De Olaplex producten zijn ontzettend populair. Het merk verkoopt zelfs twee producten die uitsluitend bedoeld zijn voor in kappersalons. Om zo het schadelijke effect van chemische behandelingen te beperken. Dan moeten de thuis producten ook wel goed zijn zou je denken, maar is dit ook zo? In deze Olaplex shampoo review deel ik mijn eerlijke mening over de Olaplex No 4 Bond Maintenance shampoo en zilvershampoo.
Samenvatting Olaplex shampoo review
Een tijdje geleden schreef ik deze Olaplex bonding Oil review en naar aanleiding daarvan kreeg ik de vraag of ik ook een Olaplex shampoo review online wilde zetten. Ik moet eerlijk toegeven dat ik dit een tijdje heb uitgesteld, omdat ik de producten aan de dure kant vind (🙄). Maar uiteindelijk heb ik ze toch maar besteld. In deze Olaplex shampoo review hieronder vertel alles over de Olaplex No 4 Bond Maintenance en No 4P Zilvershampoo. Geen zin om de hele blog door te lezen? Hieronder vind je een samenvatting!
✔ Olaplex No 4 shampoo bevat siliconen
✔ Olaplex No 4 shampoo beschermt, herstelt en versterkt van binnenuit
✔ Olaplex No 4 shampoo is makkelijk uit te smeren
✔ Olaplex No 4P zilvershampoo bevat verzorgende stoffen
✔ Olaplex No 4P zilvershampoo haalt geeltinten snel uit je haar
✖ Olaplex No 4P zilvershampoo schuimt lastig
✖ Beide aan de dure kant door toevoeging Bis-Aminopropyl Diglycol Dimaleate
Shampoo Olaplex review: Bond maintenance en Zilvershampoo
De Olaplex producten zijn vrij prijzig. Zeker als je het vergelijkt met de meeste shampoos en conditioners die je bij bekende drogisterijen kunt kopen. Daarom wil je wel dat de producten ook echt iets voor je haren kunnen betekenen. In deze Olaplex shampoo review duik ik dieper in de ingrediëntenlijsten van zowel de Olaplex No 4 Maintenance shampoo en Olaplex No 4P Purple shampoo. Ook kijk ik naar het gebruik ervan en natuurlijk het uiteindelijke resultaat van de shampoos. Ik begin met de Olaplex Maintenance shampoo en daarna de Olaplex Purple shampoo review.
Olaplex shampoo review: samenstelling
Volgens het merk zelf zou de Olaplex No 4 shampoo stoffen bevatten die je haren herstellen, repareren, beschermen én gespleten haarpunten verminderen. Zelfs chemisch behandeld haar zou de shampoo aanpakken. Dit is ook de reden waarom veel kappers met Olaplex producten werken.
Het is zelfs zo dat je bij sommige kappers de keuze krijgt of je voor een verfbeurt met of zonder Olaplex behandeling (No1 en No2) gaat. Dan moet het wel goed zijn toch?! Toch zegt dit niet alles. Sterker nog, het is vaak zo dat prijzige en dure producten gewoon opgehypet zijn en in samenstelling vaak teleurstellen. Als ik kijk naar de ingrediëntenlijst van de Olaplex herstellende shampoo zie ik behoorlijk wat ingrediënten staan. Hieronder ga ik dieper in op de belangrijkste stoffen.
Reinigende stoffen
Een shampoo moet natuurlijk reinigende stoffen bevatten. Anders maakt het je haren niet schoon. Dit is ook meteen waar het mis gaat bij veel shampoos, omdat ze teveel agressieve was-stoffen (sulfaten) bevatten. Denk aan: Sodium Lauryl Sulfate. Een veelgebruikte, maar agressieve wasstof. In het geval van de Olaplex shampoo is gebruik gemaakt van zeven wasstoffen. Naar mijn mening wat aan de hoge kant, maar wel allemaal huid,- en haarvriendelijk.
Zo bevat de shampoo: Sodium Cocoyl Glutamate, Sodium Lauroyl Methyl Isethionate, Sodium Lauryl Sulfoacetate, Potassium Cocoyl Glycinate, Disodium Cocoyl Glutamate, Sodium Lauroyl Sarcosinate en Decyl Glucoside. Stuk voor stuk mild reinigende stoffen die je haren schoonmaken zonder je haren en hoofdhuid uit te drogen. Bovendien irriteren deze stoffen zelden.
Hydraterende stoffen
Wat je ook graag terugziet komen in een verzorgende, herstellende shampoo zijn hydraterende stoffen. Je haren zijn dood materiaal (met uitzondering van de haarwortels) maar wanneer je het hydrateert, kan dit wel zorgen voor meer glanzend en minder pluizig haar. In het geval van de Olaplex No 4 shampoo zijn een aantal hydraterende ingrediënten gebruikt.
Onder andere: Glycerin, Panthenol, Sodium hyaluronate, Glycereth-26, Cocamidopropylamine Oxide, Methyl Glucose Dioleate, Polyquaternium-10 en Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride. Ze helpen je haar zachter en gladder te maken. Maar verminderen ook pluizig haar en verbeteren de kambaarheid. Met name glycerine en panthenol zijn hierin een waardevolle toevoeging!
Siliconen
Wat mij betreft zijn siliconen onmisbaar in een beschermende shampoo. Siliconen worden vaak afgeschreven als iets slechts. Volgens sommige zouden siliconen je haren zelfs verstikken. Maar dit is echt een fabeltje. Siliconen kunnen juist heel veel voor je haren betekenen. Zo vormen ze een laagje rondom je haren, waardoor ze beter beschermd zijn tegen schadelijke invloeden en schadelijke stoffen van buitenaf.
Denk aan de hitte van je stylingsproducten, het kammen van je haren, haarelastiekjes, noem maar op. Bovendien zorgen siliconen vrijwel direct voor glad en zacht haar. En kunnen ze gespleten haarpunten (tijdelijk) verminderen. In het geval van de No 4 Bond Maintenance shampoo zijn er twee siliconen toegevoegd: Amodimethicone en Dimethicone. Ook weer een fijne toevoeging!
Bis-Aminopropyl Diglycol Dimaleate
Een Olaplex formule zou geen Olaplex formule zijn zonder de toevoeging van Bis-Aminopropyl Diglycol Dimaleate. Deze stof herstelt gebroken disulfidebruggen in je haren. Makkelijk en vooral kort gezegd spelen disulfidebruggen een belangrijke rol in de structuur en stabiliteit van haarproteïnen.
In tegenstelling tot veel andere stoffen dringt Bis-Aminopropyl Diglycol Dimaleate diep door in je haren. In plaats van dat het alleen op het haaroppervlakte werkt. Het kan zo de interne haar structuur versterken en je haren veerkrachtiger maken. Bovendien beschermt de stof tegen toekomstige schade door uv-straling, chemische behandelingen, haarbreuk en hitte.
Natuurlijke extracten en oliën
Naast reinigende, hydraterende en beschermende stoffen, zijn er ook nog behoorlijk wat natuurlijke extracten toegevoegd. Zo bevat de Olaplex shampoo een hoge concentratie: Euterpe Oleracea Fruit extract, Euterpe Oleracea Fruit Extract, Punica Granatum Extract, Rosemarinus Officinalis Leaf Extract, Musa Sapientum Fruit Extract, Origanum Vulgare Leaf Extract, Morinda Citrifolia Fruit Extract, Morinda Citrifolia Fruit Extract, en Articum Lappa Root Extract en Sunflower Seed Extract.
Deze extracten zijn rijk aan antioxidanten, vitaminen en mineralen. Die bijdragen aan de gezondheid van zowel je haar als hoofdhuid. Dit effect wordt versterkt door de toevoeging van natuurlijke oliën, waaronder: Helianthus Annus (Zonnebloem) Seed Oil, Prunus Armeniaca (Abrikoos) Kernel Oil, Camellia Sinensis Seed Oil en Argania Spinosa Kernel Oil. Ze beschermen en voeden het haar. Daarnaast zorgen ze voor een (intense) glans.
Olaplex shampoo review: gebruik en resultaat
Maar dan het gebruik van de Olaplex Bond Maintenance shampoo. Een ingrediëntenlijst kan er nog zo goed uit zien, maar vervolgens helemaal niet lekker in gebruik zijn. Bijvoorbeeld omdat je na het wassen alsnog vet haar hebt. Of omdat je haren stug aanvoelen. Dat is bij deze shampoo absoluut niet geval. Ik moet eerlijk bekennen dat ik van te voren een beetje sceptisch was over het gebruik van deze shampoo. Ik zag het vooral als een nietszeggende hype dat groot is geworden door influencers zonder achtergrondkennis. Maar inmiddels ben ik om!
Makkelijk te verdelen
Allereerst zorgen twee mild schuimende stoffen, Sodium Lauryl Sulfoacetate en Sodium Cocoyl Glutamate, ervoor dat de shampoo goed over je haren te verdelen is. Deze ingrediënten creëren een schuim dat effectief vuil en oliën verwijdert zonder hierbij je hoofdhuid en het haar te irriteren. Of uit te drogen. Je hebt dus ook niet veel nodig per wasbeurt. Wel zo fijn bij zo'n duur flesje😜
Zacht haar met veel glans
Daarnaast vind ik dat de shampoo mijn haren veel zachter en glanzender maakt. Ook lijkt het dikker, maar dat kan een shampoo in zo'n korte tijd niet doen. Je kunt dit eigenlijk sowieso niet verwachten van een shampoo. Ik denk daarom dat mijn vorige shampoo mijn haren gewoon te zwaar maakte waardoor het volume nu meer tot uiting komt.
Daarnaast heb ik ook geen last meer van klitten. Hier had ik sowieso niet heel veel last van, maar ik zou bij wijze van spreken mijn haren niet meer hoeven te kammen. Alleen te föhnen om het in model te brengen. Ik merk dus zeker een verschil ten opzichte van mijn andere shampoo.
Olaplex shampoo review: conclusie
Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat mijn Olaplex shampoo review over de Bond Maintenance shampoo positief is. De combinatie van mild reinigende stoffen, conditionerende middelen, herstellende ingrediënten, beschermende extracten en siliconen maakt het een goede shampoo voor vrijwel ieder haartype. Ook voor dun, fijn en (heel) droog haar. Daarnaast verbaasde ik me in positieve zin ook over het effect van de shampoo. In mijn geval maakt het mijn haren lekker zacht en glanzend.
Wel bevat de shampoo parfum. In huidverzorgingsproducten vermijd ik parfum en geurstoffen, maar voor haarproducten heb ik parfumvrij niet als strenge eis. Je gebruikt het tenslotte in je haren. Wel raad ik de shampoos met parfum af bij eczeem klachten. Of andere huidproblemen waarbij de huid snel overgevoelig reageert op prikkels van buitenaf. Tijdens het uitspoelen van de shampoo, komen de stoffen tenslotte ook over je huid.
Olaplex zilvershampoo review: samenstelling
Mijn tweede Olaplex shampoo review gaat over de No 4P zilvershampoo. Een zilvershampoo is natuurlijk bedoeld om een ongewenste gele gloed uit grijs, wit, blond en/of geblondeerd haar te verwijderen. Dit doet de shampoo door paarse pigmenten te gebruiken. Paars is namelijk de tegenovergestelde kleur van geel op het kleurenwiel, waardoor gele tinten geneutraliseerd worden.
Hierdoor krijgen je haren een koelere toon. Althans, dat is uiteindelijk het doel van een zilvershampoo. Of de shampoo dit effect ook daadwerkelijk kan waarmaken is nog maar de vraag. Daarnaast is het ook fijn als de zilvershampoo genoeg verzorgende stoffen bevat, omdat het gebruik van zilvershampoo niet echt verzorgend werkt. Laten we dus even naar de samenstelling kijken!
Paars pigment
Het belangrijkste actieve ingrediënt in deze zilvershampoo is Acid Violet 43 (Cl 60730). Dit is een paars pigment dat speciaal is ontwikkeld om ongewenste gele tinten in het haar effectief te neutraliseren. Deze tinten ontstaan vaak als gevolg van blootstelling aan elementen zoals zonlicht, hard water of chemische behandelingen. Wanneer de zilvershampoo wordt aangebracht, hecht het paarse pigment zich aan de haarvezels en neutraliseert het de gele pigmenten die zich hebben opgebouwd.
Hydratatie
Wat ik goed vind, is dat ze een vrij hoge concentratie glycerine aan de zilvershampoo hebben toegevoegd. Deze stof hydrateert en helpt vocht beter vast te houden. Daarnaast maakt de stof je haren zachter en gladder. Een fijne toevoeging aan een zilvershampoo dus. Hetzelfde geldt voor de stoffen: Betaine en Polyquaternium-7. Die ook beide als conditionerende stoffen werken. Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride verbetert verder de kambaarheid en vermindert statisch haar.
Bescherming en herstel
Wat de shampoo ook bevat is de stof Bis-Aminopropyl Diglycol Dimaleate. Zoals ik hierboven ook al schreef is dit een stof dat de Olaplex producten typeert. Het komt namelijk ook in alle andere producten voor. En dat is waardevol, want Bis-Aminopropyl Diglycol Dimaleate herstelt gebroken disulfidebruggen in het haar.
Olaplex shampoo review (zilvershampoo): resultaat
Ik heb de Olaplex No4P zilvershampoo nu drie keer geprobeerd en moet zeggen dat het inderdaad doet wat het beloofd, namelijk: het neutraliseren van gele tinten uit (blond) haar. In mijn geval gele tinten uit highlights. Dit bleef ongeveer twee weken goed zichtbaar.
Wel viel mij op dat de shampoo niet echt lekker schuimt. Veel minder dan andere shampoos en ook minder dan de Olaplex Bond Maintenance shampoo hierboven. Dit maakt het verdelen van de shampoo wat lastiger. Hierin werkt de textuur van de shampoo ook niet mee. Deze is namelijk vrij waterig. Het gebruik vind ik dus minder, maar het resultaat is goed.
Olaplex zilvershampoo review conclusie
Kortom, ook mijn Olaplex shampoo review over de No4P zilvershampoo (toning shampoo) is positief. Wel vind ik het jammer dat de textuur zo vloeibaar is, waardoor het niet makkelijk over je haren te verdelen is. En ik blijf het product aan de dure kant vinden. Maar het uiteindelijke resultaat is wel erg goed.
Verder is een zilvershampoo niet het meest verzorgende haar product. Om die reden zou ik het daarom alleen in kuurvorm gebruiken, dus wanneer je vind dat er een gelige gloed in je haren verschijnt. Gelukkig heeft het merk wel een relatief hoge concentratie verzorgende stoffen toegevoegd, waardoor het schadelijke effect voor een deel gecompenseerd wordt.
Misschien vind je dit ook interessant!
Naast deze Olaplex review (Nederlands) heb ik meer reviews online staan. Maar ook blogs met daarin mijn favoriete haarproducten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden!