Brandnetel jeuk: een rode uitslag met bultjes
Alleen bij het denken aan de uitslag, gaat je huid er al van jeuken: brandnetel bultjes. Een vervelende, soms pijnlijke, maar vooral jeukende huiduitslag die optreedt na contact met brandnetels. Veroorzaakt door de brandharen op brandnetel bladeren. Maar hoe ontstaat brandneteluitslag? En wat kun je doen om brandnetel jeuk te verhelpen? Ik ga je helpen!
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Wat is brandnetel uitslag?
Brandnetel uitslag is letterlijk een uitslag dat ontstaat als je huid in aanraking komt met een brandnetel. Brandnetel uitslag is niet ernstig of gevaarlijk, maar het kan wel heel vervelend zijn. Vooral omdat de brandnetel uitslag zo jeukt. Brandnetels groeien vooral op plekken met veel voedingsstoffen, zoals weilanden.
Maar kunnen zich ook heel gemakkelijk verspreiden, waardoor je ze tegenwoordig overal tegenkomt. Wanneer je in contact bent gekomen met een brandnetel noem je dit ook wel een 'brandnetel prik'. Dit betekent letterlijk dat je geprikt bent door de brandharen van een brandnetel plant. Hieronder heb ik alvast de producten gezet die ik in deze blog aanraad:
- Pannoc barrière crème met 30% zinkoxide
- Dr. Leenarts barriere crème met 25% zinkoxide
- Dr leenarts waterpokken lotion (werkt ook goed tegen de typische brandnetel prik)
- Cruydhof Aloe Pura Organic aloe vera gel
- Grahams eczeem crème
Oorzaak brandnetel jeuk: werking brandnetel op de huid
Brandnetel jeuk wordt niet zo zeer veroorzaakt door de plant zelf, maar vooral door de uitstekende haartjes. Je noemt ze ook wel brandharen. Deze brandharen zitten zowel op de stengel van de brandnetel plant als op de bladeren. En zijn dus de reden dat brandnetels prikken.
Maar hoe veroorzaken deze kleine haartjes, zo'n jeukende plek op de huid? Het klinkt misschien een beetje cru, maar tijdens een 'brandnetel prik' breken de brandharen af en belanden ze op de huid. Vervolgens laten ze een irriterende stof vrij op de huid.
Deze stof bestaat onder andere uit: histamine, acethylcholine en serotonine. Ze zijn verantwoordelijk voor de typische brandnetel jeuk (hevige jeuk), een rode huid, brandnetel bultjes en zweling.
Hoe zien brandnetel bultjes eruit?
Brandnetel uitslag uit zich heel typisch, waardoor de uitslag vaak makkelijk te herkennen is. Wat vooral opvalt is dat de huid rood wordt, een beetje gaat zwellen en er kleine bultjes ontstaan. Vergelijkbaar met muggenbulten, maar dan wat kleiner.
Meestal gaat het om een groepje bultjes, maar ze kunnen ook samenvloeien tot één grote jeukende plek. De reden dat er een groepje bultjes ontstaat, komt omdat je in contact bent gekomen met meerdere brandnetelhaartjes.
Maar wat deze uitslag extra vervelend maakt, is de brandnetel jeuk die het veroorzaakt. Daarnaast geven de bultjes ook een branderig gevoel en/of tintelend gevoel. Deze jeuk gaat vanzelf weer weg.
Symptomen brandnetel uitslag
Hieronder heb ik nog even alle symptomen van brandnetel uitslag gezet, veroorzaakt door de brandharen. Dit is een normale reactie, waar je je dus geen zorgen over hoeft te maken!
- Kleine brandnetel bultjes
- Een rode huid
- Rode vlekken
- Jeukende huid
- Geïrriteerde huid
- Brandnetel wonden
- Brandnetel blaren
- Branderig gevoel
- Pijn bij aanraking
- Tintelend gevoel
- Pijnlijke plek
- Pijn bij wrijven over huid
Allergie brandnetel, bestaat dat?
Ben je tegen een brandnetel plant aangelopen? Dan is er in de meeste gevallen geen reden tot paniek. Er verschijnen kleine brandnetel bultjes op de huid, de huid wordt rood en er ontstaat een typische brandnetel jeuk. Deze jeuk gaat vanzelf weer weg. Meestal binnen één tot twee uur.
Naast deze 'normale' reactie van de huid kan het ook zijn dat er sprake is van een brandnetel allergie. Gelukkig is een allergische reactie wel vrij zeldzaam. De meeste brandnetel plekken uiten zich in: een brandnetel blaasjes, een brandnetel blaar, brandnetel jeuk en typische uitslag brandnetels.
Een echte allergie voor brandnetels zou betekenen dat je immuunsysteem overdreven reageert op contact met de brandnetel of mogelijk zelfs op het inademen van pollen van brandnetels. De brandnetel allergie symptomen zijn dus wat heftiger dan de normale reactie.
Brandnetel jeuk verhelpen: wat te doen bij brandnetels?
Heb je last van brandnetel jeuk? Dan is het vooral belangrijk om niet teveel aan de huid te krabben. De brandnetel jeuk verdwijnt vanzelf weer en krabben maakt de jeuk alleen maar erger. Wil je de vervelende brandnetel jeuk verzachten of heb je al wat langer last van kleine brandnetel bultjes? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de brandnetel uitslag te verminderen. Hieronder lees je mijn tips!
Aloe vera gel tegen brandnetel jeuk
Het smeren van aloë vera gel kan verlichting geven aan zowel de brandnetel jeuk als de pijn en een eventueel tintelend gevoel. De aloë vera plant bevat namelijk stofjes die een jeukstillende en ontstekingsremmende werking op de huid hebben.
Wel is het goed om te weten dat de kans klein is dat deze stoffen ook in jouw cosmetica product zitten. De aloe vera plant bestaat namelijk voornamelijk uit water en maar voor vijf procent uit deze werkzame stoffen. Je kunt daarom beter zelf verse aloe vera gel uit de plant halen. Bijvoorbeeld door een aloe vera plant te kopen. Of door aloe vera bladeren te bestellen.
Smeer je liever wel een kant-en-klaar product met aloe vera? Kies dan het liefste voor een parfumvrije variant met gel structuur. Het is namelijk wél zo dat de structuur van de aloe vera gel op zichzelf ook verkoelend en pijn verlichtend werkt. Zelf heb ik goede ervaringen met deze aloe vera gel. Tip: bewaar de gel in de koelkast. Dat geeft een extra verkoelend effect!
Haver tegen brandnetel uitslag
Een ander ingrediënt, dat ook hele goed helpt tegen pijn en jeuk door brandnetels, is havermout. Havermout bevat namelijk een stofje dat jeuk verlicht, ontstekingen remt, roodheid vermindert en pijn verlicht.
Je kunt bijvoorbeeld een haver crème smeren. Een goed voorbeeld is deze havercrème van Tiny Todd. Ik heb de crème bijna altijd op voorraad staan, omdat je het voor allerlei jeukende huidklachten of insectenbeten kunt gebruiken. Denk aan: muggenbulten, verbrand door de zon, soorten eczeem, waterpokken en galbulten.
Een andere goede optie is deze Grahams eczeem crème. Het heeft een vergelijkbare formulering als de Tiny Todd crème. En verlicht zo ook klachten, als: jeuk, pijn en een branderig gevoel van de huid.
Als de brandnetel jeuk ondragelijk is, kun je ook nog in een bad met haver gaan zitten. Doe zes tot acht schepjes haver in een oude panty. Knoop de panty dicht en leg de panty, met daarin het haver, in bad. De zemelen zullen zo oplossen met water en hebben een jeukstillende en kalmerende werking op de huid!
Zinkoxide tegen brandnetel uitslag
Een ander effectief ingrediënt tegen brandnetel jeuk, en jeuk in het algemeen, is zinkoxide. Zinkoxide heeft namelijk meerdere positieve eigenschappen op de huid. Zo heeft zinkoxide onder andere een licht indrogend werking. Dit betekent dat het kleine blaasjes of natte plekjes kan indrogen. Denk aan: waterpokken, koortslip, blaasjes eczeem, smetplekken en dus ook brandnetel bultjes.
Wat zinkoxide ook doet, is jeuk remmen en de huid verkoelen. Op die manier vermindert het ingrediënt een branderig gevoel dat brandnetels veroorzaken. Daarnaast heeft zinkoxide ook nog een beschermende functie. Het legt namelijk een soort beschermlaag over de huid, waardoor de huid minder gevoelige reageert op prikkels van buitenaf. Een fijn ingrediënt om te smeren bij 'brandnetel prik' dus! Goede voorbeelden van zinkoxide crèmes zijn:
Azijn brandnetel jeuk
Ik kan me goed voorstellen dat je bovenstaande producten niet in huis hebt, maar wel NU iets aan de vervelende brandnetel jeuk wilt doen. En dat kan gelukkig! Er zijn namelijk een aantal huis tuin en keuken middelen die je kunt gebruiken om brandnetel jeuk te verminderen.
Een goed voorbeeld is azijn. Azijnzuur bevat namelijk stoffen die de brandnetelharen neutraliseren en zo irritatie en jeuk verminderen. Azijn tegen brandnetel jeuk werkt helaas niet voor iedereen even goed. Daarnaast zijn sommige mensen allergisch zijn voor azijn, dus let daar wel even op!
Wat niet doen bij brandnetel jeuk (brandnetels uitslag)?
Wat het beste tegen brandnetel jeuk helpt, is natuurlijk persoonlijk. Hierboven heb je mijn tips kunnen lezen, maar er zijn ook dingen die ik juist niet zou doen bij brandnetel huiduitslag.
Zo wordt er op een sommige websites geadviseerd om de huid in te smeren met olie of boter. Maar deze vetachtige middelen kunnen brandnetel haren verspreiden en zo juist meer jeuk en pijn veroorzaken. Wat meestal ook niet goed helpt tegen jeuk en pijn door brandnetels zijn sterk schuimende douche gels. Ze drogen de huid uit, waardoor de jeuk erger wordt.
Hetzelfde geldt voor het smeren van tandpasta op de huid. Tandpasta bevat vaak menthol en deze stof geeft een tintelend gevoel. Hierdoor lijkt het even alsof de huiduitslag minder jeukt, maar in werkelijkheid irriteert tandpasta de huid alleen maar. Bovendien beschadigt het je huidbarriere. Liever niet dus!
Waarom prikken brandnetels?
Nu vraag je je misschien af: waarom prikken brandnetels überhaupt? Dit komt, omdat brandnetels zich beschermen tegen planteneters. De brandharen op de brandnetel bladeren zorgen ervoor dat planteneters ver uit de buurt blijven. En de brandnetel plant zo veilig is. Maar deze brandharen zorgen er helaas wel voor dat brandnetels prikken en uitslag kunnen veroorzaken.
Hoelang last van brandnetel pijn en jeuk?
Brandnetel pijn, hoe lang blijft dit aanwezig? Jeuk en pijn na contact met brandnetels verdwijnen in de meeste gevallen binnen één tot twee uur vanzelf weer. Het is belangrijk om niet aan de brandnetel bultjes te krabben. Dit verergert de klachten! Wel kun je eventueel wat koud water tegen de brandnetel huiduitslag houden.
Wat doet brandnetel met de huid?
Brandnetels hebben brandharen op hun bladeren en stengels zitten. Deze brandharen dienen als verdedigingsmechanisme tegen planteneters. Wanneer je in aanraking komt met deze brandharen, breken de brandharen af. Ze komen terecht op je huid en laten hier een stofje vrij dat jeuk, roodheid, bultjes en zwelling veroorzaakt.
Is een brandnetel gevaarlijk?
Over het algemeen zijn brandnetels niet gevaarlijk voor onze gezondheid, maar ze kunnen wel voor veel jeuk en zo ongemak zorgen. Gelukkig verdwijnen deze symptomen meestal binnen één tot twee uur vanzelf weer. Er zijn echter gevallen, waarbij mensen allergisch zijn voor brandnetels en een heftigere reactie ervaren. In dergelijke gevallen is het raadzaam om toch even contact op te nemen met je huisarts.
Brandnetel jeuk verhelpen plant: werkt paardenbloem tegen brandnetel?
Paardenbloem wordt ook wel als een anti brandnetel plant beschouwd. Door het sap van een paardenbloem (gele bloem) direct op de jeukende plekken aan te brengen zou dit het branderige gevoel kunnen verlichten. Er is alleen geen wetenschappelijk bewijs dat de combinatie paardenbloem/ brandnetel daadwerkelijk effectief werkt tegen brandnetelirritatie. Hetzelfde geldt voor de grote weegbree (kruid tegen brandnetel) en hondsdraf. Er is weinig beschikbaar bewijs.