Schurende bovenbenen: rode geïrriteerde huid
01 mei 2024 
8 min. leestijd

Schurende bovenbenen: rode geïrriteerde huid

Schurende bovenbenen met als gevolg een rode huid uitslag. Het lijkt wel alsof het uit het niets ontstaat. Gelukkig is de huidklacht vaak vrij makkelijk op te lossen! In deze blog deel ik mijn tips als huidtherapeut. Inclusief voorbeelden van goede producten

Tips tegen schurende benen (samenvatting)

Ben je niet zo zeer benieuwd naar de oorzaak en symptomen van schurende bovenbenen? Maar wil je vooral weten wat je tegen schurende bovenbenen kunt doen? Hieronder heb ik alle tips uit mijn blog op een rijtje gezet! Met deze tips voorkom overmatige wrijving en verklein je de kans op schuurplekken. Daarnaast staan er ook tips in voor al bestaande schuurplekken.

schurende bovenbenen

Schurende bovenbenen mannen en vrouwen

In Engeland noemen ze schurende dijen /bovenbenen ook wel chub rub of thigh chafing. De reden dat hier termen voor zijn geeft al aan dat je lang niet de enige bent met dit 'probleem'. Zeker in de zomer hebben veel mannen en vrouwen er last van.

Simpel gezegd gaat het bij schurende dijen om irritatie, huiduitslag, blaren en soms zelfs wonden die ontstaan doordat je benen tegen elkaar schuren. Dit gebeurt vooral wanneer je blote benen tegen elkaar schuren. Maar je huid kan ook tegen je kleding aan schuren, waardoor het stuk gaat.

De schurende plekken ontstaan vooral bij warm weer, maar ook wanneer je wandelt of sport. De combinatie: wrijven en vochtigheid zorgt uiteindelijk voor de huidveranderingen waardoor de huidklacht zichtbaar en voelbaar wordt. Super vervelend, maar ik ga je helpen!

schurende bovenbenen

Schuurplekken tussen benen herkennen

Schuurplekken tussen de benen kunnen verschillende symptomen geven. Dit verschilt per persoon, maar is natuurlijk ook afhankelijk van de ernst van de plekken. Wel zijn er een aantal symptomen die vaak optreden. Hieronder heb ik ze op een rijtje gezet!

Roodheid (schuurplekken) binnenkant bovenbenen

Schurende dijen zorgt vaak voor een roodheid aan de binnenkant van je benen. Dit is het gevolg van de constante wrijving. Het is vaak het eerste teken van schurende bovenbenen. De roodheid zelf is niet per se het meest vervelende. Vooral het branderige gevoel en de jeuk zorgen voor ongemak. Bovendien is je huid daar ook dunner, waardoor je benen nog sneller beschadigen wanneer ze tegen elkaar schuren. Een soort vicieuze cirkel dus..

Irritatie binnenkant bovenbeen

Schurende benen, oftewel huid dat tegen elkaar aanwrijft, zorgt ook voor irritaties. Niet alleen in de vorm van een tintelend en brandende huid, maar er kunnen ook kleine rode bultjes en pukkeltjes optreden. Ook is de huid gevoelig bij aanraken. Vooral tijdens het lopen of bewegen merk je dit, omdat dit ervoor zorgt dat je benen gaan schuren.

Huiduitslag benen

Als je al een tijdje last hebt van schurende benen kan dit zich uiteindelijk uiten in de vorm van huiduitslag. De huid raakt als het waren ontstoken op plekken waar je benen tegen elkaar schuren. De huid is rood, geïrriteerd en droog. Ook is er vaak lichte schilfering te zien.

Blaren en wonden benen

Bij ernstige gevallen van schurende benen kunnen er zelf blaren ontstaan. Deze zijn gevuld met vocht en vaak erg pijnlijk. Uiteindelijk kan deze combinatie, van huiduitslag en blaren, zorgen voor scheuren en pijnlijke wonden. Dit doet veel pijn doen en maakt je bovendien vatbaar voor infecties. Gelukkig komt dit niet vaak voor.

schurende bovenbenen

Oorzaak schurende bovenbenen

Schurende benen (schurende dijen) ontstaan eigenlijk door een combinatie van twee factoren, namelijk: wrijving en vocht. Wanneer je blote benen tegen elkaar schuren, veroorzaakt dit letterlijk schuurplekken. Oftewel een beschadiging van je bovenste huidlaag. Zweet kan deze wrijving verergeren, waardoor je huid nog gevoeliger wordt voor schuren.

Dit gebeurt vooral tijdens warme zomerdagen. Wanneer we korte broeken en jurkjes dragen. Maar ook mensen met een actieve levensstijl zijn extra vatbaar voor schurende dijen. Bijvoorbeeld als je regelmatig hardloopt of een sport beoefend waardoor je benen veel tegen elkaar aan schuren. Daarnaast transpireer je tijdens het bewegen ook nog. En glibberige benen zijn een uitlokkende factor.

Hetzelfde geldt voor mensen die langere tijd in warm en vochtig weer doorbrengen. Ook dan treden schurende dijen sneller op. Overigens hoeft er niet per se sprake te zijn van blote benen die tegen elkaar schuren. Het kan ook zijn dat je (te) strakke, niet ademende kleding draagt. Wat voor teveel wrijving en irritatie zorgt. Denk aan een strakke jeans of synthetische stoffen.

schurende bovenbenen

Uitlokkende factoren schurende benen

Schurende bovenbenen (schurende dijen ) kunnen dus door verschillende risicofactoren worden verergerd. Ik heb ze hierboven ook al kort benoemd, maar hieronder heb ik alle triggers op een rijtje gezet. Het is belangrijk om deze uitlokkende factoren van schurende benen zoveel mogelijk te beperken.

Warme vochtige omstandigheden

Zo zijn warme en vochtige omstandigheden een belangrijke trigger. Zowel hoge temperaturen als een hoge luchtvochtigheid zorgen er namelijk voor dat je meer gaat zweten. Wat de huid vochtig maakt en de kans op schurende dijen verhoogt. Dit kan leiden tot irritatie, roodheid en huidbeschadiging. Het gebruik van een anti-transpirant, alcoholvrije deodorant of talkpoeder kan hierbij helpen omdat ze vocht absorberend werken. Maar daarover in de volgende paragraaf meer!

Fysieke inspanning

Ook fysieke inspanning is een grote trigger van wrijving plus transpireren en zo ook in het ontstaan van schurende benen. Intensieve fysieke activiteiten zoals hardlopen, wandelen of fietsen zorgen voor schurende dijen. Vooral bij langdurige of herhaalde activiteiten. Hoe meer beweging, hoe groter de kans op schurende dijen en huidirritaties. Speciale kleding zoals anti-schuur broekjes of corrigerend ondergoed met langere pijpjes kan helpen om de wrijving tijdens het sporten te verminderen.

Te strakke kleding

Ook strakke kleding kan een boosdoener zijn. Strakke kleding schuurt sneller tegen de huid aan en vergroot de kans op irritatie. Vooral als ze gemaakt zijn van niet-ademende materialen. Het dragen van losse, goed passende kleding van ademende stoffen kan helpen om schurende plekken te voorkomen.

Lichaamsgewicht

Lichaamsgewicht is een andere factor van schurende dijen. Hoewel schurende dijen iedereen kunnen treffen, lopen mensen met overgewicht of grotere dijen een hoger risico. Dit komt doordat de huid sneller tegen elkaar wrijft. Bovendien kan overgewicht leiden tot meer zweten. Wat de huid vochtig maakt en de wrijving verder verhoogt.

schurende dijen

Schurende bovenbenen behandelen

Wanneer je last hebt van schurende bovenbenen, is er geen reden tot paniek. Het is een veelvoorkomend probleem en in de meeste gevallen ook goed te verhelpen. Bijvoorbeeld door tijdelijke maatregelen te nemen zoals: het vermijden van activiteiten die veel wrijving veroorzaken, ervoor zorgen dat je benen droog blijven, het gebruik van kalmerende crèmes om de huid te behandelen en/of het dragen van speciale broekjes:

1. Vermijden van schurende bovenbenen

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je last hebt van schurende bovenbenen en daardoor ook huidirritatie is het advies om activiteiten te laten die het schuren uitlokken. Loop je bijvoorbeeld veel hard? Probeer dit dan even een week niet te doen. Hiermee voorkom je dat je benen gaan schuren en kan je huid herstellen. Draag het liefste ook ademende en vochtregulerende stoffen.

2. Gebruik talkpoeder tegen schurende bovenbenen

Om ervoor te zorgen dat je benen droog blijven en zo minder snel geïrriteerd raken kan het helpen om talkpoeder te gebruiken. Dit is hetzelfde poeder dat je ook op babybilletjes gebruikt. Talkpoeder heeft namelijk meerdere positieve eigenschappen op de huid: het werkt vocht absorberend én vermindert wrijving. Precies de twee uitlokkende factoren van schurende bovenbenen. Gebruik talkpoeder op de dag zelf en dep het op de plekken waar je bovenbenen tegen elkaar schuren. Goede voorbeelden zijn:

schurende bovenbenen voorkomen

3. Anti transpirant tegen schurende bovenbenen

Naast het gebruik van talkpoeder kun je ook een alcoholvrije deodorant (anti transpirant) op je huid smeren. Anti-transpiranten gaan overmatig transpireren van de zweetklieren tegen. Wat helpt om de wrijving tussen de dijen te minimaliseren en zo ook de kans op irritatie. Het pakt dus weer beide uitlokken factoren van schurende bovenbenen aan (wrijving en vocht). Breng een anti transparant bij voorkeur de avond ervoor aan op een schone, droge huid. Goede voorbeelden zijn:

4. Corrigerend broekje tegen schurende bovenbenen

Als je last van schurende bovenbenen hebt, kan ook het dragen van korte broekjes of een korte legging helpen om dit te voorkomen, omdat er op die manier geen huid op huid contact meer plaats vindt. Je kunt gewoon een fietsbroekje kopen, maar ook zogeheten anti-schuur broekjes. Deze zijn speciaal ontworpen om schurende bovenbenen te voorkomen. Ook corrigerende broekjes of corrigerend ondergoed met wat langere pijpjes kunnen helpen. Maar dit is wel wat warmer.

schurende bovenbenen

5. Dijband tegen schurende bovenbenen

Ook zogeheten dijbanden zijn een fijn hulpmiddel om de kans op schurende bovenbenen te verkleinen. Het gaat hierbij letterlijk om twee banden gemaakt van een zachte stof die je om je bovenbenen draagt. Op die manier voorkom je dat je benen gaan schuren. Zonder dat je hiervoor een heel broekje hoeft aan te trekken. Dit maakt het een fijne optie voor tijdens de warme zomermaanden! Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

6. Schurende bovenbenen crème

Als het kwaad al geschiet is en je dus last van schurende plekken hebt, is het vooral belangrijk om je huidbarriere weer te herstellen. De bovenste laag is er als het waren afgeschuurd en je wilt de aanmaak van nieuwe huid stimuleren. Daarnaast is het fijn om ook kalmerende stoffen te smeren die de roodheid en irritatie verminderen. En zo ook het branderige gevoel en de jeuk. Hieronder heb ik een paar voorbeelden gezet van speciale crèmes met zowel huidherstellende als kalmerende stoffen:

tips schurende bovenbenen

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram