Gastblog 2. Zo kwam ik van mijn hyperhydrosis af
01 november 2020 
2 min. leestijd

Gastblog 2. Zo kwam ik van mijn hyperhydrosis af

Transpireren. We doen het allemaal. De één van meer dan de ander. Maar bij sommige mensen is het transpiratie proces dusdanig verstoord dat transpiratie hun hele leven beïnvloeden. Er treedt niet alleen transpiratie op na een goeie work-out, maar ook als je gewoon rustig op de bank zit. Er is sprake van overmatig zweten (hyperhydrosis). In deze gastblog vertelt een jonge vrouw hoe overmatig zweten haar leven heeft beïnvloed. En misschien nog belangrijker: hoe zij uiteindelijk van deze rot aandoening is afgekomen! 

Nieuwsgierig? Lees dan hieronder verder! Of bekijk hier mijn hyperhidrosis tips.

 

Overmatig zweten

Liever blijf ik anoniem. Maar ik wil wel heel graag over mijn huidprobleem vertellen. Omdat ik denk dat ik er veel mensen mee kan helpen. Ik heb namelijk al sinds mijn 8e last van overmatig zweten. Het heet ook wel hyperhidrosis.

Dit uitte zich in klotsende oksels als ik net aan het ontbijt zat. Zweethanden met plasjes zweet op mijn laptop. En zweetvoeten, waardoor ik geen open schoenen kon dragen omdat ik hier letterlijk uit gleed. Dit bracht onwijs veel schaamte met zich mee.

Bij het geven van een hand aan iemand, om iemand aan te raken of als ik werkkleding moest dragen dat van katoen is gemaakt. Ik droeg áltijd synthetische shirtjes, omdat je hierin geen zweetplekken ziet.

Het overmatig zweten beheerste mijn leven. Twee tot drie keer per dag een ander shirtje aantrekken. Altijd de opmerking krijgen ‘oh bah jij hebt zweethanden’ of ‘ben je zenuwachtig?’. Het maakte mij onwijs onzeker. Nu ben ik 22 jaar en ben ik eindelijk van deze rot aandoening af. Het heeft mijn leven verbetert in heel veel opzichten.

Wat hielp bij jou niet tegen het overmatig zweten?

  • Kruidvat deodorant: Alle deodoranten van de Kruidvat van Odorex tot Syneo-5.
  • Aluminiumchloride: Op recept voorgeschreven. Het jeukte heel erg en had geen enkel resultaat.
  • Botox in mijn oksels: Dit heeft anderhalf jaar lang voor mij gewerkt. Daarna begon mijn lichaam de botox versnelt af te breken, waardoor ik na twee weken alweer begon te zweten onder mijn oksels. Helaas kon er geen botox in mijn handen en voeten gespoten worden.
  • Iontoforese: Je hebt twee bakken met water waar een lage hoeveelheid stroom doorheen gaat. Hier moest ik elke dag 15 minuten mijn handen en voeten in leggen, dit heeft ongeveer een jaar lang geholpen maar daarna werkte ook dit niet meer voor mij.

Hyperhydrosis kliniek

Ik was het einde zoek. Ik heb weer heel veel gegoogeld en ik kwam bij de Hyperhidrosis kliniek in Groningen. Zij voeren onder andere operaties uit tegen overmatig zweten: Endoscopische Thoracale Sympathectomie (ETS).

Ik moest helaas een halfjaar wachten tot ik deze operatie mocht ondergaan en heb tot die tijd het medicijn Oxybutine gekregen. Dit is een medicijn dat als bijwerking heeft dat je niet meer zweet. En dit werkte als een tierelier. Ik had geen last meer van zweethanden, zweetvoeten en zweetoksels.

In januari 2020 ben ik geopereerd. En ik heb sinds toen geen last meer van zweethanden. Dit veranderde echt onwijs veel voor mij in mijn werk, sociale leven en privé leven. Op dit moment zweet ik onder mijn oksels minder dan een normaal mens doet. Helaas werkt deze operatie niet voor de zweetvoeten. Ook heb ik een beetje last gekregen van compensatoir zweten op mijn rug en borst. In de zomer slik ik daarom nog wel Oxybutinine, waardoor ik open schoenen en slippers kan dragen.

Ik ben dit medicijn en de operatie zo ontzettend dankbaar. Overmatig zweten is erger dan men denkt. Ik kreeg heel vaak de opmerking ‘ja maar we zweten toch allemaal wel eens een keer?’. Niemand kon zich inbeelden in mijn zweetprobleem, waardoor ik niemand hierover vertelde behalve mijn ouders. Zelfs mijn vriend wist niet dat ik hier last van had tot ik dit uitlegde.


Wil jij ook een gastblog schrijven? Klik dan hier!

* Let op! De Sproet gastblogs zijn geschreven door mensen die het leuk vinden om hun ervaring, tips en adviezen omtrent een specifieke huidklacht te delen. Deze adviezen zijn niet door mij, noch een medisch specialist, gecontroleerd. 

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram