Is elke dag douchen slecht voor je huid?
13 oktober 2024 
6 min. leestijd

Is elke dag douchen slecht voor je huid?

Dat douchen ook invloed op onze huid huid heeft, is een feit. Zo ervaren veel mensen een droge en trekkerige huid na het douchen. Zeker na een lekker warme douchebeurt. Maar wat doet douchen eigenlijk met je huid? Is het goed om elke dag te douchen? Of kun je toch beter om de dag douchen? En welke producten kun je het beste gebruiken? In deze blog vertel ik het allemaal! 

Wat doet douchen met je huid?

Dat douchen je huid schoon maakt spreekt voor zich. Maar wat doet doet douchen verder met je huid? En is het gezond om elke dag te douchen? Of kun je het beter niet te vaak doen? Hieronder leg ik kort de effecten op onze huid uit! Douchen heeft namelijk zowel positieve als negatieve effecten.

1. Verlies van natuurlijke vetlaagje

Een nadeel van douchen is dat het je natuurlijke beschermlaagje kan beschadigen. Zeker als je tijdens het wassen agressieve was-stoffen gebruikt. Deze stoffen strippen als het waren het natuurlijke vetlaagje van onze huid. Dit is ook de reden dat je huid na het douchen trekkerig en droog kan voelen.

Het vetlaagje dient als een soort beschermlaag. Het houdt goede stoffen in je huid en schadelijke stoffen buiten de deur. Daarnaast kan te vaak douchen er ook voor zorgen dat je de goede bacteriën verwijdert.

2. Douche water (warm water)

Ook het douche water zelf kan dit veroorzaken. Zeker wanneer je met warm water doucht. Ook water verwijdert namelijk de natuurlijke oliën die op onze huid liggen. Deze oliën zijn essentieel om de huid goed gehydrateerd te houden. Zonder deze barrière kan vocht sneller verdampen, waardoor de huid droog en trekkerig aanvoelt. Hoe langer de huid wordt blootgesteld aan water, hoe meer natuurlijke oliën verloren gaan.

is elke dag douchen slecht voor je huid?

3. Huidirritatie

Ook de douche producten die je gebruikt, hebben invloed op in hoeverre dagelijks douchen slecht voor onze huid is. Zo zit er bijvoorbeeld een groot verschil in de gebruikte reinigingsstoffen van douche producten. Twee reinigingsmiddelen die je veel terugziet komen in de ingrediëntenlijst van een douchegel of wascrème zijn: Sodium Lauryl Sulfate en Sodium Laureth Sulfate.

Met name Sodium Lauryl Sulfate zou ik vermijden. Deze stof werkt erg uitdrogend en kan de huidbarriere bovendien beschadigingen. Dit kan zorgen voor roodheid en een geïrriteerde huid. En dat is zonde, want er zijn genoeg reinigingsstoffen die dit effect niet geven! Ook zie je vaak Sodium Laureth Sulfate terugkomen in ingrediëntenlijsten van zowel reinigers voor het gezicht als  lichaam. Deze stof werkt ook uitdrogend, maar is iets milder dan SLS.

4. Verstoorde pH-balans

Onze huid heeft een pH waarde van ongeveer 5.5. Deze zuurgraad zorgt ervoor dat onze huid goed beschermt is tegen schadelijke bacteriën en schimmels. Helaas kan de pH waarde uit balans raken als je regelmatig douche producten gebruikt met een hogere pH waarde. Wanneer de pH waarde uit balans raakt, kan dit voor vervelende huidproblemen zorgen. Denk aan roodheid, droogheid en zelfs verschillende soorten eczeem.

5. Reinigen en verfrissen

Naast bovenstaande negatieve gevolgen dat een (dagelijkse) douchebeurt kan geven, heeft douchen natuurlijk ook voordelen. Zo is douchen essentieel om zweet, vuil en overtollig talg te verwijderen. Dit helpt je huid schoon en lekker fris te houden.

Bovendien helpt douchen ook bij het voorkomen van lichaamsgeur en kan overtollige bacteriën wegspoelen. Goed reinigen is dus zeker belangrijk, maar doe dit niet te vaak, douche niet te heet en gebruik huidvriendelijke douche producten. Hieronder geef ik aan aantal voorbeelden!

is elke dag douchen slecht voor je huid?

Wat zijn goede douche producten?

Het is heel waardevol om te kijken naar de producten die in je badkamer staan. Denk aan je douchegel, scheerschuim, shampoo, conditioner, noem maar op. De kwaliteit tussen doucheproducten verschilt namelijk enorm.

Zo kunnen zowel de conserveringsmiddelen, reinigingsstoffen, geurstoffen en parfums irritatie veroorzaken. Hetzelfde geldt voor sterk schuimende stoffen. Daarom geldt ook: hoe minder schuim, hoe beter voor je huid. Zo is een doucheolie of douchecrème over het algemeen huidvriendelijke dan een douchegel of zeep.

Wassen met een olie is nog beter. Een olie olie schuimt over het algemeen namelijk niet zo en houdt de natuurlijke beschermlaagje intact. Een olie laat bovendien ook een soort laagje achter op de huid, waardoor het licht hydraterend werkt. Verder zou ik zelf niet zoveel geld uitgeven aan je douche producten. Je spoelt het tenslotte vrijwel direct weer van je huid.

Voorbeelden producten

Kijk liever of het product huidvriendelijke conserveermiddelen bevat, geen allergene geurstoffen, milde reinigingsstoffen en niet al te sterk schuimt. Hieronder heb ik een aantal goede opties gezet waarmee je huid op een huidvriendelijke manier kunt wassen:

  • Drs Leenarts wascrème
  • Dermolin wasgel
  • Eucerin AtopiControl wasolie

is elke dag douchen goed

Is douchen slecht voor je huid?

Maar is dagelijks douchen slecht voor je huid? Douchen op zichzelf is niet per se slecht voor je huid. Maar bij het gebruik van de verkeerde douche producten en/of te heet water, kan dit wel negatieve gevolgen voor onze huid hebben. Zo kan douchen met heet water dus de natuurlijke oliën van je huid verwijderen. Wat zorgt voor uitdroging en irritatie.

Hetzelfde geldt voor lang douchen en wassen met agressieve reinigingsmiddelen. Daarnaast zit er ook een groot verschil in de water kwaliteit. Water dat veel mineralen bevat (hard water) kan zorgen voor uitdroging en irritatie. Het tast namelijk de natuurlijke beschermende laag aan.

Misschien heb je dit wel eens opgemerkt aan je huid toen je in het buitenland was. In Spanje zit er bijvoorbeeld veel kalk in het water. Dit kan zorgen voor een droge huid en (meer) onzuiverheden.

elke dag douchen zonder zeep

Moet je elke dag douchen?

Hier is niet echt een regel voor. Om antwoord te geven op de vraag 'is elke dag douchen goed of slecht?' is het vooral belangrijk om naar je huidtype te kijken. Als je geen last van je huid hebt, zou een dagelijkse douchebeurt geen problemen moeten geven.

Maar ik zou bij (aanleg tot) eczeem adviseren om om de dag te douchen. Of elke dag douchen zonder zeep. Dus even kort afspoelen. Het is zelfs zo dat bij ernstig eczeem soms wordt geadviseerd om maar één keer per week te douchen. Je kunt dan bijvoorbeeld wel je oksels wassen, maar het gaat er vooral om dat je niet je hele huid blootstelt aan het warme water.

is douchen slecht voor je huid

Tips bij dagelijks douchen

Douchen met heet water kan je huid dus uitdrogen en de natuurlijke oliën van je huid strippen. Douche daarom het liefste met lauw warm water. Zeker bij dagelijks douchen is het beter om lauwer water te gebruiken. Verder kan ook lang douchen de huid uitdrogen. Zelfs wanneer je lauw water gebruikt. Probeer je douchebeurt daarom te beperken tot ongeveer vijf minuten.

Breng verder het liefste direct na het douchen een verzorgende bodycrème of olie aan. Het beste is om dit te doen als je huid nog een beetje vochtig is. Dit helpt om het vocht nog beter in de huid te houden. Mijn laatste advies is om scrubben te vermijden. Dit heeft namelijk nul voordelen voor je huid. Het verwijdert niet alleen de dode huidcellen maar ook de goede daaronder. En deze heb je juist nodig!

is het gezond om elke dag te douchen

Conclusie: is elke dag douchen slecht voor je huid?

Kortom, is elke dag douchen slecht voor je huid? In het algemeen niet, maar dagelijks douchen kán wel negatieve gevolgen voor je huid hebben. Dit is afhankelijk van de manier van douchen en de producten die je gebruikt. Te vaak douchen met heet water en agressieve reinigingsproducten kan de natuurlijke beschermlaag van je huid aantasten, waardoor de huid uitdroogt en vatbaarder wordt voor irritaties.

Daarnaast kunnen lang douchen en het gebruik van producten met sterke schuim- en geurstoffen ook leiden tot een droge, trekkerige huid en verstoring van de pH-balans. Met de juiste producten en gewoontes kan je gewoon dagelijks van een lekkere douche!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram