Talgklier hyperplasie: huidkleurige bultjes gezicht
27 september 2020 
1 min. leestijd

Talgklier hyperplasie: huidkleurige bultjes gezicht

Talgklier hyperplasie bultjes zitten vaak midden in het gezicht. Waarom uitgerekend daar?! Tja, het is niet echt de meest charmante plek. Maar wel de meeste logische plek. Hier zitten namelijk veel talgklieren. Het zijn goedaardige huidtumoortjes die ontstaan bij het ouder worden van de huid. De huidkleurige bultjes op het gezicht hoeven dus niet weggehaald te worden. Toch wordt hier soms wel voor gekozen, omdat ze cosmetisch storend kunnen zijn.

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!


Wat is talgklier hyperplasie?

Talgklier hyperplasie wordt ook wel sebaceous hyperplasie genoemd. Hyperplasie betekent eigenlijk vergroting. Het gaat dus om een vergroting van de talgklieren.  In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is deze huidafwijking geen moedervlek. Het bultje bestaat namelijk niet uit pigmentcellen, maar uit je talgklieren.

Hoe ziet talgklier hyperplasie eruit?

De huidkleurige bultjes op het gezicht zien er eigenlijk uit als bleke moedervlekken. Als ze wat kleiner zijn worden ze ook nog wel eens aangezien als een pukkeltje of een gerstekorrel. De kleur van de bultjes verschillen. Sommige zijn huidkleurig tot roze. En andere meer een beetje geeloranje tot bruin. De bultjes zijn ongeveer twee tot drie millimeter in doorsnede en zitten vooral rondom de oren en op de wangen.

Als de hyperplasie talgklier al wat langer aanwezig is kan het ook een beetje gaan lijken op een wratje. Heel typerend is verder dat in het midden van het bultje een soort indeuking te zien is.  Verder geven de bultjes geen klachten. Ze zijn vooral cosmetisch storend.

Oorzaak talgklier hyperplasie

De huidkleurige bultjes op het gezicht ontstaan door een ophoping van meerdere talgkliertjes op één plek. Waarom deze ophoping precies ontstaat is niet duidelijk. Wel zijn de bultjes op het gezicht een teken van huidveroudering.

En van zonlicht is natuurlijk bekend dat het je huid verouderd. Overmatige blootstelling aan de zon speelt dus zeker een belangrijke rol bij het ontstaan van hyperplasie talgklier. Dit is ook de reden waarom je de wit gele bultjes vooral in het gezicht ziet.

Behandeling hyperplasie talgklier

Het is niet het leukste antwoord, maar helaas kun je zelf niets aan een vergrootte talgklier doen. Wel kun je de kans op nieuwe bultjes verkleinen door je goed te beschermen tegen de zon met een huidvriendelijke zonnebrandcrème.

Professionele behandeling hyperplasie talgklier

Een huidtherapeut kan de vergrootte talgklier behandelen met twee verschillende therapieën:

  • Elektrocoagulatie: hierbij worden de huidkleurige bultjes op het gezicht met een speciaal naaldje blootgesteld aan extreme hitte. Hierdoor lost het talg op en ontstaat er een korstje. Deze vallen er vanzelf weer af.
  • Cryotherapie: hierbij worden de huidkleurige bultjes op het gezicht blootgesteld aan extreme kou (stikstof). De bultjes worden als het ware bevroren. Na loop van tijd zullen de bultjes er vanzelf afvallen.
  • Chirurgisch wegsnijden: een chirurg kan het bultje ook wegsnijden. Dit heeft niet mijn voorkeur, omdat de kans op littekenvorming hierbij groter is.
Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram