Schurft: een extreem jeukende huid met rode lijntjes
30 november 2021 
12 min. leestijd

Schurft: een extreem jeukende huid met rode lijntjes

De kans is groot dat je op dit moment helemaal gek aan het worden bent. Gek van de jeuk. Of van het hele gedoe rondom de bestrijding van schurft. Want, wát een onderneming is dat. Het hele huis moet praktisch ondersteboven. Inclusief je zelf, eventueel je partner en als het een beetje tegenzit ook nog je kinderen. Maar de hulp is nabij! In deze blog leg ik je precies wat je bij schurft het beste kunt doen.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is schurft?

Schurft klinkt eng en viezig, maar dat is het eigenlijk niet. Althans, lekker is natuurlijk anders. Vooral als je deze kleine beestjes van dichtbij bekijkt. Maar dat kun je over iedere huidmijt zeggen. En we merken vaak niet eens dat deze huidmijten op onze huid leven.

Toch is er bij schurft iets anders aan de hand. Het gaat hierbij namelijk niet om een normale huidmijt, maar om een 'indringer'. En dan in het specifiek om een mijt dat voor veel jeuk zorgt, super besmettelijk is en helaas niet vanzelf over gaat. Om die reden is er bij schurft wel reden tot actie.

Niet, omdat het gevaarlijk is. Maar vooral omdat je er anderen mee kunt besmetten. Als anderen in jouw huishouden ook last van schurft krijgen, wordt het bestrijden van deze besmettelijke huidaandoening steeds lastiger. Hoe eerder je schurft dus behandelt, hoe minder gedoe!

Schurftmijt

Je noemt schurftmijt ook wel scabiës. Het zijn minuscule beestjes die een beetje lijken op dikke spinnetjes. Of een hele gekke, kleine neushoorn. Het is maar net hoe je het bekijkt...

Waar het in ieder geval om gaat is een klein beestje dat voor veel problemen zorgt. Namelijk: een besmettelijke huidaandoening die gepaard gaat met veel jeuk en huidveranderingen.

Het is goed om te weten dat een huidinfectie met de schurftmijt in de meeste gevallen niet gevaarlijk is. Het is vooral heel vervelend, omdat de huidaandoening zo besmettelijk is en jeukt. Om die reden wordt er ook zo streng gehamerd op het feit dat je de schurftmijt zo snel mogelijk moet aanpakken. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. In deze blog ga ik je hiermee helpen!

schurft oorzaak

Schurft besmetting: hoe krijg je schurft?

Maar hoe loop je die schurftmijten precies op? Je loopt deze besmettelijke huidaandoening vooral op door direct huid op huid contact met een besmet persoon. Het moet dan wel om intensief contact gaan. Langer dan vijftien minuten huidcontact.

Dit kan gaan om regelmatig huid op huid contact of langdurig huid op huid contact. Denk hierbij aan: knuffelen, seks, tegen iemand aanliggen op de bank of een nachtje bij iemand in bed slapen.

Maar ook als je iemand met regelmaat verzorgt kun je besmet raken met schurft. Denk bijvoorbeeld aan je kinderen of misschien werk je wel in de patiëntenzorg. Mits er dus regelmatig of langdurig huid op huid contact is geweest. Daarnaast kun je ook besmet raken door de kleding te dragen van een besmet persoon. Of door in zijn/haar bed te slapen.

Wat gebeurt er bij schurft?

Schurft wordt dus veroorzaakt door kleine beestjes die je ook wel schurftmijten of scabiës noemt. De huidklacht valt daarom onder de categorie insectenbeten. Maar wat gebeurt er nou precies als je besmet raakt met de schurftmijt?

Wat ik nu ga zeggen klinkt viezer en vooral enger dan het is, maar als je besmet raakt met schurft gaan de schurftmijten kleine gangetjes onder je bovenste huidlaag graven. Dit graven zorgt voor kleine rode bultjes en lijntjes in de huid. Maar ook voor jeuk.

Na ongeveer drie dagen komen deze eitjes uit. Deze nieuwe mijten kruipen uit de gangetjes en leggen op andere plekken weer nieuwe eitjes. Op die manier breidt schurft zich steeds verder uit en krijg jij steeds meer last van huid,- en jeukklachten. Ook vaginale jeuk of jeuk aan de anus en penis kunnen optreden.

schurft bij mensen herkennen fotos

Oorzaak jeuk schurft

Jeuk, jeuk en nog eens jeuk. Schurft gaat gepaard met onwijs veel jeuk dat met name 's nachts optreedt. Dit komt omdat de schurftmijten 's nachts eitjes leggen maar ook uitwerpselen achterlaten. Je lichaam ziet de ontlasting van de schurftmijt aan als een niet-eigen stof en gaat zich hiertegen verdedigen. Zie het als een soort allergische reactie.

Dit voel jij vervolgens als extreme jeuk aan de huid. De jeuk wordt dus eigenlijk veroorzaakt door een natuurlijke afweer van je lichaam tegen de schurftmijt.

Schurft gaat niet vanzelf over, waardoor behandeling van schurft altijd nodig is. Daarnaast is de extreme jeuk aan de huid natuurlijk enorm hinderlijk. Hier wil je zo snel mogelijk vanaf komen. Lees hier mijn tips tegen een jeukende huid.

schurft

Hoe ziet schurft eruit?

De kleine gangetjes die de schurftmijten maken, kun je vaak met het blote oog goed zien zitten. Er ontstaan dan allemaal kleine, rode, schilferende lijntjes in de huid. Die niet groter worden dan één centimeter. De schurftmijten hebben hierin als voorkeursplekken: de binnenkant van je vingers, tussen de vingers en op de polsen.

Daarom is het altijd heel belangrijk om goed je handen te checken als je denkt last te hebben van schurft. Maar dit geldt eigenlijk voor je hele lichaam, want schurft kan vrijwel overal optreden. Bij kinderen tot vier jaar kunnen er zelfs rode lijnen op de hoofdhuid ontstaan. Bij volwassenen zie je dit bijna nooit.

Schurft symptomen

Als je besmet raakt met schurft, duurt het ongeveer 2 tot 6 weken voordat je daadwerkelijk klachten krijgt. Dit uit zich vooral in nachtelijke jeuk en rode bultjes en gangetjes in de huid. Heb je al eerder schurft gehad? Dan krijg je meestal binnen een paar dagen al jeukklachten.

Hieronder vind je nog een lijstje met de meest voorkomende schurft symptomen. Mocht je twijfelen of jouw huidklacht daadwerkelijk om schurft gaat, dan kun je het altijd even door de huisarts laten checken. Schurft is voor een huisarts over het algemeen namelijk goed te herkennen.

  • Rode bultjes of rode blaasjes tussen de vingers, tenen en voeten
  • Rode bultjes of rode blaasjes op je polsen
  • Pukkeltjes op de huid
  • Rode streepjes op huid
  • Rode lijntjes op de huid
  • Extreme jeuk van de huid
  • Voorkeurslocaties: vingers, tenen, polsen
  • Bijna nooit schurft klachten in het gezicht

schurft

Stap 1. Schurft behandeling met permitrine

Schurft gaat niet vanzelf over. Daarnaast gaat het natuurlijk om een besmettelijke huidaandoening, waardoor een behandeling van schurft altijd noodzakelijk is.

Als je last hebt van schurft kun je bij de apotheek, zonder recept, permitrine crème halen. Onder de naam: Loxazol crème of Permitrine gel. Heb je deze crème al meerdere keren geprobeerd? Scrol dan even naar mijn paragraaf 'Schurft behandelen als niets lijkt te helpen'. 

Permetrine crème is een speciale crème dat insecten doodt, waaronder ook schurft en schaamluis. Het is heel belangrijk om de crème echt overal te smeren, dus ook op je handen, tenen, vingers geslachtsdelen (alleen uitwendig), voeten, huidplooien etc.

Het hoofd insmeren is niet nodig. Tenzij de schurft uitslag natuurlijk ook hier zit of het gaat om schurft bij kinderen jonger dan 2 jaar. Verder is tegelijkertijd behandelen van al je huisgenoten belangrijk, zodat er geen nieuwe mijten optreden en je opnieuw klachten krijgt.

schurft behandelen

Stap 2. Kleding wassen

Naast het behandelen van schurft met een speciale crème, zijn de juiste hygiënische omstandigheden nastreven ook heel belangrijk. Misschien wel net zo belangrijk. Het is bijvoorbeeld super belangrijk om het gebruikte beddengoed goed te wassen. Hetzelfde geldt voor je kleding en handdoeken.

Schurftmijten kunnen namelijk overleven op textiel en andere oppervlakken, waardoor ze gemakkelijk anderen en jezelf kunnen besmetten. Hieronder zijn enkele richtlijnen voor het wassen van textiel bij schurft:

  • 1. Verzamel kleding, beddengoed, handdoeken en ander textiel dat mogelijk in contact is gekomen met een met schurft besmet persoon.
  • 2. Was alles op een temperatuur van minimaal 50 graden. Deze hoge temperatuur doodt de schurftmijt. Nu is het natuurlijk zo dat veel kleding niet op deze temperatuur gewassen kan worden. Stop deze kleding stukken in een afgesloten plastic zak en laat het hier 72 uur in zitten. Ook dit doodt de schurftmijt.
  • 3. Gebruik bij het wassen van je kleding wasmiddel, geen wasverzachter. Wasverzachter kan de mijten niet doden.
  • 4. Droog je kleding en beddengoed op een hoge temperatuur in de droger, mits dit volgens het was-etiket natuurlijk mogelijk is. Hitte helpt namelijk ook bij het doden van de schurftmijten. Als bepaalde items niet in de droger mogen, hang ze dan op in direct zonlicht. Ook zonlicht heeft enig effect op het doden van de schurftmijt.

Het is ook belangrijk om andere oppervlakken in je huis grondig schoon te maken, zoals meubels, matrassen en tapijten. Een flinke klus, maar je kunt het beter in één keer goed doen en de infectie 100% behandelen, zodat je niet nog een keer besmet raakt.

schurft

Stap 3. Extra tips tegen jeuk schurft

Schurft gaat gepaard met veel jeuk, maar hoe verleidelijk krabben ook is, je kunt het beter niet doen. Wanneer je namelijk krabt, verergert dit de jeuk. Probeer afleiding te zoeken of desnoods te krabben met een handschoentje aan, zodat je de huid niet kapot maakt. Hieronder lees je nog een aantal tips bij schurft:

1. Anti-jeuk crèmes

Helaas blijft de huid ook na de behandeling vaak nog  4 tot 6 weken jeuken. Je kunt de jeukklachten dan verminderen door anti-jeuk crèmes te smeren. Bijvoorbeeld deze Pannoc zinkoxide pasta. Smeer bij voorkeur 's nachts een anti jeuk crème op en 's ochtends een wat meer verzorgende crème. Zie hiervoor de paragraaf hieronder!

2. Hydrateer je huid bij schurft

Naast jeukstillende crèmes is het ook belangrijk om je huid goed in te smeren met een voedende crème. Een droge huid zorgt namelijk voor meer jeuk. Daarnaast is penicilline crème ook niet de meest huidvriendelijke crème, waardoor het kan zorgen voor meer uitdroging en irritaties.

Breng hiervoor dagelijks, als aanvulling op de jeukstillende producten, een voedende crème aan. Het liefste een crème dat zowel hydraterende en ontstekingsremmende, als herstellende eigenschappen heeft, omdat de huid barrière vaak behoorlijk wordt aangetast. Hieronder heb ik een aantal goede voorbeelden gezet:

schurft

3. Koelen bij schurft

Daarnaast kan het koelen van de huid ook jeuk door schurft verminderen. Gebruik hiervoor koude kompressen, zoals een koude handdoek of cold pack. Of een koude föhn. Zorg er wel voor dat je iets tussen de huid legt, zodat de huid niet bevriest.

4. Houd je huid schoon bij schurft

Ook is het belangrijk om bij schurft je huid goed schoon te houden. Was regelmatig je handen, gebruik iedere dag een schone handdoek en houdt je nagels kort. Gebruik hierbij geen agressieve zepen die je huid alleen maar uitdrogen en irriteren. Een goed voorbeeld is deze handzeep van Happy Earth. 

5. Draag luchtige kleding

Daarnaast is het bij schurft vaak prettig om losse kleding te dragen, dus kleding dat licht aanvoelt en goed ademend is. Strakzittend kleding kan jeuk namelijk verergeren en dat wil je voorkomen. Met name wollen kleding zorgt sneller voor jeuk.

Schurft behandelen als niets lijkt te helpen

Blijf je, ondanks het smeren van Permetrine crème, nog steeds last houden van schurft? Dan kan dit komen, doordat schurft steeds resistenter lijkt te worden voor de veelgebruikte schurft middelen. Oftewel, het aantal schurft besmettingen neemt dusdanig toe, waardoor de schurftmijten zich steeds beter kunnen verweren tegen de schurft medicatie.

Als dit het geval is, kan ik je aanraden om naar de huisarts te gaan en te vragen om deze smeerbare medicatie: Benzylbenzoaat. Benzylbenzoaat doodt de schurftmijt, maar wordt door huisartsen als eerste keuze ingezet bij schurft. Een voordeel hieraan is dat de schurft mijten (nog) niet resistent zijn tegen dit middel, waardoor de kans groot is dat je er dit keer wél afkomt!

schurft

Hoe moet je schurft crème smeren?

Je kunt het smeren van Permitrine crème op twee manieren aanpakken. Op de verpakking staat over het algemeen goed aangegeven hoe je de crème dient te gebruiken. Zorg ook dat huisgenoten en nauwe contacten zich met de crème insmeren. Wel heb ik hieronder twee manieren stap voor stap uitgelegd!

Manier 1. 's avonds smeren

  • Verschoon je beddengoed
  • Doe alle ongewassen kleren en handdoeken in de was of in een afgesloten zak voor 72 uur
  • Ga 's avonds douchen
  • Smeer een uur na het douchen de anti schurft crème op, want dan is je huid afgekoeld. Neem hierbij ook goed je voeten mee, de huid tussen je tenen en de huid tussen de vingers
  • Ga slapen, naakt of trek schone kleren aan
  • Doe de volgende ochtend je beddengoed opnieuw in de was, om te voorkomen dat er opnieuw schurft  eitjes op je lichaam terecht komen
  • Hierna ben je als het goed is niet meer besmettelijk

Manier 2. 's ochtends smeren (minder gebruikelijk)

  • Ga 's ochtends douchen
  • Smeer een uur na het douchen de crème op, want dan is je huid afgekoeld
  • Laat de crème intrekken en trek hierna schone kleren aan die niet besmet zijn
  • Verschoon je beddengoed, zodat je 's avonds niet opnieuw besmet kan raken met schurftmijten of eitjes
  • Doe alle ongewassen kleren en handdoeken in de was of in een afgesloten plastic zak voor 72 uur
  • Laat de crème minimaal 10 uur intrekken, dus ook geen handen wassen!

schurft behandelen

Overige adviezen bij schurft behandelen

  • Ook na behandelen van schurft kan de huid blijven jeuken. Soms houdt de jeuk zelfs nog 6 weken aan. Je kunt de jeukklachten verminderen door anti-jeuk crèmes te smeren. Lees hier mijn tips tegen een jeukende huid!
  • Smeer je na het plassen, in dat gebied, opnieuw in met Permetrine crème
  • Heb je kleding dat niet heet gewassen kan worden? Stop dit dan 72 uur in een afgesloten plastic zak of vuilniszak. Op die manier maak je de schurftmijt ook dood.
  • Zorg ervoor dat je huisgenoten en andere nauwe contact zich ook insmeren met Permetrine crème en alle hygiënische omstandigheden nastreven. Ondanks dat zij (nog) geen klachten hebben. Kunnen ze wel al besmet zijn. Op die manier voorkom je dat jij straks weer opnieuw besmet raakt. Denk hierbij aan: kleding wassen, een schone handdoek gebruik, beddengoed wassen, kleding in een afgesloten plastic zak stoppen.

Hoe besmettelijk is schurft?

Schurft is helaas een hele besmettelijke huidaandoening dat veroorzaakt wordt door de schurftmijt. Deze schurftmijt kan gemakkelijk van persoon op persoon worden overgedragen via direct huidcontact, evenals door het delen van besmette kleding, beddengoed of handdoeken.

Schurft is het meest besmettelijk vóór de symptomen zich manifesteren, maar het kan ook besmettelijk zijn tijdens de behandeling als de mijten nog aanwezig zijn op de huid. Daarom is het van cruciaal belang om niet alleen de geïnfecteerde persoon te behandelen, maar ook de mensen met wie zij in contact zijn gekomen, om verdere verspreiding te voorkomen.

Mag je zwemmen met schurft?

Het wordt veelal afgeraden om te zwemmen, wanneer je last van schurft hebt. Dit komt vooral vanwege de besmettelijkheid van schurft. In zwembaden maak je toch al gemakkelijk contact met anderen en zit je dicht op elkaar. Je kunt op die manier besmet raken.

Daarnaast is het zo dat chloorwater de huid ook kan uitdrogen en zo symptomen als jeuk, irritatie en droogheid kan verergeren. Het is daarom belangrijk om de schurft behandeling eerst volledig af te ronden en pas te gaan zwemmen als alle schurft symptomen weg zijn.

Eventueel kun je ook nog contact opnemen met je huisarts om te overleggen wanneer je weer kunt zwemmen, zodat je zeker weet dat het geen kwaad kan en je geen anderen besmet.


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram