Rode spikkels op huid, kippenvel, goose bumps, kippenhuid, vissenhuid. Het zijn allemaal termen die gebruikt worden voor keratosis perioralis. Wat je bij deze huidklacht ziet, zijn kleine rode ‘puntjes’ op de huid. Veel mensen vinden de ruwe, rode bultjes vervelend, omdat je ze niet alleen ziet zitten maar ook voelt zitten. Gelukkig is de kans groot dat je er met de juiste producten zo vanaf bent. Ik ga je helpen!
Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn productadvies voor keratosis pilaris.
Wat is keratosis pilaris?
Wist je dat maar liefst zestig tot tachtig proces van de Nederlandse jongvolwassenen last heeft van keratosis pilaris? Echt onwijs veel. Het gaat gelukkig om ween niet besmettelijke en onschuldige huidaandoening, waarbij een droge, ruwe huid en kleine rode bultjes op de voorgrond staan.
Deze rode bultjes in de huid ontstaan voornamelijk door een te hoge keratine aanmaak, waardoor er kleine plugs van dode huidcellen in je haarzakjes optreden. In deze slecht uitrijpende haarzakjes kunnen zich op een gegeven moment ook bacteriën gaan nestelen, waardoor de bultjes ontstoken raken en er kleine ontstekingen met puskoppen tevoorschijn komen.
Keratosis pilaris ontstaat vooral bij jonge kinderen en kan zowel bij jongens als meisjes optreden. Behandelen van de ruwe rode bultjes op de huid is niet nodig. Wel kan de juiste huidverzorging in combinatie met het vermijden van uitdrogende producten verbetering geven. Of de keratosis pilaris bultjes zelf helemaal laten verdwijnen.
In deze blog leg ik je stap voor stap uit wat ik bij keratosis pilaris zou doen! Meteen naar mijn keratosis pilaris tips? Klik dan via de inhoudsopgave bovenaan deze blog op 'Rode puntjes op huid verwijderen'.
Oorzaak keratosis pilaris en een ruwe huid
Hoe ontstaat keratosis pilaris nou precies? En waarom heb jij hier last van en een ander niet? De precieze oorzaak verschilt per persoon, maar keratosis pilaris ontstaat meestal als gevolg van een te hoge keratine aanmaak in combinatie met een verstopping van de haarfollikels.
1. Te veel keratine aanmaak
Keratine is een eiwit dat in het bovenste laagje van je huid zit. Het zorgt er andere voor dat je huid taai en waterafstotend blijft. Mensen die last hebben van keratosis pilaris maken vaak teveel keratine aan, omdat de huidcellen (keratinocyten) té snel rijpen.
2. Verstopping dode huidcellen
Deze overmatige productie van keratine kunnen je haarfollikels (haarzakjes) niet voldoende afvoeren, waardoor dode huidcellen ophopen en er verstoppingen in je haarzakjes ontstaan. Deze ophoping van dode huidcellen voelen wij vervolgens als kleine bultjes op de bovenarmen of andere plekken van het lichaam. Een beetje vergelijkbaar met hoe kippenvel eruit ziet en aanvoelt.
3. Droge huid
Keratosis pilaris gaat vrijwel altijd gepaard met een droge huid. Dit is niet per se een oorzaak van keratosis pilaris, maar wel een uitlokkende factor. Om die reden is het smeren van de juiste producten bij keratosis pilaris ook zo belangrijk. Daarnaast zijn mensen met een gevoelige huid, zoals eczeem extra gevoelig voor het krijgen van keratosis pilaris. Net als mensen met atopie (neiging om snel allergisch te reageren).
4. Genetische aanleg
Ook kan er sprake zijn van een genetische aandoening. Dit betekent dat er een kans bestaat dat je keratosis pilaris hebt overgeërfd. Heeft je moeder, vader, broertje of zusje ook last van rode puntjes op de huid? Dan is de kans groot dat het gen dus in jouw familie zit en dat ook jouw haarfollikels sneller verstopt raken.
5. Relatie keratosis pilaris voeding
Het kan mogelijk ook helpen om voedsel te vermijden dat bij jou voor allergieën zorgen. Denk bijvoorbeeld aan gluten. Er bestaat namelijk een relatie tussen het allergieën en het ontstaan van keratosis pilaris. Wellicht worden jouw keratosis pilaris bultjes wel getriggerd door het eten van gluten. Het is het proberen waard om dit uit te testen!
Hoe ziet keratosis pilaris eruit?
Keratosis pilaris is op zich vrij makkelijk te herkennen. Je herkent keratosis pilaris vooral aan de kleine bultjes op en rondom je haartjes. Een beetje vergelijkbaar met hoe kippenvel eruit ziet. Alleen gaat het niet om huidskleurige bultjes, maar om kleine rode bultjes. Keratosis pilaris bij de donkere huid ziet er daarentegen juist weer wat bruiner uit.
Veel mensen beschrijven de keratosis pilaris huiduitslag ook wel als: bruine of rode puntjes op de huid. Maar in werkelijkheid zijn het dus onderhuidse bultjes. Deze rode bultjes voelen ruw aan en zitten vooral op de armen, benen, rug, billen en het gezicht. Eigenlijk overal waar haar groeit kunnen de bultjes optreden.
De rode bultjes geven geen jeuk. Wel kan het zo zijn dat de huid dusdanig droog is geworden, dat het uiteindelijk ook jeukklachten geeft. Goed hydrateren is bij keratosis pilaris daarom echt een must! Maar daarover later meer.
Keratosis pilaris arm (rode bobbeltjes op armen)
De meest voorkomende plek is: keratosis pilaris op de bovenarmen. De ruwe rode bultjes zitten dan vooral aan de buitenkant van de bovenarmen, maar kunnen ook zeker aan de binnenkant voorkomen. Wat hierin opvalt is dat de huiduitslag zich meestal symmetrisch verspreid. De linker bovenarm en rechter bovenarm zien er qua huiduitslag dus hetzelfde uit.
De grootte van de bultjes varieert, maar over het algemeen zijn ze klein, ongeveer enkele millimeters in diameter. Keratosis pilaris op de bovenarmen kan ongemakkelijk zijn vanwege de ruwe textuur en het cosmetische aspect. Sommigen beschrijven het zelfs als schuurpapier.
Keratosis pilaris bovenbenen (rode puntjes op benen)
Keratosis pilaris op de bovenbenen zien er, net als keratosis pilaris op de bovenarmen, uit als rode bultjes of puntjes op de huid. De bultjes komen verspreid over de bovenbenen voor. Wat je vaak ziet is dat ze of aan de voorkant van de dijen zitten of aan de achterkant.
Soms komen de keratosis bultjes ook op andere delen van de benen voor, bijvoorbeeld de kuiten. Maar het grootste geval verschijnt op de bovenbenen. Wat hierin opvalt is dat ze met warm weer vaak verergeren. Dit komt waarschijnlijk door een combinatie van transpieren en het dragen van strak zittende korte broeken.
Keratosis pilaris gezicht (ruwe rode bobbeltjes)
Hoewel het minder vaak voorkomt dan op de bovenarmen en bovenbenen, kan keratosis pilaris ook op het gezicht ontstaan. Ook hierbij zie je kleine, harde bultjes ontstaan die rood tot lichtbruin van kleur zijn. Afhankelijk van je huidtype. Het kan gepaard gaan met een droge huid en roodheid.
De keratosis pilaris bultjes kunnen over je hele gezicht ontstaan, maar verschijnen vooral op de wangen. Het vervelende aan deze plek is natuurlijk dat de bultjes opvallend zijn en je ze lastig kan verbergen. Gelukkig zijn er producten die de bultjes kunnen verminderen. Onderaan deze blog lees je mijn tips!
Symptomen keratosis pilaris
Meestal geeft keratosis pilaris vooral uiterlijke symptomen, maar geen fysieke klachten, zoals pijn en jeuk. Hieronder heb ik nog even alle symptomen van keratosis pilaris op een rijtje gezet:
- Ruwe huid, lijkend op kippenvel
- Roodheid
- Kleine bultjes die lijken op kleine puistjes
- Kippenvel achtige bultjes
- Rode bultjes op benen geen jeuk
- Droge tot extreem droge huid
- De kleine ontstekingen lijken op onzuivere huid
- Ruwe rode bultjes lijken op ingegroeide haartjes
- Voorkeursplekken: billen, bovenarmen, bovenbenen
- De huiduitslag doet geen pijn
- Rode puntjes been, arm of gezicht
- Bij ontstekingen kunnen er kleine puskoppen tevoorschijn komen
- In zeldzame gevallen jeukt de huidafwijking
Verschil keratosis pilaris en folliculitus
Keratosis pilaris wordt vaak in de war gehaald met een andere huidklacht: folliculitus. Ondanks dat deze twee huidaandoeningen op elkaar lijken, zijn er ook een aantal belangrijke verschillen! Allereerst zit er een verschil in het uiterlijk van beide huidklachten.
Uiterlijk
Bij keratosis pilaris is er sprake van kleine ruwe rode bobbeltjes die lijken op kippenvel. Deze rode bultjes ontstaan op plekken waar haren uit de huid komen, zoals je bovenarmen, bovenbenen, billen en wangen. Ze voelen ruw aan en geven meestal geen jeukklachten.
Bij folliculitis (linker foto) zijn daarentegen niet zo zeer bultjes te zien, maar meer rode puistjes rond de haarfollikels (haarzakjes). Soms zit er ook pus in en kan het pijnlijk of jeukend zijn. Deze kleine ontstekingen zitten net als bij keratosis pilaris op en rondom je haartjes. Met als voorkeurslocaties: je hoofdhuid, baardstreek, nek, benen, billen en oksels. De uitslag lijkt niet zo zeer op kippenvel, maar meer op acne klachten.
Oorzaak
Ook verschillen beide huidklachten in oorzaak. Zo ontstaat keratosis pilaris als gevolg van keratine dat zich ophoopt rond je haarzakjes en zo voor kleine verstoppingen zorgt. Terwijl folliculitis wordt veroorzaakt door bacteriën. In de meeste gevallen gaat het om het Staphylococcus aureus bacterie dat je huid binnendringt en zo een infectie veroorzaakt.
Deze infectie kan ontstaan door wrijving, verstopte haarzakjes, zweten, een beschadigde huid, maar ook een zwak immuunsysteem. Het gaat dus echt om een ontstekingsreactie van de huid. Wat bij keratosis pilaris niet het geval is. Lang verhaal kort, zie je meer een soort puistjes rondom je haarzakjes zitten? Dan gaat het waarschijnlijk niet om keratosis pilaris, maar om folliculitis. Oftewel ontstoken haarzakjes. Lees hier meer over ontstoken haarzakjes.
Rode puntjes op huid verwijderen in 3 stappen
Maar dan de belangrijkste vraag: wat kun je tegen die vervelende rode ‘puntjes’ op je huid doen?! Ondanks dat het om een onschuldige huidaandoening gaat, kunnen de rode bultjes wel heel vervelend zijn. Mijn advies is om 3 stappen te nemen, namelijk: de verstoppingen oplossen met salicylzuur, de huid zachter maken met ureum en de huid hydrateren. In onderstaand stappenplan leg ik dit verder uit!
Stap 1. Keratosis pilaris verminderen met salicylzuur
Bij het verminderen van keratosis pilaris bultjes is het vooral belangrijk om te starten met een exfoliërend product. Een exfoliant verwijdert namelijk de bovenste laag met dode huidschilfers, waardoor er minder snel keratine verstoppingen ontstaan. Ook kunnen deze oplossende producten bestaande verstoppingen verminderen.
Voorbeelden van dit soort ingrediënten zijn: vitamine A zuur, ureum en salicylzuur. Met name salicylzuur is geschikt. Dit zuur zorgt ervoor dat de hoornlaag oplost en kan, in tegen stelling tot glycolzuur peelings, ook de verstopping zelf indringen. En deze oplossen. Hierdoor voelt de huid direct zachter.
Hieronder zie je een voor,- en na foto van een Instagramvolger die voor mij twee maanden het Paula's Choice exfoliant met salicylzuur heeft gesmeerd. Met een super mooi resultaat! Lees hier de complete blog: Paula's Choice exfoliant review. Hieronder heb ik twee voorbeelden gezet van een exfoliant met salicylzuur. Je kunt deze ook op je gezicht gebruiken voor huidvernieuwing en zo huidverjonging! Gebruik het altijd alleen 's avonds
Stap 2. Keratosis pilaris verminderen met ureum
Naast het exfoliëren van de huid met salicylzuur, is het ook fijn om een product te smeren dat de huid zachter maakt. Een goed cosmetisch ingrediënt hiervoor is ureum. In tegenstelling tot salicylzuur, hoef je ureum niet op te bouwen. Je kunt het dus direct iedere dag smeren. En zowel 's ochtends als 's avonds. In plaats van alleen 's avonds.
Ureum houdt vocht beter vast, maar heeft ook een keratolytisch effect op de bovenste huidlaag. Dit betekent dat het de dode huidcellen laat afschilferen en tegelijkertijd de droge huid herstelt door te binden met water. Een win-win situatie dus! Kies bijvoorbeeld voor één van onderstaande producten en breng deze zowel 's ochtends als 's avonds aan.
- Uriage crème met 30% ureum
- Calmurid creme met 10% ureum
- Eucerin bodylotion met 10% ureum
- Etos crème met ureum
Stap 3. Keratosis pilaris verminderen met hydraterende stoffen
Merk je dat de keratotis pilaris bultjes zo goed als weg zijn? Zorg er dan voor dat je huid goed gehydrateerd blijft. Hoe droger je huid namelijk is, hoe meer last je kunt krijgen van keratosis pilaris bultjes. Je kunt hiervoor hetzelfde product als uit stap 2 gebruiken, maar als deze op is zou ik eerder voor een bodylotion gaan met meer werkzame ingrediënten.
Voorbeelden zijn: vitamine A zuur, hyaluronzuur, vitamine C, shea butter en niacinamide. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van producten die de huid goed hydrateren en herstellen. Ze bieden een intensieve verzorging, waardoor je huid weer lekker zacht zal aanvoelen en keratosis pilaris bultjes minder snel optreden:
- La Roche Posay balsem met niacinamide, vitamine E en shea butter
- Bepanthen creme met niacianmide, shea butter en glycerine
- CeraVe lotion met ceramiden, hyaluronzuur en glycerine
Vermijd deze producten
Naast producten die effectief zijn om te smeren, zijn er ook dingen die je beter niet kunt doen bij keratosis pilaris, waaronder: scrubben met een mechanische scrub, het smeren van bepaalde bodylotions en het gebruiken van zeep. Hieronder vertel ik hier meer over!
Niet scrubben met mechanische scrubs!
Scrubben met een mechanische scrub, oftewel grove korrel, is sterk af te raden bij keratosis pilaris. Ook al klinkt het logisch om de bultjes eraf te wrijven, doe het niet! Het zal je klachten alleen maar verergeren. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat scrubben met dit soort korreltjes je huid nog droger maakt, waardoor de keratosis pilaris bultjes op lange termijn alleen maar erger worden.
Wat je wel kunt doen is een scrub handschoen gebruiken. Dit is veiliger en milder. Druppel onder de douche een klein beetje olijfolie op je scrub handschoen en wrijf zachtjes over de rode puntjes op de huid. Voorzichtig scrubben met deze handschoen haalt net die bovenste laag eraf. Hierna kun je gewoon starten met stap 1 uit mijn driedelige stappenplan hierboven.
Geef je toch liever de voorkeur aan een scrub? Dan kan ik deze Paula's Choice Unscrub aanraden. Hier zitten namelijk geen harde scrub korrels in, maar jojoba olie bolletjes. De de huid op milde wijze zachter maken. Dit gebruik je onder de douche en ook hierna kun je gewoon verder gaan met het driedelige stappenplan.
Vermijd uitdrogende producten
Mijn advies bij keratosis pilaris is ook: vermijd uitdrogende producten. Dit zou ik eigenlijk altijd doen, maar vooral als je last hebt van een ruwe huid. Wanneer je de huid namelijk onnodig uitdroogt, zorgt dit voor een verergering van de bultjes. Vermijd daarom het liefste producten met hoge concentraties alcohol.
Net als sterk schuimende zepen en douchegels met veel parfum en geurstoffen. Ze irriteren en drogen de huid uit. Kies liever voor producten die je huid op milde wijze reinigen. Weet je niet zo goed welke producten je dan het beste onder de douche kunt gebruiken? Lees dan hier mijn Beste douchegel vrouwen top 6.
