Hypertrofisch litteken: verdikt litteken
25 september 2021 
4 min. leestijd

Hypertrofisch litteken: verdikt litteken

Littekens zijn er in allerlei soorten en maten, waaronder een hypertrofisch litteken. Die vaak wordt omschreven als een dik litteken, omdat je het litteken voelt zitten. Na de wondgenezing is namelijk té veel huid aangemaakt, waardoor er een verdikt litteken is ontstaan. In deze blog leg ik je huid wat hiervan de oorzaak is en hoe je een hypertrofisch litteken kunt behandelen.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

 

Wat is een hypertrofisch litteken?

Je hebt verschillende soorten littekens, waaronder een hypertrofisch litteken. Bij dit type litteken ontstaat er na de wondgenezing een verdikking van de huid. Er treedt dus geen huidverlies op, maar een huidtoename. En dit zorgt ervoor dat je het litteken voelt zitten. Je noemt het daarom ook wel een verheven litteken. Veel mensen beschrijven het als een 'dik litteken'.

hypertrofisch litteken

Oorzaak hypertrofisch litteken

Een hypertrofisch litteken ontstaat, net als andere littekens, na een wondgenezingsproces. En dan met name een verkeerd wondgenezingsproces. Want als het genezing proces na een huidbeschadiging gewoon helemaal netjes geneest, blijft er ook geen litteken achter. Maar als het verkeerd gaat, wordt er of té weinig huid aangemaakt. Of té veel huid, zoals in dit geval zo is.

Waarom een wondgenezingsproces precies verstoord raakt is niet duidelijk. Wel zijn er een aantal bekende triggers. Bijvoorbeeld spanning op het litteken. Denk aan littekens die op een knie of elleboog zitten. Elke keer als je jouw been of arm strekt komt, wordt er aan beide kanten aan het litteken getrokken. En dit maakt het voor je huid lastiger om goed te genezen.

Andere factoren zijn: hechtingen, een infectie, een huid met meer pigment en een verminderde huidhydratatie. Met name dit laatste is een belangrijke factor. Waar je zelf ook wel wat invloed op hebt. De huid heeft namelijk vocht nodig om huidbeschadigingen te herstellen. Als dit vocht er niet is, zal het wondje ook niet mooi genezen. Super belangrijk dus om te zorgen voor een goede huid hydratatie!

hypertrofisch litteken

Hoe ziet een hypertrofisch litteken eruit?

Bij een hypertrofisch litteken zie je een verdikte plek zitten, op de plek waar eerst een wondje of andere huidbeschadiging zat. De verdikking beperkt zich echt tot het oorspronkelijke wondgebied.

Dit is meteen ook een belangrijk verschil met een keloïd litteken. Bij het keloïd litteken treedt er namelijk ook een verdikking van de huid op. Alleen beperkt deze verdikking zich niet tot het wondgebied, maar ook de huid daaromheen.

Een ander litteken waar je een hypertrofisch litteken van moet onderscheiden is een atrofisch litteken. Bij dit litteken zie je juist een huidafname in plaats van toename. Er ontstaat hierdoor een soort deukje in je huid.

Een hypertrofisch litteken is dus een voelbaar, dik litteken. Maar wat je ook ziet is dat het litteken een andere kleur heeft als de omliggende huid. Meestal is het litteken een beetje donker roze of donker bruin.

Hierdoor kan het litteken ook een beetje lijken op post inflammatoire hyperpigmentatie. Een vorm van littekens waarbij er vooral verkleuringen in de huid zichtbaar worden. Alleen is een hypertrofisch litteken dus voelbaar. En bij post inflammatoire hyperpigmentatie ontstaan er alleen verkleuringen. Dit maakt een hypertrofisch litteken ook zo vervelend, omdat je het hierdoor niet alleen voelt zitten. Maar ook ziet zitten.

hypertrofisch litteken

Hypertrofisch litteken behandelen

Een hypertrofisch litteken behandelen is lastig. Het proberen voorkomen kun je wel goed zelf doen! Namelijk, door je huidhydratatie te verhogen. Een bewezen effectieve therapie is dan siliconen smeren.

Deze siliconen leggen een soort laagje over je huid, waardoor vocht beter kan worden vastgehouden. En het wondgenzingsproces beter kan verlopen. Goede voorbeelden zijn:

Benieuwd welke producten je nog meer kunt smeren om littekens te voorkomen? Lees dan mijn gratis productadvies tegen littekens.

hypertrofisch litteken

Professionele hulp hypertrofisch litteken

Tegenwoordig zijn er verschillende behandelopties om hypertrofische littekens aan te pakken. Wel moet ik hierbij zeggen dat een hypertrofisch litteken lastig te behandelen.

Het zal waarschijnlijk nooit volledig wegtrekken. De behandeling is daarom vooral gericht op het minder opvallend maken van het litteken. En eventuele pijn en verklevingen verminderen. Behandelopties zijn:

Litteken laseren

Een huidtherapeut kan het litteken laseren. Vaak wordt dan gebruik gemaakt van een fractional laser. Deze laser maakt kleine gaatjes in de diepere huidlagen. Als reactie hierop gaat je huid de gaatjes vullen met nieuwe huid. En wordt de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd. Dit zijn twee belangrijke bouwstenen die je bindweefsel laag stevig houden. Misschien interessant: Beste collageen poeder.

Littekenmassage

Ook littekenmassage kan helpen. Een huidtherapeut masseert het litteken dan met speciale grepen, die het litteken weer soepeler maken.

Microneedling

Ook microneedling kan helpen. Met een dermapen worden kleine gaatjes in de huid gemaakt. Je huid reageert hier eigenlijk hetzelfde op als bij de fractional laser. Het stimuleert huidvernieuwing en vervaagt zo het litteken.

hypertrofisch litteken

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram