Maskne: hoe voorkom je puistjes door je mondmasker?
31 oktober 2020 
4 min. leestijd

Maskne: hoe voorkom je puistjes door je mondmasker?

We leven op dit moment in een bizarre tijd. Mondmaskers dragen? Prima, doen we! Mask-ja veranderde al snel in maskne. Rond de mond en neus, krijgen we massaal allemaal onzuiverheden. Super vervelend natuurlijk. Ik ben daarom even de literatuur ingedoken en vertel je graag hoe we deze puistjes tegen kunnen gaan!

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder. Of ga meteen naar mijn gratis product advies voor acne.


Wat is Maskne?

Maskne, is eigenlijk een recent verzonnen term die verwijst naar onzuiverheden en irritatie na het dragen van een mondmasker.

Hoe ziet Maskne eruit?

Bij Maskne ontstaan er onzuiverheden, irritatie en roodheid rondom de mond en wangen. Eigenlijk op de plek waar het mondmasker gezeten heeft. Maskne lijkt een beetje op dermatitis perioralis. Het verschil ik dat bij dermatitis perioralis sprake is van eczeem. Bij maskne is dit niet zo.

Oorzaak maskne

De oorzaak van maskne is denk ik wel duidelijk. Namelijk, de mondmaskertjes die we tegenwoordig steeds vaker dragen. Maar hoezo veroorzaakt zo’n mondmasker dan acne? Dat komt eigenlijk door een samenspel van een aantal factoren.

Allereerst wrijving. Het masker wrijf de hele tijd over ons gezicht. En dit irriteert. Met name de stof irriteert je huid. De mondkapjes zijn vaak rug. Met name de wegwerp maskers. Een zijde mondmasker is bijvoorbeeld veel huidvriendelijker.

Daarnaast wordt het onder je mondkapje ook erg warm. Ik ben denk ik niet de enige die al meerdere keren een opvlieger heeft gekregen bij het pakken van iets uit het onderste schap. En helaas is warmte een fijne broedplaats voor bacteriën. Er zullen daarom meer bacteriën op je huid groeien dan normaal. En meer bacteriën betekent helaas ook meer kans op onzuiverheden.

Verder zijn de mondkapjes vaak van binnen een beetje vuil. Je foundation, lippenstift, crème en andere stoffen blijven aan het mondmasker plakken. Het is daarom belangrijk om wegwerp mondmaskers ook echt ‘weg te werpen’.

En niet telkens terug in je jaszak of tas te proppen (ben hier zelf ook schuldig aan). Bij de niet-weg werp maskers is het belangrijk dat je ze regelmatig wast. Het beste is daarom om meerdere maskers te kopen, zodat je iedere dag kunt wisselen.

Dit samenspel van wrijving, warmte en vuil zorgt vervolgens voor onzuiverheden en irritatie. Maar niet alleen het gezichtsmasker zelf veroorzaakt de irritatie en onzuiverheden. Ook onze huidverzorgingsproducten.

Wist je dat er super veel ‘acne’ producten zijn die acne juist veroorzaken? Huh? Ja.. echt bizar. Veel cosmetica producten bevatten namelijk irriterende of uitdrogende ingrediënten. Even lijkt het alsof je puistjes minder worden doordat ze zijn uitgedroogd.

Maar na een tijdje komen ze extra hard weer terug. De uitdroging zorgt er namelijk voor dat je huid meer talg gaat aanmaken en zo ook meer onzuiverheden. Daarom ben ik de Instagrampagina Sproet online gestart. Op deze pagina laat ik story’s zien over cosmetica merken die je vooral NIET moet smeren, omdat ze je huidconditie verslechteren. Onder de hoogtepunten vind je de merken terug die ik al gescreend heb.

Behandeling Maskne

Oké heel leuk allemaal, maar hoe kom je er in godsnaam weer vanaf?! Ik ga je helpen! Hieronder lees je mijn stappenplan tegen Maskne.

Stap 1. De keuze van je mondmasker

Het meest huidvriendelijke is een mondmasker van zijde inclusief zijde tasje. Deze stof is namelijk niet ruw en daardoor huidvriendelijk voor je huid. Bij het voorbeeld masker hierboven wordt ook een zijde tasje geleverd. Dit is fijn omdat je mondmasker hierdoor niet verdwijnt in een tas of jaszak. Dit zijn namelijk ook bronnen van vervuiling en bacteriën.

Met het tasje houd je je maskertje schoon. Als een zijde masker niet lukt, is een katoenen mondmasker de beste optie. Was het mondkapje regelmatig. Het liefste op 60 graden. Verder is het belangrijk om het mondkapje zelf niet aan te raken, om de kans op vervuiling te verminderen. Raak het mondmasker alleen bij de elastieken aan.

Stap. 2 Kijk kritisch naar je huidverzorgingsproducten

Kijk even kritisch naar je huidverzorgingsproducten. Gebruik je deze al jaren zonder problemen? Of heb je toevallig afgelopen jaar een nieuw product aan je routine toegevoegd die misschien een rol kan spelen in de onzuiverheden? Ik help je graag verder op de Sproet online Instagrampagina.

Stap 3. Reinigen, reinigen, reinigen!

Omdat het maskertje vaak extra vuil op je huid brengt, is het heel belangrijk dat je de huid voldoende reinigt. Eventueel vaker dan je normaal doet. Bijvoorbeeld ’s middags ook een keertje (als dit kan). Reinig altijd met een huidvriendelijke reiniger.

Een goed voorbeeld is deze kalmerende reinigingslotion. Of deze huidvriendelijke reinigingsgel speciaal voor een onzuivere huid. Bekijk hier mijn Top 6 Beste reinigers. 

Stap 4. Je huid beschermen met een crème

Er zijn crèmes die beschermende en kalmerende ingrediënten bevatten. Om je huid zo een handje te helpen tegen de wrijving en irritatie van het mondmasker. Een goed voorbeeld is deze hydraterende en kalmerende crème met zoethoutwortel extract en omega vetzuren. Vooral fijn voor de droge huid. Of deze kalmerende crème voor de wat vettere huid.

Stap 5. Exfolieer je dode huidcellen van je huid

Wat ook belangrijk is, is je dode huidcellen van je huid verwijderen. Dit kun je beter niet met een scrub doen, omdat deze vaak uitdrogen. Gebruik liever een exfoliant. In dit geval een exfoliant met salicylzuur.

Dit zuurtje weekt de dode huidcellen van je huid af en lost ook overtollig talg op. Hiermee verminder je je onzuiverheden. Doordat je de dode huidcellen van je huid weekt, kan talg beter uittreden en verklein je zo de kans op verstoppingen. Een fijn voorbeeld is dit exfoliant met 2% salicylzuur en groene thee extract. Of dit exfoliant met 2% salicylzuur voor de rode gevoelige acne huid.

Stap 6. Je make-up

Ik zou adviseren om geen make up onder het mondmasker te dragen. Niet alleen omdat het mondmasker dan sneller vuil wordt, maar ook omdat je hierdoor sneller transpireert en je huid eerder warm wordt. En beide factoren zorgen weer voor irritatie. Bekijk hier mijn favoriete make-up producten voor de gevoelige huid.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram