Is chocolade slecht voor je huid?
07 november 2020 
2 min. leestijd

Is chocolade slecht voor je huid?

Ik denk dat iedereen deze opmerking wel eens gehoord heeft “ik heb de afgelopen dagen veel chocolade gegeten, mijn huid ziet er niet uit”. Maar is chocolade nou echt zo slecht voor je huid? Ik vertel het je in deze blog! 


Invloed van chocolade op acne

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het effect van chocolade op acne. In deze onderzoeken werd vooral gekeken naar de ingrediënten: melk en suiker. In deze onderzoeken werden vaak geen significante verergeringen gemeten. 

Daarnaast kan erg getwijfeld worden aan de betrouwbaarheid van deze onderzoeken. Er werd gebruik gemaakt van kleine onderzoek groottes, een niet betrouwbare manier van data verzameling en .. Toch is het niet gek om te denken dat chocolade het acne kan beïnvloeden. 

Er zijn namelijk verschillende onderzoeken gedaan naar zuivelproducten (bijvoorbeeld melk) en slechte koolhydraten (bijvoorbeeld suiker). Die wél een verergering in acne lieten zien. Beide ingrediënten zitten natuurlijk in chocolade.

Onderzoek 1.

Zo werden 6094 meisjes en 4237 jongens in een onderzoek uit 2010 geïnterviewd over hun melk inname. En wat bleek. Er werd inderdaad een relatie gemeten tussen het drinken van melk en een verergering van acne klachten. Helaas waren deze resultaten statistisch gezien niet helemaal zuiver. Ik was daarom nog steeds niet helemaal overtuigd. 

Onderzoek 2. 

Tot ik vandaag dit recent gepubliceerde onderzoek (juni 2020) las. In dit onderzoek werd gebruik gemaakt van een grote, betrouwbare, onderzoeksgroep. Namelijk, 24.000 proefpersonen. Deze grote studie liet zien dat er inderdaad een significante relatie is tussen een dieet met veel suiker en zuivelmelk. Maar dit zijn natuurlijk de ingrediënten uit chocolade. Niet een chocolade reep zelf. Daarin zitten meer ingrediënten in dan alleen melk en suiker.

Onderzoek 3. 

En het effect van cacao dan? Oftewel, de pure chocolades. Dat is toch wel goed? Eigenlijk niet. Juist cacao blijkt de boosdoener in chocolade te zijn. Dit laat een onderzoek uit 2015 zien. In dit onderzoek werd het effect van 99% cacao chocolade op vijfentwintig mannen met acne getoetst. Na vier weken werd er een significante verergering in puistjes aangetoond.

Invloed van chocolade op andere huidklachten

Daarnaast bevat pure chocolade een hoog histamine gehalte. Hier zijn mensen met urticaria, rosacea, couperose en eczeem weer gevoelig voor. Máár, er zijn ook genoeg mensen die niet gevoelig voor chocola zijn. Zelf eet ik genoeg chocola om hier het levende bewijs van te zijn… Terwijl ik zelf ook veel last heb van urticaria.

Conclusie: krijg je puistjes van chocolade?

Er kan inderdaad worden gezegd dat zuivelproducten en een voeding met een hoog suiker gehalte het acne kunnen verergeren. Maar dit kun je niet zo zwart wit terug vertalen op een chocolade reep. Mits het pure chocolade is. Want er werd wel een verergering na 99% cacao inname gezien. 

Schuif daarom niet meteen de oorzaak van je acne op je chocolade inname. (Daar is het te lekker voor). Kijk naar het totaal plaatje. Afgelopen weken veel chocolade gegeten en nu een onrustige huid? Misschien had je meer stress? Slechter geslapen? Meer gerookt? Andere producten gebruikt?

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram