De beschadigde huidbarriere
De huidbarrière beschermt je onderliggende huidlagen tegen schadelijke invloeden van buitenaf én houdt stoffen in je huid beter vast. Maar wat nou als deze huidbarrière beschadigd is? Dan ontstaan er vaak huidproblemen, zoals: uitdroging, irritatie en roodheden. Een goede huidverzorging met de juiste producten kan hierbij helpen. In deze blog vertel ik je meer!
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn gratis productadviezen pagina.
Wat is je huidbarrière?
De naam zegt het eigenlijk al: de barrière van je huid. Het is de bovenste laag (opperhuid) bestaande uit dode huidcellen. Die de onderliggende huidlagen beschermt tegen invloeden van buitenaf.
Eigenlijk kun je deze bovenste laag vergelijken met een bakstenen muur. De muur (je bovenste huidlaag) bestaat uit allemaal stenen (je cellen). Deze stenen zitten aan elkaar vastgemetseld met cement (je huidvetten, vetzuren). Deze huidvetten en cellen vormen samen je huidbarrière.
Je huid bestaat uit enorm veel huidlagen. En door dit muurtje zijn deze huidlagen beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf. En zorgt het er tegelijkertijd ook voor dat gezonde stoffen beter worden vastgehouden. Enorm belangrijk om een goede conditie van je huid te behouden dus!
Beschadigde huid
Je begrijpt misschien wel dat er problemen kunnen ontstaan als deze huidbarrière laag niet meer optimaal werkt. Dit kan liggen aan zowel de stenen (je huidcellen) als het cement (je huidvetten). Als één of beide factoren van je huidbarrière beschadigd zijn, is het muurtje niet meer intact.
Er ontstaan openingen in je huidbarrière laag, waardoor je opperhuid veel gevoeliger is voor prikkels van buitenaf. Denk aan de wind, je kleding, bacteriën en irriterende stoffen. Deze kunnen nu makkelijker je huid binnendringen. En zo voor nieuwe huidproblemen zorgen. Namelijk: uitdroging en ontstekingen.
Verstoorde huidbarrière zorgt voor een drogere huid
Daarnaast zorgen deze openingen in de huidbarrière er ook voor dat gezonde stoffen sneller je huidbarrière uittreden. Denk bijvoorbeeld aan water. De huid verliest nu veel sneller water, waardoor het droger wordt.
Verstoorde huidbarrière zorgt voor ontstekingen
Een verstoorde barrièrefunctie kan ook zorgen voor ontstekingen. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij mensen die last hebben van, puistjes, eczeem, couperose, psoriasis, een gevoelige huid en psoriasis. De huidbarrière is beschadigd en werkt hierdoor niet meer optimaal. Met als gevolg dat bacteriën makkelijker binnentreden en er huidontstekingen ontstaan.
Oorzaak beschadigde huidbarrière
De huid kan door allerlei manieren beschadigd zijn geraakt. Hieronder heb ik de meest voorkomende oorzaken gezet:
- Schadelijke cosmetica
- Het nemen van een té warme douche
- Verkeerde huidverzorging
- Aangeboren huidafwijkingen, zoals eczeem
- Huidveroudering
- Gebruik boobtape
Een beschadigde huidbarrière herkennen
Een gezonde huidbarrière voelt zacht en glad aan. Heeft een normale huidskleur en weinig roodheden. Ook heeft een gezonde huid weinig tot geen last van huidontstekingen.
Als de huid beschadigd is voelt deze juist ruw en bobbelig aan. Eventueel gepaard met vervelling van de huid. Ook zie je vaak ontstekingen en roodheiden zitten. In plaats van de normale huidskleur. Daarnaast treedt er jeuk op en voelt de huid soms branderig aan.
Beschadigde huidbarrière herstellen
Nog interessanter is natuurlijk om te weten wat je tegen een beschadigde huidbarrière kunt doen! Wat je kunt proberen, is zelf een soort huidbarrière laag na maken. Dit doe je bijvoorbeeld door een neutrale basis crème of zalf te smeren. Die als het ware een beschermlaag over je huid heen legt, waardoor je een gezonde huidbarrière functie creëert.
Je maakt dus eigenlijk zelf kunstmatig muurtje, waardoor de onderliggende huidlagen beter beschermd zijn tegen prikkels van buitenaf. Maar ook beter in staat zijn om gezonde stoffen beter vast te houden. Op die manier herstel je de beschadigde huid.
Producten die je huidbarrière versterken
Veel cosmetica claimen je huidbarrière te herstellen. Maar een groot deel van deze producten doen helaas niet wat ze beloven, omdat ze simpelweg niet de juiste ingrediënten bevatten.
Crèmes en zalven die wél kunnen helpen zijn bijvoorbeeld indifferente middelen. Dit zijn producten waar geen medicamenteuze stoffen aan zijn toegevoegd. Je smeert ze dus puur om hun fysieke werking. In dit geval vanwege het afdekkende effect op je huid.
Voorbeelden van stoffen die deze afdekkende werking hebben zijn: shea butter, paraffine en petrolatum. Eigenlijk is de vuistregel: hoe droger je huid, hoe vetter je wilt smeren.
Ingrediënten die je huid barrière versterken
Producten die dit isolatie laagje kunnen maken zijn dus neutrale basis crèmes en zalven. Dit noem je ook wel indifferente middelen. Indifferente middelen zijn producten waar geen medicamenteuze stoffen aan zijn toegevoegd. Je smeert ze dus puur om hun fysieke werking. In dit geval vanwege het afdekkende effect op je huid.
Voorbeelden van stoffen die deze afdekkende werking hebben zijn: shea butter, paraffine, petrolatum en cetomacrogol. Ik krijg bijvoorbeeld ook vaak de vraag “wat is cetomacrogol?”. Dit is een bekend voorbeeld van een indifferent smeermiddel. Die je onder andere veel terug ziet in het assortiment van Fagron. Cetomacrogol zorgt voor een goede verzorging en bescherming van je opperhuid.
Ook antioxidanten kunnen vaak uitkomst bieden om een beschadigde huid te herstellen. Denk aan vitamine c, vitamine e en niacinamide. Ze hebben niet alleen een anti aging effect, maar zorgen ook voor een goede vochtbalans en een vermindering van ontstekingen. En zo voor een gezonde en mooie huid.
Voorbeelden van goede producten
Hieronder heb ik per huidklacht een aantal effectieve voorbeelden gezet. Die je kunt smeren als je huidbarrière beschadigd is. De producten bevatten allerlei stoffen die bijdragen aan een gezonde huid! Eigenlijk is de vuistregel: hoe droger je huid, hoe vetter je wilt smeren.
Normale huid of natte huidklacht (bijv. nat eczeem)
- Deze Fagron cetomacrogol crème: het legt een beschermlaagje over je huid. De formulering is beperkt tot een minimum, waardoor de kans op een overgevoeligheidsreactie ook klein is. Het verzacht en beschermt de gezonde huidbarrière. Een fijne crème voor de normale huid. Bijvoorbeeld in de koude wintermaanden als extra verzorging. Maar de crème werkt ook goed bij natte huidklachten. Zoals eczeem met vocht uittreding.
Droge huid
- Deze Fagron cetomacrogol crème 10% vaseline: lijkt op de crème hierboven. Het verschil is dat er aan deze crème ook nog 10% vaseline is toegevoegd. Het ingrediënt zorgt voor een extra isolatie laagje over de huid. Dit maakt het een fijne optie voor de wat drogere en gevoelige huid. De crème beschermt, verzacht en versoepelt.
- Deze Fagron cetomacrogol crème 20% vaseline: je hebt bovenstaande variant ook nog met 20% vaseline. Deze crème heeft dus een vollere structuur.
- Deze Fagron cetomacrogol crème 10% vaseline 10% glycerine: aan deze crème is naast vaseline ook nog het ingrediënt glycerine toegevoegd. Glycerine kan vocht beter in je huid vasthouden en vocht aantrekken. De toevoeging van vaseline versterkt dit effect. Een fijne combinatie dus!
- Deze Bepanthen droge & gevoelige huid crème: heb je een droog en gevoelig huidtype? Dan zou ik voor de crème gaan. Naast barrière herstellende stoffen, bevat de crème namelijk ook een flink lijstje kalmerende en ontstekingsremmende stoffen. Net als een aantal krachtige antioxidanten.
Zeer droge huid
- Deze La Roche Posay AP+ balsem: bevat naast allerlei hydraterende en verzorgende stoffen, ook nog een mooi lijstje aan antioxidanten. Zoals vitamine C, vitamine E en niacinamide. De balsem is zowel geschikt voor lichaam als gezicht. Ik heb deze fles zelf altijd standaard in huis!
- Deze Fagron cetomacrogolzalf: heeft een afdekkend effect op je huid, waardoor er een beschermlaagje wordt gecreëerd. De zalf werkt sterk hydraterend, verzachtend en beschermend. Bij een heel droog huidtype, heeft een vet een zalf of vette crème de voorkeur. Dit is dan ook de reden dat een vet smeermiddel goed werkt tegen een droge hoofdhuid. Helaas worden je haren hier natuurlijk ook wat vetter van.
- Deze Fagron cetomacrogol crème 50% vaseline: ook hieraan is vaseline toegevoegd. Alleen dan in een nog hogere concentratie, namelijk 50%. Je noemt het daarom een vette crème. Het product werkt sterk hydraterend, verzachtend en beschermend. Dit maakt de crème een fijne optie voor de zeer droge en gevoelige huid.
Droge, schilferende huid
- Deze Eucerin ureum 10% bodylotion: heb je ook veel last van schilfertjes? Dan kun je beter een crème kopen waar ureum aan is toegevoegd. Dit ingrediënt weekt namelijk de schilfertjes van je huid. Zo voelt je huid weer lekker zacht aan. Deze crème helpt ook effectief tegen keratosis pilaris bultjes.