Atheroomcyste: verstopte talgklier
09 augustus 2022 
3 min. leestijd

Atheroomcyste: verstopte talgklier

Een atheroomcyste is een goedaardig huidgezwel. Het is dus onschuldig, maar het kan wel cosmetisch storend zijn. Daarom kiezen veel mensen er toch voor om de atheroomcyste te verwijderen. Maar wat is de oorzaak van een atheroomcyste? En hoe kun je een atheroomcyste verwijderen? Ik leg het je allemaal uit!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is een atheroomcyste?

Een atheroomcyste is de medische naam voor een vettige substantie in een cyste. Oftewel, een huidgezwel. Die gelukkig geheel goedaardig is. Maar het kan cosmetisch wel erg storend zijn aangezien de cyste behoorlijk groot kan worden. Je ziet ze antheroomcystes vooral bij volwassenen zitten.

atheroomcyste

Atheroomcyste verstopte talgklier

Een ander woord voor atheroomcyste is talgkliercyste of epidermale cyste. Dit komt, omdat de oorzaak van een atheroomcyste een verstopte talgklier afvoeruitgang is.

Atheroomcyste herkennen

Je kunt een atheroomcyste herkennen aan een ronde tot ovale bult in de huid. Ze worden meestal niet groter dan drie centimeter en hebben een huidkleurige kleur. Verder voelen ze hard aan en zitten ze vooral op het hoofd, in de nek, de borst en soms de ledematen. Maar een atheroomcyste kan overal waar talgklieren zitten ontstaan.

Het vreemde aan een athoomcyste is, dat je het kunt verschuiven. Je kunt het als het ware een beetje oppakken en bewegen. Dit hoort geen pijn te doen. Eigenlijk hoort een atheroomcyste sowieso geen klachten te geven. Als het wel pijn doet, erg rood kleurt, lastig te bewegen is of groter wordt, kan de cyste ontstoken zijn.

atheroomcyste

Symptomen van een atheroomcyste

Hieronder heb ik nog alle symptomen van een atheroomcyste op een rijtje gezet:

  • Bult in huid van 0.5 tot 3 centimeter groot
  • Bult in huid die je kan bewegen
  • Ronde tot ovale bult
  • Bult zit vooral op het hoofd, nek en de borst

Oorzaak atheroomcyste

De oorzaak van een atheroomcyste, verstopte talgklier, heeft vooral te maken met een ophoping van huidcellen. Normaal gesproken raak je deze huidcellen, ook wel hoorncellen genoemd, kwijt via de afvoergang van je haarzakjes. Deze afvoergangen noem je ook wel je talgklieren.

Maar als deze uitgangen verstopt zijn, kunnen de hoorncellen niet goed meer uittreden. Met als logisch gevolg: een ophoping van deze hoorncellen onder je huid.

Door deze ophoping ontstaat er een soort holte. Deze holte vult zich met de hoorncellen en gaat daar broeien. Dit is ook de reden waarom een atheroomcyste stinkt.

atheroomcyste

Atheroomcyste verwijderen

Een arts kan de atheroomcyste verwijderen. Deze behandeling is heel snel gedaan. Meestal duurt het hooguit een kwartier en is de behandeling niet ingrijpend.

Allereerst tekent de arts op de huid af welk deel van de huid moet worden weggesneden. Hierbij wordt de cyste weggesneden, maar ook een klein stukje daaromheen. Hierna wordt de atheroomcyste verdoofd met adrenaline. Dit zorgt er meteen ook voor dat bloedingen worden beperkt.

Hierna wordt de ahteroomcyste uit de huid gesneden. Er wordt altijd geprobeerd om atheroomcyste heel te verwijderen. Maar soms lukt dit niet en gaat de cyste stuk. Dit is verder niet erg.  Als het gelukt is om de athoomcyste te verwijderen, wordt de huid weer gedicht en zit de behandeling erop.

atheroomcyste

Atheroomcyste verwijderen: nazorg

Na de behandeling kun je je niet fit voelen. Meestal gaat het om een beetje hoofdpijn, misselijkheid en moeheid. Zorg er daarom voor dat iemand meerijdt na de afspraak en neem thuis genoeg rust.

In de meeste gevallen zit er een hechtpleister op de wond. Deze mag gewoon nat worden, dus je kunt hier gerust mee douchen. Na vier a vijf dagen kun je de pleister verwijderen.

Het verwijderen van de hechtingen gebeurt vaak wat later. Als de atheroomcyste van je gezicht is verwijderd worden de hechtingen na ongeveer een week eruit gehaald. En als de atheroomcyste op je lichaam zag, gebeurt het verwijderen van de hechtingen ongeveer na twee weken.

Andere bultjes op hoofdhuid

Als je last hebt van bultjes op je hoofdhuid, kan het om heel veel verschillende diagnoses zijn, waaronder ook de atheroomcyste. Twijfel je of je last hebt van een atheroomcyste? Of denk je dat het om een ander hoofdhuid bultje gaat? Lees dan mijn blog 'Bultjes op hoofdhuid'. Hierin laat ik je veelvoorkomende bultjes aan op de hoofdhuid zien.

bultje op hoofdhuid

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Nathalie van Amsterdam
Door

Nathalie van Amsterdam

op 09 Apr 2024

Wat een onwaarschijnlijke plek voor een atheroomcyste. Doorgaans is het een ganglion op de pols!

Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram