke tijd op mijn to-do list en afgelopen week ben ik er eindelijk aan begonnen. Ik dook in het Clinique assortiment en bekeek de meest gekochte producten. Benieuwd wat ik van deze producten vind? Je leest het hieronder in mijn Clinique review! Staat jouw product er niet tussen? Laat de naam van het product gerust achter in een reactie onderaan deze blog. Dan bekijk ik deze ook! 

Samenvatting Clinique review

Geen zin om deze ellelange blog door te lezen, maar ben je wel nieuwsgierig naar mijn mening? Hieronder vind je een samenvatting!

Clinique Take The Day Off Cleansing balsem
Clinique Take The Day Off Make up remover
Clinique Take The Day Off Cleansing oil
Clinique All About Clean liquid facial soap
Anti Blemish Solution Clarifying lotion
Clinique Clarifying Lotion nummer 1
Clinique Clarifying Lotion nummer 2
Clinique Clarifying lotion nummer 3
Clinique Moisture Surge 72h Hydrator
Moisture Surge Overnight Mask
Dramatically Different Moisturizing lotion
Clinique High Impact mascara
Clinique Hydra Refresh foundation
Clinique Even Better Spf 15 Foundation
Clinique Anti-Blemish foundation
Clinique Superbalanced foundation
Clinique Black Honey lippenstift

clinique review

Clinique producten

Voordat ik begin met mijn Clinique review, wil ik eerst even  kort iets vertellen over het merk zelf. Geen zin in? Scrol dan een paragraafje verder! Clinique is een bekend cosmetica- en huidverzorgingsmerk dat in 1968 werd opgericht door Carol Phillips. Onderdeel van het Amerikaanse cosmetica bedrijf Estée Lauder Companies. Wat je misschien ook wel kent.

Het merk staat vooral bekend om de focus op dermatologisch ontwikkelde producten. Dit houdt in dat Clinique nauw samenwerkt met dermatologen. Ook zouden de producten ontwikkeld zijn op basis van wetenschappelijk bewijs en klinische getest zijn op allergieën. Toch kun je er niet meteen vanuit gaan dat de producten dan ook daadwerkelijk goed voor je huid zijn.

Een groot deel van de cosmetica merken werkt namelijk samen met dermatologen en voeren klinische testen uit. Maar dit geeft geen garantie voor een goed werkend en mild product. Het zegt namelijk niets over de uitslag van deze testen. Bovendien valt er ook behoorlijk wat te zeggen over de uitvoering van deze testen. Maar dat zal ik je nu niet mee lastig vallen..

clinique review

Clinique review

Clinique biedt een breed scala aan huidverzorgingsproducten, waaronder reinigers, moisturizers, serums en zonnebrandcrèmes. Hierin is Clinique in het specifiek bekend geworden door hun drie stappen huidverzorgingsroutine. Wat bestaat uit: reinigen, exfoliëren en hydrateren. Toch zou ik persoonlijk niet iedere stap gebruiken. In mijn Clinique review hieronder lees je waarom.

Er zijn enorm veel verschillende Clinique producten te koop. Helaas kan ik geen Clinique review schrijven over al deze producten. Wel krijg ik op Instagram en per mail regelmatig vragen over specifieke Clinique dagcrèmes, lotions en reinigers. Daarom heb ik de meest genoemde producten uitgekozen voor deze Clinique review!

clinique dagcreme review

Clinique review reinigers (stap 1)

De eerste stap in veel huidverzorging routines is het reinigen van je gezicht. Hiervoor biedt Clinique verschillende producten aan. Gericht op zowel de droge huid als vette huid. Een aantal van deze Clinique reinigers zijn onderdeel van een driedelig stappenplan. Maar er zijn ook reiniger die je op zichzelfstaand gebruikt. In mijn Clinique review hieronder lees je mijn mening over een aantal populaire Clinique reinigers!

1. Clinique Take The Day Off review

Een populaire Clinique reiniger is de Take The Day Off cleansing balsem. Het gaat om een reiniger met een vette balsem structuur. Iets waar ik zelf groot fan van ben. Niet alleen omdat het lekker zacht aanvoelt, maar ook omdat het vaak zowel vuil als make up resten van je gezicht verwijdert. Zonder hierbij agressieve was-stoffen te gebruiken.

Vaak doen de vetachtige stoffen in de balsem namelijk al het grootste werk. Dit geldt ook voor de Clinique Cleansing balm. De balsem bestaat voor een groot deel uit zonnebloemolie. Een olie dat je huid op milde wijze reinigt. Hierdoor laat het product ook geen trekkerig gevoel achter na reinigen.

Helaas zit de balsem wel verpakt in een potje. Maar voor een reiniger vind ik dit een minder groot probleem dan voor dag,- en nachtcrèmes. Je spoelt de balsem tenslotte snel weer af. In die zin kun je eigenlijk ook niet zoveel van de actieve ingrediënten in reinigers verwachten. Wel zou ik de balsem met een spateltje gebruiken. Dat is wat hygiënischer!

Kortom, een fijne en milde reiniger. Met name voor de gevoelige of droge huid. De Clinique Take The Day Off Make up remover en Clinique Take The Day Off cleansing oil zien er trouwens ook prima uit.

clinique review

2. Clinique All About Clean Liquid Facial Soap review

Een andere gezichtsreiniger, die ook veel gekocht wordt, is de Clinique All About Clean liquid facial soap. Oftewel een gezichtsreiniging zeep. Volgens het merk zelf zou het gaan om een niet-uitdrogende, zachte reiniger. Geschikt voor ieder huidtype. Zowel de droge huid als vette huid.

Toch ben ik het hier niet mee eens. Ik zie namelijk dat de Clinique reiniger voor het overgrote deel uit sodium laureth sulfate bestaat. Een was-stof dat ook veel voorkomt in shampoos. Het reinigt de huid weliswaar milder dan sodium lauryl sulfate, maar heeft alsnog een ontvettende werking op je bovenste huidlaag. Iets wat je bij een droge huid juist wilt voorkomen.

Mijn voorkeur gaat daarom uit naar een reiniger zonder sodium laureth sulfate. Er zijn tenslotte mildere alternatieven beschikbaar. Daarnaast zitten er ook weinig hydraterende en verzachtende stoffen in de reiniger om dit effect te compenseren, waardoor de kans op een trekkerig gevoel na reinigen toeneemt. Zeker bij een droge huid. Kortom, mijn Clinique review over deze reiniger is minder positief.

clinique review

3. Clinique Anti Blemish Solutions Clarifying lotion review

Ook mijn Clinique review over de Anti Blemish Solution Clarifying lotion is wat minder positief. Volgens het merk zelf zou het gaan om een zachte, parfumvrije reinigingscrème. Dat licht exfoliërend werkt en zowel dode huidcellen als overtollig talg verwijdert. Om die reden zou de reinigingscrème extra geschikt zijn voor de acne gevoelige huid.

Toch zou ik deze reiniger juist niet aan een acne gevoelige huid adviseren. Ik zou het zelfs aan geen één huidtype adviseren. Het product bestaat namelijk voor een groot deel uit gedenatuurde alcohol. Een alcohol soort dat een ontvettende werking op de huid heeft en daarom uitdrogend kan werken.

Deze vorm van alcohol zie je vaker terugkomen in anti-acne producten, omdat het je puistjes op korte termijn uitdroogt. Bovendien voelt je huid lekker fris aan na reinigen. Allemaal punten die natuurlijk fijn zijn als je last hebt van acne klachten. Maar op lange termijn zorgt deze uitdroging juist voor meer problemen.

Je huid gaat de uitdroging namelijk compenseren. Dit doet je huid door meer talg aan te maken en meer talg betekent weer meer onzuiverheden. Bovendien zit er ook behoorlijk wat toverhazelaar in. Een ingrediënt dat de huid ook onnodig kan irriteren vanwege de geurstoffen die het bevat. Deze Clinique reiniger zou ik daarom ook overslaan!

clinique review

Clinique review lotions (stap 2)

Wanneer je een product uit het zogeheten 'Clinique drie fase systeem' koopt, is het de bedoeling dat je na het reinigen een exfoliërende lotion gebruikt. Je hebt hierin vijf verschillende lotions. Ieder product is weer geschikt voor een ander huidtype. Variërend van de zeer droge huid tot de vette huid. In mijn Clinique review hieronder lees je mijn mening over drie van deze producten, maar je kunt er vanuit gaan dat deze reviews op ieder product van toepassing zijn.

1. Clinique Clarifying Lotion review - Zeer droge huid

Zoals ik hierboven ook al aangaf is stap 2, de Clinique Clarifying lotion, bedoeld om na het reinigen van je gezicht te gebruiken. De Clinique Clarifying lotion nummer 1 is specifiek ontwikkeld voor de zeer droge huid.

Wat je dan natuurlijk graag terugziet zijn hydraterende en milde stoffen. Maar niets is minder waar. De lotion bestaat voornamelijk uit uitdrogende alcohol. Iets wat je juist niet op een droog huidtype wilt gebruiken. Hetzelfde geldt voor toverhazelaar en salicylzuur.

Deze laatste stof is overigens wel heel effectief en nodig voor de exfoliërende werking van het product. Maar bij een lotion voor de droge huid zou ik eerder gaan voor glycolzuur. Salicylzuur lost namelijk overtollig talg op en glycolzuur doet dit niet. Kortom, mijn Clinique review over deze lotion is niet positief.

clinique review

2. Clinique Clarifying Lotion review - Gemengde droge huid

De volgende Clinique lotion die ik bekeek was de Clarifying lotion nummer 2. Het zou je huid licht exfoliëren, dode huidcellen verwijderen en achtergebleven vuil resten reinigen. Geschikt voor de gemengde, droge huid. Maar ook hier ben ik het niet mee eens.

Net als de Clinique lotion hierboven bestaat ook dit product namelijk voornamelijk uit gedeneatuurde alcohol. Waar geen één huidtype wat mij betreft goed aan doet. Daarnaast staat ook toverhazelaar water weer hoog in de ingrediëntenlijst.

Maar ook menthol. Dit geeft misschien een lekker verfrissend effect, maar is alles behalve huidvriendelijk. Mijn Clinique review over deze Clarifying lotion is daarom niet positief. Benieuwd welke producten ik bij de normale tot droge huid adviseer? Lees dan hier mijn gratis productadvies voor de droge huid!

clinique review

3. Clinique Clarifying lotion 3

Mijn Clinique review over deze derde Clarifying lotion kan ik eigenlijk vrij kort houden. De ingrediëntenlijst is namelijk vergelijkbaar met de twee lotions hierboven. Alleen is de gebruikte concentratie salicylzuur wat hoger. Waarschijnlijk omdat de lotion zich specifiek richt op de gemengde tot vette huid.

Salicylzuur is dan inderdaad een effectieve stof om te gebruiken. Maar gedenatuurde alcohol en toverhazelaarwater zijn dit niet. Benieuwd welke producten ik bij de normale tot vette huid adviseer? Lees dan hier mijn gratis productadvies voor de vette huid!

clinique review

Clinique review moisturizers (stap 3)

En dan de Clinique dagcrèmes. Deze zien er in ieder geval beter uit dan de lotions uit stap 2 hierboven. Voor deze Clinique review heb ik drie Clinique dagcrèmes bekeken die het meest genoemd werden op mijn Instagram vraagsticker.

1. Clinique Moisture Surge review

Een crème die niet mag ontbreken in deze Clinique review is de Clinique Moisture Surge. Deze Clinique dagcrème wordt namelijk het vaakste genoemd als ik online iets over dit merk schrijf. Wat mij meteen opvalt is dat de dagcrème in een potje verpakt zit.

Hier ben ik zelf geen voorstander van, omdat veel actieve ingrediënten gevoelig zijn voor zuurstof en licht. En zo hun werking verliezen. En dat is zonde, want het zijn juist dié actieve ingrediënten die daadwerkelijk iets voor je huid kunnen betekenen.

Dit geldt helaas ook voor deze Clinique dagcreme. De crème zit namelijk vol met actieve ingrediënten, waaronder een flinke lijst aan antioxidanten: groene thee extract, vitamine E, magnesium en berk extract. Net als een aantal hydraterende stoffen, als: dimethicone, hyaluronzuur en sorbitol.

Maar waar je dus weinig aan hebt, omdat ze snel hun effectiviteit zullen verliezen. Daarom zou ik de Clinique Moisture Surge crème niet zo snel aanschaffen. Puur door de verpakking die gebruikt is.

clinique review

2. Clinique Moisture Surge Overnight Mask

In tegenstelling tot mijn mening over de Clinique dagcreme hierboven, is mijn Clinique review over het Moisture Surge Overnight Mask wél positief. Dit komt allereerst door de gebruikte verpakking. Zoals je kunt zien zit het masker namelijk verpakt in een tube, waardoor alle actieve ingrediënten goed houdbaar blijven en hun werking niet verliezen.

Maar ook de samenstelling van het product ziet er goed uit! Zo bevat het masker een aantal antioxidanten, waaronder: caffeine, orynazol, vitamine E, olijfolie en alg extract. Samen met de verzorgende stoffen: glycerine, shea butter, bisabolol, panthenol, aloe vera, mango zaad boter en hyaluronzuur. Een mooie ingrediëntenlijst dus!

Het is officieel een gezichtsmasker, maar je gebruikt het toch iets anders dan wat je van een standaard gezichtsmasker gewend bent. Je kunt de Clinique Overnight Mask namelijk meer zien als een soort nachtcrème. Het wordt namelijk geadviseerd om na het reinigen van je gezicht te gebruiken. Mocht je in de winter een hele droge huid hebben, kun je het wat mij betreft ook prima als dagcrème smeren!

clinique review

3. Clinique Dramatically Different moisturizing lotion review

Ook mijn Clinique review over de Clinique Dramatically Different Moisturizing lotion is zeker positief. Om eerlijk te zijn kende ik dit product nog niet zo lang, maar het kwam voorbij tijdens een vragenrondje op Instagram. Sindsdien ben ik fan!

In de beschrijving van het product is te lezen dat het om een olievrije lotion gaat. Dat snel intrekt, niet vet aanvoelt en tot wel acht uur lang hydrateert. Klinkt goed! Toch twijfelde ik hierover. Althans ik twijfelde niet of de lotion genoeg zou hydrateren, het zit tenslotte vol met hydraterende stoffen, maar wel over de textuur.

Zoveel hydraterende stoffen in één flesje zouden namelijk al snel te vet kunnen aanvoelen. Toch is dit niet het geval .De Clinique lotion voelt qua textuur vrij licht en vooral niet vet aan. Vrijwel direct na aanbrengen, is de lotion al ingetrokken. Wat het een fijne optie maakt voor mensen met een wat vettere huid. Het is mijn favoriete Clinique product van dit moment!

clinique review

Mijn Clinique review over make up

Daarnaast heeft Clinique ook een uitgebreide make-up lijn. Dat onder andere bestaat uit Clinique foundations, lippenstiften, oogschaduw en mascara's. Clinique streeft naar producten die geschikt zijn voor mensen met een gevoelige of droge huid. Maar dit is helaas niet altijd het geval. In mijn Clinique review hieronder vertel ik er meer over.

1. Clinique mascara review

De kans is groot dat je onderstaande Clinique mascara wel eens voorbij hebt zien komen in mijn productadviezen. Het gaat hierbij specifiek om de Clinique High Impact mascara. Deze mascara heb ik een jaar geleden als tip doorgekregen van een volger en sindsdien staat de mascara in mijn mascara adviezen. 

De mascara is namelijk mild samengesteld en daardoor heel geschikt voor mensen met gevoelige ogen, lenzen dragers of bij hooikoorts klachten. Daarnaast maakt het je wimpers mooi lang en vol. En blijft de mascara de hele dag goed zitten.

Helaas heeft de mascara wel een wat hoger prijskaartje, maar wat mij betreft wel echt het proberen waard! Hetzelfde geldt trouwens voor de Clinique Chubby Lash Fattening Mascara en de Clinique Lash Power Mascara. Ook deze twee mascara's zien er qua samenstelling goed uit en doen wat ze beloven. Namelijk: volle en lange wimpers creëren.

clinique review

2. Clinique foundation review

Naast mascara's verkoopt het merk ook foundations en helaas is mijn Clinique review over een aantal foundations minder positief. Wel is er ook een Clinique foundation waar ik fan van ben. En zelf al een behoorlijke tijd gebruik. Dit is de Clinique Hydra Refresh foundation.

