Helpt bijengif tegen wratten?
24 augustus 2024 
6 min. leestijd

Helpt bijengif tegen wratten?

Een bijengif crème tegen wratten, bijengif spray, bijengif zalf, het wordt allemaal verkocht. Maar werkt bijengif tegen wratten? En wat zijn de bijengif wratten ervaringen? Ik vertel het je allemaal in deze blog! Inclusief een aantal goede product voorbeelden. 

Wratten

Ik denk dat iedereen wel weet wat een wrat is, maar ik leg het toch nog even snel uit! Wratten zijn kleine, goedaardige gezwellen op de huid die worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Wat deze virusinfectie doet is het zorgt ervoor dat huidcellen sneller gaan delen. Dit heeft als gevolg dat cellen zich gaan opstapelen en er een wrat ontstaat.

Wratten worden soms nog wel eens in de war gehaald met skin tags, ook wel fibromen-steelwratjes genoemd. Dit zijn ook kleine goedaardige huiduitstulpingen, maar deze worden in tegenstelling tot wratten niet door een virus veroorzaakt.

Wratten kunnen op allerlei plekken van je lichaam voorkomen. Je gezicht, je voeten, je handen, noem maar op. Hoewel wratten op zichzelf meestal onschuldig zijn, kunnen ze wel vervelend zijn. Vooral omdat ze er natuurlijk niet zo charmant uit zien, maar ook omdat sommige wratten ongemak veroorzaken. Bijvoorbeeld als ze onder je voet zitten, waar je constant op staat.

waterwratjes

Bijengif en wratten

De behandeling van wratten kan op verschillende manieren worden aangepakt. Zowel doormiddel van 'agressieve' ingrediënten als extreme kou en dus ook bijengif. Hieronder heb ik de meest populaire behandelmethodes gezet om wratten te verlichten.

1. Salicylzuur op wratten

Een veelgebruikte methode is het aanbrengen van producten die salicylzuur bevatten. Salicylzuur helpt de verdikte huid van de wrat namelijk te verweken, waardoor de wrat geleidelijk kleiner wordt. Hierbij blijft de huid rond de wrat gespaard. Het kan wel een paar weken duren voordat de wrat volledig verdwenen is. Een goed voorbeeld van een product met salicylzuur is: Formule W wrattentinctuur*

*Geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.

2. Stikstof op wratten

Een andere populaire behandeling is de wrat bevriezen (cryotherapie). Het huidweefsel wordt dan blootgesteld aan extreme kou waardoor de groei stopt en de wrat afsterft. Deze methode wordt toegepast wanneer wratten niet vanzelf verdwijnen of wanneer ze gepaard gaan met pijn. Het kan een beetje een ongemakkelijk gevoel geven, maar omdat de zenuwen ook worden blootgesteld aan kou, is de behandeling vaak goed te doen. Goede voorbeelden van producten zijn:

3. Tea tree oil wratten

Ook tree olie wordt soms ingezet als een natuurlijke remedie tegen wratten. Tea tree olie staat namelijk vooral bekend om zijn antiseptische, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen. Wat het een populaire keuze maakt voor de behandeling van huidproblemen, waaronder dus wratten. Goede voorbeelden van tea tree oil producten zijn:

4. Bijengif (propolis) wratten

Maar tegenwoordig wordt dus ook bijengif ingezet om wratten te verwijderen. Bijvoorbeeld met Dudek bijen Propolis. De gedachte hierachter is dat het gif antivirale eigenschappen zou hebben en dus effectief kan worden ingezet tegen wratten waarbij het HPV de oorzaak is. Hieronder leg ik hier meer over uit!

genitale wratten

Productie proces van bijengif

Bijengif wordt geproduceerd door de gifklier van honing bijen. Ze gebruiken het om zichzelf te verdedigen tijdens gevaar. Maar bijengif wordt dus ook verzameld voor menselijk gebruik. Bijvoorbeeld in anti-wratten producten. Dit proces van bijengif wordt meestal gedaan met behulp van een speciaal apparaat dat een lichte elektrische schok geeft aan de honingbijen.

Dit apparaat bestaat uit een glazen plaat met draden die een zwakke elektrische stroom doorgeven wanneer de bijen erover lopen. Ze gaan dus niet dood maar reageren wel op deze elektrische stroom door de glazen plaat de steken. Tijdens het steken geven ze een beetje gif af. hierbij verliezen ze hun angel niet, want de plaat is natuurlijk hard. De angel blijft gewoon bij de bij, waardoor het in leven blijft.

Het gif dat op de glazen plaat terecht is gekomen droogt vervolgens op en kan van de plaat worden afgehaald. Dit gedroogde gif wordt hierna verwerkt en gezuiverd, zodat ze het gif in medische en cosmetische producten kunnen verwerken.

Meestal wordt het bijengif gedroogd en vervolgens in poedervorm of in een opgeloste vorm verwerkt in crèmes, zalven en zelfs injecties. Het wordt ook onderzocht voor gebruik als apilift bijengif wratten, een alternatieve geneeswijze waarin bijenproducten worden gebruikt voor gezondheidsdoeleinden.

bijengif tegen wratten

Bijengif tegen wratten ervaringen

Bijengif zou mogelijk tegen wratten kunnen werken vanwege de verschillende eiwitten en enzymen die het bevat, zoals melittine, apamine en adolapine. Deze stoffen hebben eigenschappen die in theorie (!) nuttig kunnen zijn bij de behandeling van wratten:

Antivirale eigenschappen bijengif

Melittine is één van de belangrijkste componenten van bijengif. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat deze stof antivirale eigenschappen heeft. Aangezien wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), zou melittine mogelijk helpen om de activiteit van het virus te onderdrukken. Wat kan leiden tot een vermindering van wratten.

Ontstekingsremmende werking bijengif

Bijengif heeft ook sterke ontstekingsremmende eigenschappen. Dit kan helpen om de ontsteking en irritatie rondom de wrat te verminderen. En zo het herstel, de genezing en uiteindelijk het verdwijnen van de wrat te ondersteunen.

Immuunmodulatie bijengif

Ook is er enig bewijs dat bijengif een immuun modulerende werking kan hebben. Dit betekent dat het mogelijk het immuunsysteem stimuleert om effectiever te reageren op een virale infectie zoals HPV, waardoor het lichaam ook beter in staat zou zijn om de wrat te bestrijden.

helpt bijengif tegen wratten

Wetenschappelijk bewijs: helpt bijengif tegen wratten?

Het gebruik van bijengif als behandeling tegen wratten is een onderwerp dat enige aandacht heeft gekregen. Om die reden wordt bijengif ook in steeds meer winkels en webshops aangeboden. Wel is er beperkt wetenschappelijk bewijs dat dit daadwerkelijk een effectieve methode is om wratten te behandelen.

Bijengif wordt ook wel apitoxine genoemd. Maar ook de term 'Propolis tegen wratten' zie je vaak voorbij komen in advertenties. Wat verwijst naar de lijmachtige substantie die bijen produceren. Het bijengif bevat verschillende stoffen die ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen kunnen hebben. Bijvoorbeeld: melittine, apamine en adolapine.

Volgens sommige zou bijengif daarom krachtige eigenschappen hebben om huid imperfecties aan te pakken zoals wratten, moedervlekken en skin tags. Maar er is helaas maar weinig betrouwbaar onderzoek gedaan naar het effect van bijengif op wratten.

Er zijn een paar onderzoeken die suggereren dat bijengif mogelijk antivirale effecten kan hebben. Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), waardoor de theorie is dat de antivirale eigenschappen van bijengif kunnen helpen bij de behandeling van wratten.

Zo heeft een studie gepubliceerd in het Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology gekeken naar de effecten van bijengif op huidproblemen zoals eczeem en psoriasis, Zij merkte op dat bijengif enige antivirale en immuunmodulerende effecten kan hebben. Echter, goed uitgevoerd onderzoek naar de effectiviteit van bijengif tegen wratten ontbreekt grotendeels.

Bijengif crème ervaringen wratten

Ook in de praktijk zijn er meldingen van succes met bijengif, maar deze worden niet breed ondersteund door goede klinische studies. Bovendien kunnen behandelingen met bijengif allergische reacties veroorzaken waardoor het gebruik van bijengif niet zonder risico's is.

Zonder uitgebreider onderzoek naar bijengif, blijft het gebruik ervan als een wrattenbehandeling speculatief. In tegenstelling tot bijengif is er wel goed gedocumenteerd bewijs voor de effectiviteit van behandelingen zoals salicylzuur of cryotherapie tegen wratten. Dit blijft daarom op dit moment de beste keuze in het behandelen van wratten.

helpt bijengif tegen wratten

Conclusie: bijengif wratten verwijderen

Bijengif voor wratten inzitten kan theoretisch aantrekkelijk klinken, maar helaas is er beperkt direct wetenschappelijk bewijs beschikbaar dat specifiek aantoont dat bijengif effectief werkt tegen wratten. De meeste van deze eigenschappen zijn in andere contexten onderzocht, dus er is meer onderzoek nodig om de effectiviteit en veiligheid van bijengif op wratten vast te stellen.

Toch kan proberen wat mij betreft geen kwaad maar weet wel dat salicylzuur en stikstof een grotere kans op het effectief behandelen van wratten geven:

*Geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter
**Medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram