Formule W review
01 mei 2024 
10 min. leestijd

Formule W review

Heb je last van vervelende wratten of pijnlijke likdoorns? Dan kan Formule W wellicht verlichting geven! Het merk staat bekend om hun goed betaalbare en eenvoudige hulpmiddelen om wratten en likdoorns snel aan te pakken. In mijn Formule W review vertel ik er alles over! 

Wat is Formule W?

Formule W is een Nederlands merk dat al behoorlijk wat jaren effectieve en vooral eenvoudig te gebruiken producten aanbiedt voor de behandeling van wratten en likdoorns. Een wrat voelt vaak ruw aan en heeft de vorm van een kleine bloemkooltje. Ze komen over het hele lichaam voor. Een likdoorn daarentegen is een meer pijnlijke en verdikte eeltplek. Die voornamelijk aan de onderkant van je voet zit.

Beide huidklachten zijn niet gevaarlijk, maar wel heel vervelend en bovendien besmettelijk. Daarom is behandelen toch vaak fijn! Het assortiment van Formule W omvat verschillende hulpmiddelen, waaronder de Formule W Wrattentinctuur* (geschikt voor wratten en likdoorns), de Formule W Wrattenpen** (geschikt voor hand,- en voet wratten) en de Formule W Bevriezingsstift** (geschikt voor hand,- en voet wratten).

Hoewel ze allemaal op hun eigen manier werken, hebben ze ook een overeenkomst: ze zijn alle drie heel eenvoudig in gebruik. In deze Formule W review leg ik per product kort de werking en het gebruik ervan uit!

*Geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.
**Medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

formule w wratten

Hoe werkt formule W?

Hieronder geef ik per product kort antwoord op de vraag: hoe werkt Formule W? De werking en frequentie verschilt namelijk per product.

1. Formule W WrattenTinctuur

Persoonlijk vind ik de Formule W WrattenTinctuur* het fijnste product uit het Formule W assortiment. Het gaat om een aanstipvloeistof met als werkzame stof salicylzuur. Wellicht ken je dit ingrediënt al uit mijn productadviezen.

Salicylzuur zorgt ervoor dat de wrat gaat vervellen, waardoor de wrat uiteindelijk verdwijnt. Op die manier weekt salicylzuur niet alleen de dode huidcellen van je huid, maar breekt het de wrat ook effectief af. Door het vervellen verdwijnt namelijk ook het virus dat de wrat veroorzaakt. Door deze behandeling te herhalen wordt de groei van de wrat geremd en de groei van nieuwe huid gestimuleerd.

Wat ik vooral handig vind aan de Formule W WrattenTinctuur, is dat het heel eenvoudig in gebruik is. Het gaat namelijk een vloeistof met een klein aanstipstaafje, waarmee je de wrat of likdoorn gemakkelijk kunt aanstippen en behandelen. Zonder hiervoor naar een huisarts te hoeven gaan. Wel goed om te weten is dat de WrattenTinctuur niet gebruikt mag worden bij:

 • Op moedervlekken of wijnvlekken
 • Op donker gekleurde, behaarde of op andere wijze vreemd uitziende wratten
 • Bij genitale wratten
 • Bij wratten op het slijmvlies
 • Op rode geïrriteerde of geïnfecteerde huid.

formule w wrattentinctuur

*Geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.

2. Formule W Wrattenpen

De Formule W Wrattenpen** werkt anders dan de Formule W WrattenTinctuur. In dit geval gaat het namelijk niet om een aanstipvloeistof, met als werkzame stof salicylzuur, maar om een penapplicator met als werkzame stof Trichloorazijnzuur (TCA). Deze pen is speciaal ontwikkeld om wratten die op handen en voeten zitten te behandelen. Dit zuur werkt goed tegen wratten.

TCA heeft namelijk een afbrekend effect op de huid, waardoor de wrat gaat vervellen. Na het vervellen verdwijnt de dikke huid samen met het virus, waardoor nieuwe huid de ruimte heeft om te groeien. Wat ik persoonlijk goed vind aan de Formule W wrattenpen is dat ze gebruik hebben gemaakt van een blauw gekleurde gel. Dit zorgt ervoor dat je precies weet waar je de gel hebt aangebracht en waar niet.

Wat super handig is, want op die manier kun je heel precies werken, waardoor je alleen de wrat aanpakt en de omliggende huid met rust laat. Tijdens het vervellen verdwijnt de dikke huid samen met het virus dat de wrat veroorzaakt. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing om de juiste stappen voor de behandeling te volgen.

formule w

**Medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

3. Formule W Bevriezingsstift

En dan de Formule W Bevriezingsstift**. Deze methode is vrij nieuw en is ook pas recentelijk toegevoegd aan het assortiment van Formule W. Het gaat hierbij om een hulpmiddel dat de wrat niet aanpakt door middel van actieve ingrediënten zoals salicylzuur of trichloorazijnzuur. Maar door middel van extreme kou. Deze behandeling is gebaseerd op de door huisartsen algemeen gebruikte bevriezingsmethode.

Door de wrat met extreme kou te behandelen, wordt de wrat tot in de wortel aangepakt. De behandeling gaat heel snel. Binnen een minuut ben je klaar met het aanbrengen! Enkele dagen na het aanstippen van de wrat met de bevriezingsstift ontstaat er onder de wrat een blaar die je met het blote oog niet ziet zitten.

Het ontstaan van deze blaar is een goed teken, want dit betekent dat de behandeling effectief is geweest en dat het bevriezen van de wrat de gewenste reactie heeft veroorzaakt in de huidweefsels. Terwijl de blaar zich vormt, zal het virus van de wrat geleidelijk verdwijnen. Tegelijkertijd zal de verdikte huid van de behandelde wrat loslaten en eraf vallen, waardoor nieuwe huid weer kan groeien.

formule w wrattentinctuur

**Medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Hoe gebruik je Formule W?

Bij Formule W kun je dus terecht voor drie verschillende producten: de Formule W WrattenTinctuur, Formule W Wrattenpen en Formule W Bevriezingsstift. Alle drie de producten zijn effectief en makkelijk in gebruik. Hieronder leg ik per methode kort uit hoe de applicator werkt!

Gebruik Formule W WrattenTinctuur

Begin altijd met het reinigen van de wrat of likdoorn en dep de huid daarna goed droog met een handdoek. Bescherm tijdens de behandeling je omringende gezonde huid met vaseline. Op deze manier zorg je ervoor dat de Formule W WrattenTinctuur* niet de gezonde huid aantast.

Open vervolgens het flesje en controleer of de applicator schoon is. Hierna kun je de wrat of likdoorn gaan aanstippen. Dit kun je doen met de WrattenTinctuur applicator of met een schoon wattenstaafje totdat de hele wrat of likdoorn bedekt is. Zorg ervoor dat je alleen de wrat of likdoorn aanstipt en vermijd contact met gezonde huid eromheen. Je kunt eventueel ook een beetje vette zalf op de omliggende gezonde huid aanbrengen om dit te voorkomen.

Binnen enkele minuten zal de vloeistof opdrogen en kun je gewoon weer sokken aantrekken. Het advies is om de wrat of likdoorn één keer per dag aan te stippen en dit zes tot zeven dagen achtereen te herhalen. Je kunt de likdoorn of wrat beschermen door het af te dekken met een pleister. Lees voor gebruik van de behandeling de bijsluiter. De WrattenTinctuur mag niet gebruikt worden bij:

 • Op moedervlekken of wijnvlekken
 • Op donker gekleurde, behaarde of op andere wijze vreemd uitziende wratten
 • Bij genitale wratten
 • Bij wratten op het slijmvlies
 • Op rode geïrriteerde of geïnfecteerde huid.

formule w wrattentinctuur

*Geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.

Gebruik Formule W Wrattenpen

Het gebruik van de Formule W Wrattenpen** gaat net iets anders dan de WrattentInctuur, maar ook eenvoudig in gebruik! Allereerst is het weer belangrijk om de wrat goed schoon te maken en de gezonde huid in te smeren met vaseline om deze tegen de gel te beschermen. Hierna kun je starten met de behandeling.

Lees altijd voor gebruik de gebruiksaanwijzing om de juiste stappen voor de behandeling te volgen. Draai aan de onderkant van de Formule W Wrattenpen** om de blauwe gel vrij te geven. Breng deze gel vervolgens aan met de penapplicator, eigenlijk vergelijkbaar met het inkleuren van een klein rondje zoals je met een normale stift zou doen. De blauwe kleur van de gel zorgt ervoor dat je precies ziet waar je de gel aanbrengt.

Nadat de gel is aangebracht, zal trichloorazijnzuur beginnen in te werken. Dit zorgt ervoor dat de aangetaste huid begint te vervellen. Wacht tien minuutjes voordat je je sokken en schoenen weer aantrekt. Dan kan de gel goed drogen. Tijdens dit proces verdwijnt de dikke huid samen met het virus dat de wrat veroorzaakt.

Herhaal de behandeling twee keer per dag, vier dagen achter elkaar. Als de wrat niet volledig verdwijnt herhaal de behandeling dan na een pauze van4 dagen. In totaal de wrat niet meer dan 4 keer behandelen. Raadpleeg de huisarts wanneer na 4 behandelingen geen resultaat is bereikt.

formule w

**Medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Gebruik Formule W Bevriezingsstift

Het gebruik van de Formule W Bevriezingsstift** gaat gemakkelijk! Allereerst is het weer belangrijk om de wrat goed schoon te maken en de gezonde huid in te smeren met vaseline om deze te beschermen. Lees altijd voor gebruik de gebruiksaanwijzing om de juiste stappen voor de behandeling te volgen.

Pak de stift vast met de punt naar beneden gericht, eigenlijk precies zoals je een normale pen of stift zou vasthouden. Druk vervolgens op de knoppen aan de zijkant van de stift. Op die manier zorg je ervoor dat de pen wordt geactiveerd. Dit moet als het goed is een klein sissend geluid maken. Blijf drukken totdat je dit sissende geluid niet meer hoort.

Meestal stopt het geluid binnen een paar seconden. Hierna kun je opnieuw drukken. Herhaal dit vijf keer, zodat de punt van stift volloopt met het bevriezingsmiddel. Plaats vervolgens de punt van de bevriezingsstift op de wrat en houd deze 20 seconden op de wrat, wanneer deze op je hand zit.

Gaat het om een voetwrat? Dan mag je de stift 40 seconden tegen de wrat houden. De stift mag best stevig tegen de wrat worden aangedrukt. Nadat de aangegeven tijd om is, kun je de bevriezingsstift van de huid halen. Vaak ontstaat er binnen een aantal dagen een (onzichtbare) blaar. Dit is juist gewenst en een goede reactie op de bevriezing. Laat dit met rust en vermijd krabben.

Geef de wrat ook wat tijd om te genezen en te verdwijnen. Dit duurt meestal twee weken na de behandeling. Als de wrat hierna nog niet verdwenen is, mag je de behandeling opnieuw uitvoeren (maximaal drie keer). Hier moeten wel altijd acht tot twaalf dagen tussen zitten. Raadpleeg de huisarts wanneer na 3 behandelingen geen resultaat is bereikt.

formule w

**Medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Wanneer Formule W gebruiken?

De Formule W producten zijn geschikt om verschillende soorten wratten te behandelen. Hieronder heb ik drie voorbeelden gezet van type wratten die effectief behandeld kunnen worden met Formule W:

Gewone wratten (verruca vulgaris)

Gewone wratten zijn ruwe, bloemkoolachtige wratten. Ze zitten meestal op je handen, vingers, ellebogen of knieën. Formule W kan effectief zijn bij het behandelen van deze wratten, omdat zowel salicylzuur, TCA en de bevriezingsmethode de wrat kunnen aanpakken.

Voetwratten (verruca plantaris)

Deze wratten verschijnen op de voetzolen, vaak op drukpunten zoals de bal van de voet of de hiel. Ze kunnen pijnlijk zijn vanwege de druk bij het lopen. Formule W kan helpen bij het behandelen van voetwratten.

Likdoorns (clavus)

Hoewel likdoorns geen wratten zijn, kunnen ze wel behandeld worden met de Formule W Wrattentinctuur. Dit komt omdat er bij een likdoorn ook sprake is van een verdikte huid. Wat effectief behandeld kan worden door de huid te verdunnen.

formule w

Wanneer Formule W niet gebruiken?

 Formule W kan dus effectief worden ingezet bij zowel ('normaal' uitziende) wratten als een likdoorn. Wel zijn er ook een aantal situaties, waarbij je extra voorzichtig moet zijn met de behandeling. Zo wordt het gebruik meestal afgeraden bij kinderen jonger dan vier jaar. Ook is het belangrijk om eerst advies bij je huisarts in te winnen, wanneer je een sterk verminderde lever of nierfunctie hebt.

Het assortiment van Formule W bestaat uit één geneesmiddel en twee medisch hulpmiddelen. Er zijn daarom ook situaties waarbij het gebruik van Formule W wordt afgeraden. Hieronder heb ik de contra-indicaties op een rijtje gezet!

Formule W Wratten Pen niet gebruiken

 • Als de wrat zich op een andere plaats dan de hand of voet bevindt
 • Op de gezonde huid rondom de wrat
 • Op een bebloede, geïrriteerde, ontstoken huid
 • Op een huid dat tekenen van ontsteking vertoont, zoals jeuk of zwelling.
 • Op open wonden
 • Op steelwratjes, moedervlekken, donkere plekken op de huid, sproeten, waterwratten, ouderdomswratten, gepeelde of vervelde huid
 • Als je overgevoelig bent voor één van de ingrediënten.

Formule W Wratten bevriezing stift niet gebruiken

 • Als u twijfelt of u een wrat heeft of niet
 • Bij diabetici of personen met een slechte bloedcirculatie of bloedstollingsproblemen.
 • Als de wrat zicht op een andere plaats dan de hand of voet bevindt
 • Op de gezonde huid (huid zonder wratten)
 • Als de wrat en/of de omliggende huid bloedt, jeukt, geïrriteerd, geïnfecteerd of rood is
 • Bij wratten op gevoelige huid of zeer dunne huid (bijvoorbeeld rond gewrichten)
 • Op steelwratjes, moedervlekken, donkere plekken op de huid, sproeten
 • Op waterwratten, blaasjes, blaren, ouderdomswratten, gepeelde of vervelde huid, op onregelmatige uitstulpingen, of alles wat huidkanker zou kunnen zijn
 • Als je overgevoelig bent voor één van de ingrediënten

Formule W WrattenTinctuur niet gebruiken bij

 • Op moedervlekken of  wijnvlekken
 • Op donkergekleurde, behaarde of op andere wijze vreemd uitziende wratten
 • Bij genitale wratten
 • Bij wratten op het slijmvlies
 • Op rode geïrriteerde of geïnfecteerde huid

formule w

De Formule W producten zijn te verkrijgbaar bij o.a. Kruidvat en de OnlineDrogist.nl

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram