Blaasjes eczeem uitknijpen of niet?
04 maart 2025 
5 min. leestijd

Blaasjes eczeem uitknijpen of niet?

Blaasjeseczeem, ook bekend als dyshidrotisch eczeem of acrovesiculeus eczeem, is een veelvoorkomende huidaandoening. Bij deze vorm van eczeem ontstaan er kleine blaasjes op de huid de handen en voeten. De met vocht gevulde blaasjes gaan vaak gepaard met jeukende bultjes, pijnlijke kloofjes en een branderig gevoel. Maar wat moet je doen als deze blaasjes verschijnen? Kun je ze uitknijpen? Of kan dat juist voor meer problemen zorgen? Ik vertel het je allemaal in deze blog!

Blaasjeseczeem: hoe ziet blaasjeseczeem eruit?

Bij blaasjeseczeem ontstaan er dus kleine blaasjes op handen en voeten. In het specifiek de handpalmen en voetzolen. Je noemt het ook wel acrovesiculeus eczeem of dyshidrotisch eczeem. Allemaal termen voor dezelfde huidklacht.

Naast kleine blaasjes kunnen er ook grote blaren (met helder vocht gevuld) ontstaan. Ook is er vaak sprake van roodheid, jeuk, een verdikte huid, pijnlijke kloven en de huid zal droog aanvoelen. Daarnaast zie je dat de huid tussen de vingers vaak gebarsten is.

Eerder schreef ik deze blog: Blaasjeseczeem. Hierin ga ik vooral dieper in op de oorzaak van dyshidrotisch eczeem, de symptomen en hoe te behandelen. Wellicht is die blog interessanter. Waar ik in dit artikel namelijk vooral op in ga, is het wel of niet uitknijpen van blaasjes eczeem. Ook geef ik antwoord op veel gestelde vragen rondom blaasjes eczeem.

Blaasjes eczeem uitknijpen

Oorzaak van dyshidrotisch eczeem

De precieze oorzaak van dyshidrotisch eczeem is helaas nog steeds niet volledig bekend. Wel is het zo dat inmiddels aangenomen wordt dat er sprake is van een combinatie van verschillende factoren. Zo kunnen sterk irriterende stoffen, zoals schoonmaakmiddelen, parfum en agressieve zepen, de huidbarrière verzwakken. Dit kan vervolgens een blaasjeseczeem uitbraak uitlokken.

Een andere mogelijk oorzaak is het hebben van een allergie. Zowel voedselallergieën als contactallergieën. Ook stress speelt vaak een rol. Emotionele of fysieke stress kan het immuunsysteem beïnvloeden. En daarmee een opvlamming van eczeem veroorzaken. Overmatig zweten, met name aan de handen en voeten, wordt vaak gezien bij mensen met blaasjeseczeem. Dit kan helaas het blaasjeseczeem verergeren.

Tot slot is genetische aanleg een belangrijke factor. Het gaat hierbij om mensen met een familiegeschiedenis van eczeem (vaak atopisch eczeem/ constitutioneel eczeem), allergieën of astma. Zij hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van dyshidrotisch eczeem.

hoe lang duurt het voordat blaasjes eczeem uitdrogen?

Kun je eczeembultjes uitknijpen?

Het is verleidelijk om de jeukende blaasjes uit te knijpen. Vooral omdat ze op je handen of voeten zitten en daarom voor veel ongemak zorgen. De huid van onze voeten en handen wordt tenslotte constant blootgesteld aan druk en wrijving. Toch wordt blaasjes eczeem uitknijpen echt afgeraden.

Het uitknijpen van de dyshidrotisch eczeem blaasjes kan de huid namelijk verder beschadigen. Bovendien kan blaasjes eczeem uitknijpen zorgen voor een nieuwe huidklacht. Namelijk pijnlijke kloofjes en zelfs bacteriële infectie. Te herkennen aan gele korstjes en/of pus. Dit doet niet alleen zeer maar kan het herstel ook vertragen.

wat zijn blaasjes gevuld met vocht?

En blaasjes eczeem doorprikken, is dat een goed idee?

Het doorprikken van blaasjeseczeem wordt over het algemeen ook afgeraden. Hoewel het tijdelijk verlichting kan geven doordat het vocht wordt afgevoerd, verhoogt ook doorprikken het risico op infecties. En verdere irritatie van het eczeem. Als een blaasje per ongeluk opengaat, zorg er dan voor dat je de huid schoon houdt, desinfecteert. En eventueel bedekt met een steriel verband om verdere infecties te voorkomen.

Hoe lang duurt het voordat blaasjes eczeem uitdrogen?

De duur varieert per persoon, maar meestal drogen de blaasjes binnen één tot vier weken in. Dit proces kan echter langer duren als de blaasjes worden beschadigd, uitgeknepen of geïnfecteerd raken. Door de juiste huidverzorging toe te passen en triggers te vermijden, kun je het genezingsproces versnellen. Maar daarover later meer!

wat mag je niet eten bij blaasjeseczeem?

Veel gestelde vragen

Hieronder heb ik veel gestelde vragen rondom blaasjeseczeem gezet. Met daaronder natuurlijk mijn antwoord. Wel zo handig  

1. Is dyshidrotisch eczeem besmettelijk?

Dat blaasjeseczeem besmettelijk zou zijn, is een fabeltje. Gelukkig maar! Het blaasjeseczeem wordt veroorzaakt door een interne reactie van het lichaam. Niet door een bacteriële infectie of schimmel. Hoewel de huid er ontstoken uitziet, kan het niet worden overgedragen op anderen.

2. Wat zijn blaasjes gevuld met vocht?

De blaasjes zijn gevuld met helder vocht. Dit vocht bestaat uit ontstekingsvocht dat zich ophoopt onder de huid. Het vocht is het gevolg van een ontstekingsreactie van het lichaam op irriterende stoffen. Of andere uitlokkende factoren. Hoewel het er zorgwekkend uit kan zien, is dit vocht normaal. Het is een teken dat je lichaam reageert op de huidirritatie. Eigenlijk gewenst dus!

3. Is blaasjeseczeem een schimmel?

Hoewel de blaasjes kunnen lijken op een schimmelinfectie is er bij blaasjeseczeem geen sprake van een schimmel. Het is een vorm van eczeem dat wordt veroorzaakt door een ontstekingsreactie van de huid als gevolg van interne of externe factoren. Niet door een overgroei in schimmels. Dit is ook de reden dat de (met vocht gevulde blaasjes) niet besmettelijk zijn. Hieronder zie je een foto van een schimmelinfectie. In deze blog deel ik mijn tips bij huidschimmel: Schimmelinfecties.

schimmel handen

4. Hoe kom je van blaasjeseczeem af?

Als je last hebt van blaasjeseczeem wil je waarschijnlijk vooral weten hoe je er weer vanaf komt. Meestal trekken de eczeem blaasjes vanzelf weer weg. Dit duurt gemiddeld vier weken. Wel kun je je huid een handje helpen. Bijvoorbeeld door een eczeem crème te smeren. Mijn favoriete eczeem crème heb ik hieronder gezet!

Naast het smeren van een eczeemcrème zou je ook zinkoxide kunnen smeren. Zinkoxide heeft namelijk een indrogende werking op de blaasjes. Het kan jeuk verminderen, de stevige blaasjes indrogen en bovendien zorgen voor een (tijdelijk) sterkere huidbarriere. Hieronder heb ik mijn product tips gezet. Deze tips gelden voor zowel acuut blaasjeseczeem als chronisch blaasjeseczeem.

5. Wat mag je niet eten bij blaasjeseczeem?

Het klinkt misschien een beetje gek maar het kan helpen om bepaalde voedingsmiddelen even te laten staan. Met name voedingsmiddelen die de ontsteking kunnen laten opvlammen. Denk hierbij aan: pittig eten, alcohol en sterk bewerkte voedingsmiddelen. Ze kunnen namelijk voor opvlammingen zorgen.

Ook kunnen sommige mensen merken dat zuivel, gluten of suikerrijke producten hun symptomen verergeren. Het bijhouden van een voedingsdagboek kan helpen om je persoonlijke triggers te achterhalen!

blaasjes eczeem doorprikken

Conclusie: blaasjes eczeem uitknijpen?

Kortom; kun je blaasjes eczeem uitknijpen? Ja het kan maar dit zal de klachten alleen maar verergeren. Bovendien geeft het een verhoogd risico op infecties. Doe het daarom liever niet.. Smeer het liefste een crèmes die de ontsteking verminderen en/of de blaasjes indrogen. Hieronder heb ik nog een aantal blogs rondom blaasjeseczeem op een rijtje gezet:

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram