Wat zijn antioxidanten?
31 oktober 2020 
5 min. leestijd

Wat zijn antioxidanten?

Tegenwoordig zie je het bijna op iedere zonnebrandcrème of anti-aging product staan “bevat een hoge concentratie antioxidanten”. Maar wat zijn antioxidanten nou precies? En waarom zijn ze zo belangrijk tegen huidveroudering? In deze blog leg ik het je uit. Ook geef ik je tips met betrekking tot antioxidant-rijke producten die fijn zijn om te smeren en te slikken!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Oxidatieve stress

Om het belang van antioxidanten te begrijpen is het allereerst van belang om te begrijpen wat oxidatieve stress is. Want je smeert antioxidanten om oxidatieve stress te beperken. Om het verhaal wat makkelijker te maken heb ik hieronder wat tekeningen uit de Sproet Instagram story’s toegevoegd.

Ons lichaam heeft altijd energie nodig. Het grootste deel van de energie in ons lichaam wordt geproduceerd in de zogeheten mitochondriën. Deze mitochondriën bevinden zich in onze cellen. Het zijn eigenlijk dus onze energiecentrales.

Om energie te produceren is er zuurstof nodig. Zuurstof komt via onze longen binnen en wordt vervolgens via ons bloed naar de cellen gebracht. Bij deze productie komen schadelijke stoffen vrij. Deze stoffen noem je vrije radicalen.

Vrije radicalen zijn atomen die een elektron missen. Normaal gesproken heeft één atoom een twee elektronen gepaard rondom zich heen bewegen. Het kan ook voorkomen dat een atoom één elektron mist. Je noemt dit dan een onstabiel atoom. Ook wel vrije radicalen genoemd. Het elektron wilt wél gepaard zijn, dus gaat op zoek naar een nieuw elektron.

Hoe? Door een elektron van een ander, nog stabiel atoom, te stelen. Hierdoor ontstaat er nóg een atoom die een elektron mist. Vervolgens gaat dit elektron ook weer op zoek naar een nieuw elektron om weer met z’n tweeën te zijn.

Ook dit elektron gaat dus stelen. En bij dit ‘stelen’ ontstaat er schade (stress) aan je cellen. Dit noem je oxidatieve stress. Volg je me nog?

wat zijn antioxidanten

antioxidanten definitie

Antioxidanten

Maar gelukkig hebben we antioxidanten! Denk aan: vitamine A, vitamine C, vitamine E. Maar wat doen antioxidanten nou precies? Antioxidanten hebben juist té veel elektronen.

Ze kunnen dus een elektron doneren aan een elektron die er eentje mist. En er eentje wilt gaan stelen. Op deze manier wordt voorkomen dat het ongepaarde elektron gaat stelen en er schade optreedt aan je cellen.

Antioxidanten betekenis

Nu je een beetje weet wat oxidatieve stress, vrije radicalen en antioxidanten zijn is het leuk om de antioxidanten betekenis dieper uit te leggen. Antioxidanten hebben dus elektronen om uit te delen. Maar dit gaat niet altijd op.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er meer ongepaarde elektronen (vrije radicalen) zijn, dan antioxidanten kunnen doneren. Ze kunnen dan niet iedereen voorzien van een elektron. Dit ontstaat bijvoorbeeld als je in de zon gaat liggen, rookt, last hebt van ontstekingen of bloot wordt gesteld aan milieuvervuiling. Hier komen heel veel vrije radicalen vrij.

Dit kan je voorraad aan antioxidanten helemaal niet bijbenen. Daarnaast kan het ook zo zijn dat er te weinig antioxidanten aanwezig zijn die de atomen een elektron  kunnen geven. In beide situaties ontstaat er oxidatieve stress.

antioxidanten slikken

antioxidanten slikken

Huidschade

Kortweg gezegd zorgen zowel invloeden van binnenuit (cel stofwisseling) en buitenaf (zonlicht, vervuilend milieu, infrarood) voor het vrij komen van schadelijke stofjes (vrije radicalen). Als er teveel vrije radicalen ontstaan en te weinig bescherming van antioxidanten kan het zorgen voor oxidatieve stress.

En dit zorgt voor een dalende productie van pro collageen. Een afname van bestaand collageen. En een afname van elastine. Uiteindelijk wordt dit zichtbaar in huidverouderingsverschijnselen als:

  • Het slapper worden van de huid
  • Het dunner worden van de huid
  • Het ontstaan van rimpels
  • Het ontstaan van ouderdomsvlekken

rimpels

Antioxidanten toevoegen

Je kunt je antioxidanten aanvullen om je huid zo beter te beschermen tegen veroudering door oxidatieve stress. Je kunt antioxidanten zowel innemen als opsmeren. Op deze manier bescherm je de veroudering dus van binnenuit én van buitenaf. Klinkt goed toch?

Antioxidanten innemen

Als het gaat om antioxidanten slikken hebben Astaxanthine supplementen echt mijn voorkeur. Astaxanthine is een rood oranje kleurstof die voorkomt in algen en planten. Het is een zeer krachtig antioxidant. Garnalen, zalm, kreeften en flamingo’s danken hun roze kleur aan het consumeren van algen en planten waar deze kleurstof in zit.

Ik heb mijn afstudeeronderzoek over het effect van astaxanthine supplementen op huidverouderingsverschijnselen onderzocht. Specifiek het effect op rimpels, elasticiteit en de huidhydratatie.

Hieruit kwam duidelijk naar voren dat astaxanthine de huidhydratatie verbeterd. En de collageen en elastine productie laat stijgen. Mijn advies is daarom om iedere dag 1 astaxanthine tablet in te nemen. Zo bescherm je je huid tegen huidveroudering! Hieronder heb ik twee voorbeelden van astaxanthine supplementen gezet:

Naast supplementen is er natuurlijk ook voeding met antioxidanten. Maar waar zitten antioxidanten in? Voeding met veel antioxidanten zijn bijvoorbeeld: broccoli, rode bessen, spinazie, tomaten, mais, bosvruchten, avocado, vijgen, granaatappelpitjes, basilicum, knoflook, mais, komijnzaad, gember, munt en peterselie.

antioxidanten slikken

Antioxidanten smeren

Naast het innemen van antioxidanten is het ook belangrijk om ze te smeren. Niek gek is daarom dat steeds meer cosmetica merken hierop inspelen door te promoten met hun antioxidant-rijke producten. Helaas zitten hier veel haken en ogen aan.

Zo kun je potjes met antioxidanten beter meteen weggooien, want zodra je het potje openmaakt vernietigen de antioxidanten. Dit komt omdat antioxidanten reageren op zuurstof en licht. Koop daarom altijd een tube, pompje of flesje.

Daarnaast is het zo dat een fabrikant al de zin ‘bevat antioxidanten’ op het product mag zetten, als er 0,0001% in zit. Een concentratie die natuurlijk helemaal niet werkt! Kies daarom altijd een product waarin een werkzame concentratie antioxidanten zit. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet, van producten met voldoende antioxidanten:

Anti-age crème met antioxidanten

Anti-age serum met antioxidanten

Deze laatste olie kun je gewoon door je crème mengen voor extra antioxidanten. Benieuwd naar mijn complete advies tegen de bescherming van veroudering? Lees dan mijn gratis productadvies voor huidveroudering.

antioxidanten

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram