Zeg je 'wrat', dan zeg je vaak 'uhl'. Maar waarom eigenlijk? Over het algemeen ziet een wratje er namelijk onschuldiger uit dan veel andere huidklachten. Toch wordt een wrat vaak gezien als iets onhygiënisch. Misschien omdat het vies klinkt en er gek uitziet. Toch hebben we er allemaal wel eens last van (gehad) en heeft het niets te maken met je hygiëne. In deze blog leg ik je meer uit over wratjes. En het ontstaan en behandelen ervan!
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Wat is een wrat?
Een wrat is een verharde, verdikte, eeltachtige plek op de huid. Vaak in de vorm van een bolletje. De huidklacht zelf is geheel onschuldig, maar wratten zijn wel besmettelijk. Dat maakt ze zo vervelend.
Een wrat wordt namelijk veroorzaakt door een virus. Wat kan worden overgegeven via huid op huid contact. Maar ook door contact met objecten waar het virus aan zit. Het positieve aan wratten is wel dat ze vaak vanzelf weer verdwijnen. Meestal gebeurt dit binnen een jaar.
Hoe ziet een wrat eruit?
Het klinkt misschien niet echt smakelijk, maar ik beschrijf een wrat zelf altijd als een mini-bloemkooltje. Een wrat is namelijk over het algemeen niet glad. Maar meer bobbelig en ruw. Als je goed kijkt zie je soms ook kleine zwarte puntjes zitten.
Steelwratten
Er zijn ook ander soort wratten, waarmee je de 'normale wrat' niet mee moet verwarren. Bijvoorbeeld steelwratjes. De naam zegt het eigenlijk al. Dit zijn gesteelde wratten.
De wrat is steelvormig of bolvormig en een soort uitstulping van de huid. Steelwratten worden ook wel fibromen genoemd en worden vaak veroorzaak door wrijving.
Ouderdomswratten
Een wrat die ook vaak voorkomt zijn ouderdomswratten. Ze ontstaan doordat de huid regelmatig is blootgesteld aan zonlicht. De wratten zijn vaak lichtbruin tot donkerbruin van kleur. Een soort wratachtige moedervlek.
En kunnen erg lijken op pigmentvlekken. Dit komt, omdat ouderdomswratten maar licht voelbaar zijn. Het zijn dus geen steeltjes of bolletjes. Maar meer verheven, voelbare, ruwe 'vlekjes' op de huid.
Genitale wratten
Een andere type wrat zijn genitale wratten. Hierbij zitten de wratten rondom de genitaliën en anus. Ze zijn huidkleurig, roze, bruin of grijs van kleur, kunnen een beetje jeuken en doen meestal geen pijn. Genitale wratten kun je oplopen én overdragen tijdens seks. Daarom wordt het ook wel beschouwd als een SOA.
Wrat onder voet
In veel gevallen zitten de wrat onder de voet. Je zou denken: ideaal, want dan zie je het niet. Maar niets is minder waar. Een wrat kan namelijk pijn doen. Vooral als je er druk op geeft. Een wrat onder je voet kan hierom heel hinderlijk zijn, want je voelt het constant zitten als je loopt.
Waterwratten
En dan natuurlijk nog de bekende waterwrattes. Je noemt ze ook wel Molluscum Contagiosum. De wratjes worden net als de normale wrat, veroorzaakt door een virus. Maar dan niet het papillomavirus, maar het pokvirus. Daarnaast zie je waterwratten over het algemeen alleen bij kinderen. En zelden bij volwassenen. Ze worden waterwratten genoemd, omdat besmetting vaak plaats vindt tijdens de zwemles periodes.
Wrat of likdoorn?
Een wrat onder de voet wordt vaak in de war gehaald met een likdoorn. En dit is helemaal niet gek. Beide huidklachten lijken namelijk enorm op elkaar! Toch zijn er een aantal kenmerken waaraan je kunt zien of je last hebt van een wrat of likdoorn.
Onder anderen door erop te drukken. Zo doet een likdoorn alleen pijn als je er vanaf boven op drukt. En een wrat doet vooral juist pijn als je er vanaf de zijkant op drukt. Daarnaast doet een wrat onder je voet vooral pijn als je afzet. Dus als je gaat lopen. En een likdoorn doet juist pijn als je erop staat.
Kortom, als je niet goed weet of je last hebt van een wrat of likdoorn, kijk welke manier van drukken pijn doet. En of de pijn het grootste is tijdens het staan of lopen.
Oorzaak wrat
Een wrat ontstaat door het humaan papillomavirus. Afgekort HPV. Het is super besmettelijk. Als jij bijvoorbeeld last hebt van een wratje. En iemand anders raakt de wrat aan. Kan het virus worden overgedragen.
Net als wanneer iemand met een wrat iets heeft aangeraakt, bijvoorbeeld een handdoek. En iemand anders pakt deze handdoek vervolgens vast. Maar ook als je zelf aan de wrat krabt kun je het verspreiden naar een andere plek op je lichaam.
Is een wrat besmettelijk?
Een wrat is helaas besmettelijk. Je kunt ze oplopen door direct contact met iemand met een wrat. Maar, en dit klinkt misschien een beetje vies, je kunt en wrat ook oplopen door huidschilfers en zelfs stukjes wrat die op de grond liggen. En jij met je blote overheen loopt.
Wrat behandelen: kun je een wrat verwijderen?
Wratten verdwijnen over het algemeen vanzelf weer. Toch kan het fijn zijn om de wrat zelf te verwijderen, omdat het ongemak geeft of cosmetisch storend is. Maar ook om verdere besmetting van jezelf en anderen te voorkomen. Hieronder heb ik een aantal bewezen effectieve methodes gezet om de wrat te behandelen:
Wratten verwijderen: Tea Tree oil op wrat
Normaal ben ik geen fan van tea tree oil, omdat het vrij agressief is. Maar voor infecties maak ik graag een uitzondering! Tea Tree oil werkt namelijk ontstekingsremmend. En kan daarom effectief helpen tegen kalknagels, handschimmel, rosacea en dus ook bij wratten verwijderen.
Je kunt wratten aanstippen met tea trea olie. Of insmeren met een tea trea oil balsem. Een goed voorbeeld is dit flesje met Tea Tree oil. Ik zou de wratten aanstippen met twee druppels van deze olie. Zowel 's ochtends als 's avonds.
Als je de wrat liever wilt insmeren, zou ik voor deze balsem met Tea Tree gaan. Je smeert de wrat ook weer in de ochtend en avond in met deze balsem.
Wratten verwijderen: bijen Propolis op wrat
Bijen propolis is een natuurlijk vorm van antibiotica wat door bijen wordt geproduceerd. Het beschermt de bijen zelf tegen ziektes, maar heeft mogelijk ook positieve eigenschappen op mensen. Zo lijkt het bijvoorbeeld te helpen tegen keelpijn en kiespijn. Maar dus ook tegen wratten. Wel is wetenschappelijk onderzoek hiernaar beperkt. In deze blog vertel ik er alles over: helpt bijengif tegen wratten? Net als tea tree oil hierboven, kun je de wrat aanstippen met een paar druppels Bijen Propolis.
Wrat bevriezen
Een andere manier om een wrat te behandelen, is de wrat bevriezen. Je noemt dit cryotherapie. Het gaat hierbij om wratten aanstippen met hele koude stikstof. De wrat bevriest en sterft uiteindelijk af. Je kunt dit door een huidtherapeut of huisarts laten doen. Maar je kunt de wrat ook zelf bevriezen. Een goed voorbeeld is deze bevriezingsstift van het merk Formule W.
Wrat wegsnijden
Naast bevriezen, kun je een wrat ook wegsnijden. Dit noem je ook wel curettage. Het is een veelgebruikte manier van wratten verwijderen. Doormiddel van een scherpe lepel kan een huisarts of huidtherapeut de wrat wegsnijden of wegschaven. De behandeling kan een beetje pijn doen.
Salicylzuurzalf op wrat
Naast wratten aanstippen met tea tree oil, bijen propolis en stikstof, kan ook het smeren van een hoge concentratie salicylzuur de wratten verwijderen. Salicylzuur heeft namelijk een afschilferende werking op de huid. Waardoor de wrat kleiner steeds wat kleiner wordt gemaakt. Het gaat om een concentratie van acht tot twaalf procent salicylzuur.
Dit is dus een aanzienlijk hogere concentratie dan wanneer je een exfoliant met salicylzuur smeert. Bijvoorbeeld tegen huidveroudering of onzuiverheden. Deze concentraties zijn 1 tot 2%.
Wrat kind
Omdat wratten zo besmettelijk zijn, zijn basisscholen een grote en bekende besmettingsbron. Het is zelfs zo dat één op de vijf kinderen tot veertien jaar last heeft van een of meerdere wratten. Daarom kan het fijn zijn om de wrat te behandelen.
Je moet een 'normale' wrat niet verwarren met waterwratten. Dit is ieder anders. In mijn blog over waterwratten vertel ik hier meer over!