Acne keloidalis: acne littekens
Jeugdpuistjes zijn al super vervelend, maar acne keloidalis doet hier nog een schepje bovenop. Bij deze huidklacht ontstaan er namelijk acne littekens op plekken waar acne heeft gezeten. Maar ook op plekken waar helemaal geen puistjes of pukkeltjes zaten. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je zelf kunt nemen om de huidklacht te verminderen!
Wat is acne keloidalis?
Acne keloidalis is de medische term voor acne littekens. Je hebt verschillende soorten acne littekens, waarvan acne keloidalis de meest ernstige vorm is.
- Atrofische (acne) littekens: hierbij treedt er huidverlies op, waardoor er kleine gaatjes en deukjes in de huid ontstaan.
- Hypertrofische (acne) littekens: hierbij treedt er een huidtoename op, waardoor er voelbare bobbeltjes in de huid ontstaan.
- Keloïd acne littekens: hierbij treedt er een huidtoename toe, maar dan zowel op de plek van de beschadiging als de omliggende huid.
- Post inflammatoire hyperpigmentatie: hierbij verschijnen er verkleuringen van de huid op in de vorm van roze tot bruine vlekjes.
Hoe ziet acne keloidalis eruit?
Bij keloïd acne littekens zie je verdikte, voelbare, littekens op de huid zitten. In een vroege fase zijn het meer rode bultjes. Maar later ontstaan er in het aangedane huidgebied littekens. Ze zien er een beetje uit als dikke litteken plakken die een beetje kunnen jeuken.
Meestal gelocaliseerd op de borst, het behaarde hoofd, rug en nek. Maar de keloïd littekens kunnen ook op het gezicht voorkomen. Dit maakt de huidklacht extra vervelend.
Symptomen acne keloidalis (nuchae)
De symptomen van acne keloidalis en in het specifiek acne keloidalis nuchae kunnen zich geleidelijk ontwikkelen en kunnen variëren van mild tot ernstiger vormen. De diagnose wordt vaak gemakkelijk door een huisarts of dermatoloog gesteld.
- Kleine rode bultjes. Bij acne keloidalis nuchae zitten deze rond de haarlijn en nek. Vooral aan de achterkant van het hoofd.
- Ontsteking en roodheid. Bij acne keliodalis zit deze roodheid specifiek rond de haarzakjes.
- Jeuk of gevoeligheid
- Puisten in nek die kunnen barsten en korstvorming kunnen veroorzaken.
- De ontsteking leidt uiteindelijk tot de vorming van keloïde-achtige, harde littekens.
- Pijn of ongemak. Vooral wanneer de bultjes groter worden of geïnfecteerd raken.
- Haaruitval op het aangedane huidgebied, waarbij haarzakjes permanent beschadigd kunnen raken.
Acne keloïdalis nuchae (folliculitis keloïdalis)
Als acne keloidalis in de nek zit, noem je dit acne keloidalis nuchae. Ook wel folliculitis keloïdalis genoemd. Bij acne keloidalis nuchae ontstaan er allemaal ronde bultjes rond de haarzakjes. Later kunnen de bultjes samensmelten tot harde, littekenachtige bulten (ernstige littekenvorming).
De aandoening komt vaker voor bij mannen met dik, krullend haar. Vooral van Afrikaanse afkomst. Het is nog niet volledig bekend wat de chronische ontsteking van de haarzakjes veroorzaakt. Wel kan acne keloidalis nuchae verergeren door irritatie. Bijvoorbeeld door het scheren van de haren of het dragen van te strakke en schurende kleding.
Soms zijn sieraden hierin de grote boosdoener. Constante wrijving van een ketting in je nek kan namelijk ontstekingen van de haarzakjes triggeren. Als je gevoelig bent voor littekenvorming, kan dit vervolgens zorgen voor acne keloidalis nuchae.
Deze term is overigens een beetje verwarrend want bij acne is sprake van de talgklieren. Terwijl bij deze aandoening sprake is van een ontsteking van de haarzakjes.
Oorzaak acne keloidalis
Acne littekens worden veroorzaakt door acne en acne keloidalis nuchae door folliculitis. Bij acne is er sprake van verstoppingen van de talgklieren. Deze verstopping kunnen gaan ontsteken. En als deze ontstekingen niet goed genezen, kunnen er acne littekens achterblijven.
Bij folliculitis is er iets anders aan de hand. Dan is er namelijk geen sprake van ontstekingen van de talgklieren, maar ontstekingen van de haarzakjes. Ook dit genezingsproces kan 'verkeerd' lopen, waardoor er acne littekens achterblijven. Het is natuurlijk niet zo dat iedereen met acne of ontstoken haarzakjes (folliculitis) ook te maken krijgt met acne keloidalis. Sommige mensen zijn hier gevoelig voor en de ander helemaal niet.
Zo wordt de huidaandoening meestal gezien bij volwassen mannen. Minder vaak bij vrouwen. Net als mensen met een donker huidtype, vanwege de hogere concentratie pigmentcellen in de huid. En ook erfelijke aanleg kan een rol spelen. Verder ontstaan keloïd acne littekens sneller als je gekruld haar hebt. Dit komt omdat de haren dan sneller de neiging hebben om schuin in het haarzakje te groeien. In plaats van recht omhoog het haarzakje uit.
Daarnaast zijn er ook nog een aantal factoren die we zelf veroorzaken. Zo ontstaat er sneller een ontsteking van de haarzakjes als de haren te kort worden afgeschoren. Het haartje groeit dan sneller onder de huid. Als je gevoelig bent voor keloïd littekens, kan acne keloidalis het gevolg zijn. Het scheren van de haren kan sowieso de ontsteking aanwakkeren.
Acne keloidalis behandelen
Acne littekens behandelen is niet zo makkelijk. Wat vooral belangrijk is, is dat het risico op acne en ontstoken haarzakjes verkleind wordt. Bij acne kan de juiste huidverzorging heel veel verschil maken. Veel cosmetica merken bieden allerlei 'anti-acne' producten aan, die het acne juist alleen maar in stand houden. Of zelfs verergeren.
Op de Sproet Instagrampagina laat ik iedere week zien welke merken je beter kunt laten staan, omdat je huid verslechteren. Misschien interessant om te volgen!
Huidverzorging
Maar wat dan wel? Hieronder heb ik een aantal effectieve producten gezet om acne te verminderen. Ben je benieuwd welke producten ik nog meer aanraad? Lees dan: Productadvies acne. Heb je vooral last van ontstoken haarzakjes? Dan is deze blog interessant: folliculitis. Hierin geef ik tips om ontstoken haarzakjes te voorkomen en verminderen. En zo ook acne littekens!
- Deze reiniger van CeraVe is heel huidvriendelijk en mild voor de huid. Er zitten geen irriterende stoffen en de reinigende stof brengt geen schade aan je huidlaag.
- Deze dag/nachtcrème van La Roche Posay is fijn product voor de normale tot vette acne huid. Het bevat onder andere squalene. Wat de droge plekjes minder droog maakt. En de vette plekjes juist weer minder vet.
- Deze dag/nachtcrème van La Roche Posay is fijn voor de droge acne huid. Het heeft een romige structuur en bevat allerlei verzorgende en ontstekingsremmende ingrediënten.
- Dit exfoliant van Paula's Choice is super effectief. Het lost verstoppingen op, waardoor je minder snel last krijgt van pukkeltjes en puistjes. Je brengt dit exfoliant iedere avond na het reinigen aan. .
Acne keloidalis behandelen
Naast het voorkomen van nieuwe ontstekingen, wil je natuurlijk ook wat doen aan al bestaande acne littekens. Acne littekens behandelen is voor een professional niet altijd gemakkelijk. Toch zijn er tegenwoordig een aantal therapieën die de huid aanzienlijk kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld acne littekens laseren. Hieronder leg ik de behandelopties uit:
1. Het voorkomen van ontstoken haarzakjes (acne keloidalis nuchae)
Is de oorzaak van jouw acne keloidalis met name ingegroeide haren en ontstoken haarzakjes (acne keloïdalis nuache)? Dan kan het al helpen om een goed scheermesje te gebruiken. Scheren met één mesje geeft bijvoorbeeld minder snel ontstekingen dan een scheermes dat uit meerdere mesjes bestaat. Een goed voorbeeld is dit Bamboozy mesje. Of bekijk hier mijn favorieten: Beste scheermes mannen.
Daarnaast kun je er eventueel ook voor kiezen om de haren weg te laseren. Bij laserontharing wordt het haarzakje opgewarmd en vernietigd, waardoor er geen nieuwe haargroei meer plaatsvindt. En dus ook geen ontstoken haarzakjes en littekenvorming meer.
2. Acne keloidalis behandelen
Als de juiste huidverzorging niet voldoende werkt, kan een huidtherapeut het acne behandelen. Want hoe minder acne plekjes hoe minder acne littekens. Behandelingen die goed werken zijn: chemische peeling, blauwlichttherapie en lasertherapie.
Bij lasertherapie worden de ontstekingen op twee manieren aangepakt. Het laserlicht doodt namelijk het acne bacterie. En het verwarmt talg op, waardoor de het talg vloeibaarder wordt en de poriën minder snel verstopt raken. Meestal gebruikt een huidtherapeut hiervoor de vaak de Nd:YAG laser.
3. Folliculitis keloïdalis behandeling met laser
Naast het voorkomen van littekens kun je bestaande acne littekens ook weg laseren. Dit wordt meestal gedaan doormiddel van een fractional laser. De laserstraal warmt kleine stukjes huid op. Tot dat het verdampt.
Er worden dus eigenlijk allemaal kleine gaatjes in je huid gemaakt. Je huid gaat dit vervolgens opvullen met nieuwe huid, waardoor de keloïd littekens langzaam minder worden. Meestal zijn er zes laserbehandelingen nodig.
Zelf heb ik ook ooit een fractional laser behandeling ondergaan. Maar dan voor huidverbetering. Benieuwd naar het resultaat? Bekijk dan deze blog: mijn fractional laser ervaring.
4. Acne keloidalis nuchae met medicatie
Als de diagnose gesteld is (acne keloïdalis nuchae) en het om een ernstige vorm lijkt te gaan, kan een huidarts er ook voor kiezen om medicatie voor te schrijven. Een voorbeeld zijn corticosteroïden. Deze worden vaak als crème of gel gebruikt om ontstekingen te verminderen. Of bij ernstige gevallen soms zelfs injectie van de corticosteroïden in de littekens.
Ook lokale antibiotica lotions of crèmes worden voorgeschreven. Om zo bacteriële infecties te bestrijden die vaak samen met acne keloïdalis nuchae. Een andere mogelijke behandeloptie zijn retinoïden. Ze kunnen helpen om celvernieuwing te stimuleren en bultjes te verminderen.
Bij ernstigere infecties kan een arts orale antibiotica voorschrijven. Orale antibiotica bestrijdt de ontstekingen en bacteriële infecties. Verder is operatief verwijderen van de littekens door een plastisch chirurg ook nog een mogelijke behandeloptie.