Liplik eczeem: droge lippen en een geïrriteerde huid
04 oktober 2021 

Liplik eczeem: droge lippen en een geïrriteerde huid

Van droge lippen hebben we allemaal wel eens last. Maar het liplik syndroom is toch net even iets anders. Hierbij is er namelijk niet alleen sprake van droge lippen. Maar ook van een ontsteking van zowel de lippen als de huid daaromheen. Je noemt het daarom ook wel lip eczeem. Een vervelende huidklacht, die veel bij kinderen wordt gezien. Gelukkig kun je er iets aan doen!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! 


Wat is het lip lik syndroom?

Eigenlijk zegt de naam het al. Een ‘syndroom’ waarbij het likken van de lippen centraal. Nu hoor ik je denken, wat maakt het likken van je lippen nou uit?

Op zich niets. Tenzij je het dusdanig vaak doet, dat er huidproblemen ontstaan. Namelijk: een ontsteking van de huid rondom je lippen. Andere namen voor liplik eczeem zijn, het lip lik syndroom, lip licking dermatitis of lip eczeem.

Hoe ziet het liplik eczeem eruit?

Het lip lik syndroom wordt wel eens vergeleken met het uiterlijk van een clownsmond. Of tenminste, hoe je een clownsmond zou schminken. Om de lippen ontstaat namelijk een rode rand. Waarbij de huid binnen deze rand, vaak wat lichter van kleur is. Een beetje rood-roze. Andere lip lik symptomen zijn: een nattige huid, schilfertjes, kloofjes en barstjes.

lip eczeem

Symptomen lip eczeem

Hieronder heb ik nog even alle symptomen van lip eczeem op een rijtje gezet:

 • Rode huid rond mond
 • Droge lippen
 • Schrale huid rond mond
 • Velletjes op lippen
 • Droge mondhoeken
 • Schrale mondhoeken
 • Gescheurde mondhoeken
 • Pijnlijke lippen

Lip eczeem of clownseczeem?

Liplik eczeem kan erg lijken op clownseczeemToch zit er een groot verschil tussen beide. Bij clownseczeem is de huid rondom je lippen ook rood en geïrriteerd. Alleen zijn er dan ook rode bultjes te zien. Daarnaast wordt clownseczeem veroorzaakt door irriterende cosmetica producten of smeerbare medicatie, als corticosteroïden.

lip eczeem

Lip eczeem of droge lippen?

Je moet lip eczeem ook niet verwarren met droge lippen. Als je alleen last hebt van droge lippen, is de huid om je lippen heen gewoon intact. Het kan wel zo zijn dat er een geïrriteerde rand om je lippen heen ontstaat.

Maar er zal geen huiduitslag rondom je mond ontstaan. Zoals bij lip lik eczeem wel het geval is. Het is daarentegen wel vaak zo dat lip lik eczeem gepaard gaat met droge lippen.

lip eczeem

Oorzaak lip lik syndroom

Het lip lik syndroom wordt veroorzaakt door overmatig likken aan de lippen. Vaak heb je dit niet eens zelf door. Het kan zelfs een teken zijn van dwangneurose. Maar dit is zeker niet bij iedereen het geval.

Ook stress is een uitlokkende factor om te gaan likken aan je lippen. Doordat je lippen, en de huid rondom je lippen, telkens worden blootgesteld aan speeksel, ontstaat er irritatie van de huid. Door deze constante irritatie van je lippen en huid ontstaat er een ontsteking. Vergelijkbaar met irritatief contacteczeem.

droge mondhoeken

Lip eczeem behandeling

De eerste stap is natuurlijk: niet meer aan je lippen likken. Helaas gaat dit niet altijd zo makkelijk. Veel mensen hebben vaak niet eens door dat ze aan hun lippen likken. Omdat het een soort tik is geworden.

Mijn tip is om een product te smeren, die een vieze smaak geeft als je per ongeluk aan je huid en lippen likt. Het is natuurlijk wel belangrijk dat het product niet irriteert. Wat veel lippenbalsems helaas wel doen. Ze irriteren je lippen, waardoor de huidklacht alleen maar verslechterd.

lippenbalsem met spf

Smeer geen irriterende lippenbalsems

Je lichaam kan zelfs een allergie ontwikkelen voor bepaalde cosmetica ingrediënten in lipproducten, waardoor er allergisch-contacteczeem ontstaat. En dan ben je nog veel verder van huis…

Op de Sproet Instagram pagina laat ik iedere week merken zien die je beter niet kunt smeren, omdat ze slecht voor je huid zijn. Misschien interessant! Hieronder heb ik alvast een lijstje gezet met lippenbalsems die ik zou laten staan:

lippenbalsem met spf

Goede lippenbalsems

Oké, maar wat dan wel? Hieronder heb ik een lijstje gezet met goede lipproducten. Die je huid verzorgen en tegelijkertijd een vies smaakje geven als je er per ongeluk aan likt. Smeer dit dus gerust ook op de huid rondom je lippen!

 • Deze lippenbalsem van La Roche Posay bevat verzorgende en kalmerende ingrediënten, als: shea butter, beeswax, panthenol, MP lipiden en plantaardige olie. Het is een crème, waardoor je het ook makkelijk aanbrengt op de huid rondom je lippen.
 • Deze balsem van La Roche Posay is vergelijkbaar met het lip product hierboven. Alleen is dit niet een specifieke lippenbalsem, maar gewoon een balsem. Die je voor verschillende huidklachten kunt gebruiken. Zo gebruik ik het zelf bij: droge lippen, droge handen en droge/geïrriteerde plekjes. Het bevat ook weer allerlei verzorgende ingrediënten, als: glycerine, panthenol, shea butter, dimethicone, en magnesium.
 • Deze lippenbalsem van Paula's Choice is ook erg fijn. Voor zowel je lippen als de huid rondom je lippen. Het bevat allerlei verzorgende ingrediënten, als: castor olie, petrolatum, jojoba olie, lanoline en bisabolol.
 • Deze haver crème van Tiny Todddit is een eczeem crème waar ik echt groot fan van ben! Het vinden van een goed eczeem product is lastig, maar ik heb al zoveel mooie resultaten na het smeren van de Tiny Todd crème gezien. Je kunt de crème op de huid rondom je lippen smeren en op je lippen zelf.

Wil je het echt goed doen? Smeer dan ’s avonds, over je lip product, ook nog wat pure vaseline. Dit zorgt er voor dat je lip-product beter je huid in kan trekken. Maar ook dat je lippen en huid hun vocht beter kunnen vasthouden.

lippenbalsem met spf

Veel drinken

Verder is het goed om genoeg te drinken. Als te weinig drinkt, worden je lippen namelijk vaak droger en ben je sneller geneigd om aan je lippen te likken. Zorg verder dat de verwarming in je huis niet te hoog staat, want ook dit droogt je huid. Wat weer een trigger voor huidirritatie kan zijn.

Niet aan losse velletjes zitten

Daarnaast is het belangrijk om geen losse velletje van je lippen te trekken, lippenstift zoveel mogelijk te vermijden en bij voorkeur niet pittig te eten. Gebruik je medicatie? Kijk dan ook eens naar de mogelijke bijwerkingen. Misschien staat uitdroging van je lippen er wel tussen. Samen met je huisarts kun je kijken of er een geschikt alternatief mogelijk is.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram