Liplik eczeem: droge lippen en een geïrriteerde huid
04 oktober 2021 

Liplik eczeem: droge lippen en een geïrriteerde huid

Van droge lippen hebben we allemaal wel eens last. Maar het liplik syndroom is toch net even iets anders. Hierbij is er namelijk niet alleen sprake van droge lippen. Maar ook van een ontsteking van zowel de lippen als de huid daaromheen. Je noemt het daarom ook wel lip eczeem. Een vervelende huidklacht, die veel bij kinderen wordt gezien. Gelukkig kun je er iets aan doen!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! 


Wat is het lip lik syndroom 

Eigenlijk zegt de naam het al. Een ‘syndroom’ waarbij het likken van de lippen centraal. Nu hoor ik je denken, wat maakt het likken van je lippen nou uit? Op zich niets. Tenzij je het dusdanig vaak doet, dat er huidproblemen ontstaan. Namelijk: ontstoken lippen. Wat je ook wel het lip lik syndroom noemt. Of liplik eczeem. 

Hoe ziet het liplik eczeem eruit

Het lip lik syndroom wordt wel eens vergeleken met het uiterlijk van een clownsmond. Of tenminste, hoe je een clownsmond zou schminken. Om de lippen ontstaat namelijk een rode rand. Waarbij de huid binnen deze rand, vaak wat lichter van kleur is. Een beetje rood-roze. Andere lip lik symptomen zijn: een nattige huid, schilfertjes, kloofjes en barstjes. 

lip eczeem

Liplik eczeem kan erg lijken op clownseczeem. Toch zit er een groot verschil tussen beide. Bij clownseczeem is de huid rondom je lippen ook rood en geïrriteerd. Alleen zijn er dan ook rode bultjes te zien. Daarnaast wordt clownseczeem veroorzaakt door irriterende cosmetica producten of smeerbare medicatie, als corticosteroïden.

Je moet liplik eczeem ook niet verwarren met droge lippen. Als je alleen last hebt van droge lippen, is de huid om je lippen heen gewoon intact. Het kan wel zo zijn dat er een geïrriteerde rand om je lippen heen ontstaat. Maar er zal geen huiduitslag rondom je mond ontstaan. Zoals bij lip lik eczeem wel het geval is. Het is daarentegen wel vaak zo dat lip lik eczeem gepaard gaat met droge lippen. 

Oorzaak lip lik syndroom

Het lip lik syndroom wordt veroorzaakt door overmatig likken aan de lippen. Vaak heb je dit niet eens zelf door. Het kan zelfs een teken zijn van dwangneurose. Maar dit is zeker niet bij iedereen het geval. Ook stress is een uitlokkende factor om te gaan likken aan je lippen. Doordat je lippen, en de huid rondom je lippen, telkens worden blootgesteld aan speeksel, ontstaat er irritatie van de huid. Door deze constante irritatie van je lippen en huid ontstaat er een ontsteking. Vergelijkbaar met irritatief contacteczeem. 

Lip eczeem behandeling

De eerste stap is natuurlijk: niet meer aan je lippen likken. Helaas gaat dit niet altijd zo makkelijk. Veel mensen hebben vaak niet eens door dat ze aan hun lippen likken. Omdat het een soort tik is geworden. Mijn tip is om een product te smeren, die een vieze smaak geeft als je per ongeluk aan je huid en lippen likt. Het is natuurlijk wel belangrijk dat dit een product is die je huid niet irriteert, maar wel verzorgd.  Veel lip producten doen namelijk het tegenovergestelde. Ze irriteren je huid, waardoor de huidklacht alleen maar verslechterd. Je lichaam kan zelfs een allergie ontwikkelen voor bepaalde cosmetica ingrediënten in lipproducten, waardoor er allergisch-contacteczeem ontstaat. En dan ben je nog veel verder van huis… Liever niet thuis! Op de Sproet Instagram pagina laat ik iedere week merken zien die je beter niet kunt smeren, omdat ze slecht voor je huid zijn. Misschien interessant!

Goede lippenbalsems

Oké, maar wat dan wel? Hieronder heb ik een lijstje gezet met goede lipproducten. Die je huid verzorgen en tegelijkertijd een vies smaakje geven als je er per ongeluk aan likt. Smeer dit dus gerust ook op de huid rondom je lippen! 

  • Deze lippenbalsem van La Roche Posay bevat verzorgende en kalmerende ingrediënten, als: shea butter, beeswax, panthenol, MP lipiden en plantaardige olie. Het is een crème, waardoor je het ook makkelijk aanbrengt op de huid rondom je lippen. 
  • Deze lippenbalsem van La Roche Posay is vergelijkbaar met het lip-product hierboven. Alleen is dit een stick, geen crème. Het bevat ook weer allerlei verzorgende ingrediënten, als: glycerine, abrikozenpitolie, beeswax, shea butter en koriander olie. 
  • Deze lippenbalsem van Paula's Choice is ook erg fijn. Voor zowel je lippen als de huid rondom je lippen. Het bevat allerlei verzorgende ingrediënten, als: csator olie, petrolatum, jojobaolie, lanoline en bisabolol.

Wil je het echt goed doen? Smeer dan ’s avonds, over je lip product, ook nog wat pure vaseline. Dit zorgt er voor dat je lip-product beter je huid in kan trekken. Maar ook dat je lippen en huid hun vocht beter kunnen vasthouden. 

Verder is het goed om genoeg te drinken. Als te weinig drinkt, worden je lippen namelijk vaak droger en ben je sneller geneigd om aan je lippen te likken. Zorg verder dat de verwarming in je huis niet te hoog staat, want ook dit droogt je huid. Wat weer een trigger voor huidirritatie kan zijn. Daarnaast is het belangrijk om geen losse velletje van je lippen te trekken, lippenstift zoveel mogelijk te vermijden en bij voorkeur niet pittig te eten. Gebruik je medicatie? Kijk dan ook eens naar de mogelijke bijwerkingen. Misschien staat uitdroging van je lippen er wel tussen. Samen met je huisarts kun je kijken of er een geschikt alternatief mogelijk is.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!