Huidvriendelijke zelfbruiners voor het lichaam
14 februari 2021 
9 min. leestijd

Huidvriendelijke zelfbruiners voor het lichaam

Een gezonde teint. Dat is waar we op dit moment allemaal denk ik wel naar snakken. Je ziet er nou eenmaal nét wat lekkerder uit met een zongebruinde huid. Toch kun je dit kleurtje beter niet van de zon of zonnebank halen. Uv-licht maakt je huid op korte termijn wel mooier. Maar op lange termijn gaat je huid er juist alleen maar slechter uit zien. Zonschade is namelijk nummer één huidveroudering. Gelukkig bestaan er zelfbruiners! 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!  Of bekijk hier de overzichtelijke versie met: huidvriendelijke zelfbruiners voor lichaam en gezicht.

Huidvriendelijke zelfbruiners

Zelfbruiners. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. En helaas zit je met dit product niet altijd safe. Want ook zelfbruiners kunnen de conditie van je huid verslechteren. Kijk daarom altijd kritisch naar de ingrediëntenlijst van je zelfbruiner.

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Want waar moet je dan opletten als je een zelfbruiner koopt? Op de Sproet Instagram pagina kreeg ik hier ook veel vraag naar. Daarom ben ik er even ingedoken!

Hieronder lees je welke zelfbruiners ik voor het lichaam adviseer. Mijn advies is om de zelfbruiner een paar uur voordat je gaat slapen aan te brengen. Zodat je het nog kunt afspoelen, voordat je gaat slapen. Dit voorkomt vlekken op je beddengoed en kleding. Wel zo fijn!

Samenvatting zelfbruiner review

Heb je geen zin of tijd om mijn hele review te lezen? Hieronder heb ik mijn top 6 huidvriendelijke zelfbruiners gezet:

zelfbruiner benen

Bondi sands review zelfbruiner lotion

Toen ik deze Bondi Sands zelfbruiner zag, dacht ik in eerste instantie dat het om een bodylotion ging. Een hele goede bodylotion zelfs. Aangezien het bom vol verzorgende en beschermende ingrediënten zit. Maar niets was minder waar. Het ging om de ingrediëntenlijst van een zelfbruiner. Ik heb de zelfbruiner daarom ook meteen besteld. En ik ben super enthousiast!

Allereerst dus om de formulering. Zo bevat de bondi sands zelfbruiner lotion: vitamine C (antioxidant), vitamine E (antioxidant) en hyaluronzuur (werkt hydraterend). En dat voor een zelfbruiner! Maar ook omdat het een zelfbruiner zonder geur is. En dat kom je zelden tegen.

Dit betekent dat het een parfumvrije zelfbruiner is. Wat het ook een geschikte zelfbruiner voor het gezicht maakt. Het lastige is alleen wel dat de zelfbruiner niet meteen kleurt. Je moet dus goed opletten dat je geen plekjes overslaat. In deze video breng ik de zelfbruiner aan en zie je dat de zelfbruiner nog geen kleur afgeeft. Maar het eindresultaat was alsnog heel mooi egaal.

Daarnaast geeft deze zelfbruiner geen vlekken af. Ook dat is vrij bijzonder voor een zelfbruiner. Normaal gesproken spoel je een zelfbruiner namelijk af, voordat je je gaat aankleden of voordat je in bed gaat liggen. Maar ik ben met zelfbruiner en al in mijn spier witte (!!) beddengoed gaan liggen. En er zat de volgende dag geen één vlek in.

Een ander groot pluspunt is de kleur die de zelfbruiner afgeeft. Zoals je op de foto's kun hieronder kunt zien, hebben mijn armen echt een zongebruind kleurtje. Totaal niet oranje. uit. Op de linker foto heb ik de lotion één keer opgesmeerd. En op de rechter foto heb ik het twee keer opgesmeerd. Tip: breng de lotion wel lekker royaal aan.

Mijn Bondi Sands review is altijd wel positief. Maar deze lotion spant de kroon!

Bondi sands review

Voordelen

 • Een zelfbruiner zonder geur
 • Vrij van parfum en alcohol
 • Bevat antioxidanten
 • Mooie bruine kleur
 • Blijft bij 1 keer per dag douchen ongeveer vijf dagen zitten
 • Geschikt voor lichaam en gezicht
 • Je kunt zonder af te spoelen je bed in of kleding aantrekken, want het geeft geen vlekken af

Nadelen

 • Geeft niet direct kleur, waardoor je goed moet opletten dat je geen plekken vergeet
 • Je huid is niet meteen bruin, maar pas na een dag

bondi sands review

MineTan Olive Self Tan Foam Review zelfbruiner

Deze MineTan zelfbruiner ken ik nog niet zo heel lang. Ik kwam het toevallig tegen bij de Douglas en zag tot mijn verbazing dat de het een zelfbruiner zonder parfum en alcohol was. En dat zie je niet vaak! Daarnaast bevat de zelfbruiner ook nog super veel verzorgende oliën, waaronder: canola olie, macadamia olie, kokosnoot olie, argan olie, jojoba olie, rosehip olie en avocado olie.

Dit zijn fijne oliën om terug te zien in een zelfbruiner, omdat het zelf bruinende ingrediënt (meestal DHA) een licht uitdrogende werking op de huid heeft. De oliën compenseren dit effect. Ik gebruik de MineTan zelfbruiner nu een week en ben echt super enthousiast. Vooral, omdat het geen oranje ondertoon geeft. Maar echt een natuurlijke, bruine kleur. Zoals je op de foto hieronder kunt zien.

minetan zelfbruiner

Wat het ook een fijne zelfbruiner maakt, is het feit dat het een mousse is. Je kunt de zelfbruiner daarom aanbrengen met een zelfbruiner handschoen. Hierdoor smeert de zelfbruiner makkelijker uit. In deze video laat ik zien hoe ik de zelfbruiner aanbreng.

Daarnaast geeft het direct een kleur af, waardoor je precies weet waar je smeert. Zo voorkom je vlekken. Dit is met name handig als je de zelfbruiner ook voor je gezicht wilt gebruiken. En daar is deze zelfbruiner ook heel geschikt voor, omdat het een alcohol en parfumvrije zelfbruiner is. Ik gebruik de zelfbruiner zelf ook op mijn gezicht. De voor en na foto's staan in deze blog: Zelfbruiner gezicht.

Laat je trouwens niet afschrikken door de term 'Very Dark'. Je kunt de kleur helemaal zelf bepalen. Ik laat het zelf dus drie uur intrekken, maar je kunt ook gaan voor één uur inwerktijd. Dan is de heel kleur subtiel.

*De verpakking is veranderd. Sommige website verkopen nog de witte fles en andere websites de groene, maar de inhoud is precies hetzelfde!

zelfbruiner review

Voordelen

 • Een zelfbruiner zonder geur
 • Vrij van parfum en alcohol
 • Kleurt meteen, waardoor je geen plekjes vergeet
 • Mousse structuur, waardoor je het met een handschoen kunt aanbrengen
 • Je kunt meteen met bruine benen de deur uit
 • Bevat allerlei verzorgende stoffen
 • De zelfbruinende kleur is heel natuurlijk bruin, niet oranje

Nadelen

 • Na vier dagen is de kleur wel minder bruin
 • Afspoelen voordat je witte kleding aantrekt of in bed gaat liggen, anders geeft het vlekken

beste zelfbruiner

Bondi sands review zelfbruiner mousse

Voor het lichaam vind ik deze zelfbruiner mousse van Bondi Sands heel fijn. De zelfbruiner smeert makkelijk uit en blijft lang zitten. Daarnaast zie je precies waar je smeert. Het geeft namelijk al meteen een licht kleurtje af tijdens het smeren. Wat langzaam steeds iets donkerder wordt. Verder is de formulering van de zelfbruiner mild.

Mijn advies is wel om bij deze zelfbruiner een tintje donkerder te gaan dan je in eerste instantie zou kiezen. Zelf heb ik een licht huidtype. Maar toch koop ik altijd de kleur: Dark. Je kunt namelijk beter iets minder van het product smeren om de gewenste kleur te bereiken. Dan heel veel.

Een bijkomend voordeel: de kleur is natuurlijk bruin, zoals je op de foto's hierboven kunt zien. Geen oranje wortel kleurtje dus. Mijn benen blenden normaal weg in de zwembad rand, maar nu zien ze er gewoon heerlijk bruin uit. Zonder dat je ziet dat het nep is. En zonder dat je uren hebt liggen puffen in de zon  Ik zou de zelfbruiner niet op je gezicht smeren, omdat er wel wat alcohol in zit. Wat kan uitdrogen.

zelfbruiner benen

Voordelen

 • Vrij van parfum
 • Kleurt meteen, waardoor je geen plekjes vergeet
 • Mousse structuur, waardoor je het met een handschoen kunt aanbrengen
 • Je kunt meteen met bruine benen de deur uit
 • Blijft bij 1 keer per dag zitten ongeveer een week zitten
 • De zelfbruinende kleur is heel natuurlijk bruin, niet oranje

Nadelen

bondisands zelfbruiner

Marc Inbane review zelfbruiner spray

Ook dit is een hele fijne zelfbruiner van Marc Inbane. Anders dan de zelfbruiner hierboven is dit een zelfbruiner spray. Het aanbrengen van de zelfbruiner is hierdoor net iets makkelijker. Je hoeft namelijk alleen maar over je huid te sprayen. Een nadeel hiervan is natuurlijk wel dat je ook veel naast de huid sprayt. Daarom deed ik dit zelf altijd in de douche. Maar je kunt natuurlijk ook een zelfbruiner handschoen kopen en het eerst op de handschoen sprayen en vervolgens op je huid.

Verder zie je bij deze zelfbruiner niet meteen duidelijk waar je gesprayd hebt. Zoals de mousse hierboven. Dit gebeurt pas nadat de bruiner een tijdje is ingewerkt. Dit kan gevaarlijk zijn, want je sprayt al snel te veel (spreek uit ervaring..). Maar dat mag de pret zeker niet drukken, want je bent in ieder geval wél lekker bruin.

De zelfbruiner is wel wat prijziger dan de zelfbruiners hierboven. Dit komt met name door de formulering. De ingrediëntlijst is namelijk net wat milder. En bevat ook wat meer voedende ingrediënten. Vanwege de aanwezigheid van alcohol, die helaas in veel zelfbruiners ziet, adviseer ik de spray niet voor het gezicht.

bondi sands review

Voordelen

 • Kleurt meteen, waardoor je geen plekjes vergeet
 • Je kunt meteen met bruine benen of armen de deur uit
 • Blijft bij 1 keer per dag zitten ongeveer vijf daten zitten
 • De zelfbruinende kleur is heel natuurlijk bruin, niet oranje
 • Heeft geen sterke zelfbruiner geur

Nadelen

 • Bevat alcohol en parfum, waardoor ik het niet op je gezicht zou sprayen
 • Als je grove poriën hebt, kan de zelfbruiner kleine puntjes afgeven
 • Het is een zelfbruiner spray, waardoor je ook veel naast je huid sprayt

marc inbane zelfbruiner

Biodermal review zelfbruiner lotion

Deze Biodermal Sunkissed zelfbruiner heb ik zelf nog niet getest, maar bestaat wel uit huidvriendelijke ingrediënten. Een fijne optie voor mensen die liever een lotion smeren. Naast het zelf bruinende ingrediënt dihydroxyaceton, bevat de lotion ook nog hydraterende ingrediënten. Waaronder: canola olie, shea butter en glycerine.

Daarnaast zit er ook vitamine E in. Een beschermend antioxidant. Er zit wel een heel klein beetje parfum in. Maar deze concentratie is verwaarloosbaar (

Voordelen

 • Geeft bijna geen geur
 • Bevat hydraterende ingrediënt en vitamine E
 • Vrij van alcohol en geurstoffen
 • Geschikt voor lichaam en gezicht
 • Geeft een subtiele bruine kleur, fijn om te gebruiken als je nog niet veel zelfbruiner ervaring hebt

Nadelen

 • Lotion structuur, waardoor je het met je handen moet aanbrengen
 • Ik vond de kleur iets te licht, maar ik gebruik ook al jaren zelfbruiner

biodermal zelfbruiner

Sally Hansen review zelfbruiner airbrush

Iedereen herkent dit denk ik wel: plotseling is het lekker weer. Je wilt een jurkje of rokje aan. Maar je benen zijn hier totaaaaal niet op voorbereid. Wat nu? Deze Sally Hansen leave-on zelfbruiner kan uitkomst bieden! Je kunt het een beetje zien als een bronzer. Maar dan voor het lichaam. Je sprayt het op en kunt meteen met bruine beentjes de deur uit.

Een nadeel van dit product is natuurlijk wel dat je het er ook snel weer afspoelt. Dat is bij de producten hierboven niet zo. Verder is de formulering van dit product ook weer mild voor je huid.

Voordelen

 • Een parfumvrije en alcoholvrije zelfbruiner
 • Geeft een mooie egale kleur
 • Kleurt meteen, waardoor je direct de deur uit kan met bruine benen/armen
 • Niet oranje
 • Heeft geen sterke zelfbruiner geur

Nadelen

 • Het is een zelfbruiner spray, waardoor je gemakkelijk naast je huid sprayt
 • Kan wel een beetje afgeven op witte kleding, maar je spoelt het gemakkelijk weer uit


kruidvat zelfbruiner mousse review

Ben je op zoek naar een zelfbruiner speciaal voor je gezicht? Lees dan mijn blog over huidvriendelijke zelfbruiners voor het gezicht!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram