Rode hond: rode vlekjes op lichaam
Er zijn verschillende kinderziektes die zich uiten in een vervelende huiduitslag. Deze kinderhuidziektes noem je ook wel exantheemziekten. Op dauwworm en roodvonk na gaan deze kinderziektes meestal zonder al te veel klachten vanzelf weer over. Dit geldt ook voor rode hond. Een besmettelijke infectie ziekte, waarbij er allemaal rode vlekjes op het lichaam ontstaan. In deze blog vertel ik je hier alles over!
Nieuwsgierig geworden naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!
Wat is rode hond?
Rode hond is een besmettelijke ziekte van de huid. Waar vooral jonge kinderen mee te maken kunnen krijgen. Als een kind rode hond krijgt, begint dit eerst met wat algemene ziekteverschijnselen. Kinderen zijn dan vaak moe, verkouden, kunnen lichte koorts krijgen en hebben last van opgezette klieren.
Pas een paar dagen later ontstaat er ook een typische rode hond uitslag. Wat zich uit in rozerode vlekjes in het gezicht en achter de oren. Wat zich later verspreid over de rest van het lichaam. Deze vlekjes verdwijnen binnen een paar dagen vanzelf weer.
Rode hond wordt ook wel rubella genoemd, want de ziekte wordt veroorzaakt door het rubellavirus. Ook volwassenen kunnen dit virus en zo de besmettelijke ziekte oplopen. Gelukkig gebeurt dit wel veel minder vaak. De meeste kinderen krijgen namelijk een vaccinatie tegen rode hond, waardoor je het op latere leeftijd niet meer oploopt.
Hoe ziet rode hond eruit?
Bij rode hond zitten er allemaal rozerode vlekjes op het lichaam. Vooraf aan deze rode huiduitslag voelt een kindje zich vaak niet lekker. De meeste kinderen voelen zich moe, verkouden en hebben lichte koorts. Bij volwassenen doen vooral de gewrichten pijn. Ook kun je last krijgen van branderige ogen, hoesten en keelpijn.
Pas na één of twee dagen ontstaan er plotseling allemaal rozerode vlekjes op het lichaam. Deze rode huiduitslag begint vaak in de nek, achter de oren en in het gezicht. En verspreid zich zo binnen een paar uur over het hele lichaam.
Er zijn trouwens ook uitzonderingen. Sommige kinderen krijgen namelijk helemaal geen uitslag. Vaak voelen ze zich wel verkouden en grieperig, maar daar blijft het ook bij. Ongeveer de helft van de kinderen krijgen zelfs helemaal geen symptomen.
Rode hond symptomen
Als een volwassene of kind rodehond krijgt, uit dit zich dus vaak eerst in een ziek gevoel en vervolgens in een rode huiduitslag. Hieronder heb ik nog even alle rode hond symptomen op een rijtje gezet:
- Vooraf aan rode hond ben je vaak verkouden
- Soms lichte koorts en/of keelpijn
- Opgezette klieren in de hals en achter de oren
- Eerst roze, rode vlekken in gezicht en achter oren
- Binnen een paar uur ook rode vlekken over het hele lichaam
- Soms een geheel rode huid door samenvloeien van rode hond vlekjes
- Pijnlijke gewrichten bij pubers en volwassenen
- Typische rode hond jeuk
- Branderige ogen
Oorzaak rode hond (rubella virus)
Rode hond wordt veroorzaakt door het rubellavirus. Deze besmetting vind plaats door kleine druppeltjes vocht. Denk bijvoorbeeld aan niezen of hoesten. Maar ook door te praten kan het virus worden overgedragen. Of via voorwerpen waar de besmettelijke druppeltjes op zitten. Denk aan: bekers, deurklinken en speelgoed.
De tijd tussen besmetting en uiting van rode hond is vaak twee tot drie weken. Vanaf de tweede week, vóóraf aan de huiduitslag, is een kindje al besmettelijk. Net als één week na de uitslag. In Nederland worden kindjes ingeënt tegen rodehond. Daarom zijn de rodehond meldingen in Nederland gelukkig heel laag.
Rode hond vaccinatie
De meeste ouders kiezen ervoor om hun kindje te laten vaccineren tegen het rubella virus (BMR vaccinatie). Kinderen krijgen meestal met veertien maanden de eerste vaccinatie tegen de vervelende ziekte. De tweede BMR vaccinatie wordt op negenjarige leeftijd gegeven.
Na de eerste vaccinatie tegen het rode hond virus is 95% van de kinderen beschermd. Na twee vaccinaties is meer dan 98% van de kinderen beschermd. Hierdoor komt rode hond veel minder vaak voor dan vroeger.
Wel is het zo dat er nog steeds rodehond meldingen zijn. Dit gebeurt vooral onder bevolkingsgroepen die ervoor kiezen om kinderen niet te laten vaccineren. Zo was de rode hond epidemie in 2004 bijvoorbeeld vooral onder niet gevaccineerde, orthodox protestante schoolkinderen.
Rode hond volwassenen
In feite kunnen volwassenen die niet zijn ingeënt tegen rode hond ook besmet raken met het virus. Net als volwassenen die de ziekte nog niet eerder hebben doorgemaakt. Rode symptomen bij volwassenen kunnen zijn: rode huiduitslag, hoge koorts, hoesten, keelpijn, branderige ogen. De beste manier om rode hond te voorkomen, is door middel van een vaccinatie op kinderleeftijd. Je kunt op volwassen leeftijd eventueel ook nog een booster vaccin tegen de besmettelijke ziekte krijgen.
Is de rode hond ziekte gevaarlijk?
Rode hond is voor kinderen en volwassenen over het algemeen niet gevaarlijk. Je wordt er meestal namelijk niet erg ziek van. Enkele complicaties die kunnen optreden zijn: tijdelijk tekort aan bloedplaatjes, hersenontsteking of gewrichtsontsteking. Gelukkig gebeurt dit zelden.
Wel is het rubella virus gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Rode hond kan bij zwangere vrouwen namelijk zorgen voor een miskraam. Of aangeboren afwijkingen bij het nog ongeboren kind. Dit noem je ook wel het congenitaal rubella syndroom. Wat staat voor (ernstige) aangeboren afwijkingen als gevolg van het rubella virus.
Gelukkig zijn de meeste mensen gevaccineerd tegen rode hond. Of ze hebben rode hond al eens doorgemaakt, waardoor ze ook beschermd zijn en geen rodehond krijgen. Om die reden zijn er in Nederland ook bijna geen rodehond meldingen meer.
Zwangerschap en rode hond
Denk je dat je rode hond hebt en ben je hier niet tegen ingeënt? Dan is het belangrijk om even je huisarts te bezoeken. Rode hond kan namelijk schadelijk zijn voor een ongeboren kind. Ongeboren kinderen lopen het risico om doof of blind te worden. Ook kan rode hond bij zwangere vrouwen voor spontane miskramen zorgen. Dit geldt vooral als je in de eerste helft van je zwangerschap zit.
Hersenvliesontsteking rode hond
Je hoort wel eens verhalen dat iemand een hersenontsteking krijgt als gevolg van rode hond. Maar dit komt echt héél zelden voor. Hier hoef je je dus geen zorgen over te maken. Waar je wel echt op moet letten is dus zwangere vrouwen. Voor hun is rode hond wel risicovol. Met name in het eerste en tweede trimester. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat het kindje niet in de buurt komt met een zwangere vrouw.
Behandeling rode hond
Er bestaat helaas geen behandeling tegen rode hond. De rode vlekjes verdwijnen binnen een paar dagen vanzelf weer. Meestal binnen tien dagen. De huidziekte is dan ook niet meer besmettelijk. Wat je wel kunt doen is je kindje extra verzorgen en aandacht geven. Eigenlijk net zoals je bij een griep of flinke verkoudheid zou doen.
Zorg dat je kindjes genoeg water drinkt en uitrust. Eventueel kan een paracetamol helpen tegen de grieperige klachten. Jeukt de rode hond uitslag erg? Dan kun je eventueel een koelzalf smeren. Het heeft, zoals de naam al zegt, een verkoelend effect op de huid. En kan zo de rode hond symptomen verlichten. Wat ook helpt is een zalf met zinkoxide. Zinkoxide heeft namelijk een jeukstillende werking op de huid. Hieronder heb ik twee goede voorbeelden gezet:
Misschien vind je dit ook interessant
Naast rode hond zijn er nog andere huidklachten die baby's kunnen ontwikkelen. Voor veel van deze huidklachten heb ik een blog en bijhorende productadvies geschreven. Je leest ze hier!
- Blog over baby acne
- Blog over baby eczeem
- Blog over baby spruw
- Blog over dauwworm
- Blog over berg baby
- Blog over krentenbaard
- Blog over atopisch eczeem
- Blog over vijfde ziekte
- Blog over hand voet mondziekte
- Blog over de baby huid in het algemeen
- Productadvies met huidvriendelijke baby huidverzorgingsproducten