Zonverzorging: mijn tips

Zonverzorging is super belangrijk. Het biedt tenslotte bescherming tegen de schadelijke effecten van zonlicht. Maar door het grote aanbod aan zonverzorging, kan het lastig zijn om hier de juiste producten uit te kiezen. Ik ga je helpen!

Wat is zonverzorging?

Zonverzorging verwijst eigenlijk naar allerlei producten die de huid beschermen tegen zonlicht. Dit kan gaan om het smeren van zonnebrandcrèmes en after sun producten, maar bijvoorbeeld ook om het dragen van hoeden en beschermende UV kleding. 

Zonverzorging is super belangrijk. Uv stralen zijn tenslotte de grootste boosdoener van huidkanker en vroegtijdige veroudering. Door je huid tegen uv licht te beschermen, vertraag je dit proces en houdt je jouw huid langer jong en gezond!


Vormen van zonverzorging

Er zijn verschillende vormen van zonverzorging. Toch vind ik niet iedere vorm van zonverzorging even belangrijk. Hieronder leg ik uit welke zonverzorging producten ik wel en niet zou opvolgen. 

Zonnebrandcrème

Eén van de meest populaire vormen van zonbescherming is natuurlijk zonnebrandcrème. Dit kan gaan om een zonnemelk, zonnespray en zonnecrème. Een goede zonnebrandcreme is heel belangrijk en vrijwel onmisbaar als het gaat om goede zonverzorging. 

Met name als je een lichte huid hebt, is een goede zonnebrandcrème met een hoge zonbeschermingsfactor (SPF) van belang. Een licht huidtype is namelijk nog gevoeliger voor zonlicht dan een meer getinte huid. 

Dit komt, omdat een lichte huid minder pigmentcellen bevat, waardoor de huid maar langzaam bruin wordt. Pigmentcellen kun je zien als een soort parasols die je huidcellen beschermen tegen uv straling. Hoe meer pigment er in de huid zit, hoe beter je huid dus beschermd is. 

Kies wel altijd voor een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Bij voorkeur SPF 50 in de zomer en minimaal SPF 30 in de winter maanden. Een te lage beschermingsfactor biedt niet genoeg bescherming. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden van goede zonnebrand producten gezet: 

Lees hier meer over zonnebrand.


Aftersun

Een andere vorm van zonverzorging is aftersun. Aftersun is een huidverzorgingsproduct dat niet bedoeld is om tijdens het zonnen te gebruiken, maar na blootstelling aan de zon. Om zo de huid te kalmeren en hydrateren.  

Tenminste, dat is het idee erachter. Toch doen veel aftersuns het tegenovergestelde, namelijk: irriteren. Na verbranding door de zon, wil je natuurlijk iets smeren dat de pijn en het branderige gevoel wegneemt. 

Alleen zijn het uitgerekend de irriterende stoffen die dit effect op onze huid hebben. Denk hierbij aan stoffen, als: menthol, eucalyptus, gedenatuurde alcohol, pepermunt, toverhazelaar, citrus en munt. Ze hebben een tintelend en verkoelend effect op de huid, maar dit komt puur doordat de stoffen je huid dusdanig irriteren. 

Veel aftersun producten zijn daarom meer een commercieel dingetje. Je kunt ook prima je body lotion gebruiken. Mits hier natuurlijk ook geen irriterende stoffen aan zijn toegevoegd en de bodylotion genoeg kalmerende en herstellende ingrediënten bevat. 

Ben je verbrand? Laat de huid dan eerst even goed afkoelen, voordat je zonverzorging opsmeert. Dan kan de warmte namelijk goed uit de huid trekken. Een crème legt namelijk een laagje over de huid, waardoor de warmte anders achterblijft. Voorbeelden van goede body lotion producten die je als after sun kunt gebruiken, zijn:

Lees hier meer over aftersun.


Bescherming

Naast het smeren van zonnebrand, kun je de huid natuurlijk ook beschermen tegen uv straling door ze af ten toe te vermijden. Bijvoorbeeld door tussen 12.00 en 15.00, als de zonkracht het sterkste is, niet in de zon te gaan.

Of bescherm je huid door tussen het zonnen door ook voldoende de schaduw op te zoeken, af en toe onder een parasol te gaan liggen, beschermende hoeden en petten te dragen of door speciale uv werende kleding te dragen. 

Je kunt natuurlijk ook zelf een shirt uit de kast trekken, maar zorg er dan wel voor dat dit een donkere kleur is. Als witte kleding namelijk nat wordt, dringen vrijwel alle zonnestralen het shirt door. Ze bieden zo geen bescherming tegen de zon. 


Wat houdt SPF in zonverzorging in?

Op iedere zonnebrandcrème staat het woordje 'SPF'. Maar wat betekent SPF eigenlijk? Dit staat voor Sun Protection Factor. Oftewel, de beschermingsfactor die het product geeft. Het gaat hierbij om zonbescherming tegen UV B stralen. 

Deze beschermingsfactor wordt aangeduid met een getal. Dit getal kun je zien als een soort maatstaf. Het geeft namelijk aan hoe lang het duurt voordat je huid verbrandt. Hierin kun je de volgende formule gebruiken: vermenigvuldig de SPF met tien minuten. Het getal dat uit deze som komt, geeft aan hoe lang je in de zon kunt zitten zonder te verbranden. 

Heeft je product een zonverzorging product een beschermingsfactor van SPF 30? Dan betekent dit dat je 10 minuten x factor 30 = 300 minuten in de zon kunt zitten zonder te verbranden. Hierbij wordt aangehouden dat je twee milligram crème per vierkante centimeter smeert. 

Wel is het belangrijk om te weten dat dit een algemene formule is. Dit kan afwijken per persoon of per situatie. Zo zal iemand met een lichte huid korter in de zon kunnen zitten dan iemand met een hoger huidtype. En iemand die veel transpireert of zwemt zal sneller verbranden dan iemand die dit niet doet. 


Nadelen van de zon

Hoewel de zon natuurlijk essentieel is, heeft het ook nadelen. De nadelige effecten van de zon zijn afhankelijk van de zonkracht, maar ook in hoeverre jij zonverzorging nastreeft. Hieronder heb ik de grootste nadelen van zonlicht gezet.

1. Huidveroudering

Regelmatige blootstelling aan zonlicht leidt tot huidschade. Dit uit zich vervolgens weer in een verbrande huid, pigmentvlekken en rimpels. In mijn blog over huidveroudering lees je hier meer over. Inclusief fijne anti-age tips!

2. Huidkanker

Een heel groot nadeel aan zonlicht is dat uv stralen een verhogend effect op huidkanker hebben. Het risico op huidkanker neemt toe naarmate de blootstelling aan de zon intenser en langer duurt. In mijn blogs hieronder lees je meer over de verschillende vormen van huidkanker:

3. Uitdroging

Zonlicht heeft ook een uitdrogend effect op je lichaam en gezicht. Misschien is het wel eens opgevallen dat je huid na een dagje zon droog en trekkerig aanvoelt. Dit komt, omdat de warmte in combinatie met transpireren tot verlies van vocht en elektrolyten. In mijn blog over de droge huid leef je hier meer over. Inclusief mijn tips!

4. Zonnesteek

Overmatige blootstelling aan zonlicht en de hitte die hierbij vrijkomt kan ook leiden tot oververhitting of zelfs een zonnesteek. Dit zijn beide aandoeningen die optreden wanneer het lichaam oververhit raakt en niet in staat is om af te koelen. 

Het is dus belangrijk om blootstelling aan de zon te beperken. En goede zonverzorging maatregelen te nemen om je lichaam te beschermen.


Wordt je met zonverzorging bruin?

Veel mensen vragen zich af of ze met zonnebrandcrèmes op nog bruin worden. Het antwoord hierop is ja! Ook met zonnebrand op, krijgt je huid een bruine teint. Maar het proces zal langzamer en meer geleidelijk verlopen dan wanneer er niets wordt gesmeerd. 

Gebruikte bronnen

Hieronder vind je een aantal bronnen die ik gebruikt heb bij het schrijven van deze blog!