Olay review
10 mei 2022 
7 min. leestijd

Olay review

Iedereen die mij op Instagram volgt, weet inmiddels wel dat één van mijn favoriete dagcrèmes een Olaz dagcrème is. Toch zijn er verder maar weinig producten van dit merk die ik aanraad om te smeren. Niet per se, omdat ze de verkeerde ingrediënten bevatten. Maar meer, omdat ze verkeerd verpakt zitten. Reden genoeg om een Olaz review te schrijven. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Olaz of Olay

Misschien is het je wel opgevallen. De bekende Olaz potjes zien er sinds vorig jaar opeens iets anders uit. De naam Olaz is namelijk veranderd in Olay. Maar waarom eigenlijk? En moeten we het nu Olaz of Olay noemen?

Het zit zo: Olaz is een internationaal cosmetica merk. In veel andere landen wordt het merk verkocht onder de merknaam Olay. In Nederland werd het altijd verkocht onder de naam: Olaz. Maar daar is nu verandering in gekomen. Het merk heeft sinds februari 2021 de merknaam Olaz verandert in Olay, zodat de naam in ieder land hetzelfde is.

Toch kom ik na een jaar tijd nog steeds producten tegen waar Olaz op staat. Dit komt waarschijnlijk, omdat veel winkels en webshops groots hebben ingekocht. En deze producten toch kwijt moeten. Wat heel begrijpelijk is natuurlijk.

Kortom, het merk en de producten zijn precies hetzelfde. Alleen de naam is verandert van Olaz naar Olay.

olaz of olay

Olay 7 in 1 review

Om deze Olay review positief te starten, wil ik beginnen met mijn favoriete crème: de Olaz 7 in 1 parfumvrije dagcrème. Je bent deze crème misschien ook wel tegengekomen in mijn product adviezen. Ik raad het namelijk voor verschillende huidtypes aan. Met name vanwege de hoge concentratie werkzame ingrediënten.

Zo zitten er antioxidanten in (vitamine C, vitamine E en niacinamide) die je huid beschermen tegen veroudering. En hydraterende stoffen (glycerine, panthenol) die je huidhydratie verbeteren. Maar ook ingrediënten die je barrière laag herstellen (dimethicone en cetyl alcohol). De toevoeging van dimethicone maakt het ook een fijne crème voor de vette huid.

Daarnaast zit de crème luchtdicht in een pompje verpakt, waardoor alle werkzame ingrediënten goed houdbaar blijven. En hun effectiviteit niet verliezen. Kortom, een hele fijne dag en nachtcrème voor zowel de droge, vette als gevoelige huid.

olaz regenerist

Olaz regenerist review

Ik denk dat het rode potje, de Olaz Regenerist, het meest verkochte product uit het Olay assortiment is. De dagcrème zou het huidvernieuwingsproces versnellen en zo tekenen van huidveroudering als ouderdomsvlekken, rimpels en lentigo solaris verminderen. Ook zou het je huidhydratatie herstellen en de algehele conditie van je huid verstevigen.

Dit soort cosmetica beloftes moet je natuurlijk altijd met een korreltje zout nemen. Maar in dit geval al helemaal. De crème zit namelijk verpakt in een potje, waardoor alle werkzame ingrediënten in deze crème sowieso geen kans maken. Veel effectieve ingrediënten verpieteren namelijk in potjes, omdat ze gevoelig zijn voor zuurstof en licht.

En dat is super zonde, want de crème bevat weldegelijk goede ingrediënten. Zo zitten er krachtige antioxidanten in, als niacinamide en vitamine E. Maar ook flink wat hydraterende stoffen, waaronder: panthenol, glycerine, hyaluronzuur en dimethicone. Dit maakt het een prima hydraterende basis crème. Maar wel zonder anti-age eigenschappen, zoals het product belooft.

Mocht je de Olaz Regenerist toch willen schaffen, omdat het wel hydraterende stoffen bevat, dan zou ik wel voor de Olaz Regenerist parfumvrije variant gaan. Zodat je geen irriterende stoffen smeert.

olaz regenerist

Olay retinol 24 review

Een ander populair product uit de Olaz Regenerist lijn is de Olay Retinol 24 lijn. Oftewel vitamine A. Met hierin onder andere deze producten:

Retinol kan huid verjongend werken, mits het op de juiste manier gebruikt wordt. En dat gebeurt helaas maar zelden. Het is een lastig cosmetica ingrediënt om meerdere redenen. Allereerst, omdat het in hoge concentraties voor irritatie zal zorgen. En daarom vaak maar in een lage, niet werkzame concentratie, aan cosmetica producten wordt toegevoegd.

Daarnaast zijn retinol en andere vormen van vitamine A super gevoelig voor licht, zuurstof, de zon, water en omgevingstemperaturen. Retinol kan daarom snel instabiel worden, gaan oxideren en zo voor huidveroudering zorgen. In plaats van voor verjonging. Daarom raad ik het ook echt af om retinol overdag te smeren.

olay retinol 24 review

Wat meteen opvalt is dat het allemaal producten voor in de nacht zijn. En dat is op zich goed, want zo verklein je de kans op oxidatie. Ook staat er op ieder Olay Regenerist retinol product dat het geen parfum bevat. Ook dat is positief, want parfum verslechtert de werkzaamheid van vitamine A.

Toch is mijn Olay retinol 24 review niet positief. Dit komt met name door de gebruikte verpakkingen. Retinol is heel instabiel en zal daarom niet overleven in crèmes die verpakt zitten in potjes. Helaas zitten de Retinol 24 nachtcrème en de Olay Retinol 24 oog crème toch in een potje verpakt.

Het Olay Retinol 24 nachtserum daarentegen zit in een flesje met pipetje verpakt. Toch zou ik ook dit serum niet aanraden. Zoals ik hierboven al schreef, is retinol een lastig ingrediënt. Dat snel reageert op omgevingsfactoren. Waaronder ook de omgevingstemperatuur. Retinol moet gekoeld bewaard worden. Toch staan de flesjes in de drogisterijen gewoon onder kamertemperatuur in de schappen.

De kans dat er dus een werkzame concentratie retinol in jouw Olay Retinol 24 nachtserum zit is nihil. En daarom in mijn ogen zonde van je geld!

Olay retinol Max review

De Olay Regenerist Retinol Max lijn is vrijwel hetzelfde als de Olay Retinol 24 lijn hierboven. Alleen is het woordje 'Max' erachter gezet. Wat staat voor: meer retinol. Op de website is zelfs te lezen dat het om 20% meer retinol gaat dan de eerste Olay Retinol lijn. Dat zegt meteen al hoe weinig retinol er in die producten zit...

Aan de ingrediëntenlijsten van de Olay producten zie ik eigenlijk weinig verschil. Ze zullen echt wel 20% meer retinol hebben toegevoegd, maar de precieze concentratie wordt niet vermeld. Voor hetzelfde geldt zat er in de oude Retinol 24 lijn 0,00001% retinol. En in de Olay Retinol max lijn, dus 0,00020%. Dan heb je er alsnog niets aan..

olaz regenerist

Olay Glow review

En dan de Olay regenerist Glow lijn. Zijn deze producten wel het proberen waard? Zowel de Olay Glow dagcrème als het Olay Glow serum bevatten effectieve ingrediënten. Waaronder het krachtige antioxidant niacinamide. En de hydraterende stoffen: hyaluronzuur, glycerine, panthenol en dimethicone. Helaas zullen de antioxidanten niet overleven, omdat beide crèmes in potjes verpakt zitten. Meer dan hydrateren zullen deze crèmes daarom niet doen.

Wil je de Olay Glow producten toch aanschaffen? Ga dan wel voor de Olay Glow dagcrème zonder SPF. Deze variant is namelijk parfumvrij. Terwijl er aan de Olay Glow crème met SPF wel parfum is toegevoegd.

Het Olay Regenerist Glow serum is gelukkig beter verpakt, omdat het in een pipetje zit. In plaats van een potje. Alleen is ook aan dit product parfum toegevoegd. En de geurstof benzyl alcohol. Beide stoffen kunnen voor huidproblemen zorgen, als irritaties of zelfs contacteczeem. Om die reden zou ik het serum lekker laten staan!

olay glow review

Olay Collagen Peptide review

Mijn Olay Peptide Collagen review is eigenlijk vergelijkbaar met mijn Olaz Regenerist review hierboven. De Olay Collagen Peptide producten bevatten weer effectieve ingrediënten, waaronder antioxidanten en hydraterende stoffen. Maar deze ingrediënten zullen hun werking niet kunnen waarmaken, omdat de crèmes verpakt zitten in potjes.

Er is wel weer één product uit de Olay Collagen lijn die niet verpakt zit in een potje. En dat is het Olay Collagen Peptide Ultra herstellend dag serum. Wat meteen opvalt is dat het product parfumvrij is, dus dat begint goed! Verder zie ik dat het serum een hoge concentratie niacinamide bevat. Een ingrediënt met verschillende positieve eigenschappen. Het hydrateert, kalmeert, beschermt tegen veroudering en bleekt pigment. Daarnaast zijn er ook nog wat hydraterende stoffen aan toegevoegd, waaronder: glycerine, panthenol en dimethicone.

En natuurlijk nog het belangrijkste ingrediënt: collageen. Het bevat inderdaad collageen peptides. Alleen het probleem met collageen is dat de moleculen te groot zijn om je huidlagen door te dringen. En op de gewenste plek te komen. Er zijn nog maar weinig studies die hebben aangetoond dat het smeren van collageen überhaupt zin heeft. De studies die dit wel gedaan hebben zij voornamelijk door de cosmetica merken zelf gedaan, dus dat is niet heel betrouwbaar.

Het smeren van collageen tegen huidveroudering is daarom nog twijfelachtig. Maar het kan wel degelijk je huidhydratatie verbeteren! Daarnaast zit er in dit Olay Collagen Peptide serum nog genoeg andere werkzame stoffen. Waarnaar wel veel wetenschappelijk en betrouwbaar bewijs is gedaan. Kortom, een fijn serum!

olay collagen


Benieuwd welke cosmetica merken je beter kunt skippen, omdat ze schadelijke ingrediënten bevatten? Volg dan de Sproetonline Instagram pagina. Hier plaats ik regelmatig story's over merken die je beter kunt laten staan. Ben je vooral benieuwd welke producten je wél met een gerust hart kunt opsmeren? Bekijk dan mijn gratis product adviezen pagina!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Karin
Door

Karin

op 02 Oct 2023

Waarom wel de olay 7 in 1 parfumvrije en niet de SPF 30? Bescherming tegen de zon is belangrijk tegen huidveroudering en SPF zit niet in de parfumvrije dagcreme.

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 03 Oct 2023

Hoi Karin, de Olay 7 in 1 parfumvrije versie mét SPF bevat twee zonnefilters die ik zelf zoveel mogelijk probeer te vermijden in mijn adviezen. Het gaat om de zonnefilters octocrylene en homosalate. Beide geven een vergroot risico op huidreacties en vormen mogelijk vrije radicalen (werken huidverouderd). Vandaar dat ik ze liever vermijd!

Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram