Huidvriendelijke zelfbruiners gezicht
30 september 2021 
6 min. leestijd

Huidvriendelijke zelfbruiners gezicht

Zeg nou eerlijk. Zongebruind zien we er vaak nét wat gezonder en frisser uit! Maar ja, we wonen in Nederland dus het overgrote deel van het jaar lopen de meeste van ons niet rond met een zongebruind kleurtje. Gelukkig bestaan er producten die hier ons een handje mee kunnen helpen. Namelijk: zelfbruiners! 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder of lees hier mijn overzichtelijke versie: huidvriendelijke zelfbruiners voor lichaam en gezicht. 

Samenvatting zelfbruiner review

Heb je geen zin of tijd om mijn hele review te lezen? Hieronder heb ik mijn top 6 huidvriendelijke zelfbruiners gezet:

Huidvriendelijke zelfbruiners voor het gezicht

Je hebt veel verschillende zelfbruiners. Hiervan is een deel speciaal ontwikkeld voor het gezicht. Toch zou ik veel van deze 'gezichtszelfbruiners' niet op mijn gezicht smeren. Ze zitten namelijk vaak vol irriterende en schadelijke ingrediënten.

Maar steeds vaker kreeg ik op de Sproet Instagram pagina de vraag of ik goede huidvriendelijke zelfbruiners kon aanraden. Reden genoeg om hier even in te duiken. En gelukkig heb ik een paar huidvriendelijke opties gevonden. Je leest ze hieronder!

Ben je niet op zoek naar huidvriendelijke zelfbruiners voor het gezicht, maar voor het lichaam? Lees dan mijn blog: zelfbruiners voor het lichaam.

zelfbruiner

MineTan Olive Tan zelfbruiner mousse

Oké, dit is echt de beste zelfbruiner mousse die ik ooit gebruikt hebt. Zowel vanwege het eindresultaat als de formulering ervan. De MineTan Olive zelfbruiner mousse is namelijk vrij van alcohol, parfum, geurstoffen, etherische oliën en andere irriterende stoffen. Daarnaast zitten er ook allerlei hydraterende stoffen in, waaronder:

  • Argan olie
  • Macadamia olie
  • Kokosnoot olie
  • Jojoba olie
  • Rosehip olie

En het blijft niet alleen bij een goede ingrediëntenlijst. Ook het eindresultaat is fanatisch. En dat zeg ik niet vaak. Het gaat natuurlijk om een mousse. Dit smeert heel makkelijk uit, omdat je een zelfbruiner handschoen kunt gebruiken. Dat is bij een zelfbruiner lotion wat lastiger.

Daarnaast geeft de MineTan zelfbruiner ook meteen een kleurtje af. Hierdoor weet je precies waar je geweest bent, en waar niet, En dat is wel zo veilig als je je gezicht insmeert. Wat ik zelf verder heel mooi vind aan deze zelfbruiner is dat je een soort glow krijgt. Op de foto's hieronder zie je het resultaat.

zelfbruiner

Op de eerste foto heb ik nog geen zelfbruiner op. Op de tweede foto heb ik de zelfbruiner mousse 30 minuten op en op de derde foto heb ik het drie uur laten intrekken. Je ziet al dat ik behoorlijk bruin ben. Je moet hier trouwens niet van schrikken, want je spoelt de mousse nog af. En dan ben je meteen weer een stukje lichter.

Op de laatste foto zie je het eindresultaat, na het afspoelen. Ik heb de zelfbruiner dus drie uur laten intrekken en ben heel tevreden. De kleur is niet oranje maar mooi bruin, het droogt je huid totaal niet uit en het geeft geen typische zelfbruiner geur af. Kortom, de MineTann Olive Self Tanning foam is zeker een aanrader!

Laat je trouwens niet afschrikken door de term 'Very Dark'. Je kunt de kleur helemaal zelf bepalen. Ik laat het zelf dus drie uur intrekken, maar je kunt ook gaan voor één uur inwerktijd. Dan is de heel kleur subtiel.

*De verpakking is veranderd. Sommige website verkopen nog de witte fles en andere websites de groene, maar de inhoud is precies hetzelfde!


Vani-T review zelfbruiner druppels

Dit is een fijne, milde zelfbruiner voor het gezicht van het merk Vani-T. In de vorm van de bekende self tan drops. Met een pipetje druppel je twee druppeltjes olie door je crème. Op die manier maak je eigenlijk van je crème een soort zelfbruiner. Super handig! Mits je geen irriterende dagcrème smeert natuurlijk.

Naast het zelf bruinende ingrediënt dihydroxyaceton, bevat de olie ook nog effectieve ingrediënten voor je huid. Waaronder: babchi-olie,  paullinia cupana-zaadextract (antioxidant) en vitamine C (antioxidant). Verder is de olie vrij van chemicaliën en ook nog eens vegan. Een fijne huidvriendelijke zelfbruiner, speciaal voor het gezicht dus!

goede zelfbruiner voor gezicht

Bondi sands review zelfbruiner lotion

Mijn bondi sands review is over het algemeen altijd wel positief. Maar deze bondi sands zelfbruiner lotion heeft mijn verwachtingen echt overtroffen. De formulering zou namelijk, op het zelfbruinende ingrediënt (dihydroxyacetone en erythrulose) na, zo doorkunnen als dagcrème.

Zo bevat de bondi sands zelfbruiner de verzorgende ingrediënten: hyaluronzuur, vitamine C en vitamine E. Ook is de zelfbruiningslotion vrij van irriterende ingrediënten. En dat is vrij bijzonder voor een zelfbruiner.

De toevoeging van antioxidanten zorgt er zelfs voor dat de zelfbruiner je beschermt tegen zonschade. Een heel fijn product dus! Dit merk verkoopt ook self tanning drops uit dezelfde lijn. Maar mijn bondi sands review over die formulering is verre weg van positief..... Vanwege de hoge concentratie uitdrogende alcohol. bondi sands review

Clinique review zelfbruiner lotion

Ook dit is een fijne zelfbruiner voor het gezicht. Het bruinende ingrediënt in de lotion is dihydroxyaceton (DHA). Het is geen olie, zoals de zelfbruiner hierboven, maar een lotion. De lotion is van zichzelf al getint met karamel. Hierdoor zie je precies waar je de lotion gesmeerd hebt.

Daarnaast is de formulering van dit product ook weer veilig voor de mensen met een wat gevoeliger huidtype. Of als je snel last hebt van onzuiverheden of acne.

clinique zelfbruiner

Joik review zelfbruiner drops

Net als de eerste zelfbruiner uit dit lijstje, gaat het ook bij deze Joik Sunless Tan Facial drops om zelfbruiner druppels. En ook weer om een zelfbruiner zonder parfum en alcohol, dus geschikt voor het gezicht! Maar je de zelfbruiner druppels natuurlijk ook prima door je bodylotion druppelen.

De zelfbruiner druppels van Joik bevatten maar een paar ingrediënten. Naast het bruinende ingrediënt DHA, bestaat het nog uit de verzorgende ingrediënten aloe vera extract en glycerine. Met name dit laatste ingrediënt is een fijne stof om terug te zien in zelfbruiner formuleringen, omdat het hydrateert. Kortom, zeker het proberen waard!

zelfbruiner gezicht kruidvat

Oolaboo review zelfbruiner spray

Ook dit is een relatief milde zelfbruiner. Oorspronkelijk ontwikkelt voor gezicht en lichaam. Maar vanwege de toevoeging van antioxidanten, en het uitblijven van alcohol, adviseer ik deze zelfbruiner ook voor het gezicht. Het bevat onder andere de antioxidanten vitamine A en E.

Ook zit er een lage concentratie co-enzym Q10 in. Wat je huidcellen beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Een fijne zelfbruiner voor het gezicht dus!

zelfbruiner gezicht

Zelfbruiner slecht voor gezicht

Maar is het nou zo dat een zelfbruiner slecht voor je gezicht is? Vaak wel helaas. Dit komt vooral, omdat de meeste zelfbruiners irriterende ingrediënten bevatten. Maar het smeren van een zelfbruiner zal altijd minder schade aanrichten, dan wanneer je in de zon gaat liggen om bruin te worden. Daarnaast heb je hierboven kunnen lezen dat er ook zelfbruiners verkocht worden, die niet slecht voor het gezicht zijn.

Kortom: zelfbruiner smeren als alternatief op zonnebaden is altijd beter. Kijk wel kritisch naar de ingrediënten en kies het liefste een zelfbruiner die niet slecht voor je gezicht is, want die zijn er ook!

zelfbruiner benen

Wil je liever een overzichtelijkere versie van het zelfbruiner productadvies? Lees dan mijn gratis productadvies voor huidvriendelijke zelfbruiners voor het lichaam en gezicht!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram