Acne conglobata: diepe ontstekingen
Bij acne conglobata ontstaan er hevige ontstekingen, diepe puisten, pijnlijke abcessen en ontsierende littekens. Vaak als gevolg van een verandering in hormonen. Dit is niet alleen fysiek storend, maar ook mentaal brengt de huidklacht enorm veel klachten met zich mee. In deze blog hoop ik je hiermee te helpen! Onderaan de blog heb ik een stappenplan gezet.
Acne conglobata huidziekten
Acne conglobata is een ernstige en zeldzame vorm van acne waarbij er sprake is van diepe ontstekingen, hevig ontstoken puisten. Deze vorm van acne geeft hevige ontstekingsverschijnselen en diepe littekens op de huid. Dit zorgt ervoor dat de huidaandoening niet alleen fysieke klachten geeft, maar ook emotionele klachten.
Zo voelen veel mensen zich onzeker. Maar vooral ook gefrustreerd omdat niets lijkt te werken om de acne conglobata te verminderen. Helemaal begrijpelijk natuurlijk, want als je van alles probeert en niets lijkt te helpen, wordt je op een gegeven moment gek.
Met deze blog hoop ik je wat meer uit te leggen over het ontstaan van acne conglobata. Maar vooral samen een oplossing te vinden om de klachten te verminderen. Door mijn tips als huidtherapeut te delen!
Acne conglobata oorzaak: hoe ontstaat acne conglobata?
Hoe ontstaat acne conglobata precies? Acne conglobata is een vorm van acne. Dit betekent ook dat de huidklacht op een soortgelijke manier optreedt. Acne conglobata ontstaat namelijk door een verstopping van de haarzakjes. Talg, dode huidcellen en bacteriën hopen zich hier op. Dit uit zich eerst in onschuldige mee-eters, maar vervolgens in pijnlijke ontstekingen. Deze puistjes zijn heftiger dan 'normale' puistjes. Acne conglobata is namelijk een ernstige vorm van acne. De reden dat de haarzakjes verstoppen, kan meerdere oorzaken hebben:
1. Hormonen
Een grote boosdoener van acne, en dus ook van acne conglobata, is een verandering in hormonen. Om die reden wordt aangenomen dat acne conglobata waarschijnlijk gerelateerd is aan het testosterongehalte in je bloed. Testosteron is een mannelijk hormoon dat tijdens je puberteit stijgt.
Om die reden komt acne conglobata ook vooral voor bij mannen. Dit kan gebeuren tijdens de puberteit als het hormoon plotseling toeneemt. Maar ook bij (jong) volwassenen waarbij het (oorspronkelijk puberaal) acne al verdwenen is. Het vervelende aan deze oorzaak is dat je er zelf weinig tot geen invloed op hebt.
2. Steroïden
Deze oorzaak lijkt een beetje op de oorzaak hierboven. Alleen is dit een factor waar je wél zelf invloed op hebt. Namelijk; het innemen van anabole steroïden. Een hormoon dat ook invloed heeft op je talgproductie en zo voor verstoppingen kan zorgen. Hierdoor ontstaat acne conglobata ook vaak bij bodybuilders of andere sporters die anabole steroïden gebruiken.
3. Tumor
Bovenstaande oorzaken komen vaak voor. Maar het kan ook gaan om een vrij zeldzame oorzaak. Zo kan een tumor een trigger zijn van acne conglobata. Het gaat dan specifiek om een tumor dat mannelijke hormonen produceert, waardoor de talgproductie toeneemt en er verstoppingen ontstaan. Gelukkig is dit heel zeldzaam. Ook wordt gaangeboden dat erfelijke aanleg mogelijk een rol speelt.
Hoe ziet acne conglobata eruit?
Acne conglobata is een ernstige vorm van acne. Dit betekent dat de klachten vergelijkbaar zijn met acne vulgaris (jeugdpuistjes) maar dan heftiger. Bij acne conglobata zien we bijvoorbeeld diepe ontstekingen in de huid.
Deze diepe ontstekingen zorgen vervolgens weer voor grote, pijnlijke puisten die vlak onder de huid liggen. Ze kunnen ook samenvloeien tot grotere bulten, waardoor er onderhuidse knobbels en/of abcessen ontstaan. Maar ook boven de huid kunnen zich pijnlijke plakkaten vormen.
Deze huidklachten kunnen over het hele lichaam optreden, maar je ziet acne conglobata vooral verschijnen op de rug, schouders, borst en het gezicht. Met name deze laatste plek is heel vervelend, omdat de ontstekingen dan goed zichtbaar zijn.
Bovendien beweeg je je gezicht met praten en eten, waardoor de klachten vaak pijnlijker zijn. Daarnaast laten de ontstekingen in veel gevallen diepe littekens achter in de huid. Dit heeft niet alleen fysiek impact op iemand zijn of haar leven, maar ook emotioneel.
Acne conglobata kenmerken: diepe ontstekingen
Acné conglobata bestaat dus vooral uit hevige acne klachten. Hieronder heb ik alle bekende acne conglobata kenmerken op een rijtje gezet:
- Ernstige acne klachten
- Pijnlijke ontstekingen
- Pijnlijke rode bulten
- Aandoening vaker op bij jonge mannen
- Grote onderhuidse knobbels en abcessen (met pus gevulde holtes)
- Ontsierende littekens
- Grote witte mee eters
- Verdikte bovenhuidse littekens
- Pijnlijke huid
- Soms ook cysten
- Schouders, rug en borst zijn over het algemeen erger aangedaan dan het gezicht.
- Acne conglobata komt over het hele lichaam voor
- Voorkeursplekken: schouders, rug, borst, gezicht
Acne conglobata rug
Conglobata acne geeft hevige ontstekingsverschijnselen op de rug. Er ontstaan veel diepe ontstekingen en hevig ontstoken puisten. De cysten en knobbeltjes kunnen scheuren, waardoor littekens ontstaan of keloïden achterblijven. Dit zijn dikke, verheven littekens. Ook ontstaan er grote onderhuidse knobbels en abcessen (met pus gevulde holtes).
Samen kunnen zich uiteindelijke plakkaten vormen op de rug. De oorzaak van acne conglobata (rug) staat net als de andere locaties in verband met hormonale schommelingen in de testosteron spiegel, genetische aanleg en/of het gebruik van anabole steroïden. Andere factoren zoals stress en een verzwakt immuunsysteem kunnen de aandoening verergeren.
Verschil acne conglobata en acne fulminans
Acne conglobata wordt vaak verward met acne fulminans. Een andere ernstige vorm van acne, waarbij ook hevige ontstekingen en grote puisten optreden. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen beide. Eén van deze verschillen is dat acne fulminans gepaard gaat met een ziek gevoel (algehele malaise). Je krijgt bijvoorbeeld vaak last van koorts en gewrichtspijn. Dit gebeurt bij acne conglobata vrijwel niet.
Verschil acne conglobata en acne vulgaris
Waar acne conglobata ook nog wel eens mee verward wordt is acne vulgaris. Althans, niet door dermatologen, maar meer door mensen zonder professionele achtergrond. Als je tijdens je puberteit last krijgt van mee eters en puistjes is het logisch dat je denkt dat het om acne vulgaris gaat. Oftewel de standaard jeugdpuistjes. Maar dan in een ernstige vorm.
Toch is er dus weldegelijk iets anders aan de hand. Bij acne conglobata zijn de klachten veel heftiger dan bij acne vulgaris (puberaal acne). Met name de vorming van meerdere diepe ontstekingen, knobbels en ontsierende littekens is een belangrijk verschil tussen beide huidklachten.
Is acne conglobata besmettelijk?
Acne conglobata is, net als alle andere vormen van acne, niet besmettelijk. Het gaat om een zwaar ontstoken vorm van acne, waarbij ontstekingen ontstaan als gevolg van verstoppingen. Dit heeft namelijk niets te maken met besmetting door bacteriën, virussen of andere ziekteverwekkers. Het kan daarom ook niet worden overgedragen van persoon tot persoon. Hier hoef je je dus absoluut geen zorgen over te maken!
Is acne conglobata gevaarlijk?
Acne conglobata is weliswaar een ernstige vorm van acne, maar niet gevaarlijk. Wel is het zo dat de ene persoon meer last heeft van acne conglobata dan de ander. Zo hebben sommige mensen hele heftige en vooral pijnlijke cysten en abcessen. Wat vervolgens weer kan leiden tot ernstige littekens. Dit zorgt er vaak ook voor dat de huidaandoening meer emotionele klachten met zich meebrengt. Uiteindelijk kan dit ook psychologische gevolgen hebben en daarom indirect wel gevaarlijk zijn.
Acne conglobata behandeling
Het behandelen van acne conglobata kan een uitdaging zijn. Met name vanwege de ernst van de huidklacht. Meestal is daarom een combinatie van medische behandelingen nodig. Samen met het gebruiken van goede thuisproducten. Hieronder vertel ik je er meer over!
Stap 1. De juist thuisproducten
Ondanks dat je abcessen en cysten met cosmetica niet kunt wegsmeren, zijn er weldegelijk producten die de klachten kunnen verbeteren. Zo zijn er bijvoorbeeld ontstekingsremmende stoffen die puistjes verminderen. Maar ook ingrediënten die de toegenomen talgproductie verminderen en reinigers die ervoor zorgen dat vuil en bacteriën effectief verwijderd worden.
Maar welke producten kies je? Hieronder heb ik een aantal goede voorbeelden gezet! Wel is mijn advies om deze producten te gebruiken met stap 2 of stap 3 hieronder. Alleen op die manier kan acne conglobata behandeld worden.
- ZARQA Clear Skin gel - gezichtsreiniger
- CeraVe reinigingsgel - gezichtsreiniger
- Paula's Choice BHA - exfoliant (om de avond smeren na reinigen, vóór je crème)
- Paula's Choice Skin Balancing gel - dag,- en nachtcrème
- CeraVe Moisturizing lotion - dag,- en nachtcrème
Stap 2. Huidtherapeutische behandeling
Ook kan acne conglobata behandeld worden door een huidtherapeut. Althans dit kan geprobeerd worden. Hierin zijn verschillende opties mogelijk. Bij een vrij milde vorm van acne conglobata kan een chemische peeling worden toegepast. In combinatie met een diepte reiniging. Deze chemische peeling verwijdert de bovenste huidlaag, waardoor er minder snel verstoppingen ontstaan.
Daarnaast heb je ook chemische peelings die zich specifiek op de verstopping zelf focussen, waardoor ze op twee manieren effectief werken. Hetzelfde geldt trouwens voor lasertherapie. Er zijn lasers die zich op talg focussen en in staat zijn om zo verstoppingen van de talgklieren en haarzakjes op te lossen. Een huidtherapeut kan het beste bepalen hoe acne conglobata behandeld kan worden.
Stap 3. Medische behandeling (systemische middelen)
Als bovenstaande combinatie (thuisproducten en huidtherapeutische behandeling) niet voldoende werken, kun je overwegen om een dermatoloog te bezoeken. Hij of zij kan een medische behandeling voorschrijven. Dit is helaas bij veel mensen nodig om de acne conglobata klachten echt rustig te krijgen.
Veelgebruikte vormen van medicatie bij acne conglobata zijn: antibiotica, isotretinoïne ( roaccutane) en corticosteroïden. Ze helpen de ernstige ontstekingen te behandelen, verminderen bestaande comedonen, verlichten de pijn en helpen de verdikte hoornlaag te verdunnen. Mijn voorkeur gaat uit naar de eerste twee medicatie vormen.
Als ook dit niet voldoende werkt, of er sprake is van veel abcessen en/of cysten, kan er nog overwogen worden om de huidklacht chirurgisch te behandelen. Bijvoorbeeld het draineren van de abcessen. Een nadeel aan dit soort chirurgische ingrepen is alleen dat er, nadat acne conglobata behandeld is, ontsierende littekens kunnen achterblijven.
Je kunt het risico op DEZE littekens wel verkleinen door een goede littekencrème te smeren. Lees hier mijn favoriete producten bij littekens: Beste littekencrème.
Andere vormen van acne
Naast acne conglobata, heb ik over meer vormen van acne een blog geschreven. Je leest ze hieronder!