Acne comedonica: mee-eters

Er zijn verschillende soorten acne. En we zitten op geen van deze soorten te wachten.... Maar wat doe je ertegen? Volgens veel cosmetica merken hoef je alleen maar hun product te kopen en  je bent er binnen no time weer vanaf. Maar in werkelijkheid gaat het natuurlijk niet zo gemakkelijk. Dit geldt ook voor acne comedonica. Een vorm van acne waarbij er voornamelijk mee eters (comedonen) te zien zijn. Wel is deze vorm van acne vaak goed zelf te behandelen. In deze blog geef ik je mijn tips!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Wat is Acne Comedonica?

De medische term acne comedonica is afgeleid van de naam: comedonen. Wat staat voor mee-eters. Acne comedonica is een vorm van acne, waarbij er voornamelijk mee-eters aanwezig zijn. Dit zijn zowel open mee-eters (witte) als gesloten mee-eters (zwarte).

Er zijn vrijwel geen pukkeltjes, puistjes en andere tekenen van ontstekingen aanwezig zoals bij acne vulgaris en acne tarda bijvoorbeeld wel het geval is. Acne comedonica komt verder vrij veel voor. Wel kan de ernst van de mee-eters erg verschillen. Zo heeft de ene persoon maar een paar mee-eters en de ander wel honderden.

Verder kunnen de mee-eters overal op het lichaam voorkomen. Maar je ziet de huidklacht vooral op het gezicht, op de borst, rug en schouders. Witte mee eters (ook wel white heads genoemd) daarentegen zie je vooral vaak op het gezicht ontstaan. Dit kan bij iedereen gebeuren, maar ze zullen vooral tijdens de puberteit of periodes met hormoonschommelingen ontstaan.

Acne comdonia is gelukkig niets om je zorgen over te maken. Maar ik snap wel dat je er graag vanaf wilt omdat je de bultjes zelf zowel voelt als ziet zitten. Onderaan deze blog heb ik daarom een aantal voorbeelden van producten gezet die acne comedonica klachten verminderen! Plus de kans op nieuwe comedonen verkleint.


Hoe ziet acne comedonica eruit?

Bij acne comedonica zie je dus voornamelijk mee-eters zitten. Dit zijn verstoppingen van de talgklier uitgangen. Oftewel de uitgangen die van je talgklier in je porie uitlopen om zo talg en vuil uit te scheiden. Bij acne comedonica gaat het meestal om kleine verstoppingen. Desondanks voel je de verstoppingen wel zitten. Mensen beschrijven het als een ruwe huid die bobbelig en niet egaal aanvoelt. Daarnaast zie je het reliëf van deze verstoppingen ook zitten. Het kan hierbij gaan om twee verschillende soorten mee-eters: gesloten mee-eters en open mee-eters.

1. Gesloten witte mee-eter (gesloten comedonen)

Van deze twee soorten mee eters zijn één vorm de gesloten mee-eters. De reden dat we ze witte mee eters noemen is omdat ze vooral te herkennen zijn aan de witte puntjes in de huid en het witte talg uit poriën. Ze worden daarom ook wel witte mee eter of witte whiteheads genoemd.

Het zijn verstoppingen van de uitvoergangen van je talgklieren. Er is nog geen contact geweest tussen de verstopping en de buitenlucht. Dit is ook de reden dat ze nog wit zijn. Gesloten comedonen kunnen uiteindelijk veranderen in een open, zwarte, mee-eter.


2. Open zwarte mee eter (open comedonen)

Naast de gesloten comedonen, oftewel mee eters die eruit zien als witte bultjes, zijn er ook nog open comedonen. Je herkent ze aan de zwarte puntjes in de huid. Ze worden ook wel open mee-eters of blackheads genoemd. Bij open comedonen is er ook weer sprake van verstoppingen van je poriën. Alleen dit keer is er ook contact geweest met de buitenlucht, waardoor de verstopping is gaan oxideren.

Door deze reactie wordt de verstopping zwart en dit zie jij als kleine zwarte puntjes in de huid. De hoeveelheid zwarte puntjes varieert en ontstaan over het hele lichaam. Maar vooral op het gezicht, borst, rug en schouders. Deze open comedonen kunnen uiteindelijk veranderen in een puistje.

Wat zijn mee eters?

Maar wat is een mee eter eigenlijk precies? En hoe ontstaan ze? Je hebt dus twee soorten mee eters. Bij beide gaat het om een verstopping van talg en dode huidcellen. Dit begint als een wit pukkeltje of wit puntje in de huid. Wat ook wel een witte mee eter genoemd wordt. Of gesloten comedonen. Deze verstopping bestaat uit talg, vuil en dode huidcellen.

Uiteindelijk zal deze verstopping groter worden en rekt de porie uit. Ook kan de verstopping op een gegeven moment in contact komen met zuurstof. Hierdoor ontstaat er een reactie in de huid. De verstopping gaat oxideren en kleurt zwart. Op die manier ontstaat er een zwarte mee eter. Ook wel open comedonen genoemd.

Als de verstopping van de zwarte mee-eter groter wordt, kan de druk tegen de poriewand té hoog worden. Met als gevolg dat de wand kapot scheurt. Hierdoor komt de verstopping van talg in het omliggende weefsel. Dit ziet je lichaam als iets vreemds, waardoor er een ontstekingsreactie wordt aangemaakt. Wat jij vervolgens ziet als een puistje. Zowel open comedonen als gesloten comedonen kunnen uiteindelijk veranderen in puistjes.

Oorzaak acne comedonica: hoe ontstaan mee eters

Er zijn meerdere oorzaken die mee eters en zo ook deze vorm van acne triggeren.  Met name een verhoogde talgproductie en een afsluiting van de talgklieren zijn de grote boosdoener van acne comedonica. Hieronder leg ik beide oorzaken uit:

1. Acne Comedonica door verhoogde talgproductie

De meest voorkomende oorzaak van acne comedonica is een verhoogde talgproductie, waardoor de afvoer en aanvoer van talg verstoord raakt en er verstoppingen ontstaan. Een verhoogde talgproductie komt meestal door een stijging van mannelijke hormonen (testosteron). Dit neemt vaak toe tijdens de puberteit.

Maar een verstoorde talgproductie kan ook komen door het smeren van agressieve cosmetica producten. Vaak gaat het dan om producten die je bovenste huid laag uitdrogen. Zoals hoge concentraties alcohol in cosmeica. Je huid gaat als reactie op deze uitdroging de talgproductie verhogen waardoor je huid vetter wordt.

Het kromme hieraan is, dat het juist met name de anti-acne producten zijn die deze hoge concentratie alcohol bevatten. Dit komt omdat de uitdroging op korte termijn zorgt voor een uitdroging van je pukkeltjes en puistjes. Wij denken dan: hé het werkt.

Maar op lange termijn verergert het onze klachten dus alleen maar, omdat het de talgproductie verhoogd en de verstoppingen toenemen. Om deze reden hebben mensen met mee-eters veel baat bij het smeren van een exfoliant met salicylzuur. Onder het kopje 'Mee-eter behandeling' vertel ik je hier meer over.


2. Acne comedonica door afsluiting van talgklieren

Een toenemende talgproductie zorgt dus voor een verstoring van de aan,- en afvoer van talg. Maar ook een andere oorzaak, namelijk een blokkade van de talgklier uitgang, kan dit evenwicht verstoren. Het talg kan dan niet goed de porie uittreden. Hierdoor stapelt het op, waardoor er een verstopping ontstaat. Dit gebeurt ook als je verkeerde cosmetica (huidverzorging of make up) smeert.

Maar dan niet per se uitdrogende cosmetica, maar meer producten die je poriën afsluiten. Ook een verdikte hoornlaag, met teveel dode huidcellen, kan de talgklieren afsluiten. Het talg kan bij al deze verschillende oorzaken niet goed meer de porie uittreden, waardoor er een kleine verstopping ontstaat.

Dit noem je ook wel micro comedonen. Maar de talg productie blijft natuurlijk gewoon doorgaan. Het gevolg? De verstoppingen worden steeds groter en er zullen nieuwe mee-eters ontstaan. Om deze reden helpt het om een crème met ureum te smeren als je last hebt van mee-eters. Ureum weekt dode huidcellen namelijk los, waardoor de kans op een afsluiting van de talgklieren vermindert. Bovendien geeft het een lekker gladde huid!

Wat doen tegen mee eters?

Maar nu het belangrijkste: hoe wordt acne comedonica behandeld? In veel gevallen kun je de huidklacht zelf aanzienlijk verminderen. Op het hormoon testosteron heb je natuurlijk zelf geen invloed, maar op de huidverzorgingsproducten die je gebruikt wel. Door de juiste producten te smeren en slechte producten te laten staan, kun je acne comdonica voor een groot deel zelf behandelen!

Wat ik bij acne comedonica in ieder geval zou doen is een exfoliant met salicylzuur gebruiken. Salicylzuur heeft namelijk de eigenschap om overtollig talg en dode huidcellen op te lossen. Zowel op het huidoppervlakte als in de porie. Op die manier vermindert het bestaande zwarte en witte mee-eters. Maar verkleint het ook de kans op het ontstaan van nieuwe mee eters.

Salicylzuur verwijdert tenslotte dode huidcellen, waardoor je poriën minder snel verstoppen. Ook wordt de huid gladder. Je gebruikt een exfoliant altijd 's avonds na het reinigen van je gezicht en vóór het aanbrengen van je crème. Je spoelt het dus niet af.

Dit zou ik gebruiken in combinatie met een goede reiniger en crème. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet. Ben je benieuwd welke merken ik niet zou gebruiken? Volg dan de Sproetonline Instagram pagina. Hier deel ik regelmatig voorbeelden van producten die je beter kunt laten staan! Of  bekijk mijn Productadvies acne. Hierin staan ook goede producten om te gebruiken als je last hebt van mee-eters (acne comedonica)


Stap 1. Goede milde reiniger tegen mee-eters

Stap 2. Goed exfoliant tegen mee-eters

Stap 3. Goede crème tegen mee-eters


Verwijderen van mee eters YouTube

Op YouTube vind je allerlei video's over hoe je het beste mee-eters kunt verwijderen. Zo is 'mee eters rug verwijderen YouTube' een veelgebruikte zoekopdracht in Google. Hieronder heb ik de eerste video resultaten gezet wanneer je 'mee-eters verwijderen' op YouTube intypt. Een groot deel van deze methodes raad ik af. Hieronder vertel ik welke mee eter behandelingen wat mij betreft wel en niet het proberen waard zijn!

Mee-eter verwijderen met een vacuüm porie reiniger

Een porie reiniger wordt als een acne behandeling gezien, maar is wat mij betreft echt een no go. Wat een poriezuiger volgens de merken zelf doet, is je poriën letterlijk leeg zuigen waardoor mee eters verminderen. Maar wat het in werkelijkheid doet is huidschade aanrichten. Het heeft namelijk niet alleen invloed op je poriën en zuig t bovendien behoorlijk hard. Hierdoor kunnen er gesprongen bloedvaatjes en wondjes ontstaat, maar ook irritaties.

Dit laatste zorgt ervoor dat acne klachten juist verergeren. Net als acne comedonica. Daarnaast is het dus niet zo dat het netjes allemaal mee-eters uit je poriën opzuigt. Veel vuil wat je in de "Mee-eter verwijderen" YouTube filmpjes ziet, is gewoon talg. Dit zijn gezonde vetten die je huid nodig heeft. Kortom, gebruik liever geen poriezuigers! Video: Met een porie reiniger je mee eter verwijderen, YouTube account van Bibi Breiman

Mee-eter verwijderen met neusstrips

En dan de bekende mee-eter neusstrips. Ook deze zou ik niet gebruiken om mee-eters of acne comedonica te verminderen. Het idee is dat je de neusstrip op je neus plakt en er volgens weer aftrekt. Het zou dan vol met mee-eters zitten, maar niets is minder waar. Veel puntjes die je op de strip ziet zitten zijn gewoon talg puntjes. Geen mee-eters.

Daarnaast trekken de strips veel meer dan alleen wat verstoppingen mee. Het is zo hardnekkig dat ook allerlei gezonde stoffen van je bovenste huidlaag worden meegetrokken. Denk aan: gezonde huidcellen, vetten en oliën. Om die reden adviseer ik om geen neusstrips te gebruiken. Video: Met een neusstrip je mee eter verwijderen, YouTube account Beautygloss

Mee eter verwijderen met een mee eter lepel

Waarschijnlijk heb je een mee eter lepel wel eens voorbij zien komen. Deze mee eter behandeling is gelukkig een stuk huidvriendelijker dan de opties hierboven. Wat je doet is, je plaatst de ring van de mee eter lepel rondom de mee eter die je wilt verwijderen. Vervolgens druk je de spatel de huid in.

De verstopping zal op die manier naar boven worden gedrukt. Als je de lepel op de juiste manier gebruikt, beschadig je de huid niet. Het is vaak zelfs huidvriendelijker dan wanneer je de mee eter met je vingers uitdrukt. Het proberen waard dus!

Mee eter verwijderen met een spatel scrubber

Je hebt ook nog zo iets als een mee eter spatel scrubber. Wat letterlijk inhoudt dat je met een soort botte spatel over je huid schaaft om zo je poriën leeg te drukken. Op de YouTube video's zie je dat er na het schaven allemaal vuil op de spatel zit.

Dit zouden dan zogenaamd verstoppingen zijn, maar dit is helaas niet het geval. Met de spatel haal je namelijk ook allemaal gezonde stoffen en cellen van je huid. En dat is juist wat je niet moet doen. Gebruik daarom ook liever geen spatel scrubber.  Video: Met schraper mee eter verwijderen, YouTube account Brandi Hollis.

YouTube mee eters verwijderen video's

Hieronder heb ik nog twee video's gezet van bekende YouTubers/ influencers, die je beter niet kunt nadoen! Ik zou eerder een huidtherapeut bezoeken voor een acnetherapie behandeling. Vooral als de mee eters wat dieper in de huid liggen is dit fijn, want deze gaan lastiger de huid uit met cosmetica.

Een huidtherapeut zal naar de huid kijken en de juiste huidtherapeutische diagnose stellen. Op basis van deze diagnose stelt zij een persoonlijk behandelplan op. Er zijn aan aantal effectieve behandelingen mogelijk, waaronder diepte reiniging en verschillende chemische peelings.

Conclusie acne comedonica

Kort samengevat ontstaat acne comedonica dus door een opstapeling van dode huidcellen in de bovenste huidlaag. In combinatie met een verhoging van de talgproductie. Deze verhoogde talgproductie komt meestal door een stijging in het mannelijk hormoon testosteron. En ontstaat daarom vaak tijdens de puberteit.

Bij acne comedonica staan er twee soorten mee eters op de voorgrond, namelijk: gesloten en open mee-eters. Het wordt gezien als een milde vorm van acne. Die over het algemeen goed te behandelen is. Hierin is het niet verstandig om aan de slag te gaan met porie reinigers, mee-eter neusstrips, zogeheten mee-eter scrubbers en andere 'mee-eter verwijderen' YouTube filmpjes.

Wanneer ze als storend ervaren worden, kun je deze vorm van acne meestal goed behandelen doormiddel van juiste huidproducten. Denk hierbij aan: een milde reiniger, een exfoliant met salicylzuur en een goede dagcrème! Soms wordt een behandeling tegen acne vergoed door je verzekeraar. Het is daarom altijd goed om je aanvullende verzekering even te checken!

Andere vormen van acne

Naast acne comedonica, zijn er natuurlijk meer vormen van acne. Over een aantal heb ik een blog geschreven met daarin mijn tips! Of bekijk mijn lijst met Beste acne producten.