Huidtherapie opleiding: Info en praktische tips
02 oktober 2021 
10 min. leestijd

Huidtherapie opleiding: Info en praktische tips

Heb je je net ingeschreven voor de opleiding huidtherapie? Of overweeg je jezelf in te schrijven, maar wil je eerst wat meer info over de studie? Ik help je graag! Zelf ben ik ook afgestudeerd als huidtherapeut. En in deze blog vertel ik je meer over de colleges, de kosten, welke kanten je na de opleiding op kunt en nog een aantal praktische tips!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Wat leer je tijdens de opleiding huidtherapie?

Huidtherapie staat voor alle therapieën die bijdragen aan huidverbetering. Verbetering van zowel de gezonde als zieke of beschadigde huid. En zowel cosmetische als medische behandeling. Tijdens de opleiding huidtherapie leer je alles over de huid en huidtherapeutische behandelingen.

Dúh logisch hoor ik je denken. Dus ik zal er iets specifieker op in gaan! Je krijg zowel theoretische colleges als praktische lessen. Onderwerpen die hierbij aan bod komen, zijn:

 • de anatomie en fysiologie van de huid
 • het herkennen van verschillende huidproblemen
 • de oorzaak en behandeling van verschillende huidklachten
 • theorie en praktijk over behandelmogelijkheden
 • ingrediëntenleer over cosmetica en cosmeceuticals
 • het aanleren van communicatie vaardigheden in je rol als zorgprofessional
 • de inzet van medicatie bij verschillende huidklachten
 • wetenschappelijke bewijzen en inzichten achter de huid en huidtherapieën.

Wil je ook meer weten over het beroep huidtherapie? En wat een huidtherapeut precies doet? Lees dan mijn blog: Huidtherapie: wat houdt het precies in?

Toelatingseisen huidtherapie

De opleiding huidtherapie is helaas een lotingsstudie. Ook wel numerus fixus genoemd. Dit betekent dat je je moet inschrijven voor de decentrale selectiedag. Dit kan ieder jaar tot 15 januari. De opleiding zelf start in september. Dit geldt voor zowel de voltijd opleiding als de deeltijd opleiding huidtherapie. Wil je je graag inschrijven? Om een plekje te bemachtigen moet je in ieder geval aan één van onderstaande eisen voldoen:

De voltijd opleiding huidtherapie:

 • Je hebt een HAVO of VWO diploma, hierbij is ieder gekozen profiel goed
 • Je hebt een MBO diploma niveau 4 diploma
 • Je hebt geen diploma en bent 21+. Dan kun je de MCT-H test doen en maak je nog kans op een plekje

De deeltijd opleiding huidtherapie: 

 • Je beschikt al over een Bachelor of Master diploma
 • Je bent al werkzaam in de (para)medische zorg
 • Je bent al werkzaam als schoonheidsspecialiste

Decentrale selectie dag huidtherapie

De loting dag noem je ook wel de decentrale selectie dag. Vaak vind het plaats op een zaterdag in in februari. Tijdens deze dag wordt je op bepaalde punten beoordeeld. En uit deze beoordeling wordt duidelijk wie er mag starten met de opleiding. Een soort combinatie van Tinder en hospiteren.

Maar gelukkig wordt je tijdens deze selectie dag vooral beoordeeld op je innerlijk, kennis en ambitie. Toen ik mij inschreef voor de opleiding huidtherapie werd ik uitgenodigd voor één selectie dag. Maar ik weet dat de selectie tegenwoordig uit twee rondes bestaat.

Ronde 1. Huidtherapie loting

Ronde 1 duurt ongeveer een uurtje. Je wordt beoordeeld op je motivatiebrief, cijferlijst, CV en kennistoets over een Engels artikel. Dit artikel krijg je van te voren thuisgestuurd hoor! Aan de hand van de beoordeling op dag één worden er 250 mensen uitgenodigd voor de tweede ronde.

Deze rond duurt ongeveer vier uur. Je moet een Nederlandse samenvatting schrijven en een korte pitch geven in groepsopdracht. Het klinkt allemaal lastig en spannend, ik zag er zelf ook echt onwijs tegenop. Maar achteraf is het mij zo meegevallen!

Ronde 2. Huidtherapie loting

Uiteindelijk worden er 100 mensen uit ronde 2 uitgekozen, om te starten met de opleiding. Een grappig feitje: ik was nummer 102 en dus uitgeloot. Wel gaven ze aan dat er vaak nog wel wat mensen, die zijn ingeloot, afvallen. Omdat zij bijvoorbeeld niet slagen voor hun havo of MBO diploma. Ik had daarom de hele zomer nog goede hoop dat ik toch ingeloot zou worden.

Uitgeloot huidtherapie

Helaas was dit niet zo. Ik ben toen last minute nog de opleiding verpleegkunde gestart. En heb het jaar daarop gewoon opnieuw mee geloot met de decentrale selectie van huidtherapie. En toen lukte het gelukkig wel! Ik was zelf nummer 24 van de 100, omdat ze mij gemotiveerd vonden en de opleiding verpleegkundige een goede basis was voor de opleiding huidtherapie.

Dus, mocht je uitgeloot zijn, geef niet op! En probeer in het 'tussenjaar' iets te doen wat je lotingskans het jaar daarop zal vergroten. Bijvoorbeeld de opleiding verpleegkunde zoals ik deed. Omdat dit veel raakvlakken heeft met de opleiding huidtherapie. Of volg een Engels cursus. Hierdoor haal je waarschijnlijk een hoger cijfer op je Engels toets tijdens de decentrale selectie dag. En het staat goed tijdens je motivatie gesprek, omdat je tijdens de opleiding ook veel Engelse artikelen moet lezen.

huidtherapie opleiding

Hoe zien de lesjaren eruit?

De opleiding huidtherapie duurt in totaal vier jaar. Je kunt de opleiding in zowel deeltijd als voltijd volgen. Voltijd betekent dan je ongeveer 40 uur per week met de studie bezig zal zijn. Deeltijd betekent dat je leren en werken combineert. En dus minder studie uren zal hebben. Namelijk ongeveer 24 uur per week. Je gaat één keer per week naar school. Vaak is dit op maandag.

Ieder leerjaar van de voltijd opleiding wordt verdeeld in vier lesblokken. Blok A, B, C en D. Tijdens ieder les blok worden 3 hoofdlijnen aangehouden, namelijk: theorie, praktijk en onderzoek. Je wordt aan het einde van ieder les blok ook op deze drie punten getoetst. Het onderzoek gedeelte is vaak in groepsvorm. Zelf heb ik huidtherapie gestudeerd van september 2015 tot september 2019. Dit is inmiddels wel alweer een tijdje geleden. De opleiding zal er daarom nu misschien wat anders uitzien dan toen ik studeerde. Maar in grote lijnen zal het zeker overeenkomen!

Huidtherapie - Jaar 1

In jaar 1 kreeg ik vooral veel theoretische colleges over de huid en huid therapeutische behandelingen. Ook leer je meer over chronische huidaandoeningen. En het adviseren, begeleiden en motiveren van mensen met een chronische huidaandoening. Het zijn vooral veel hoorcolleges. En een aantal praktijklessen.

Huidtherapie - Jaar 2

In jaar 2 van de opleiding huidtherapie ga je dieper in op onderwerpen, als: ondernemen, preventie, zelfregie en interprofessionaliteit. Er worden ook veel casussen besproken. Wat ik altijd heel interessant vond. Ook volg je lessen in de kliniek. Deze kliniek is gebonden aan de Hogeschool. Mensen mogen zich hier inschrijven voor een gratis huidtherapeutische behandeling. Die jij en je klasgenoten, onder begeleiding van docenten en een vierdejaars student huidtherapie, mogen uitvoeren.

Huidtherapie - Jaar 3

In jaar 3 mag je iets heel leuks doen, namelijk een halfjaar zelf invullen! Je mag bijvoorbeeld naar het buitenland voor een cursus. Of een minor volgen op een hogeschool naar keuze. Dit mag met de opleiding huidtherapie te maken hebben. Maar dit hoeft niet. Zo heb ik zelf een halfjaar de minor Mindfulness communiceren gevolgd aan de HU. Vooral voor mezelf, omdat ik merkte dat ik toch wel wat stress van de opleiding kreeg. Daarnaast komt het aanleren van communicatie vaardigheden natuurlijk goed van pas tijdens je beroep als huidtherapeut.

Ik vond de minor zelf niet moeilijk, omdat alle toetsing over jouw eigen ervaring en mening ging. Je kunt het hierdoor weinig fout doen. Wel vond ik de minor heftig. Ik werd me zó erg bewust van mijn gedachtes dat ik er soms een beetje gek van werd. Ook het mediteren ging mij niet echt lekker af. In tegendeel zelfs. Ik kon wel janken na iedere mediteersessie. Van frustratie, omdat ik het ontspannen niet gelukt was. Maar ook van alle To Do lijstjes die ik tijdens de 3 minuten 'mediteren' in mijn hoofd had gemaakt. Maar wellicht is het wel iets voor jou!  

Huidtherapie - Jaar 4

In het vierde, en laatste jaar (yes!) van de opleiding huidtherapie bestaat uit drie delen: twee stages en het schrijven van je scriptie. Eén van je stages volg je bij een interprofessionele beroepspraktijk. Dus geen huidtherapeutische praktijk, maar wel een praktijk die met de huid te maken heeft. Denk aan een wondzorg stage in het ziekenhuis. Of een stage bij een cosmetisch arts. Zelf heb ik de stage gelopen bij Boots Apotheken. Waarin ik 3 maanden als cosmetica adviseur mocht werken. Erg leuk en leerzaam! De tweede stage is wel een huid therapeutische stage in een huidtherapeutische kliniek. Onder begeleiding van een gediplomeerd huidtherapeut voer je allerlei huidtherapieën uit. Zelf heb ik de stage gelopen bij Mauritskliniek Den Haag en Utrecht.

En als laatste natuurlijk: het afstuderen. Zelf heb ik een literatuurstudie geschreven over het effect van Astaxanthine supplementen op huidverouderingsverschijnselen. Het was een stressvolle en drukke periode, maar wel heel leuk om te doen! En echt zelf een bijdrage te leveren aan nieuwe huidtherapeutische inzichten.

Kosten huidtherapie opleiding

De kosten van de opleiding verschillen. Voor de voltijd opleiding huidtherapie betaal je ongeveer €2140,-  per jaar aan college geld. Voor de deeltijd opleiding ligt dit lager. Namelijk ongeveer €1084 per jaar. Daarnaast moet je natuurlijk ook wat studiemateriaal aanschaffen. Je krijgt van de opleiding een lijst toegestuurd, waarin precies staat wat je nodig hebt. Dit bestaat uit een praktijk pakket van ongeveer €500 en een aantal boeken van ongeveer €950.

In het praktijk pakket zit onder andere: een behandeljasje, witte handdoeken, een hoeslaken, wit potlood, behandelnaaldjes en pincet. Ik heb mijn praktijk destijds overgenomen van iemand die gestopt was met de opleiding. Dus een tip, kijk even op marktplaats voordat je het pakket nieuw aanschaft!

Wat betreft de boekenlijst heb ik zelf maar één boek aangeschaft. Namelijk het boek Dermatologie voor huidtherapeuten. Dit is boek die heel vaak van pas komt tijdens het leren van je theorie toetsen. Maar ook gewoon interessant is om te hebben. Vrijwel alle huidaandoeningen zijn in het boek opgenomen. Ik kijk er nog wekelijks in. Verder gebruikte is de hoorcolleges als lesstof. Dat is tenslotte de informatie waar je op getoetst wordt. En heel soms, misschien één of twee keer, leende ik een boek uit de bibliotheek. Ik zou daarom ook niet meteen alle boeken aanschaffen. Echt zonde van je geld!

Mijn tips voor de opleiding huidtherapie

Als je zelf een opleiding gevolg hebt, weet je als geen ander wat je anders had gedaan. Of hoe je het zou doen, als je de opleiding nog een keer zou moeten volgen. Hieronder heb ik daarom nog wat algemene tips opgeschreven. Die ik je zou willen meegeven als je de opleiding huidtherapie gaat volgen!

 • Kijk eerst even op marktplaats of je daar het praktijk pakket van de opleiding goedkoop kunt scoren
 • Veel dingen uit het praktijk pakket kun je goedkoper kopen. Bijvoorbeeld deze witte handdoeken van de Hema. Of dit Hema hoeslaken en dit witte huidpotlood van de Douglas. De handdoek afmetingen, zoals beschreven in de lijst die je van de opleiding krijgt, hoef je trouwens niet precies aan te houden.
 • Het behandeljasje die je kunt bestellen via de opleiding is niet zo flanerend... Er zit totaal geen model in. Ik zou het daarom ergens anders bestellen. Zolang het maar wit is en korte mouwen heeft is het goed. Bijvoorbeeld dit behandeljasje met donker grijze accenten. Of deze jas met roze accenten.
 • Bestel niet meteen alle boeken uit de boekenlijst. Ik zou alleen het boek Dermatologie voor huidtherapeuten bestellen. En de rest laten tot dat je denkt dat je het boek echt nodig hebt.
 • Leer informatie uit de hoorcolleges in plaats van uit de boeken. Dat heeft mij echt heel erg geholpen. Docenten filteren namelijk de belangrijkste informatie uit de lesboeken en voegen dit toe aan hun hoorcolleges. Dit is ook precies de informatie die ze gebruiken om de toets vragen te bepalen. Scheelt echt veel lezen!
 • Ook het maken van samenvattingen van de hoorcolleges heeft mij erg geholpen. Ik ging niet naar de hoorcollege lessen. Maar volgde ze thuis. Of ik pakte gewoon de PowerPoint presentatie erbij. En maakte daar een samenvatting van. Als ik iets niet begreep, zocht ik dit gewoon op Google op. Hier was ik ongeveer anderhalf uur per college meer bezig. Dit kost minder tijd dan een hoorcollege bijwonen. Die duren namelijk vaak twee uur.
 • Maak je de samenvattingen liever niet zelf? Dan kun je ook veel samenvattingen online downloaden. Heel handig om te gebruiken om je theorie toetsen te leren. Maar je kunt bijvoorbeeld ook verslagen downloaden. Zodat je weet hoe je verslag er uiteindelijk ongeveer uit moet komen te zien. Zelf heb ik ook wat samenvattingen online gezet. Je vindt mijn huidtherapie samenvattingen en voorbeeld verslagen hier op Stuvia.
 • Ben je uitgeloot? Geef niet op! En zorg dat je iets gaat doen wat je lotingskans voor het opvolgende jaar zal vergroten. Denk aan een Engels cursus, een huid gerelateerde cursus, volg een jaar de opleiding schoonheidsspecialisme of probeer een propedeuse te halen van een andere bachelor opleiding op de hogeschool die te maken heeft met de zorg.

Afgestudeerd als huidtherapeut, en nu?

Zelf liep ik hier heel erg tegenaan. Ik was afgestudeerd als huidtherapeut, best wel moe van de afgelopen studie jaren, en wist totaal waar ik mijzelf zag werken. In loondienst miste ik de uitdaging. Maar een eigen praktijk op starten vond ik weer te spannend. Ik ben daarom destijds nog een halfjaar bij mijn studenten bijbaantje blijven werken. Om uit te vogelen wat ik nou leuk vond. Op een dag werd ik op LinkedIn benadert voor een product specialist functie binnen een zorgleveranciersbedrijf. Die ook een product verkopen dat met huidtherapie te maken heeft. Dit ben ik gaan doen.

Toch begon ik het vak huidtherapie na een jaar wel te missen. Ik had zoveel geleerd, maar deed er maar weinig mee. En om me heen zag ik iedere dag mensen met een huidprobleem, die ik heel graag wilde helpen en adviseren. Ook viel het mij steeds vaker op hoe veel mensen, met of zonder een huidprobleem, de verkeerde cosmetica producten smeren. Omdat dit door Jan en alleman op social media wordt aangeprezen.

Daarom besloot ik anderhalf jaar te starten met SPROET!  Een website waarop ik blog over huidproblemen en gratis productadviezen geef aan vrijwel ieder huidtype en huidprobleem. Met als doel: mensen een wegwijs geven in de zin, maar vooral onzin, van cosmetica en huidtherapieën. Nooit had ik gedacht, of durven dromen, dat ik met mijn website en Instagram pagina zoveel mensen zou bereiken! Ik geniet er echt iedere dag van.

Maar er zijn natuurlijk genoeg andere wegen die je kunt volgen na de opleiding. Zo zie ik dat veel oud studiegenoten zijn doorgestudeerd. Master studies als: Gezondheidswetenschappen, Physsican assistent en docent huidtherapie sluiten bijvoorbeeld goed aan op het vak huidtherapie. En ook de anesthesiemedewerker en verpleegkunde hoor ik vaak. Maar ook master studies die helemaal niets met het vak Huidtherapie te maken hebben kun je natuurlijk gaan doen. Je hebt tenslotte een bachelor op zak. Wel moet je dan vaak eerst een pre-master volgen. Genoeg mogelijkheden dus!

Verschil deeltijd en voltijd opleiding

Hieronder heb ik nog even alle verschillen van de deeltijd en voltijd opleiding gezet.

huidtherapie opleiding


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram