Een rode vlek in de nek van je baby. De kans is groot dat het om een ooievaarsbeet gaat. Dit is een veelvoorkomende huidklacht onder pasgeboren baby's. In deze blog vertel ik je meer over de ooievaarsbeet oorzaak, het verloop en natuurlijk de oplossing.
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Wat is een ooievaarsbeet?
Een ooievaarsbeet heeft gelukkig niets te maken met de ooievaars zoals wij ze kennen. Het gaat namelijk niet om een vogelbeet. Maar om aangeboren vaatafwijking bij pasgeboren baby's, waarbij er een rode vlek op de huid verschijnt. Vaak in de nek van het kindje.
De ooievaarsbeet komt vrij veel vol. Wist je bijvoorbeeld dat één derde van alle pasgeboren baby's wordt geboren met een ooievaarsbeet? Ontzettend veel dus! De huidklacht is gelukkig geheel onschuldig.
Ooievaarsbeet betekenis
Een ooievaarsbeet wordt ook wel Naevus van Unna genoemd. Het gaat hierbij dus niet om een echte beet, maar om een aangeboren huidklacht bij baby's.
De huidklacht heeft zijn naam te danken aan het feit dat ooievaars ook wel als kraanvogel worden gezien. Vroeger geloofde sommige mensen namelijk in de mythe dat ooievaars baby's zouden rondbrengen. En dat de rode vaatafwijking een afdruk van de snavel zou zijn. Ging het maar zo makkelijk...
Oorzaak ooievaarsbeet
Een ooievaarsbeet treedt op als bloedvaatjes op die specifieke plek misvormd zijn. Deze bloedvaten zijn hier wijder, waardoor er meer bloed doorheen stroomt. En doordat er meer bloed door de vaatjes stroomt, verschijnt er een rode tot roze verkleuring.
Waarom deze bloedvaten zo verwijd zijn, is helaas niet duidelijk. Wel weten we inmiddels dat deze vaatverwijding volledig onschuldig is. Desalniettemin kan de huidklacht wel vervelend zijn, omdat je het natuurlijk ziet zitten.
Hoe ziet een ooievaarsbeet eruit?
Een ooievaarsbeet kun je vooral herkennen aan de locatie van de verkleuring. In de meeste gevallen verschijnt er namelijk een roze tot rode vlek in de nek van je kindje. Deze vlek is niet mooi rond, maar grillig van vorm.
Daarnaast vallen er nog veel meer dingen op. Zo kun je de ooievaarsbeet wegdrukken. Dit betekent dat de rode verkleuring bleek wordt zodra je er met je vingers opdrukt. En weer rood kleurt wanneer je de huid weer loslaat.
Daarnaast kan de ooievaarsbeet ook van kleur veranderen als het kindje huilt of zich inspant. Dit komt, omdat er dan meer bloed door de uitgezette bloedvaatjes stroomt.
Een ooievaarsbeet zit vooral in de nek. Maar het kan ook verschijnen op de oogleden van je kindje, het voorhoofd of boven de lip. Je kindje heeft hier gelukkig geen last van.
Ooievaarsbeet volwassene
Een ooievaarsbeet gaat altijd om een aangeboren afwijking. Dit betekent dat de rode verkleuring dus niet op volwassen leeftijd kan ontstaan.
Wel is het zo dat de ooievaarsbeet op volwassen leeftijd nog aanwezig kan zijn.. Tien procent van alle ooievaarsbeten is op volwassen leeftijd namelijk nog niet volledig weggetrokken. Het gaat hierbij vrijwel altijd om een ooievaarsbeet in de nek.
Ooievaarsbeet of wijnvlek?
Een ooievaarsbeet herkennen kan soms lastig zijn. Vooral, omdat het ook erg kan lijken op een wijnvlek. Toch zijn er een aantal belangrijk verschillen. Zo is een wijnvlek donkerder en meer rood tot paars van kleur. En een ooievaarsbeet lichter en rozerood gekleurd.
Verder zal een ooievaarsbeet in de meeste gevallen vanzelf weer genezen. Terwijl een wijnvlek helaas niet vanzelf overgaat.
Behandeling ooievaarsbeet
Een ooievaarsbeet is gelukkig een goedaardige en onschuldige huidaandoening. In negentig procent van alle gevallen trekt de ooievaarsbeet, binnen een jaar, vanzelf weer weg. Behandeling is daarom niet nodig.
Toch komt het wel eens voor dat er een ooievaarsbeet in de nek van een volwassene zit. Het gaat dan vooral om kleine 'rest' vlekjes. Als je je aan deze vlekjes stoort, kun je overwegen om de ooievaarsbeet te behandelen. Een huidtherapeut kan hierin uitkomst bieden met de volgende behandelmethodes:
Camouflage therapie
Een veel gebruikte behandelmethode is camouflage therapie. Het gaat hierbij om een niet-permanente behandeling. Wat er namelijk gebeurd is, de huidtherapeut maakt met speciale camouflage middelen precies jouw huidskleur na.
Als jullie beide tevreden zijn over de kleur, wordt de kleur besteld. Zodat je thuis de ooievaarsbeet kunt camoufleren, wanneer en hoe vaak je dit wilt.
Lichtflitstherapie
Een andere, veelgebruikte, behandeling van de ooievaarsbeet is lichtflitstherapie. Je noemt de behandeling ook wel IPL. Bij deze behandelmethode worden de vaatjes opgewarmd doormiddel van gecontroleerd licht.
Dit licht wordt in de bloedvaten afgegeven in de vorm van warmte, waardoor het bloed uit de vaatjes opwarmt. Uiteindelijk zal dit bloed zo heet worden dat het gaat stollen en de bloedvaatjes stuk gaan. Je lichaam ruimt deze kapotte bloedvaatjes vanzelf weer op.
Meestal zijn er drie IPL behandelingen nodig om een ooievaarsbeet bij volwassenen te behandelen.