Vermoeide ogen: wallen onder ogen

Niets is vervelender dan het hebben van hele vermoeide ogen, terwijl je top fit voelt.  Met name donkere kringen en wallen onder de ogen worden snel geassocieerd met vermoeidheid. Toch is dit niet altijd terecht. Vaak is er iets heel anders aan de hand dan een slechte nachtrust. In deze blog vertel ik je meer over: oorzaak wallen, soorten wallen en hoe kun je wallen verwijderen? 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Wat zijn vermoeide ogen?

Je zou kunnen denken dat vermoeide ogen worden veroorzaakt door moeheid. Toch is er bij vermoeide ogen niet altijd sprake van (alleen) vermoeidheid. De ogen kunnen ook een vermoeide blik uitstralen als gevolg van onderliggende 'problemen'. Met als belangrijkste huidkenmerken:

  • Donkere kringen onder ogen
  • Bruine of blauwe kringen
  • Wallen onder ogen
  • Hangende oogleden
  • Donkere kring rondom wal
  • Paarse kleur onder ogen
  • Rode ogen
  • Tranende ogen

Toch hoef je niet moe te zijn om bovenstaande huidkenmerken te krijgen. Vaak is er zelfs iets heel anders aan de hand. In deze blog ga ik dieper in op het huidkenmerk: wallen onder de ogen.


Hoe zien wallen onder je ogen eruit?

Ik denk dat iedereen wallen wel herkent. Het zijn een soort huidzakjes die ontstaan als vocht, vet of huid ophoopt onder de ogen. De wal kan een beetje gezwollen zijn met een bolling. Of juist helemaal niet gevuld zien, waardoor het er meer uit ziet als een 'leeg gelopen' zakje.

Het vervelende aan wallen is dat er uiteindelijk een schaduw rondom de wal ontstaat. Deze schaduw zorgt ervoor dat er ook nog donkere kringen onder de ogen verschijnen. De wallen en donkere kringen geven samen een vermoeide uitstraling.

Wat ook opvalt aan wallen is dat de onderste oogleden vaak gespaard blijven. De wal begint dus niet direct onder het oog, maar een stukje lager. Ook zie je dat de wal aan de andere kant er vaak precies hetzelfde uit ziet.

Daarnaast zit er ook een verschil tussen het type wal. Zo kan de ene persoon last hebben van een klein kussentje, vrij dichtbij het oog. Die je gemakkelijk kunt camoufleren met make up. Terwijl een ander juist weer last heeft van diepe wallen, die zich uitbreiden tot bovenin de wang. En lastig te maskeren vallen.

Verschil wallen en donkere kringen

Wallen en donkere kringen onder de ogen worden soms met elkaar verward. Op zich is dit niet gek, want eigenlijk is er bij beide huidklachten sprake van donkere kringen. Maar het zijn echt twee verschillende kwalen.

Verschil in oorzaak

Een wal is een soort zakje of kussentje onder de oog. Doordat de huid hier wat 'boller' is dan de omliggende huid, kan zich  een schaduw langs de rand van de wal vormen. Hierdoor kunnen wallen gepaard gaan met donkere kringen.

Maar je kunt ook last hebben van donkere kringen, zonder ook last te hebben van wallen. Donkere kringen kunnen namelijk ook het gevolg zijn van een dunner wordende huid, waardoor bloedvaren door de bovenste huidlaag schermen. En donkere kringen onder de ogen ontstaan.

Daarnaast kunnen donkere kringen ook het gevolg zijn van een ontsteking aan de huid. Bijvoorbeeld door eczeem rondom het oog. Maar ook een dunne huid,, het hebben van een bleke huid of juist een donkere huid kunnen donkere kringen veroorzaken.

Permanent en niet permanent

Naast de verschillende oorzaken is er nog een belangrijk verschil tussen wallen en donkere kringen. Wallen ontstaan vaak door huidverslapping en zijn over het algemeen permanent aanwezig. Eenmaal verslapt zal het namelijk niet meer zelf inslinken.

Donkere kringen daarentegen verdwijnen soms spontaan weer. Dit is echter wel afhankelijk van de oorzaak. Donkere kringen als gevolg van een ontstekingen trekken kunnen gewoon weer wegtrekken. Maar als donkere kringen het gevolg zijn van huidverslapping wordt het lastig.

Kortom, het kan dus zo zijn dat je last hebt van donkere kringen onder de ogen, zonder dat je last hebt van wallen. Heb je alleen last van donkere kringen? Maar niet per se last van een 'zakje' onder je ogen? Dan kun je beter even deze blog bekijken: Donkere kringen onder ogen.


Oorzaak wallen onder ogen

De huid onder de ogen is onwijs dun. Het is zelfs maar liefst tien keer dunner dan de omliggende huid. Daarnaast bevat deze huidlaag ook veel minder talgklieren. Wat het lastig maakt om de natuurlijke filmlaag voldoende gehydrateerd te houden. Dit maakt het extra kwetsbaar voor droogtelijntjes, wallen en donkere kringen.

Sommige mensen denken dat alleen slaaptekort er vervolgens voor kan zorgen dat er wallen ontstaan, waardoor je er moe uitziet. Maar dit is niet de enige oorzaak. Het kan meerdere oorzaken hebben. Hieronder leg ik er de belangrijkste zes uit!

1. Wallen onder ogen door huidveroudering

Naarmate we ouder worden, wordt onze huid helaas ook slapper. De oorzaak hiervan is een afname van collageen en elasticiteit, waardoor de huid gaat hangen.

Hierin speelt genetische aanleg ook een rol. De mate en ernst van huidveroudering is namelijk voor een deel familiair bepaald.. Als je ouders veel last hebben van wallen door huidveroudering, is de kans groter dat jij hier ook last van krijgt.

2. Wallen onder ogen door opstapeling van vocht

Wat bij huidverslapping ook vaak gebeurt, is dat het vocht naar het huidoverschot toetrekt. Hierdoor ontstaat er een zwelling van vocht onder de huidlaag. Die een soort 'zakjes' onder de ogen creëren.

Daarnaast kan ook huilen zorgen voor een opstapeling van vocht. Met name als je een langere tijd veel gehuild hebt. Er ontstaat dan een verstoring in de balans van aanvoer,- en afvoer van vocht. Hierdoor blijft er teveel vocht achter en vormt zich een wal onder de ogen.

3. Wallen onder ogen door onvoldoende vochtafdrijving

Naarmate we ouder worden heeft je lichaam meer moeite om vocht af te voeren. Met name als je 's nachts langere tijd horizontaal hebt gelegen, kunnen je ogen er 's ochtends wat gezwollen uitzien.

Dit is bij wat jongere mensen ook zo, alleen voert hun lichaam dit vocht ook snel weer af. Na een paar uur zie je er daarom meestal niets meer van.

Maar als je wat op leeftijd bent, heeft je lichaam hier wat meer moeite mee, waardoor de zwelling kan blijven zitten. Genoeg slapen speelt daarom zeker een belangrijke rol. Maar de leeftijd bepaald uiteindelijk wat het effect van deze nacht zal zijn. Tip: Natural Sleep Suport supplementen.

4. Wallen onder ogen door allergieën

Ook allergieën kunnen de oorzaak zijn van wallen onder de ogen. Veel allergieën gaan namelijk gepaard met jeuk en zwelling van je ogen. Als je bijvoorbeeld hooikoorts hebt, zijn je ogen rood en gezwollen. Je lichaam herstelt dit wel weer.

Maar als dit lang en vaak gebeurt, of je bent al wat ouder, heeft je lichaam hier meer moeite mee. Er kan een lichte zwelling achterblijven. En zo ontstaan wallen. Vaak met een roze tot rode ondertoon.

Ook zie je dat mensen die erg gevoelig zijn voor cosmetica prikkels, vaker last krijgen van walvormingen dan mensen zonder allergieën.

5. Wallen onder ogen door ophoping van vet

Een andere oorzaak is wallen door een vetophoping. Naarmate we ouder worden, wordt onze huid dunner en de bindweefsellaag minder sterk.

Het gevolg hiervan is dat het onderhuidse vet ook naar beneden zakt, omdat je bindweefsel laag deze niet meer tegenhoudt. Er ontstaat dan een soort zwelling onder de ogen, wat een vermoeide blik kan geven.

6. Wallen onder ogen door externe factoren

Ook externe factoren kunnen wallen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan zonlicht. Uv-straling heeft een beschadigd effect op de huid, waardoor de algehele huidconditie verslechterd. De huid onder de ogen wordt slapper, gaat rimpelen en hangen, waardoor wallen ontstaan.

Maar ook ongezonde voeding, slechte leefgewoontes, roken, onvoldoende slaap en stress zijn factoren die wallen kunnen veroorzaken.


Wallen verwijderen

Wallen verwijderen kun je helaas niet zelf. Er zit tenslotte overtollig huid en/of een zwelling onder de oog. En deze kun je met een crème niet wegsmeren. Wel kun je wallen onder de ogen verminderen door de veroorzakende factoren zoveel mogelijk te vermijden.

Het is daarom belangrijk om eerst de oorzaak van jouw wallen te achterhalen. Als de wallen een gevolg zijn van een allergie, zullen er namelijk andere hulpmiddelen nodig zijn dan wanneer huidveroudering de grote oorzaak is. Hieronder heb ik per veroorzaker mijn tips gezet!

Wallen als gevolg van huidveroudering verminderen

Als de wallen onder je ogen het gevolg zijn van huidveroudering is het belangrijk om antioxidanten te smeren. Antioxidanten beschermen je huid namelijk tegen de afbraak van collageen en elastine. En zo ook tegen huidveroudering en wallen.

Krachtige antioxidanten, zijn: niacinamide, vitamine A en vitamine C. Ze beschermen tegen wallen, fijne lijntjes, donkere verkleuring, een dunnere huid en andere huid structurele veranderingen. Misschien interessant: Collageen poeder ervaringen.

Goede gezichtscrème

Smeer daarom het liefste een gezichtscrème, waaraan voldoende antioxidanten zijn toegevoegd. Ze beschermen je huid en zorgen voor een meer stralende huid. Hieronder heb ik voorbeelden van verschillende crèmes met een hoge concentratie antioxidanten gezet. Of bekijk: Beste dagcrème blog.

Goede oogcrème

Smeer je liever ook nog een aparte oogcrème? Hieronder heb ik drie goede voorbeelden gezet. Alle drie de oogcrèmes beschermen ook tegen donkere kringen. Of bekijk hier mijn lijst met favoriete oogcremes. Misschien vind je dit ook interessant: Remescar review.

Goede zonnebrand

Naast het smeren van antioxidanten, kun je de huid ook beschermen tegen verslapping door het smeren van een zonnebrandcrème. Zonnebrand beschermt je huid namelijk tegen de schadelijke effecten van de zon. En dat zijn er behoorlijk wat! Hieronder heb ik twee goede voorbeelden gezet:


Wallen door een allergische reactie verminderen

Als je wallen het gevolg zijn van een allergie, is het vooral belangrijk om deze allergie aan te pakken. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer te achterhalen waar je ogen allergisch op reageren.

Heb je vooral binnen of juist buiten last? Kan het je make up  zijn? Of misschien de huidproducten die je gebruikt? En probeer deze factoren zoveel mogelijk te vermijden.

Verder is het belangrijk om kalmerende ingrediënten te smeren. Eén van de meest effectieve cosmetische ingrediënten tegen huidallergieën is haverextract. Haver bevat namelijk beta-glucanen. Wat ontstekingsremmend en kalmerend werkt.

Een goed voorbeeld is de Tiny Todd haver crème. Het is oorspronkelijk een eczeem crème, maar ook heel geschikt voor andere huidallergieën. Waaronder wallen onder je ogen als gevolg van een allergische reactie.

Ben je op zoek naar huidvriendelijke ook make up? Dan zou ik echt voor deze Clinique mascara gaan. Ik heb van verschillende mensen gehoord dat dit dé mascara is tegen rode, gevoelige, droge ogen. Maar ook als je last hebt van hooikoorts klachten zou deze mascara een life saver zijn.

Bekijk hier mijn favoriete make-up producten voor de gevoelige huid.


Wallen door onvoldoende vochtafdrijving verminderen

Als het evenwicht tussen de vocht toestroom,- en afvoer verstoord raakt, kan er teveel vocht achterblijven. Waardoor er wallen onder je ogen ontstaan. Je hebt hier voor een groot deel helaas zelf geen invloed op. Hoe ouder we worden, hoe lastiger ons lichaam het namelijk vindt om vocht af te voeren. Maar je kunt je lichaam wel een handje helpen!

Bijvoorbeeld door iets rechterop te slapen. Als je een verstelbaar bed hebt, kun je dit natuurlijk makkelijk regelen. Maar als je dit niet hebt, kun je met je hoofd wat hoger gaan liggen door een wat dikker kussen te gebruiken. Een goed voorbeeld is dit extra-dikke hoofdkussen. Of gebruik twee kussens op elkaar.

Oogmassage tegen wallen

Daarnaast kan het ook helpen om, direct na het opstaan, een korte oog massage te doen. Geef hele lichte druk op de wallen. En masseer met ronddraaiende bewegingen naar buiten, richting je slaap. Schuif telkens een beetje op, tot je bij je haargrens bent.

Om het masseren wat soepeler te maken, kun je eventueel een beetje olijfolie of kukui olie als tussenstof gebruiken.

Masseer je liever niet met je vingers? Dan kun je er ook voor kiezen om het vocht af te drijven met een Jade roller. Bijvoorbeeld deze Jaderoller. De roller beloofd, naast het afdrijven van vocht, ook rimpels te verminderen. Dit is helaas niet zo.


Plastisch chirurg: wallen behandeling

Heb je veel last van wallen onder de ogen door een opstapeling van vet? Of door een verslapping van de huid? Dan kun je ervoor kiezen om een cosmetische ingreep te laten uitvoeren door een plastisch chirurg of cosmetisch arts.

Een cosmetisch arts kan verschillende behandelmethodes uitvoeren om de wallen te verminderen of helemaal te laten verdwijnen. Hieronder heb ik drie veelgebruikte methodes gezet. Bij veel klinieken en ziekenhuizen kun je altijd terecht voor een vrijblijvend consult.

1. Wallen onder ogen verwijderen: onder-ooglidcorrectie

Een onder-ooglidcorrectie is een cosmetische ingreep. Onder lokale verdoving wordt overtollige huidweefsel weggehaald, waardoor "zakjes" onder de ogen verdwijnen. De meest gebruikte methode hiervoor is een klein sneetje onder de wimperrand maken.

 En vervolgens een strookje overtollige huid weghalen. Hierna wordt de huid gehecht en weer strak getrokken. Het geeft een frisse en jonge uitstraling.

2. Wallen verwijderen: onder-ooglidcorrectie en aanpassen vetpockets

Onder je ogen zitten zogeheten vetpockets. Het zijn er drie, die samen worden gehouden door een vliesje. Het kan zijn dat dit vlies verslapt is, waardoor de vetpockets verzakken.

Hierdoor ontstaat er een vetophoping onder het oog. Het wegsnijden van huid, zoals methode 1, is dan helaas niet voldoende. Daarom wordt een combinatie van beide methodes uitgevoerd.

3. Wallen verwijderen: onder-ooglidcorrectie, aanpassen vetpockets én ooglidverstrakking

Een arts kan ook kiezen voor een combinatie van: een ooglidcorrectie, aanpassing van vetpockets én ooglidverstrakking. Er wordt dan eerst een stukje huid verwijderd, hierna worden de vetpockets aangepast en vervolgens wordt de oogkringspier aan het botvlies strakker gehecht.

Hierdoor is je bindweefsellaag veel beter ondersteunt, waardoor de kans op wallen zo klein mogelijk wordt gehouden.

Wat helpt niet tegen vermoeide ogen?

 Naast de geschikte behandelmethodes, het vermijden van veroorzakende triggers, het smeren van de juiste dag,- en oogcrèmes en het nemen van voldoende slaap, zijn er ook genoeg methodes die niet helpen.

Zo beloven veel cosmetica merken dat zij wallen als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Maar dit kan helemaal niet.. Er zijn namelijk geen ingrediënten die de wal laten inslinken. Net als dat er geen oog crèmes zijn die wallen en donkere kringen 100% kunnen voorkomen.

En ook de zogeheten vocht afdrijvende rollers helpen helaas niet. Net als plakjes komkommer onder de ogen leggen en het smeren van een hoge concentratie fruitzuren. Dit laatste kan wel helpen tegen een donkere verkleuring.