Beste waterproof mascara 2024
14 januari 2024 
9 min. leestijd

Beste waterproof mascara 2024

Een goede waterproof mascara vinden, of in dit geval de beste waterproof mascara, klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. De formule moet tenslotte mild genoeg zijn om rondom je ogen te gebruiken, het moet volle en lange wimpers creëren, lang blijven zitten en bovendien ook weer makkelijk te verwijderen zijn. Hieronder lees je mijn lijst met beste waterproof mascara's! 

Samenvatting beste waterproof mascara's 2024 (top 7)

Hieronder vind je een samenvatting van mijn lijst met beste waterproof mascara's. Iedere waterbestendige mascara uit deze lijst is parfumvrij en zorgt voor lange en volle wimpers!

beste waterproof mascara´s

Wat is de beste waterproof mascara?

Als je op zoek bent naar de beste waterproof mascara zou ik in ieder geval op een aantal punten letten: zorg dat de mascara geen parfum bevat, genoeg vetachtige stoffen, vrij is van imidazolidinyl urea, lang blijft zitten en goede reviews heeft. Hieronder vind je mijn 'Beste waterproof mascara' top 7!

Clinique high impact waterproof mascara

Als je op zoek bent naar de beste waterproof mascara is de Clinique High Impact mascara wat mij betreft één van de beste opties! De mascara is niet alleen waterbestendig maar ook 'veeg bestendig', waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over uitgelopen mascara als je even in je oog wrijft.

Daarnaast zorgt de aanwezigheid van ingrediënten als dimethicone silylate, trihydroxystearin en copernicia cerifera ervoor dat je wimpers dikker worden en zo ook gaan krullen. Verder is de mascara vrij van geurstoffen en brokkelt het niet af. Dit maakt het ook geschikt voor mensen met gevoelige ogen of als je lenzen draagt.

Daarnaast vind ik zelf dat de Clinique waterproof mascara echt voor hele mooie lange wimpers zorgt. Zelfs je kleinste wimpers kun je met het borsteltje aanzetten. Kortom, als je op zoek bent naar een waterproof mascara die zowel goed werkt als huidvriendelijk geformuleerd is, dan is dit een goede optie!

beste waterproof mascara

Benefit Badgal waterproof mascara

Ook de Benefit waterproof volumizing mascara verdient zeker een plek in deze lijst met beste waterproof mascara's. Niet vanwege de naam, want die is vreselijk   maar wel vanwege het effect die het geeft. De mascara creëert namelijk mooie volumineuze wimpers, maar ook perfect gescheiden wimpers.

Wat ik van te voren eigenlijk niet per se verwacht had, omdat de ingrediëntenlijst niet super spannend is. Het komt denk ik door het vrij dunne borsteltje. Die je wimpers van begin tot einde helemaal aanzet. Hier had ik overigens aan het begin zelf wel wat struggles mee omdat ik dikkere borstels gewend ben. Maar oefening baart kunst!

Daarnaast kun je de mascara in laagjes aanbrengen zonder dat er klontjes ontstaan. Wat ik verder opvallend vond, was hoe mooi de mascara bleef zitten. Ik heb het namelijk in de zomer uitgeprobeerd en liep niet uit. Kortom, ook weer het overwegen waard!

beste waterproof mascara

Eveline waterproof mascara

Zowel qua verpakking als borsteltje lijkt deze mascara van Eveline cosmetics een beetje op de mascara hierboven. Het gaat ook hierbij weer om een parfumvrije mascara met een mooie diep zwarte kleur. Daarnaast maakt het zijn belofte zeker waar: het houdt je wimpers goed gescheiden, waardoor het resultaat vrij natuurlijk oogt.

Ook blijft de mascara heel goed zitten, maar het is niet zo dat je 's avonds veel moeite moet doen om het te verwijderen. Je haalt het er met een goede make up remover zo weer af! Daarnaast is de mascara cruelty free en vegan. Kortom ook weer een goede optie!

beste waterproof mascara

PHB Ethical beauty

Als je op zoek bent naar de beste natuurlijke mascara, is de PHB ethical beauty mascara een goede. optie. De mascara bestaat namelijk uit een aantal plantaardige oliën en vetachtige stoffen. Voorbeelden zijn: olijfolie, rice bran wax, carnauba wax en candelilla wax.

Daarnaast vond ik de kleur van de mascara zelf erg mooi (heel gepigmenteerd). Je hebt maar weinig nodig om je wimpers mooi aan te zetten. Verder is ook deze mascara weer vrij van geurstoffen. Wat het ook een geschikte optie maakt voor mensen met een gevoelige huid,- of ogen!

beste waterproof mascara

Maybeline Lash sensational waterproof mascara

Als je op zoek bent naar een fijne mascara dat veel volume creëert en een intense kleur afgeeft, zou je de Maybeline waterproof mascara kunnen proberen. Het heeft ook weer een gebogen borsteltje met haartjes in twee verschillende lengtes, waardoor je gemakkelijk al je eigen wimpers meeneemt.

Daarnaast heeft de mascara weer een huidvriendelijke formulering met behoorlijk wat vetachtige stoffen, als: beeswax, carnauba wax, rice bran wax, paraffine, jojoba olie en rozenbottelolie. De mascara zorgt zo voor mooie, volumineuze wimpers. Verder blijft ook deze mascara perfect zitten en gaat het niet korrelen. Kortom, ook weer een goede optie!

beste waterproof mascara

Catrice Glam & Doll waterproof mascara

Ook de Catrice Glam & Doll mascara is een waterproof mascara dat langere en vollere wimpers creëert. De kleur is heel diep zwart, wat ik zelf een groot voordeel vind, en heeft een huidvriendelijke ingrediëntenlijst. Zo zie ik allemaal vetachtige stoffen terugkomen die je wimpers opnemen en zo volumineuzer maken.

Voorbeelden zijn: beeswax, candelilla wax, carnauba wax en vitamine E. Daarnaast bevat de mascara ook nog een beetje castorolie en vitamine E. Wel zie ik ook een beetje farsenol terugkomen, maar deze concentratie is vrijwel verwaarloosbaar. Tenzij je hele gevoelige ogen hebt natuurlijk. Dan zou ik toch voor één van de andere mascara's uit deze lijst gaan.

Verder zorgt het speciale borsteltje met een ronde vorm ervoor dat de mascara alle haartjes meeneemt, waardoor je het meeste uit de mascara haalt en mooie gedefinieerde wimpers maakt. Daarnaast is de mascara cruelty free en bovendien ook fijn geprijsd!

beste waterproof mascara

Essence False Lashes waterproof mascara

Als laatste wil ik ook nog de Essence False Lashes mascara als tip meegeven! Het is een goede waterproof mascara. Zeker voor deze prijs! De mascara bevat namelijk best wel wat vettige stoffen die je wimpers mooi lang en vol kunnen maken, waaronder: panthenol, candelilla wax, carnauba wax, jojoba olie.

Bovendien is er niks toegevoegd dat snel irritaties uitlokt, waardoor je het zelfs bij gevoelige ogen zou kunnen gebruiken. Daarnaast vind ik zelf dat de mascara ook goed blijft zitten en geen korreltjes achterlaat.

Wel had ik het idee dat de kwaliteit van deze mascara sneller achteruit ging dan de eerste vijf mascara´s uit deze lijst. Na ongeveer vier maanden zou ik het daarom wel vervangen, zodat je het mooiste resultaat eruit haalt!

waterproof mascara

Wat is waterproof mascara?

Waterproof mascara is een bepaald type mascara dat speciaal is samengesteld om water af te stoten. Met als gevolg dat je (waterproof) mascara veel beter en vooral langer blijft zitten. Ook wanneer het regent, je veel transpireert of je gaat zwemmen. Althans dat is het idee erachter. Maar niet alle waterproof mascara's maken deze belofte waar.

De formulering van een waterbestendige mascara bestaat doorgaans uit een aantal waterbestendige wassen, polymeren en stoffen die een barrière rond je wimpers vormen. Dit vermindert de kans op het afbreken van de mascara als gevolg van water, zweet en/of regen.

Dit klinkt allemaal heel goed. Toch kleven er ook een aantal nadelen aan het gebruik van een waterproof mascara. Zo is de formule lang niet altijd even huidvriendelijk en moet je bovendien flink boenen om het weer van je wimpers te verwijderen.

Het is daarom belangrijk om ook kritisch naar de ingrediëntenlijst van je mascara en make up remover te kijken. Hopelijk heeft mijn lijst met beste waterproof mascara hier een beetje bij kunnen helpen!

beste waterproof mascara

Waarop letten waterproof mascara kopen?

Als je een mascara of waterproof mascara wilt kopen zijn er een aantal punten waar je op zou kunnen letten. Deze punten heb ik zelf ook meegenomen bij het samenstellen van mijn rijtje met beste waterproof mascara's!

Een goede waterproof mascara blijft zitten

Allereerst moet een goede of (de beste waterproof mascara) natuurlijk goed blijven zitten. Daarvoor koop je tenslotte een waterproof mascara en geen gewone mascara. Hiervoor zijn watervaste stoffen nodig, als: wassen, polymeren en siliconen. Ze zorgen ervoor dat de mascara perfect blijft zitten.

Een goede waterproof mascara bevat vetachtige stoffen

Naast watervaste stoffen vind ik ook dat de beste waterproof mascara in ieder geval vetachtige stoffen moet bevatten. Denk aan: beeswax, panthenol, dimethicone en/of shea butter. Deze stoffen zorgen namelijk voor volle wimpers en zo ook lange wimpers/ gekrulde wimpers. Je wimpers zuigen de stoffen op waardoor ze meer volume krijgen en zo dikker en langer worden. Onmisbaar in een mascara dus!

Een goede waterproof mascara is parfumvrij

Naar mijn mening is de beste waterproof mascara ook parfumvrij. Ik zou parfum sowieso zoveel mogelijk weglaten in je huidverzorgingsproducten, maar al helemaal rondom je ogen. Dit is doorgaans namelijk nog gevoeliger dan de rest van je huid. Zeker als je lenzen draagt of snel last hebt van gevoelige ogen is een parfumvrije formulering wat mij betreft een must!

beste waterproof mascara

(waterproof) Mascara gevoelige ogen

Als je last hebt van gevoelige ogen is het eigenlijk beter om niet naar waterproof mascara's te kijken, maar naar 'normale' mascara's. Dit heeft twee redenen. Allereerst omdat waterproof mascara's vaker irriterende stoffen bevatten dan niet-waterproof mascara's. Je speelt dus sneller op safe bij het aanschaffen van een mascara met een niet-waterproof formule.

Maar ook omdat een waterproof formule meestal lastiger te verwijderen is dan een niet-waterproof variant. Je hebt hier vaak krachtigere make up removers voor nodig en dat is voor je ogen niet altijd even fijn. Gelukkig vond ik een aantal huidvriendelijke make up removers (zie volgende paragraaf) die ook voor waterproof mascara makkelijk verwijderen!

beste waterproof mascara

Waterproof mascara make up remover

Een goede waterproof mascara blijft na contact met water als het goed is zitten. Er is dus iets meer nodig dan alleen een douchebeurt. Veel make up removers bevatten helaas vrij agressieve stoffen om de mascara van je wimpers te halen. Dit maakt de zoektocht naar een huidvriendelijke remover lastig.

Daarom dook ik een tijdje geleden in het make up remover aanbod en vond een paar fijne opties! Met name plantaardige oliën zijn fijn om te gebruiken. Zeker als je last hebt van gevoelige ogen. Ze lokken namelijk zelden huidirritaties uit en zijn daarom heel mild. Hieronder vind je een aantal voorbeelden!

beste make up remover

Tip: Clinique mascara

Dit is geen waterproof mascara, maar ik wilde het toch even als tip meegeven omdat het echt een hele fijne mascara is als je last hebt van gevoelige ogen of hooikoorts klachten. Maar bijvoorbeeld ook als je lenzen draagt: de Clinique mascara.

De mascara is heel mild samengesteld, maar zorgt wel voor mooie en lange wimpers. In de online reviews is ook te lezen dat veel mensen met gevoelige ogen alleen nog maar deze mascara gebruiken. Daarnaast blijft de mascara de hele dag goed zitten. Helaas heeft de mascara wel een wat hoger prijskaartje, maar wat mij betreft wel echt het proberen waard!

beste waterproof mascara

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast deze lijst met beste waterproof mascara's heb ik nog meer lijstjes online staan met daarin mijn favoriete producten gezet. Hieronder vind je een aantal voorbeelden! Of bekijk alle lijsten op de overzichtspagina: Beste huidverzorging.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram