Atrofisch litteken: ingezonken litteken

Ben je eindelijk van je acne af, blijven er allemaal kleine deukjes achter. Vaak gaat het om atrofische littekens. Een type litteken dat over het hele lichaam voor kan komen, maar vaak wordt gezien na acne klachten. Je noemt dit dan ook wel restacne. Een atrofisch litteken is een litteken, waarbij de huid kleine stukjes huid verliest. Het gevolg? Een soort deukjes in je huid. In deze blog vertel ik wat je hieraan kunt doen!

Nieuwsgierig geworden naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!


Wat is een atrofisch litteken

Eigenlijk zegt de naam het al: atrofie van de huid. Oftewel: het dunner worden van de huid. Na genezing van een wondje gaat er een beetje huid verloren. Hierdoor ontstaat er een ingezonken litteken. Dit noem je een atrofisch litteken. 

Hoe ziet een atrofisch litteken eruit?

Bij een atrofisch litteken verdwijnt er dus een stukje huid. Wat je hierdoor vaak ziet is een soort kuiltje of duikje in de huid. Op de plek waar eerst een wondje of andere huidbeschadiging zat. Heb je last van acne gehad? Dan kan het zijn dat er allerlei kleine atrofische acne littekens achterblijven. Je noemt de atrofische littekens dan ook wel restacne. 

Vaak hebben atrofische littekens een lichtroze tot witte kleur. Maar dit is ook afhankelijk van je huidtype. Daarnaast kun je in het litteken litteken strengen zien zitten. Een soort verklevingen van de huid. Een atrofisch litteken verschilt in uiterlijk erg met andere littekens. Hieronder heb ik de drie meest voorkomende type littekens gezet:

1. Atrofisch litteken

Op de plek waar een huidbeschadiging heeft gezeten, is de huid dunner geworden. Hierdoor is er een ingezonken plekje ontstaan. Dit zie je bijvoorbeeld ook vaak ontstaan na acne klachten. Er verschijnen dan kleine deukjes in de huid. 


2. Hypertrofisch litteken

Bij hypertrofische littekens voel je het litteken zitten. Op de plek waar een huidbeschadiging heeft gezeten, is de huid namelijk dikker geworden. Hierdoor is er een verdikt litteken ontstaan. Je noemt dit een hypertrofisch litteken.


3. Keloïd litteken

Bij een keloïd litteken zijn zowel de plek waar de huidbeschadiging heeft gezeten én de huid daaromheen, dikker geworden. Hierdoor is een verdikt litteken ontstaan. Die groter is dan de oorspronkelijke huidbeschadiging was. Je noemt dit een keloïd litteken. Als keloïd vorming optreedt na acne, noem je het ook wel acne keloïdalis

4. Post inflammatoire hyperpigmentatie

Bij post inflammatoire hyperpigmentatie is er sprake van pigmentvlekken die na een huidontsteking of huidbeschadiging ontstaan. Met name als je een donker huidtype hebt, komt post inflammatoire hyperpigmentatie vaak voor. 


Oorzaak atrofisch litteken

Een atrofisch litteken heeft eigenlijk dezelfde oorzaak als andere littekens. Namelijk: een verstoord huidgenezingsproces. Na een wondje of huidbeschadiging gaat je huid nieuwe huid aanmaken om de beschadiging te herstellen. 

Als dit helemaal goed verloopt, zie je hier vrijwel niets meer van. Maar als het genezingsproces anders verloopt kan er een litteken achterblijven. Waarom dit genezingsproces verkeerd loopt kan verschillende oorzaken hebben. 

Zo kan er sprake zijn van erfelijke aanleg, een tekort aan eiwitten of belangrijke voedingsstoffen, een verminderde huiddoorbloeding en onderliggende ziektes/infecties. Maar ook je BMI, de locatie van het litteken en leeftijd speelt een rol. Al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat er niet voldoende bindweefsel wordt aangemaakt, waardoor er een atrofisch litteken achterblijft. 


Behandeling atrofisch litteken

Het is lastig om zelf een atrofisch litteken te behandelen, omdat je stukjes huid moet 'aanmaken'. Wat je sowieso natuurlijk kunt doen is ervoor zorgen dat er geen nieuwe littekens ontstaan. 

Een huidbeschadiging heb je natuurlijk niet altijd zelf in handen. Maar op acne klachten kun je wel invloed hebben. Met de juiste huidverzorgingsproducten kan het acne al aanzienlijk verbeteren! Benieuwd welke producten je het beste kunt gebruiken? Lees dan mijn productadvies voor acne.

Verder kan het ook helpen om te starten met een dermaroller. Een dermaroller bevat allemaal kleine naaldjes. Deze dermaroller, rol je over je huid heen, waardoor er minuscule scheurtjes in de huid ontstaan. 

Deze scheurtjes zie je zelf niet, maar je huid wel. Als reactie hierop gaat je huid nieuwe huid aanmaken. En de aanmaak van nieuwe huid is precies wat je bij atrofische littekens wilt stimuleren. Een goed voorbeeld is deze dermaroller met bijhorend hyaluronserum. Het serum gebruik je als tussenstof. Dit zorgt ervoor dat de dermapen beter over je huid rolt. Maar ook dat het hyaluronzuur meteen dieper je huid in kan dringen


Professionele hulp atrofisch litteken

Een huidtherapeut kan goed helpen bij een atrofisch litteken. Of in het specifiek bij acne littekens. Er zijn een aantal behandelopties:

Chemische peeling

Een chemische peeling kan helpen. Hierbij wordt er een zuurtje op de huid aangebracht, waardoor de bovenste huidlaag verweekt. Je huid gaat dit herstellen door nieuwe huid aan te maken, waardoor de atrofische plekjes worden opgevuld.

Fractional laser

Een fractional laser verwarmt kleine stukjes huid. Die stukjes huid verdampen. Je huid reageert hierop door nieuwe huid aan te maken. Dit zorgt er ook weer voor dat de atrofische (acne) littekens verminderen. 

Zelf heb ik een fractional laser behandeling gehad, om mijn algehele huidstructuur te verbeteren. Je leest mijn Fractional laser ervaring hier. 

Microneedling

Zoals je hierboven ook al hebt kunt lezen is het effectief om thuis met een dermaroller over je huid te rollen. Een huidtherapeut kan dit ook doen, maar dan intensiever. Namelijk met een microneedling behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van een dermapen. In plaats van dermaroller. 

De dermapen maakt kleine gaatjes in je huid, in plaats van scheurtjes. Deze gaatjes zijn aanzienlijk dieper, waardoor huidvernieuwing nog beter gestimuleerd wordt. Een combinatie van thuis rollen met de dermaroller en in de praktijk behandeld worden met de dermapen is het meest effectief.