Vrij van parfum, uitdrogende alcohol en andere irriterende stoffen. En bovendien ook nog verrijkt met een aantal verzorgende en beschermende stoffen, waaronder: dimethicone, niacinamide, glycerine en hyaluronzuur. Daarnaast blijft de foundation goed zitten, is het niet vet en geeft het een soort subtiele glow aan je gezicht. Heel fijn!

Voor de Clinique Even Better Spf 15 Foundation zou ik minder snel gaan vanwege het zonnefilter Ethylhexyl Methoxycinnamate. Hetzelfde geldt voor de Clinique Anti-Blemish foundation, maar dan vanwege de hoge concentratie alcohol. De Clinique Superbalanced foundation en Clinique Stay Matte Powder foundation zien er daarentegen wel prima uit!

clinique review

3. Clinique Black Honey lippenstift review

Over de Clinique Black Honey lippenstift kan ik eigenlijk vrij kort zijn: probeer het! Het is een vrij bijzondere lippenstift. Die met name dankzij TikTok behoorlijk populair is geworden. Het gaat namelijk om een transparante balsem die van kleur verandert zodra je het aanbrengt.

Het merk omschrijft de Clinique Black Honey lippenstift ook wel als een soort kameleon. Hoe de uiteindelijke kleur eruit komt te zien, hangt namelijk van je eigen lip kleur. De lippenstift van zichzelf heeft namelijk geen kleur.

Zelf vind ik dat de kleur erg natuurlijk oogt. Het maakt je lippen gewoon wat donkerder en een beetje koeler in kleur. Wil je een wat intensere kleur? Breng dan meerdere lagen aan. Of gebruik deze lippenstift over een andere lippenstift. Het kan allemaal! Daarnaast geeft de Clinique Black Honey lippenstift ook een subtiele glans. Maar niet te heftig zoals een lipgloss bijvoorbeeld kan doen.

clinique review

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast deze Clinique review heb ik over nog veel meer cosmetica merken een review geschreven. Op deze pagina vind je een overzicht van al mijn cosmetica reviews: Huidtherapeutische reviews. Ben je vooral benieuwd naar mijn favoriete producten? Deze vind je hier: Beste huidverzorging!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Kim
Door

Kim

op 23 Oct 2023

Wat fijn zo'n uitgebreide review! Ik gebruik zelf deze ipv een dagcrème. Vind hem zelf heel fijn maar ben wel benieuwd of hij ook goed is. 'Clinique Moisture Surge Hydrating Supercharged Concentrate Serum'

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 24 Oct 2023

Hi Kim, wat een lieve reactie dankjewel! Ik heb het Hydrating Supercharged Concentrate Serum bekeken en deze ziet er goed uit! Vooral als je op zoek bent naar een hydraterend serum is dit een goede optie!

Angelique michels
Door

Angelique michels

op 19 Nov 2023

Super fijne revieuws, mijn huid is verbetert door andere keuzes te maken na het lezen van jouw blogs. Heb nog niet echt een heel fijne dagcreme gevonden en heb last van rosacea. Wat vind je van clinique redness soluties?

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 20 Nov 2023

Wat fijn om te lezen!! De Clinique Redness Solutions producten vind ik qua formulering en verpakking minder.. Ik zou dan eerder voor de Paula's Choice Skin Balancing nachtcrème gaan (vette huid) of ZARQA Nutritive dagcreme (droge huid). Beide kun je zowel als dagcreme en als nachtcreme gebruiken!

Pauline
Door

Pauline

op 10 Mar 2024

Heel fijn dit! Ik ga direct mijn liquid facial soap en lotion vervangen. Als ik je blogs goed lees is zo'n lotion überhaupt niet nodig als je een goede reiniger hebt? En wat vind je van de clinique superdefense spf 25? Deze heb ik nu nog als dagcrème.

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 10 Mar 2024

Hi Pauline, dankjewel voor je lieve reactie! Ik vind een lotion inderdaad vaak overbodig. Een goede reiniger is wat mij betreft voldoende! Ik vind het jammer dat de Clinique superdefense crème in een potje zit. Actieve stoffen gaan dan snel verloren. De Clinique dramatically different moisturizing lotion is dan een betere optie!

Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram