Beste vitamine voor je huid

Er worden tegenwoordig enorm veel huid vitamines verkocht. Zowel in supplementvorm als in cosmetica producten. Ze zouden je huid gezond houden, allerlei huidproblemen aanpakken en zo een mooie huid ondersteunen. Maar welke vitamines zijn goed voor je huid? In deze blog deel ik welke verschillende vitaminen wat bij betreft het beste vitamine voor je huid zijn!

Samenvatting: welke vitamine is goed voor je huid?

In deze blog geef ik antwoord op de vraag: wat is het beste vitamine voor je huid? Heb je geen zin om de hele blog door te lezen, maar ben je wel benieuwd welke vitamine voor je huid uitkomst kunnen bieden? Hieronder heb ik mijn drie favoriete huid vitamines uit de blog op een rijtje gezet. Ik geef per vitamine voorbeelden van goede supplementen als crèmes waarin de vitamines zijn opgenomen.

1. Astaxanthine vitamine voor je huid

Astaxanthine is wat mij betreft het beste vitamine voor je huid. Zeker als je de focus wil leggen op anti aging en het stimuleren van een gezonde huid. Astaxanthine beschermt je huid namelijk tegen (zon)schade en zo tegen vroegtijdige veroudering. Wetenschappelijk onderzoek toont zelfs aan dat astaxanthine dit veel effectiever doet dan populairdere antioxidanten zoals vitamine C en E. Het makkelijkste is om astaxanthine in te nemen via oranjeroze zeedieren (garnalen, kreeft, krab etc) of astaxanthine supplementen:


2. Vitamine A voor je huid

Vitamine A speelt een belangrijke rol als het gaat om het behoud van een gezonde en stralende huid. Het vitamine helpt namelijk bij huidherstel en biedt bescherming tegen huidschade door vrije radicalen. Tegelijkertijd kan dit krachtige antioxidant celvernieuwing stimuleren en zo ook een jonge huid. Het vitamine komt zowel voor in dierlijke producten als in plantaardige bronnen. Daarnaast kun je cosmetica met vitamine A smeren. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:


3. Vitamine C voor je huid

Vitamine C is een onmisbaar vitamine als het gaat om huidverbetering. Het is een krachtig antioxidant die de huid beschermt tegen schade van buitenaf. Ook kan het vitamine rimpels en pigmentvlekken verminderen en bevordert het een stevige huid door collageenproductie te stimuleren. Voedingsbronnen zoals citrusvruchten, paprika's, aardbeien en broccoli zijn rijk aan vitamine C, maar het kan ook worden ingenomen via supplementen of door cosmetica met vitamine C te smeren:


Welke vitamine voor huid is aan te raden?

Het behoud van een gezonde huid gaat verder dan alleen goede huidverzorging. Gezonde voeding met voldoende vitamine inname speelt hierin ook een belangrijke rol.  Maar wat is het beste vitamine voor je huid? Hieronder deel ik mijn favoriete vitamines voor je huid. De eerste drie zijn hierboven ook al aan bod gekomen, omdat dit mijn favorieten zijn. Per vitamine geef ik voorbeelden van zowel voedingsbronnen als huidproducten waaraan het specifieke vitamine is toegevoegd.

  • Astaxanthine
  • Vitamine A
  • Vitamine C
  • Niacinamide
  • Vitamine B2
  • Vitamine D


Beste vitamine voor je huid: astaxanthine (anti aging)

Als ik één vitamine zou moeten kiezen dat als beste vitamine voor je huid bestempeld kan worden, is het astaxanthine. Ik heb mijn Bachelor onderzoek zelfs naar dit vitamine gedaan. En dan specifiek het effect van astaxanthine op tekenen van huidveroudering en onze huidhydratatie.

Makkelijk en kort uitgelegd is astaxanthine een roodroze kleurstof dat onder andere voorkomt in algen en planten. Zeedieren eten deze algen en planten waardoor ook zij belangrijke bronnen van astaxanthine zijn. Denk hierbij aan: garnalen, kreeft, krab en forel. Dit is ook de reden dat deze zeedieren roze zijn. Astaxanthine geeft ze deze kleur. Hetzelfde geldt voor flamingo's.

Ook zij hebben hun kleur te danken door algen en zeedieren met daarin astaxanthine te eten. Het bijzondere is zelfs dat astaxanthine in de veren van flamingo's hen helpt beschermen tegen zonschade. Ik was daarom heel benieuwd of astaxanthine ons ook zou kunnen beschermen tegen zonschade. Al snel bleek dat dit inderdaad het geval is.

Sterker nog; studies laten zien dat astaxanthine vele malen krachtiger werkt dan populaire antioxidanten, als: vitamine C en vitamine E. Het beschermt je huid onder andere tegen de afbraak van collageen en elastine. De twee belangrijkste bouwstenen voor een stevige huid.

 Maar astaxanthine kan mogelijk ook uitkomst bieden voor de vochtarme huid. Uit mijn onderzoek kwam namelijk naar voren dat het krachtige antioxidant een positief effect heeft op onze huidhydratatie. Plus een ontstekingsremmende werking op de (geïrriteerde) huid.

Voedingsbronnen met astaxanthine

Zoals ik hierboven al aangaf eten verschillende zeedieren algen met daarin astaxanthine. Doordat wij deze zeedieren eten, komt het ook in onze voedselketen terecht. Je kunt het vitamine dan onder andere binnen krijgen door garnalen, kreeft, krab, forel of X te eten. Mits je natuurlijk geen vegetariër bent.  Hieronder heb ik voorbeelden gezet van supplementen die ik zelf gebruik (afhankelijk van wat er in de aanbieding is).

Huidverzorging met astaxanthine

Cosmetica met hoge concentraties astaxanthine zal je niet  tegengekomen. Astaxanthine maakt je huid namelijk roze wanneer je hoge concentraties op zou smeren. Een lage concentratie geeft geen problemen. Goede voorbeelden heb ik hieronder gezet. Ze bevatten een klein beetje astaxanthine en vooral heel veel andere effectieve antioxidanten die je huid beschermen tegen huidveroudering. Lees hier eventueel meer over astaxanthine: Astaxanthine supplementen.


Beste vitamine voor je huid = vitamine A zuur (pigmentvlekken)

Ook vitamine A hoort zeker thuis in deze lijst met 'Beste vitamine voor je huid'. Vitamine A is vooral belangrijk omdat het kan helpen bij het herstel en onderhoud van gezond huidweefsel. Het wordt gezien als een krachtig antioxidant dat onze huidcellen beschermt tegen schade door vrije radicalen en bevordert de celvernieuwing. Op die manier zou vitamine A zuur een rol kunnen spelen in het stimuleren van een mooie gezonde huid.

Vitamine A heeft ook effect op onze huidtextuur, fijne lijntjes en rimpels, het behoudt van een stevige huid, het stimuleren van een meer stralende huid en bescherming bieden tegen vroegtijdige huidveroudering. Klinkt veelbelovend dus! Je hebt enorm veel verschillende vitaminen A. Onderling verschillen ze vooral in de manier van omzetten in de huid.

Je huid moet de meeste vormen van vitamine A namelijk eerst omzetten in vitamine A zuur. Met uitzondering van vitamine A zuur zelf natuurlijk want dat gaat al om vitamine A zuur. Alleen kun je deze vorm alleen op recept voorgeschreven krijgen. Retinol en retinal, beide bekende voorbeelden van vitamine A, daarentegen kun je wel gewoon kopen!

Maar retinol moet dan wel eerst door je lichaam worden omgezet in retinal (met een a) en daarna in vitamine A zuur. Wanneer je retinal (met een a) opsmeert ben je dus één stapje dichterbij vitamine A zuur en hoeft je lichaam het nog maar één keer om te zetten. Je kunt je misschien wel voorstellen dat hoe vaker een vorm van vitamine A moet worden omgezet, hoe minder effectief het vitamine zal zijn.

Voedingsbronnen van vitamine A

Vitamine A komt in twee vormen voor in voeding, namelijk als retinoïden (voorgevormd vitamine A) en als carotenoïden (pro-vitamine A). Dit is dus nog geen vitamine A. Retinoïden zit vooral in dierlijke producten zoals lever, visolie, melk, kaas, en eieren. Carotenoïden, die het lichaam dus kan omzetten in vitamine A, wordt gevonden in plantaardige bronnen zoals wortels, zoet aardappel, spinazie, boerenkool en andere donkergroene bladgroenten. Net als in felgekleurde vruchten zoals mango's en abrikozen. Bij een vitamine A tekort kan dit worden aangevuld met vitamine A supplementen.

Vitamine A in huidverzorging

Verschillende vormen van vitamine A worden toegevoegd aan cosmetica producten om een mooie huid te stimuleren en vooral tekenen van vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan. Het vitamine is namelijk in staat om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van uv straling, rook en milieu vervuilende stoffen. Vitamine A producten waar ik zelf goede ervaringen mee heb vind je hieronder:


Beste vitamine voor je huid = vitamine C (oudere huid)

Als je op zoek bent naar vitaminen voor huid verbetering is vitamine C een fijne toevoeging. Overigens is het meer dan alleen een goed huid vitamine. Het verbetert ook de weerstand, draagt bij aan een normaal energieniveau, ondersteunt collageenaanmaak en heeft een positief effect op het zenuwstelsel, bloedvaten, botten en huid. Ook werkt vitamine C als een krachtig antioxidant.

Je huid is het grootste orgaan dus dan zijn antioxidanten die bescherming bieden tegen schade altijd een goed plan! Ze zorgen er namelijk dat je huid beschermt is tegen schadelijke invloeden van buitenaf en kunnen zo huidveroudering vertragen. Maar ook rimpels en pigmentvlekken verminderen, een soepele huid ondersteunen en de huid jong houden. Daarnaast stimuleert vitamine C de productie van collageen. Wat zorgt voor een gezonde en stevige huid.

Voedingsbronnen met vitamine C

De kans is groot dat je vitamine C dagelijks al binnenkrijgt via je voeding. Zo komt het vitamine voor in citrusvruchten zoals sinaasappels (heel veel), citroenen en grapefruit. Maar ook paprika's, vooral de rode varianten, zijn uitstekende bronnen van vitamine C. Daarnaast bevatten aardbeien aanzienlijke hoeveelheden vitamine C. Groene groenten zoals broccoli zijn eveneens rijk aan vitamine C. Maar kook het niet te lang, want vitamine C is gevoelig voor hitte. Ook kun je vitamine C extra innemen in de vorm van supplementen. Zelf heb ik ervaring met de Goldea Health vitamine C supplementen.

Huidverzorging met vitamine C

Extra vitamine C smeren is wat mij betreft zeker een waardevolle aanvulling, omdat het lastig is om vitamine C van binnenuit bij je huid te krijgen. Wel oxideert vitamine C gemakkelijk in cosmetische formules en verliest het zo haar werking. Ga daarom het liefste voor producten die vitamine C derivaten bevatten. Deze vormen van vitamine C zijn stabieler en irriteren minder snel. Hieronder heb ik een aantal goede producten met stabiele vormen van vitamine C gezet:


Beste vitamine voor je huid: vitamine B2 (droge huid)

Als je het hebt over het beste vitamine voor je huid kan ook vitamine B 2 voor sommige mensen een mooie toevoeging zijn. Wanneer het kouder wordt hebben veel mensen last van droge, gebarsten lippen. Dit komt door de kou buiten, maar ook door de verwarming binnen.

Beide omgevingsfactoren hebben een uitdrogende werking en zorgen zo voor droge lippen, een droge huid en of droge mondhoeken. Je kunt dan kritisch kijken naar je huidproducten, maar ook naar je dagelijkse inname van vitamine B2. Het speelt namelijk een belangrijke rol in je huidhydratatie.

Voedingsbronnen met vitamine B 2

Vitamine B2 krijg je binnen via verschillende voedingsmiddelen. Voorbeelden zijn: eieren, melk, makreel, paling, biefstuk, amandelen, champignons en groene groenten. Als vegetariër of vegan is het lastiger om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B2 te komen (16 mg). Je kunt dan huidproblemen krijgen als een droge huid, gescheurde mondhoeken, droge lippen en/of een schrale neus. Bij een tekort aan vitamine B2 kun je dit eventueel aanvullen met supplementen:

Huidverzorging met vitamine B 2

De toevoeging van vitamine B2 heeft vooral invloed op een droge huid en/of droge lippen en mond. Het ondersteunt namelijk de huid barrière functie en helpt bovendien bij een goede wondgenezing. Er bestaan huidverzorgingsproducten met vitamine B2, maar ze komen veel minder voor dan producten met bijvoorbeeld vitamine C en E.

Ik ken op dit moment bijvoorbeeld zelf geen goede producten met vitamine B2 (aangegeven als riboflavin op de ingrediëntenlijst). Mocht ik deze wel vinden, voeg ik het toe! Wel heb ik hieronder twee andere voorbeelden van hydraterende crèmes voor de droge huid en lippen gezet:


Beste vitamine voor je huid: vitamine D huid

Vitamine D is een essentiële voedingsstof die een belangrijke rol speelt in verschillende lichaamsfuncties. Je kunt dit vitamine binnenkrijgen door voeding, maar je lichaam maakt vitamine D ook aan onder invloed van zonlicht. Ook wanneer je zonnebrand draagt. Ondanks dat vaak gedacht wordt dat het smeren van zonnebrand voor een vitamine D tekort zou zorgen. Dit is niet waar!

De wintermaanden kunnen dit echter wel doen. Wat weer kan leiden tot huidproblemen. Hierin lijkt de afname van vitamine D vooral invloed te hebben op onzuiverheden. Wetenschappelijke studies tonen namelijk aan dat mensen met acne klachten vaak lagere vitamine D waardes hebben en dat extra inname van vitamine D deze klachten kan verminderen. Ook het hebben van een donkere huid geeft een vergroot risico op een vitamine D tekort.

Voedingsbronnen met vitamine D

Voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan vitamine D, zijn: vissoorten zoals zalm, makreel en haring,. Evenals eierdooiers en lever. Daarnaast wordt vitamine D toegevoegd aan sommige voedingsmiddelen zoals melk, ontbijtgranen en sinaasappelsap om te helpen bij het voldoen aan de dagelijkse behoefte aan deze belangrijke voedingsstof.

Wil je graag extra vitamine D innemen doormiddel van supplementen? Dan zou ik eerst laten testen of dit nodig is. Wanneer blijkt dat je inderdaad een vitamine D tekort hebt, zou ik kijken naar vitamine D supplementen op basis van olie en niet meer dan 25 mg vitamine D bevatten. Goede voorbeelden zijn:

Huidverzorging met vitamine D

Vitamine D wordt dus via de huid opgenomen. Dit gebeurt door blootstelling aan zonlicht, niet door het aanbrengen van vitamine D crèmes of lotions. De huid synthetiseert vitamine D namelijk wanneer het wordt blootgesteld aan uv-straling (uvb). De effectiviteit van vitamine D cosmetica voor de opname van vitamine D in het lichaam is ook niet goed onderbouwd. Ik zou deze daarom lekker laten staan!


Vitamine B3 (niacinamide)

Niacinamide, ook bekend als vitamine B3, is een veelzijdig ingrediënt die wat mij betreft onmisbaar is in iedereen zijn of haar huidverzorgingsroutine. Niacinamide kan namelijk verschillende voordelen voor je huid bieden. Zo beschermt het vitamine tegen huidveroudering door als antioxidant op te treden tegen schadelijke invloeden, zoals zonlicht en milieuvervuiling.

Daarnaast heeft niacinamide ontstekingsremmende eigenschappen die roodheid, zwelling en jeuk verminderen. Dit maakt het ook een geschikt vitamine bij huidproblemen als rosacea en acne. Ook heeft niacinamide hydraterende eigenschappen. Het stimuleert namelijk de aanmaak van ceramiden en vrije vetzuren. Beide factoren zorgen ervoor dat je huidbarrière versterkt en de huid beter vocht vasthoudt.

Alsof dat nog niet alles was heeft niacinamide ook nog licht exfolieerende eigenschappen, verbetert het de huidtextuur en vermindert het de talgproductie. Wat nuttig is bij een vette huid en acne. Verder heeft niacinamide een licht blekend effect, waardoor het pigmentvlekken en donkere kringen opgehelderd kunnen worden en je huid een meer egale teint krijgt. Lees hier meer over niacinamide:

Voedingsbronnen met niacinamide

Je kunt niacinamide binnenkrijgen via voeding. Belangrijke bronnen van niacinamide zijn kip, kalkoen, zalm, tonijn, noten, zonnebloempitten, pinda's en amandelen, tarwe, maïs, gerst, erwten, asperges en champignons. Er bestaat helaas niet zoiets als niacinamide supplementen.

Huidverzorging met niacinamide

Niacinamide vind je in heel veel huidverzorgingsproducten. Zowel in reinigers en crèmes als in serums en bodylotions. Ik vind het persoonlijk zelfs een onmisbaar ingrediënt. Zeker omdat het zoveel verschillende voordelen voor je huid kan bieden, waardoor eigenlijk ieder huidtype er iets aan heeft. Hieronder heb ik mijn favoriete producten met niacinamide gezet!


Beste vitamine voor je huid: Biotine (vitamine B 7)

Biotine is een in water oplosbare vitamine B dat een essentiële rol speelt in verschillende metabolische processen in ons lichaam. Zo staat het vitamine onder andere bekend om de positieve effecten die het op de gezondheid van onze huid, haar en nagels heeft. Biotine ondersteunt namelijk de huidbarrière, waardoor schadelijke stoffen minder snel binnendringen en uitdroging wordt voorkomen.

Ook verbetert het mogelijk de huidtextuur en laten lstudies zien dat een tekort aan biotine kan leiden tot een droge huid, een schilferige huid en zelfs dermatitis perioralis. Biotine heeft namelijk ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor een tekort voor huidontstekingen kan zorgen.

Verder lijkt biotine ook te helpen bij de productie van vetzuren. Deze vetzuren zijn vooral belangrijk in het vervangen van dode huidcellen. Minder dode huidcellen is vaak een meer stralende huid. Daarnaast speelt biotine natuurlijk een belangrijke rol in het behoud van gezonde nagels!

Biotine in voedingsstoffen

Biotine komt in behoorlijk wat verschillende voedingsmiddelen voor. Voorbeelden zijn: eieren (vooral in de dooier), noten, zaden, lever, vis, zoete aardappel, spinazie en broccoli. Door een gevarieerd en gezond dieet te volgen kom je eigenlijk altijd wel aan de aanbevolen dagelijkse biotine inname, waardoor extra inname niet nodig is. Is er wel sprake van een biotine tekort? Dan kun je dit eventueel aanvullen met supplementen.

Biotine in huidverzorging

Biotine vind je eigenlijk vrijwel nooit terug in huidverzoring producten. Je kunt het vitamine binnenkrijgen via voeding. Van binnenuit komt heeft dit weer effect op je huid haar en nagels.


Samenvatting: welke vitamine zijn goed voor je huid?

Welke vitamines voor huid verbeterende doeleinden kunnen worden ingezet, heb ik hieronder nog even op een rijtje gezet:

  • Astaxanthine
  • Vitamine A
  • Vitamine C
  • Niacinamide
  • Vitamine B2
  • Vitamine D

Relevante bronnen

Misschien ook interessant