Huidvriendelijke deodorant
20 februari 2021 

Huidvriendelijke deodorant

Deo rollers, sticks, crèmes sprays. Je hebt ze in alle soorten en maten. En ook bij dit product gebruiken ze weer misleidende claims. Zoals de claim 0% alcohol. Maar vervolgens wel allerlei andere irriterende ingrediënten toevoegen. Of 72 uur bescherming tegen transpiratie. Wat je ook niet kan verwachten van een deodorant.. Kortom, reden genoeg om ook eens kritisch naar je deodorant te kijken! Vooral als je last hebt van gevoelige oksels. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn productadvies deodorant voor de gevoelige oksels. Of mijn productadvies tegen (overmatig) transpirerende oksels.


Anti-transparant of anti-persipant

Je hebt eigenlijk twee soorten deodorant:

  • Anti-transparant: dit type richt zich vooral op het maskeren van transpiratie geurtjes. Vaak doormiddel van alcohol en parfum.⁠  De alcohol doodt de bacteriën. En het parfum maskeert het zweetgeurtje. ⁠
  • Anti-perspirant: dit type richt zich vooral op het verminderen van transpiratie vocht. Door de zweetklieren af te sluiten. ⁠Vaak doormiddel van aluminiumzouten.⁠ ⁠

Aan beide soorten zit ook een nadeel. Alcohol en parfum (in anti-transparant) zorgen vaak voor overgevoeligheid van de huid. Maar ook aluminiumzouten (in anti-perspirant) zijn stoffen waar mensen overgevoelig op kunnen reageren. Of liever niet smeren. Gelukkig kun je tegenwoordig ook deodorant kopen die op een andere manier beschermt. Bijvoorbeeld een anti-perspirant met absorberende ingrediënten als zink en perliet. Of een anti-transpirant zonder alcohol. Ik zocht ze voor je uit!

Deo Spray – Vrij van aluminimum, alcohol en parfum

Deze deo spray van Roc Keops is vrij van parfum, alcohol en aluminium. Dit maakt het een geschikte optie voor de gevoelige tot allergische huid. Ondanks de parfumvrije formulering, neutraliseert de deo spray effectief tegen transpiratie geurtjes. Daarnaast heb ik gehoord dat deze deo ook goed helpt tegen overmatig transpireren. Verder geeft de spray geen vlekken in je kleding en plakt het niet. Een bijkomend voordeel is dat je de spray meteen na het scheren kunt gebruiken. Omdat er natuurlijk geen irriterende ingrediënten in zitten. Een fijne optie voor de gevoelige oksels dus! Of de huid die snel en veel transpireert.

Deo Roller – Vrij van aluminimum, alcohol en parfum

Ook deze parfumvrije deo roller van Clinique is fijn als je last hebt van gevoelige oksels. De formulering is namelijk beperkt tot een minimum. Het bevat geen aluminimum, geen alcohol, geen parfum en ook geen andere irriterende geurstoffen. Daarnaast geeft de deo geen vlekken, plakt het niet en absorbeert/neutraliseert het effectief het transpiratie vocht. Ondanks dat de deodorant vrij is van parfum, weet het dus tóch transpiratie geurtjes tegen te houden. Een fijne deodorant voor de gevoelige tot allergische huid!

Deo Roller – Vrij van aluminimum en alcohol 

Heb je niet per se last van hele gevoelige oksels? En ben je op zoek naar een deo roller die wel een wat sterker geurtje heeft? Dan is deze deo roller fijn! Minder huidvriendelijk, maar alsnog mild voor je huid. Op de verpakking staat groot ‘0%’ vermeld. Dit betekent niet meteen dat het 0% irriterende ingrediënten bevat. In dit geval staat het voor 0% aluminium chloorhydraat en alcohol. Ik gebruik deze deo roller zelf al jaren, en ben er heel positief over. In mijn gezichtsverzorging moet ik parfum écht vermijden. Maar mijn ‘oksel huid’ kan deze formulering prima verdragen. Om toch de transpiratie geurtjes te neutraliseren is er kaliumaluin aan toegevoegd. Een mineralenzout die de huid niet kan binnendringen. Liever een spray? Deze verkopen ze ook. Met een vergelijkbare formulering. Alleen bevat de spray wel aluminium. 

Deo Spray – Vrij van aluminimum, alcohol en parfum

Deze parfumvrije deo spray van Vichy is geschikt voor mensen die zowel aluminimum, als parfum en alcohol willen vermijden. De deodorant is namelijk vrij van al deze ingrediënten. Het werkzame ingrediënt in deze deodorant is magnesiumoxide. Een huidvriendelijke vervanger van aluminium. Daarnaast is er ook nog kokosnootolie aan toegevoegd. Om de huid te voeden. Ook weer een fijne deodorant voor de gevoelige tot allergische huidtypes dus! Ze verkopen trouwens ook een deo roller uit deze lijn. De formulering is bijna hetzelfde. Alleen bevat de deo roller wél parfum. 

Deo Spray – Vrij van aluminimum en alcohol

Houd je liever van een deo waar wel een licht geurtje aan zit? Dan is deze deo van La Roche Posay een huidvriendelijke optie! De deodorant is ook weer vrij van aluminium en alcohol. Om  transpiratie geurtjes te neutraliseren is er magnesiumoxide aan toegevoegd. Wel is er een vleugje parfum aan toegevoegd. Voor een deo maak ik hier graag een uitzondering voor 😉 Mits je natuurlijk gevoelig bent voor parfum! Naast het uitblijven van veel irriterende ingrediënten zijn er ook nog wat verzorgende ingrediënten aan toegevoegd: allantoïne (kalmeert), dimethicone (hydrateert, beschermt) en kokosnootolie (hydrateert, verzorgt). De 48 uur bescherming moet je natuurlijk wel met een korreltje zout nemen. Maar het blijft een fijne huidvriendelijke deodorant. Met verzorgende eigenschappen. 

Deo Roller – Vrij van aluminimum en alcohol 

Heb je niet per se last van hele gevoelige oksels? En ben je op zoek naar een deo roller die wel een wat sterker geurtje heeft? Dan is deze deo roller fijn! Minder huidvriendelijk, maar alsnog mild voor je huid. Op de verpakking staat groot ‘0%’ vermeld. Hierbij moet je wel opletten. Want dit betekent niet meteen dat het 0% irriterende ingrediënten bevat. In dit geval staat het voor 0% aluminium chloorhydraat en alcohol. Ik gebruik deze deo roller zelf al jaren, en ben er heel positief over. In mijn gezichtsverzorging moet ik parfum écht vermijden, omdat ik anders onder de puistjes en irritatie zit. Maar mijn ‘oksel huid’ kan deze formulering prima verdragen. Om toch de transpiratie geurtjes te neutraliseren is er kaliumaluin aan toegevoegd. Een mineralenzout die de huid niet kan binnendringen. Liever een spray? Deze verkopen ze ook. Met een vergelijkbare formulering. Alleen bevat de spray wel aluminium. 

Deo Stick – Vrij van aluminimum en alcohol

Geef je liever de voorkeur aan een deo stick? Dan is deze deodorant fijn. Ook in deze deodorant is aluminimum en alcohol weggelaten. Om tóch de transpiratie geurtjes te neutraliseren is het ingrediënt perliet toegevoegd. Dit absorbeert het transpiratie vocht effectief. Daarnaast bevat de deo stick zink. Ook dit ingrediënt heeft een absorberende werking én neutraliseert nare geurtjes. Daarnaast bevat de deo stick de verzorgende ingrediënten: allantoïne, dimethicone en kokosnootolie. Wel zit er een, verwaarloosbare, concentratie parfum in. Dit maakt de deo geen geschikte optie voor mensen die gevoelig zijn voor parfum. Kies dan liever uit de eerste drie deodoranten hierboven. 

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram