Vitamine A voor de huid

Vitamine A wordt een steeds populairder ingrediënt als het gaat om cosmetica. Maar wat is vitamine A eigenlijk? En wat doet vitamine A voor de huid? Ik vertel het je allemaal in deze blog! Inclusief een voorbeeld van een goed vitamine A serum, een vitamine A crème en vitamine A supplementen.

Wat is vitamine A?

Vitamine A is, zoals de naam al zegt, een vitamine. En in het specifiek een vetoplosbaar vitamine. Die we vooral binnenkrijgen doormiddel van 'vitamine A voeding'. Je darmen nemen het vitamine op. En slaat het vervolgens op in je lever en weefsels tot dat je lichaam het vitamine A nodig hebben.

Het bijzondere aan je lichaam is, dat het ook zelf vitamine A kan maken. Namelijk door bètacaroteen, een voorloper van vitamine A, om te zetten in vitamine A.

Wat doet vitamine A voor de huid?

Vitamine A heeft antioxiderende eigenschappen. Dit betekent dat het je cellen kan beschermen tegen schadelijke invloeden. Denk aan aan de schadelijke invloeden van zonlicht, milieuvervuiling en rook. Maar ook tegen schadelijke stoffen die vrijkomen tijdens de stofwisseling.

Door je lichaam tegen deze schadelijke stoffen te beschermen, wordt vroegtijdige huidveroudering van je cellen tegengegaan. Waaronder ook veroudering van je huid. Dit maakt vitamine a voor de huid zo effectief in het verminderen van pigmentvlekken, ouderdomsvlekken en rimpels.

Maar vitamine A heeft ook een ondersteunend effect op je algehele weerstand, draagt bij aan een goede conditie van je ogen en helpt in het behoud van gezonde slijmvliezen.


Omzetting vitamine A in je huid

Vitamine A heb je in allerlei soorten en maten. De verzamelnaam voor al deze soorten is: retinoïden. Deze vormen verschillen onderling vooral in de manier van omzetting in de huid. Je huid moet de meeste vormen van vitamine A namelijk omzetten naar vitamine A zuur en er geldt: hoe vaker een vorm van vitamine A moet worden omgezet, hoe minder effectief het zal zijn. Hieronder leg ik kort uit hoe veel gebruikte vormen van vitamine A in cosmetica wordt omgezet:

  • Een product met retinol esters: wordt eerst door je lichaam omgezet in retinol, daarna in retinal en daarna in vitamine A zuur
  • Een product met retinol: wordt eerst door je lichaam omgezet in retinal en daarna in vitamine A zuur.
  • Een product met retinal: wordt één keer door je lichaam omgezet in vitamine A zuur
  • Een product met vitamine A zuur: hoeft niet door je lichaam worden omgezet, want het gaat al om vitamine A zuur. Deze vorm van vitamine A is alleen op recept verkrijgbaar.

Verschillende soorten vitamine A

Hieronder heb ik een aantal voorbeelden van vormen van vitamine A, oftewel retinoïden, gezet. De eerste vier vormen zijn de meest toegepaste vormen van vitamine A. Daarom leg ik deze even kort uit!

  1. Vitamine A zuur (tretinoïne)
  2. Retinol
  3. Retinal (retinaldehyde)
  4. Hydroxypinacolone retinoat
  5. Retinol Esters (retinyl propionate, retinyl acetate, retinylpalmitaat)
  6. Retinyl retinoate

1. Vitamine A zuur (tretinoïne)

Dit zuur noem je ook wel tretinoïnde. Eigenlijk is deze vorm van vitamine A de enige vorm die écht huid verjongend werkt. Vitamine A zuur vermindert namelijk fijne rimpels, stimuleert de collageen, -en elastine productie én bleekt pigmentvlekjes. Helaas is deze vorm uitsluitend op recept verkrijgbaar, omdat het de huid erg kan irriteren.

 Schrik hier daarom niet van als je begint met smeren! De huidreactie zal weer verdwijnen, zodra je huid wat meer gewend is aan het vitamine. Verder is vitamine A zuur heel gevoelig voor zuurstof en licht. Een vitamine A zuur crème of vitamine A zuur serum is daarom ook alleen effectief als het luchtdicht verpakt zit. Denk aan een pompje.

2. Retinol

Deze vorm van vitamine A kun je gewoon zelf, zonder recept, in vrijwel iedere drogist kopen. Je lichaam moet retinol namelijk eerst omzetten in retinal en daarna in vitamine A zuur (hierboven). En dit gaat helaas wel ten koste van de werkzaamheid. Daarnaast is retinol ook heel gevoelig voor zuurstof, water, licht en oxiderende oliën, waardoor de werkzaamheid van retinol in cosmetica snel verloren gaat.

Je kunt het daarom ook beter niet overdag op je huid smeren. Een veiligere en stabielere optie is ingekapseld retinol. Dit is retinol waar dus een soort beschermlaagje omheen zit. Wat het retinol stabieler maakt en ervoor zorgt dat het langzaam door je huid wordt opgenomen, waardoor het minder snel irriteert. Maar helaas kan die concentratie nooit heel hoog zijn.

Toch zijn er ook een aantal cosmetica merken die effectieve cosmetica met ingekapseld retinol aan hun retinol crème of retinol serum hebben toegevoegd. Die ik zeker het proberen waard vind. Maar het is wel belangrijk om te weten dat er alsnog veel factoren zijn die de werking van retinol beïnvloeden.

Denk bijvoorbeeld aan de manier van bewaren, vervoeren en verpakken. Maar ook aan de invloed van andere ingrediënten in het product. Mijn advies is daarom om altijd een retinol crème of retinol serum te kiezen dat genoeg andere effectieve stoffen bevat en het liefste veel vetachtige stoffen om zo de stabiliteit van retinol te vergroten. Bekijk hier mijn favoriete retinol serums: Beste retinol serum.


3. Retinal (retinylpalmitaat)

Retinaldehyde is ook een vorm van vitamine A dat steeds vaker wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten. Het is een vorm dat tussen retinol en vitamine A zuur inzit. Retinol (met een 'o') wordt namelijk door je lichaam omgezet in retinal (met een 'a') en daarna in vitamine A zuur.

Door meteen retinal te smeren, sla je dus een stapje over. Het staat erom bekend minder irriterend te zijn dan retinoïnezuur, wat het geschikt maakt voor mensen met een gevoelige huid. Het Medik8 retinol serum uit mijn lijst met beste retinol serums bevat deze vorm.

4. Hydroxypinacolone retinoate

Deze vorm van vitamine A is vrij nieuw. En een veiligere en stabielere optie dan retinol. Een groot voordeel van hydroxypinacolone retinoate, ten opzichte van andere vormen van vitamine A, is namelijk dat je huid het niet eerst hoeft om te zetten. Net als vitamine A zuur alleen op recept verkrijgbaar) kan het dus direct op de huid inwerken.

Het stimuleert onder andere de collageen aanmaak, vermindert de collageen en elastine afbraak en versnelt het wondgenezingsproces. En dit zonder de huid te irriteren. Een milde maar zeker werkzame vorm van vitamine A, waar we nog veel over gaan horen denk ik!

Goede vitamine A crème voorbeelden

Als je een vitamine A crème wilt aanschaffen, zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Ik zou in ieder geval zorgen dat de crème moet goed luchtdicht verpakt zit, vrij zijn is van irriterende stoffen en het liefste ook nog andere effectieve stoffen bevat, veel vetachtige stoffen bevat en vrij is van parfum.

Parfum heeft niet alleen nadelen op je huid, maar ook op de werking van vitamine A. Ook is het fijn als er nog wat kalmerende stoffen in de vitamine A crème zitten, omdat vitamine A irriteert. Hieronder vind je voorbeelden van drie goede vitamine A crèmes:

1. Indeed Laboratories Retinol reface

Deze retinol crème van Indeed Laboratories kreeg ik laatst binnen in een pr pakketje van fsagency en sindsdien ben ik fan! De retinol crème bevat namelijk niet alleen retinol. Er zitten ook allerlei andere effectieve ingrediënten in. En ook nog in een hoge concentratie. Zo bevat de crème ook bakuchiol. Dit is een plantaardig antioxidant. Dat ook vaak als alternatief op retinol gebruikt wordt.

Het heeft namelijk vergelijkbare eigenschappen: bakuchiol beschermt tegen tekenen van huidveroudering, heeft een verhelderend effect op pigmentvlekjes en versterkt je huidbarriere. Het fijne aan bakuchiol is dat het minder snel voor irritaties zorgt. Daarom kan het in hogere concentraties worden toegevoegd dan retinol. En dat is ook bij deze crème gebeurt. Er zit namelijk een onwijs hoge concentratie bakuchiol in!

Daarnaast bevatten de Indeed Laboratories crème ook nog allerlei peptides. Dit zijn aminozuren (eiwitten) die meerdere positieve eigenschappen op de huid hebben. Ze regeneren huidcellen, versterken je huid barrière en verminderen ontstekingen. Daarnaast is van sommige peptides bekend dat ze de collageen en elastine productie kunnen stimuleren. Kortom, een fijn ingrediënt om terug te zien in je crème!

2 . De Meditopics retinol crème

Als je op zoek bent naar een crème met vitamine A, zou je deze retinol crème van Meditopics kunnen proberen. Het merk heeft gebruik gemaakt van ingekapseld retinol. In een concentratie van 1%. Door deze inkapseling vergroot je de stabiliteit en zo ook de effectiviteit van het retinol. Wel zou ik de crème alsnog gekoeld bewaren.

Naast retinol zijn er nog andere effectieve ingrediënten aan de Meditopics retinol crème toegevoegd. Zo bevat de crème plantaardige verzorgende oliën, als: druivenpitolie, calendula olie en koolzaad olie, Maar ook effectieve peptiden én de kalmerende ingrediënten vitamine E en betaglucan. Met name deze toevoeging van kalmerende ingrediënten is fijn, omdat retinol de huid altijd een beetje irriteert.


3. Paula's Choice retinol crème

Net als de Meditopics vitamine A crème hierboven, bevat ook deze retinol crème van Paula's Choice 1% ingekapseld retinol. Verpakt in een luchtdichte pompje om zo het retinol te stabiliseren. Er zit wel een prijsverschil, van ongeveer twintig euro, tussen beide retinol crèmes. Dit prijsverschil komt met name door de overige ingrediënten die aan de retinol crème van Paula's Choice is toegevoegd.

In deze crème zitten namelijk nog onwijs veel andere effectieve stoffen. Zo bevat de retinol crème krachtige antioxidanten, als: dipotassium glycyrrhizate, vitamine C, vitamine E, licorice root extract, soja proteïne en sojaboon sterolen. En hydraterende en verzorgende stoffen, als: dimethicone, glycerine, butylene glycol, castor isostearate succinate, hyaluronzuur en ceramiden.

Maar ook weer wat kalmerende ingrediënten, als: haver extract en zoethoutwortel extract. Die je natuurlijk graag wilt terug zien in een retinol crème, omdat retinol, voor irritatie kan zorgen. Een goed voorbeeld van een effectieve retinol crème dus! Wat ik wel jammer vindt, is dat de crème in de afgelopen twee maanden bijna tien euro duurder is geworden..

Goede vitamine A serum voorbeelden

Smeer je liever een vitamine A serum? Ook hiervoor heb ik goede voorbeelden gevonden. Ze bevatten naast vitamine A, ook ook nog allerlei andere effectieve stoffen. Waar je bij een serum altijd goed op moet letten is dat er ook nog genoeg vetachtige stoffen in zitten. Zoals olie en siliconen (dimethicone, dimethiconol). Ze stabiliseren vitamine A. Het liefste bevat een vitamine A serum zelfs meer vetachtige stoffen dan water, maar helaas zijn er hier maar weinig van. Ook is het belangrijk dat er nog antioxidanten zijn toegevoegd. Ook dit vergroot de stabiliteit, maar verbetert ook de huidconditie.

1. Paula's Choice retinol serum

Een goed vitamine A serum is het Paula's Choice retinol serum. Het serum bevat geen water, maar  wel veel vetachtige stoffen. Dit zorgt ervoor dat retinol langer stabiel blijft. Wat een groot pluspunt is aan dit seurm. Ook zijn er verschillende antioxidanten opgenomen die, net als retinol, gunstige effecten hebben tekenen van huidveroudering.

Deze antioxidanten helpen niet alleen om retinol langer werkzaam te houden, maar compenseren ook de potentiële irriterende effecten ervan. Dit wordt verder versterkt door de aanwezigheid van diverse kalmerende ingrediënten, waaronder haver, zoethout en kelp. Deze stoffen verzachten de mogelijke irritatie die retinol kan veroorzaken. Dit maakt het serum ook geschikt is voor de gevoelige huid..  

2. Medik8 Crystal retinal serum

Een ander goed viitamine A serum is het Medik8 serum. Wat geen retinol bevat, maar retinal (met een 'a').  Deze vorm van vitamine A hoeft slechts één keer te worden omgezet in vitamine A zuur. Terwijl retinol eerst wordt omgezet in retinal en vervolgens in vitamine A zuur. Dit zorgt voor een verhoogde effectiviteit van retinal.

Bovendien zijn aan dit vitamine A serum ook diverse andere krachtige ingrediënten toegevoegd, waaronder vitamine E, verschillende vormen van vitamine C, Lonicera Japonica extract en hyaluronzuur.

Daarnaast zijn er ook aanzienlijke hoeveelheden vetachtige stoffen aanwezig om de stabiliteit van retinal te waarborgen. Het serum is verkrijgbaar in verschillende concentraties retinal: 0.01% retinal, 0.03% retinal, 0.06% retinal, 0,1% retinal en 0,2% retinal. Dit maakt het geschikt voor zowel beginners als meer ervaren gebruikers!

3. Paula's Choice recovery serum

Het eerst retinol serum die ik kan adviseren is  dit Paula's Choice Recovery serum. Ik gebruik het zelf al een halfjaar en ben nog steeds super tevreden. Het serum bevat namelijk erg veel antioxidanten, waaronder: vitamine A, vitamine C, vitamine E, tocotrienols, tetrahydrodiferuloylmethane en astaxanthine.

En ook nog een flinke lijst aan hydraterende stoffen, als: dimethicone, glycerine, olijfolie en sojaboon olie. Samen met nog wat kalmerende ingrediënten, waaronder: bisabolol en groene thee extract. Zoveel effectieve ingrediënten in één serum zie je niet vaak.

Verder trekt het Paula's Choice serum snel in, plakt het niet en geeft het een 'hydraterende finish'. Dit maakt het een fijn serum voor zowel de normale tot droge huid. Als de verouderde huid. Gezien alle antioxidanten die het serum bevat.

4. The Inkey List retinol serum

Een ander prima vitamine A serum is dit retinol serum van The Inkey List. Aan dit serum is 1% retinol toegevoegd. En om de werking van retinol te stabiliseren zijn er ook een aantal oliën toegevoegd, als: sojaboon olie en castorolie. Deze oliën zorgen er niet alleen voor dat retinol stabiel blijft, ze bevatten ook allerlei antioxidanten die de huid beschermen tegen veroudering.

Daarnaast bevat het Inkey List serum ook nog het antioxidant: vitamine E.. En de hydraterende stoffen: squalene, glycerine en propanediol. Maar de effectieve ingrediënten zijn wel aanzienlijk minder dan de drie serums hierboven. Dit verklaart ook het prijsverschil.  

Vitamine A voeding

Naast het smeren van een vitamine A crème of vitamine A serum, kun je natuurlijk ook kijken naar 'vitamine A voeding' . Oftewel, etenswaren waar een relatief hoge concentratie vitamine A in zit. Vitamine A zit vooral om dierlijke producten. Denk aan: vlees en zuivelproducten.

Maar ook in plantaardige producten, zoals fruit met een geel tot oranje kleur. En verschillende groentes. Hieronder vind je een lijstje van voeding met een hoge concentratie vitamine A. Of betacaroteen, een voorloper van vitamine A, wat je lichaam zelf ka n omzetten in vitamine A.

Dierlijke voorbeelden van vitamine A voeding

  • Vis
  • Eidooier
  • Vleeswaren beleg
  • Lever
  • Margarine
  • Kwark
  • Yoghurt
  • Kaas
  • Melk

Plantaardige voorbeelden van vitamine A voeding

  • Wortels
  • Mango
  • Mandarijnen
  • Sinaasappel
  • Pompoen
  • Zoete aardappel
  • Tomaten
  • Spinazie
  • Boerenkool
  • Andijvie
  • Abrikozen


Vitamine A supplementen

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zit vitamine A in veel dierlijke producten. Maar het kan natuurlijk goed zijn dat je geen vlees en vis eet. Of zelfs alle dierlijke producten helemaal vermijdt.

Dit maakt het soms lastig om aan de dagelijks geadviseerde vitamine A inname te komen. Het kan dan fijn zijn om dagelijks een vitamine A supplement te slikken. Bijvoorbeeld deze Goldea Health Vitamine A supplementen.



Misschien vind je dit ook interessant!

Naast vitamine A cremes en serums, zijn er natuurlijk ook nog andere effectieve stoffen waar een product zich op kan focussen. Denk aan hyaluronzuur of vitamine C. Hieronder lees je mijn productadviezen!