Milia: gerstekorrels

Kleine, wit gele pukkeltjes die maar niet weg lijken te gaan. De kans is groot dat dit gerstekorrels zijn. Je noemt het ook wel milia. Wat je vooral ziet zijn kleine puntjes op de huid. Die een beetje lijken op zandkorrels. De huidafwijking is geheel onschuldig, maar kan wel cosmetisch storend zijn. Maar hoe wordt een gerstekorrel verwijderd? Kan een gerstekorrel vanzelf weggaan? En kun je nieuwe gerstekorrels voorkomen? In deze blog deel ik al mijn tips als huidtherapeut! 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga het meteen naar het gratis  productadvies gerstekorrels.

Wat is een gerstekorrel?

Iedereen kent ze wel. Kleine, wit gele, puntjes die je lastig tot niet kunt uitknijpen. Ze worden ook wel milia genoemd. Deze gerstekorrels ontstaan wanneer keratine, een huideigen stof, vast komt te zitten onder de bovenste huidlaag. Met als gevolg dat het keratine in de huid verstopt raakt. Dit uit zich in kleine witte bultjes.

Gerstekorrels komen veel voor en zijn volkomen onschuldig. Gerstekorrels verwijderen is daarom ook niet nodig. Toch wordt er soms wel voor gekozen om ze te laten verwijderen. Vooral omdat ze als  cosmetisch storend gezien worden. Daarnaast voelt je huid ruw en bobbelig aan.

Dode huidcellen verwijderen en de huidhydratatie terug in balans brengen zijn twee stappen die meestal het beste en snelste resultaat geven. In deze blog ga ik je hiermee helpen!


Hoe zien gerstekorrels eruit?

De naam zegt het eigenlijk al: een gerstekorrel ziet eruit alsof er een korrel op de huid ligt. Het is een wit hard bultje met een witte tot gele kleur. Het lijkt ook een beetje alsof er korrels op de huid liggen. Daarom worden ze ook wel hagelkorreltje genoemd. Verder zijn ze meestal niet groter dan een paar millimeter in diameter en ook niet helemaal rond. Gerstekorrels kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar hebben wel een aantal voorkeurslocaties:

  • Gerstekorrel ooglid (witte puntjes ooglid/ witte bultjes ooglid)
  • Gerstekorrel rondom de ogen
  • Gerstekorrel op lip
  • Gerstekorrel gezicht, met name op de wangen


Verschil gerstekorrel en mee eter

Waar je gerstekorrels niet mee moet verwarren zijn witte mee-eters. Een groot verschil tussen beide is dat een witte mee-eter wat meer afgevlakt is. En een gerstekorrel meer op de huid ligt. Daarnaast is een witte mee-eter makkelijker te verwijderen dan een gerstekorrel. Gerstekorrels liggen diep waardoor je ze vrijwel niet kunt uitdrukken. Ook komen gerstekorrels vaker voor op een gedehydrateerde huid. Terwijl je mee eters vaker ziet op een wat vettere huid. Vaak met andere aanwezige onzuiverheden daaromheen.

Oorzaak gerstekorrels: hoe krijg je een gerstekorrel?

Maar hoe ontstaan gerstekorrels precies? Een gerstekorrel ontstaat wanneer de zweetklieren of talgklieren geblokkeerd worden. En keratine hierdoor niet kan uittreden. Keratine is een eiwit dat onder anderen in ons haar, nagels en huid zitten.

Hoe de kliertjes geblokkeerd raken is nog niet helemaal duidelijk. Het kan vanaf de geboorte al aanwezig zijn (primaire gerstekorrel). Maar de gerstekorrel kan ook door een oorzaak getriggerd worden (secundaire gerstekorrel). Dit kan door verschillende factoren ontstaan.

Primaire gerstekorrels

Bij deze vorm van gerstekorrels wordt iemand geboren met de witte korreltjes. Dit type komt heel vaak voor. Maar liefst 50% van de pasgeboren baby's wordt geboren met de witte pukkeltjes. Maar geen zorgen. Dit type gerstekorrel verdwijnt bijna altijd vanzelf weer binnen een paar maanden!

Een vorm van primaire gerstekorrels is Multiple eruptiva milia. Dit klinkt lastiger dan het is. Het zijn eigenlijk gewoon gerstekorrels die plotseling ontstaan. Een soort uitbarsting van gerstekorrels. Ze zitten vooral in het gezicht, het bovenlichaam en de bovenarmen.

Multiple eruptiva milia lijkt een beetje op een ander type gerstekorrel, namelijk: Milia en plaque. Bij deze vorm ontstaan er ook plotseling allemaal gerstekorrels. Alleen zitten deze gerstekorrels allemaal op één specifiek plekje van de huid. Meestal is dit rondom de oren of op de wangen. Bij Milia en plaque is er een relatie tussen het ontstaan van gerstekorrels en een genetische of auto-immuun afwijking.

Bijvoorbeeld: Lichen Planus, Chronische discoïde lupus erythematosus en Hidradentitis. Een ander veel voorkomend voorbeeld van primaire gerstekorrels is Neonatale milia. Oftewel gerstekorrels bij een baby. Lees hieronder meer over deze vorm: gerstekorrel baby.

Secundaire gerstekorrels (traumatische milia)

Deze vorm van gerstekorrels ontstaat op latere leeftijd. Vaak door een externe factor. Zo kan een gerstekorrel bijvoorbeeld ontstaan na een huidbeschadiging. Je noemt dit ook wel een traumatische milia. Bijvoorbeeld wanneer je verbrand door de zon bent, een huidbehandeling ( chemische peeling, microdermabrasie), brandwonden of bestraling na kanker.

Ook kunnen gerstekorrels ontstaan door het gebruik van bepaalde medicijnen, waaronder corticosteroïden crèmes en zalven. Deze vorm van gerstekorrels noem je geneesmiddelen geïnduceerde milia.

Gerstekorrels bij baby

Nu hoor ik je denken: hoe kan een baby dan met gerstekorrels geboren worden? Dit komt, omdat de talgkliertjes van baby’s nog niet helemaal volgroeid zijn als ze geboren worden. De talgklieren werken hierdoor ook niet goed. Dit maakt het voor de huid lastig om keratine via de klieren af te voeren naar buiten. Met als gevolg dat er verstoppingen ontstaan.

Mensen hebben het vaak over acne bij een baby. Maar het is dus eigenlijk geen baby acne. Het zijn gerstekorrels. De wit gele pukkeltjes zitten bij baby’s vooral in het gezichtje, de hoofdhuid, de borst en de rug. Het baby’tje zal hier zelf niets van merken. Daarnaast verdwijnen de gerstekorrels gelukkig binnen enkele weken. Lees er hier meer over: Gerstekorrels baby.

Witte bultjes op ooglid

Witte bultjes op de oogleden, of witte puntjes op ooglid, zijn bijna altijd gerstekorrels. Als dit niet het geval is, kan het ook nog gaan om een ontsteking van een talgklier dat op het ooglid zit. Dit begint als een zwelling zonder pijn. Je noemt het ook wel Chalazion. Een andere huidklacht die ook gepaard gaat met geel-witte bultjes is Xanthelasma. Het zijn cholesterolophopingen die vaak rond de ogen zitten.

Gaat een gerstekorrel vanzelf weg?

Gerstekorrels (milia) kunnen soms vanzelf verdwijnen. Dit hangt af van verschillende factoren. In veel gevallen lossen ze binnen enkele maanden spontaan op. Vooral bij baby's, waarbij het heel normaal is dat gerstekorrels voorkomen, is de kans aanzienlijk dat ze vanzelf verdwijnen. Bij volwassenen kunnen gerstekorrels langer blijven zitten. Soms verdwijnen ze niet vanzelf.


Behandeling gerstekorrel

Gerstekorrels bij volwassen gaan, in tegenstelling tot baby’s, dus niet altijd vanzelf weg. Maar kun je gerstekorrels zelf verwijderen? Dat is helaas lastig. Vooral wanneer ze er al wat langer zitten zijn ze behoorlijk hardnekkig.

Gerstekorrels kun je daarom beter door een professional laten verwijderen. Je wilt voorkomen dat je huid na het behandelen dusdanig beschadigd is dat er een litteken op het behandelde plekje achterblijft. Zeker als het gaat om een kwetsbare locatie (gerstekorrel lip, gerstekorrel tepel, gerstekorrel oog)

Gerstekorrels verwijderen

Wil je toch zelf aan de slag gaan en de gerstekorrel zelf verwijderen? Volg dan onderstaande stappen:

  • Stap 1. Ontvet de gerstekorrels met desinfecterende alcohol. Gebruik niet teveel!
  • Stap 2. Pak een steriel naaldje of maak een naald steriel door het even in het vuur te houden.
  • Stap 3. Prik de steriele naald horizontaal in de gerstekorrel, dus niet met het puntje van de naald richting je huid.
  • Stap 4. Als je met het stnaaldje in de gerstekorrel zit, beweeg je de naald van je huid af, zodat je het als het ware open maakt.
  • Stap 5. Als je voelt dat je een opening in de gerstekorrel ebt gemaakt, kun je het naaldje weg leggen.
  • Stap 6. Probeer nu, met in beide handen een wc papiertje, de gerstekorrel er voorzichtig uit te drukken.


Kans op nieuwe gerstekorrels voorkomen

Wat je zelf kunt doen is de kans op nieuwe gerstekorrels zoveel mogelijk voorkomen. Dit doe je vooral door uitlokkende factoren van een gerstekorrel te vermijden. Daarnaast is het belangrijk om je huid gehydrateerd te houden. Als je huid droog is, gaat je huid namelijk meer talg aanmaken. En dit vergroot het risico op verstoppingen en zo dus ook op het ontstaan van gerstekorrels.

Reiniger tegen gerstekorrels

Het beste is om een reiniger te gebruiken zonder agressieve was stoffen. Hieronder heb ik twee voorbeelden gezet:

Crème tegen gerstekorrels

Ook het voeden van je huid met een voedende en beschermende crème is belangrijk. Hieronder heb ik drie voorbeelden gezet die je zowel 's ochtends als 's avonds kunt opsmeren:

Exfoliant tegen gerstekorrels

Een hele belangrijkste stap om gerstekorrels te voorkomen, is het smeren van een exfoliant met salicylzuur of glycolzuur. Ze verweken de dode huidcellen van de bovenste huid, waardoor de verstoppingen verminderen. Ook zullen je talgklieren minder snel verstopt raken. Benieuwd welke cosmetica producten ik nog meer aanraad? Lees dan mijn gratis productadvies voor gerstekorrels.


Vermijd liever deze producten

Naast de juiste cosmeticaproducten zijn er ook producten die je absoluut moet vermijden. Ze bevatten ingrediënten die je huid onnodig irriteren, irriteren en beschadigen. Dit kan weer zorgen voor een nieuwe gerstekorrel. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

Ben je benieuwd welke cosmetica merken je beter kunt laten staan? Houd dan de Sproet Instagram pagina in de gaten. Hier plaats ik regelmatig merken die je beter niet kunt kopen!

Professionele gerstekorrels behandeling

Een gerstekorrel is goedaardig en hoeft daarom niet behandeld te worden. Maar als je de gerstekorrel (s) niet zo mooi vindt, kun je overwegen om een huidtherapeut te bezoeken. Een huidtherapeut kan de gerstekorrels verwijderen door middel van acne therapie. Hierbij wordt er een minuscuul naaldje in de de pukkeltjes geprikt. En wordt de inhoud er rustig uitgedrukt.

Als de gerstekorrels erg hardnekkig zijn, kan een huidtherapeut de gerstekorrel verwijderen door middel van elektrocoagulatieBij deze therapie wordt er ook een naaldje in het pukkeltje geschoven. Vervolgens wordt hier een beetje stroom op gezet. Door de stroom verwarmd de inhoud en lost het keratine op.