Cryotherapie

Bij cryotherapie wordt de huid met opzet bevroren. Om zo weefselsterfte te creëren. Bijvoorbeeld, omdat je je stoort aan een bultje op je huid. Maar wat houdt cryotherapie precies in? Wat zijn de cryotherapie ervaringen? En mag je cryotherapie zelf uitvoeren? Ik vertel het je allemaal in deze blog.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is cryotherapie?

Bij cryotherapie worden goedaardige en soms kwaadaardige huidtumoren bevroren met stikstof. Door deze bevriezing sterven de huid tumoren vanzelf af. Deze bevriezing kan op verschillende manieren gebeuren.

Zo kan een spuitbus met stikstof gebruikt worden. Maar ook een wattenstaaf in stikstof gestopt worden en tegen de huidtumor worden gehouden. Daarnaast kan de behandeling worden uitgevoerd door zowel een arts als huidtherapeut.

Behandelindicaties cryotherapie

Indicaties voor cryotherapie bij een huidtherapeute zijn:


Contra-indicaties cryotherapie

Er zijn ook een aantal contra-indicaties voor cryotherapie. Als er sprake is van één of meerdere van onderstaande punten, mag cryotherapie helaas niet worden uitgevoerd:

  • Onzekerheid over de aard van de huidaandoening
  • Voorgeschiedenis met maligniteiten van de huid
  • Immunosuppressiva of recent chemotherapie
  • Ontstoken aandoeningen
  • Diabetes met ernstig vaatlijden
  • Hoog huidtype

Cryotherapie behandeling

Tijdens een cryotherapie behandeling worden verheven plekjes of bultjes met stikstof aangestipt. En zo bevroren. Dit gebeurt erg snel en de omliggende huid blijft hierbij gespaard.

Een cryotherapie behandeling is vrijwel pijnloos, omdat de kou ook verdovend werkt. Hoe lang de behandeling in beslag neemt, is afhankelijk van de grootte van het plekje.

Tijdens de bevriezing gebeuren er een aantal dingen in de met stikstof behandelde huid:

  • Mechanische schok:  dit houdt in dat er schade aan zowel de binnenkant als buitenkant van de weefsel cellen optreedt.
  • Toxische schok: tijdens de toxische schok ontstaat er kristalvorming in het weefsel en verdwijnt het water uit de cellen.
  • Thermische schok: ook de temperatuur in de nog levende cellen daalt plotseling snel.
  • Denaturatie:  de buitenkant van de cellen raken aangetast en scheuren.
  • Vasculaire stase: ook de bloedvaten bevriezen. Hierdoor stromen er geen voedingsstoffen meer naar het weefsel en sterft het af.


Met stikstof behandelde huid

Direct na de cryotherapie behandeling kleurt de met stikstof behandelde huid rozerood. Dit betekent dat er onderhuids nieuwe huid wordt aangemaakt. Het is dus een gewenste reactie.

Binnen enkele minuten na het ontdooien, zullen er ook kwaddels, zoals bij urticaria ontstaan. En wordt de huid eromheen een beetje warm. Enkele dagen daarna wordt de rozerode kleur meer donkerrood tot zwart. En verschijnt er een korstje op de huid. Hier moet je absoluut niet aan zitten.

Onder het korstje verschijnt nieuwe huid. In het begin ziet deze huid er lichtroze uit, maar in de loop van de tijd krijgt jet steeds meer je eigen huidskleur. Het is wel belangrijk om de met stikstof behandelde huid te beschermen tegen de zon, omdat het extra gevoelig is voor pigmentverschuivingen.

Hieronder heb ik twee goede zonnebrand voorbeelden gezet:


Cryotherapie resultaat

In ongeveer tien tot veertien dagen herstelt de met stikstof behandelde huid zich. Via het wondgenezingsproces wordt de plek vervangen door nieuwe huid. Deze vorming van nieuwe huid begint al 72 uur na de cryotherapie behandeling.

In totaal zal de behandelde plek, of plekken, binnen drie weken genezen zijn. Als de diepere huidlaag onbeschadigd blijft zal er geen litteken optreden.

Nazorg adviezen bij cryotherapie

De met stikstof behandelde huid is na de behandeling gevoelig en kwetsbaar. Je moet daarom de eerste twee dagen na de behandeling extra voorzichtig zijn. Volg daarom onderstaande adviezen op:

  • Ga niet onder de zonnebank of in een sauna
  • Vermijd heet douchen na stikstof
  • Gebruik de eerste vier weken een zonnebrandcrème met een hoge SPF-factor op de behandelde plek.
  • De pijn na de behandeling zal meestal binnen minuten tot uren wegtrekken. Eventueel kun je een paracetamol slikken om de pijn te verzachten
  • Zwelling en roodheid na de cryotherapie behandeling is een normale huidreactie.
  • Vaak ontstaan er blaren. Het is belangrijk om het behandelde gebied droog te houden. Als de blaar open gaat kun je deze verbinden.
  • De met stikstof behandelde huid kan wat vochtig zijn. Gebruik daarom geen pleisters. Deze maken de huid week.
  • Het is belangrijk om de eerste dagen na de behandeling niet op de behandelde plek(ken) te smeren en de huid aan de lucht te drogen.
  • Vaak ontstaat er een korst na de behandeling. Hier moet je absoluut niet aan krabben. Zorg dat het korstje droog blijft, voor de beste wondgenezing


Cryotherapie, hoe vaak?

Over het algemeen zijn één tot drie cryotherapie behandelingen nodig. Het behandelresultaat is vaak mooier als het in meerdere sessies wordt gedaan. In plaats van dat er in één keer te diep wordt behandeld. De behandeling kan na vier weken opnieuw herhaald worden.

Cryotherapie ervaringen

Cryotherapie heeft van zichzelf een pijnstillend effect. Het is tenslotte super koud. De pijnzenuwen in de met stikstof behandelde huid worden als het ware verdoofd, omdat de koude sensatie overheerst. Je voelt hierdoor nauwelijks iets. Lokale verdoving is daarom meestal niet nodig.

Wel kan de met stikstof behandelde huid na de cryotherapie behandeling een beetje pijn doen. Dit komt, omdat de bevriezing dan afneemt. Dit piekt ongeveer twee minuten na de behandeling. Dan ontdooit te plek. Verder hoor ik vaak van patiënten dat ze tintelingen ervaren en dat de plek na cryotherapie jeukt.


Cryotherapie bijwerkingen

Aan vrijwel iedere huid therapeutische behandeling zitten risico's en bijwerkingen verbonden. Ook bij cryotherapie. Hieronder heb ik de meest voorkomende gezet.

  • Blaren: meestal ontstaat er een blaar of bloedblaar. Dit is een gevolg van de bevriezing. Het is belangrijk om hier niet aan te zitten!
  • Pijn: ondanks dat de zenuwen door de bevriezing worden verdoofd, kan de behandeling erna wel pijn doen. Als je gevoelig bent voor migraine, kan het een migraine aanval veroorzaken.
  • Pigmentverschuivingen: bij donkere huidtypes of mensen die onverantwoord zonnen kunnen er pigmentvlekjes overblijven.
  • Hypo-pigmentatie: de nieuwe huid op het behandelde plekje kan lichter terugkomen dan de omliggende huid. Dit trekt in de loop van de tijd steeds meer bij
  • Bloeduitstortingen en infectie: dit is gelukkig heel zeldzaam.
  • Terugtrekken van de huid: vooral op neusvleugels, oogleden en de lippen kan de met stikstof behandelde huid terugtrekken

Cryotherapie zelf doen?

Maar kun je cryotherapie zelf doen? Er bestaan wel zogeheten cryotherapie thuiskits. Zoals deze Cryotherapie aanstippen. Of deze aanstipvloeistof. Toch laten deze thuiskits minder goede resultaten zien. Daarom zou ik het toch door een huisarts of huidtherapeut laten uitvoeren.