Jeuk! Misschien wel de meeste irritante huidklacht die er bestaat. Constant het gevoel hebben dat je aan je huid moet krabben. En áls je krabt, maakt dit het alleen maar erger. Je huid beschadigt, waardoor de beschermlaag minder intact is. Het gevolg? Meer jeuk…. In deze blog vertelt Esra, eigenaar van Salon House of Glow by ec, over haar jeukende huid. En hoe zij de jeuk, met haar kennis als schoonheidsspecialist/ huidtherapeut in opleiding, probeert te verminderen.
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Een jeukende huid
Mijn naam is Esra Cicek, 22 jaar oud. En ik ben werkzaam als schoonheidsspecialiste/ huidtherapeut in opleiding in mijn eigen salon House of Glow by ec. Mijn huidige opleiding sluit super goed aan op mijn werk. Ik ontwikkel mezelf telkens meer op het gebied van huidproblemen, maar ook op alle andere vlakken.
Al sinds mijn puberteit (13e leeftijd) heb ik last van een geïrriteerde, jeukende huid. Mijn huid is super gevoelig. Bij een klein krabje kleurt het al rood wordt het dikker vergeleken met de rest van mijn huid. Ook bij korte inspanning word ik meteen rood in mijn gezicht. Hier kreeg ik in mijn puberteit steeds meer last van. Zelf denk ik dat het komt door de hormonen die ik toen nog ontwikkelden.
Waar ik het meeste last van heb is de jeuk. Mijn huid jeukt constant en dit ervaar ik inmiddels al tien jaar. De jeukende plekken zitten met name onder mijn knieholte, de oksels, bh-band, onderbroekband en hoofdhuid. Vooral in de avonden en wintermaanden heb ik last van een jeukende huid. Opvallend is dat het in de familie voorkomt. Mijn moeder en oudere zus hebben hier ook last van.
Wat hielp niet echt tegen de jeukende huid?
Ik heb een lange tijd onderzoek laten doen naar de jeukende huid, maar de oorzaak is helaas nog steeds onbekend. Zo heb ik inmiddels al veel huisarts bezoekjes gehad. Daar heb ik onder andere een bloedonderzoek laten afnamen. Om te kijken of ik ergens allergisch voor ben. Uit dat onderzoek is helaas niets gekomen.
Ook heb ik een bloedonderzoek gedaan naar eventuele tekorten in mijn lichaam. Daar kwam helaas ook niks aan. Vervolgens kreeg ik een menthol zalf dat tegen de jeuk zou werken, maar dat lost het probleem natuurlijk niet op. Het vermindert alleen de jeuk op het moment zelf.
Ook kreeg ik tips van vrienden en familie dat het misschien aan mijn bodylotion lag. Die heb ik daarom ook veranderd naar Eucerin Ph5 bodylotion. Hier ben ik op zich tevreden mee als het gaat om hydratatie. Maar de jeuk is niet verminderd.
Verder heb ik mijn wasmiddel veranderd naar Lenor wasmiddel en Lenor wasverzachter. Deze schijnen beter voor de huid te zijn, maar de jeuk is er nog. Daarnaast heb ik onderzoek gedaan naar mijn eetgedrag. Ik ben hierin tot de volgende conclusie gekomen: bij pittig eten jeukt mijn huid veel meer. Ik houd van pittig eten, dus daar houd ik niet altijd rekening mee.
Wat hielp wel tegen de jeukende huid?
Zoals je kunt lezen is mijn jeukende huid eigenlijk niet verbeterd. Ik heb het daarom ook maar geaccepteerd door te leren ermee om te gaan. Zo vind ik het superfijn om mezelf twee keer per dag in te smeren met de Eucerin Ph5 bodylotion. Ik drink elke dag minimaal anderhalve liter water. Als ik dit niet doe merk ik ook dat mijn huid meer begint te jeuken.
Na een lange werk dag doe ik meteen mijn huispakje aan, zonder naad wat strak te zit. En bij jeuk probeer ik over mijn huid te wrijven in plaats van te krabben. Zo voorkom ik minder beschadiging aan mijn huid!
Wil jij ook een gastblog schrijven? Klik dan hier!
* Let op! De Sproet gastblogs zijn geschreven door mensen die het leuk vinden om hun ervaring, tips en adviezen omtrent een specifieke huidklacht te delen. Deze adviezen zijn niet door mij, noch een medisch specialist, gecontroleerd. Benieuwd welke producten ik zelf adviseer aan de jeukende huid? Lees dan mijn blog over jeuk.