Gastblogger vertelt: mijn ervaring met keratosis pilaris
Regelmatig schrijven verschillende gastbloggers met een specifieke huidklacht een blog voor op de sproet website. Ze vertellen over hun huidklacht(en) en de behandeling hiervan. Wat hielp wel? En wat juist totaal niet? Om zo andere mensen met dezelfde huidklacht te helpen. Hieronder deelt een gastblogger haar verhaal over keratosis pilaris.
Droge huid, bultjes en rode puntjes huid
Je kent het misschien wel: rode puntjes en pukkeltjes op je bovenarmen, benen of billen. I got it all. Jaren lang ben ik aan het stoeien geweest met een extreem droge huid, rode vlekken en kleine pukkeltjes. Wat later keratosis pilaris bleek te zijn.
Geen ernstige aandoening, maar wel vervelend. Vooral omdat je goed zichtbaar is en het gepaard gaat met anders symptomen aanwezig zijn, zoals: jeuk en een ruwe huid. Vanaf mijn pubertijd had ik al last van de pukkeltjes op mijn armen. Ik denk dat ik de pukkeltjes op mijn billen er rond mijn twintigste bij kreeg. Ongeveer twee jaar later zaten de kleine rode pukkeltjes ook op mijn onderbenen en enkels.
Ze zijn niet groot, ik denk ongeveer een paar millimeter. Desalniettemin alsnog heel vervelend. De rode uitslag zag ik eigenlijk altijd als drie verschillende huidproblemen. Bij mijn billen deed het op een gegeven moment zo veel pijn, dat zitten zelf pijn deed. Ook panty’s waren een no go.
Deze keratosis pilaris behandeling hielp voor mij
Ik heb mijn billen en armen kapot gescrubd. Dat leek iets te helpen, maar nooit echt goed. Ingesmeerd met bodylotions en bodybutters. Wat ook amper bleek te werken. Daarom ben ik op een gegeven moment maar naar de huisarts gegaan (geen dermatoloog).
De huisarts had mij deze ureum crème geadviseerd om dode huidcellen te verminderen en de kans dat dode huidcellen ophopen te verkleinen. En dit hielp! Zachte baby billetjes kreeg ik ervan. Deze crème smeer ik nog steeds. Ik smeer het overal waar de rode stipjes zitten. Eerst op mijn billen en met de restjes die nog op mijn handen zitten smeer ik mijn armen in. Dit werkt ook heel goed.
Het jammere is dat de crème vaak in de koelkast bewaard moet worden, waardoor je het niet altijd gebruikt. Want na het douchen naakt de keuken even inrollen is toch een extra handeling waar je niet altijd zin in hebt. Alleen als ik echt een erge pukkel aanval op mijn billen krijg, lukt het mij niet altijd om alle ruwe, rode pukkeltjes weg te smeren met deze crème.
Maar wat heeft nou het meest geholpen tegen al deze keratosis pilaris bultjes? Je raadt het niet: stoppen met de anticonceptie pil (!!) en alle andere hormonen die je met anticonceptie in je lichaam gooit. Geloof mij, ik heb drie verschillende soorten anticonceptie pillen gebruikt én de Mirena spiraal. Bij alle anticonceptie met hormonen kreeg ik huidproblemen. Zowel op mijn lichaam als mijn gezicht.
En zowel een verdikte hoornlaag, waardoor keratosis pilaris ontstaat. Als een vettere huid, waardoor kleine puistjes ontstaan. Nu ik gestopt ben met deze anticonceptie leer ik mijn eigen lichaam en cyclus beter kennen. Daarnaast zit ik letterlijk en figuurlijk veel beter in mijn vel. Het duurt natuurlijk wel even voordat je huid weer normaal gaat doen na 10 jaar hormoon gebruik, maar het is het uiteindelijk écht waard! De pil veroorzaakt meer kwaad dan goeds..
Wil je net als Lara ook een gastblog schrijven? Klik dan hier!
Juliet
op 12 Jun 2024Luus van Eck
op 13 Jun 2024Juliet
op 13 Jun 2024Luus van Eck
op 13 Jun 2024Maxime
op 26 Jun 2024Luus van Eck
op 26 Jun 2024Maxime
op 28 Jun 2024