Gastblog 11: Psoriasis vulgaris
07 februari 2021 
3 min. leestijd

Gastblog 11: Psoriasis vulgaris

Psoriasis is samen met eczeem de meest voorkomende chronische huidklacht in Nederland. Je zou daarom denken dat inmiddels wel bekend is hoe je beide huidklachten kunt verhelpen. Helaas is dat niet het geval. Veel mensen met psoriasis en eczeem proberen van alles, maar niets lijkt te werken. Saskia weet hier alles van. Ook zij heeft jarenlang fanatiek tegen psoriasis vulgaris gesmeerd. Zonder enig resultaat. Tot ze de oplossing vond! Je leest haar verhaal in deze gastblog.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Mijn psoriasis vulgaris

Mijn naam is Saskia. Ik ben 48 jaar oud, getrouwd, moeder van drie dochters en eigenaresse van massagepraktijk Pepworks. Een massagepraktijk speciaal voor mensen met een huidziekte of ander probleem. 

Mensen die zich hier misschien voor schamen en het makkelijker vinden al zij door een lotgenoot aangeraakt worden. Ik weet er namelijk alles van. 

Een huidprobleem hebben en je hier onzeker door voelen. Inmiddels ben ik klachten vrij. Maar ik heb veel last gehad van psoriasis vulgaris. Net als mijn vader, ooms, tantes, nichten en neven trouwens. Het zit dus echt in onze familie. Dit is ook een typische psoriasis oorzaak: erfelijk belast zijn.

Op mijn negende begonnen de eerste psoriasis plekjes op te spelen. Ik wist helaas meteen hoe laat het was, omdat ik het herkende van mijn familieleden. Ik voelde me erg onzeker over de psoriasis vulgaris plekken. En dit vervelende gevoel at ik eigenlijk een beetje weg. Met als gevolg, dat ik zwaarder en zwaarder werd. En mijn huid steeds onrustiger. Op de foto hieronder zie je de psoriasis op mijn elleboog zitten.

psoriasis vulgaris

Wat hielp niet tegen de psoriasis plekken?

Ik heb heel veel therapieën geprobeerd om de psoriasis vulgaris plekken te bestrijden. Van huidbehandelingen tot smeerbare therapieën. Maar niets leek te helpen. Zo heb ik allerlei hormoonzalven gesmeerd tegen psoriasis. Eerst lichte klasse corticosteroïden. En wanneer dit niet meer hielp zwaardere klassen. Ik heb zelfs teerzalf geprobeerd. Zeker geen pretje! 

De namen hiervan weet ik niet precies meer. Welke ik wel nog weet zijn: Dermovate zalf en Dovobet gel. De gel gebruikte ik vooral op het laatste moment veel. Ik heb zelfs smeersels gebruikt die mensen zelf hadden gebrouwen. Die kon je dan via via kopen.  Toen was er nog geen social media.😆

Daarnaast ben ik ook verschillende keren bij de Padberg kliniek geweest in Ede. Dat hielp in het begin, één jaar voordat het weer terug kwam. Maar daarna kwam het steeds sneller terug. Deze behadelingen moest je trouwens toen nog zelf betalen..

Ook heb ik allerlei psoriasis lichttherapieën geprobeerd. Ik heb zelfs van die ‘zweverige’ therapieën gevolgd. Met vaak kortstondig resultaat. En dan kwam het weer in alle hevigheid terug.

Wat hielp wél tegen jouw psoriasis vulgaris?

Ondanks het fanatiek smeren van allerlei therapieën leek niets te helpen. Totdat ik 5 jaar geleden met een koolhydraat arm dieet in contact kwam. Nu wordt je hiermee doodgegooid. Maar toen was dat nog niet zo. Een fijn voorbeeld is deze koolhydraatarm eten startgids. Of dit Keto-dieet kookboek. 

De kilo’s vlogen eraf. En zo ook mijn psoriasis plekken. Niet letterlijk natuurlijk. Maar mijn huid werd echt steeds wat rustiger. Ik durfde niet te geloven dat het resultaat blijvend was. Ik kreeg steeds meer zelfvertrouwen, energie en ging weer sporten. Het voelde alsof ik mijn jongere jaren opnieuw kon doen. Maar nu met een andere, betere, beleving.

Inmiddels zijn we ruim vijf jaar verder. En is mijn huid nog steeds rustig. Ik kan daarom stellen dat ik er nu wel vertrouwen in heb. Ook al ben ik me er natuurlijk wel bewust van dat psoriasis een chronische aandoening is. En dat het dus ineens weer kan opvlammen. Ik probeer zo gezond mogelijk te leven en te genieten. Dat is wat je zelf kunt doen.

Voor iedereen die ook met psoriasis kampt: hopelijk geef deze blog je inspiratie en hoop. Ik weet als geen ander hoe het je leven kan beïnvloeden. Uiterlijk is nog veel belangrijker geworden dan toen ik jong was. Ik zie dat bij mijn eigen kids. Door social media lijkt het alsof je perfect moet zijn om mee te mogen doen. Al zijn er gelukkig ook tegenbewegingen!


Wil jij ook een gastblog schrijven? Klik dan hier!


* Let op! De Sproet gastblogs zijn geschreven door mensen die het leuk vinden om hun ervaring, tips en adviezen omtrent een specifieke huidklacht te delen. Deze adviezen zijn niet door mij, noch een medisch specialist, gecontroleerd. Benieuwd welke producten ik adviseer voor de psoriasis huid? Lees dan mijn gratis productadvies voor psoriasis.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram