Blauw licht therapie
17 oktober 2022 
6 min. leestijd

Blauw licht therapie

Blauwlicht therapie is een vrij nieuwe, maar inmiddels populaire, vorm van acne therapie. Het blauwe licht heeft namelijk een direct effect op het acne bacterie. Zonder dat de huid hierbij beschadigd raakt. In deze blog vertel ik je meer over blauwlicht therapie en het effect van blauw licht op acne. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is acne therapie met blauwlicht?

Blauw licht therapie is een effectieve vorm van acne therapie. Bij deze behandelmethode wordt namelijk gebruik gemaakt van, je raadt het al, blauwlicht. Er wordt een soort plaat boven je gezicht geplaatst, waar blauwlicht uitkomt. Dit licht richt zich op het acne bacterie. Ook wel het p. acnes bacterie genoemd. Om die reden vermindert blauw licht acne.

Het blauw licht therapie apparaat lijkt vaak een beetje op een mini-zonnebank voor je gezicht. Alleen is blauw licht, in tegenstelling tot zonnebank licht, niet schadelijk. Daarnaast geeft blauw licht therapie, in tegenstelling tot veel andere acne therapieën en medicaties, geen bijwerkingen.

blauw licht therapie

Werking blauw licht therapie

De huid wordt dus blootgesteld aan blauwlicht. Maar wat gebeurt er dan precies in de huid? Wanneer het p. acnes bacterie wordt blootgesteld aan blauwlicht, absorberen de zogeheten porfyrines de energie uit dit blauwe licht.

Poryfines zijn kleurstoffen die van nature in ons lichaam voorkomen. Het p. acnes bacterie produceert deze porfyrines. Doordat deze poryfines het blauwe licht absorberen, ontstaat er een reactie. Hierbij worden bepaalde moleculen en vrije radicalen vrijgelaten.

Deze vrijlating van moleculen en vrije radicalen zorgt er vervolgens voor dat het acne bacterie beschadigd en uiteindelijk vernietigd. Op deze manier heeft blauwlicht, dus een ontstekingsremmend effect op puistjes. En remt blauw licht acne klachten.

Blauw licht acne

Tijdens mijn studie heb ik voor de Mauritskliniek Den Haag een whitepaper over het effect van blauw licht therapie op acne mogen schrijven. Hierin staan zowel resultaten van studies die in het laboratorium zijn uitgevoerd, als studies die op mensen zijn uitgevoerd.

Ook staan er voor - en na foto's in van het behandelresultaat. Je leest deze whitepapier hier: Het effect van blauwlicht op acne klachten.

blauw licht acne

Indicaties blauw licht therapie

Contra indicaties blauw licht therapie

Blauwlicht therapie kan niet gegeven worden wanneer sprake is van:

Tijdens blauw licht therapie

De blauw licht therapie behandeling zelf is eigenlijk niet zo heel bijzonder. En ook helemaal niet pijnlijk. Het is zelfs de meest pijnloze behandeling binnen alle huid therapeutische behandelingen, dus dat scheelt!

Tijdens een blauwlicht behandeling, wordt je huid eerst gereinigd. Vaak worden er hierna ook nog een aantal pukkeltjes en puistjes uitgedrukt. Vervolgens plaatst de therapeut een veiligheidsbril over je ogen en wordt het blauwlicht-apparaat ingesteld op de gewenste behandeltijd. Meestal is dit twintig minuten.

Hierna wordt het blauwlicht-apparaat boven je gezicht geplaatst. Ongeveer vijf tot tien centimeter van je gezicht af. Vervolgens wordt het blauwe licht uitgeschenen en kun jij lekker even niets doen. Het licht voelt warm aan en is totaal niet pijnlijk of vervelend.

Sommige klinieken maken geen gebruik van een apparaat op afstand, maar van een LED masker dat blauwlicht uitstraalt. Ook zijn er klinieken die werken met kleine blauwlicht therapie apparaten. Die de therapeut handmatig over de huid heen moet bewegen.

blauw licht therapie

Na blauw licht therapie

Na de behandeling zal je weinig aan je gezicht merken. Wel is het belangrijk om je huid goed te verzorgen. Met producten die geschikt zijn voor jouw huidtype. Ben je benieuwd welke producten dit zijn? Bekijk dan hier mijn gratis productadvies voor de acne gevoelige huid. Hierin staan allerlei voorbeelden van effectieve en milde producten!

Ook is het belangrijk dat je de huid gedurende het hele behandeltraject goed beschermt tegen de zon. Met een huidvriendelijke zonnebrandcrème in SPF 50. Hieronder heb ik twee voorbeelden gezet:

Daarnaast adviseer ik zelf altijd om na iedere acne behandeling je kussensloop te vervangen. Op je kussensloop zitten namelijk vaak veel bacteriën. En die kunnen het behandelresultaat van de blauwlichttherapie negatief beïnvloeden. En dat is zonde!

acne creme

Hoe lang duurt blauwlicht therapie?

Iedere blauwlichttherapie behandeling zal in totaal ongeveer dertig minuten in beslag nemen. Hiervan zal je huid tien minuten gereinigd worden en twintig minuten aan het blauwe licht worden blootgesteld.

Hoe vaak blauw licht therapie?

Een blauwlichttherapie traject is vrij intensief. Meestal duurt het behandelingstraject namelijk vier tot vijf weken, waarbij je huid twee keer per week aan het blauwe licht wordt blootgesteld. In totaal zijn dit dus acht tot tien keer blauwlichttherapie behandelingen.

lichttherapie acne

Huidreactie blauw licht therapie acne

Van de blauwlichttherapie zelf zullen weinig huidreacties optreden. Wel wordt de huid natuurlijk vooraf aan de behandeling gereinigd, waarbij ook eventuele pukkeltjes en puistjes worden geledigd. Hierdoor kleurt je huid vaak wat roder. Ook kunnen er kleine zwellingen ontstaan rondom de behandelde plekjes. Dit hoort erbij en trekt diezelfde dag nog weg, geen zorgen!

Blauwlichttherapie ervaringen

De blauwlichttherapie ervaringen zijn eigenlijk heel positief, omdat het geheel pijnloos is. De behandeling wordt wel vaak gecombineerd met een acne diepte reiniging. En daar voel je meestal wel iets van. Bij de diepte reiniging worden de verstoppingen namelijk met een klein naaldje ingeprikt en uitgedrukt. Maar dit is heel goed te doen.

Ik heb blauwlichttherapie zelf ook bij veel mensen uitgevoerd. Vaak gaven zij aan dat ze de behandeling best ontspannend vonden. Je kunt tenslotte lekker gaan liggen en krijgt een warm licht op je gezicht geschenen. In tegenstelling tot veel andere acne therapieën is blauwlichttherapie een verademing. Denk maar aan gevoelige behandelingen, als: een chemische peeling, microneedling of een laserbehandeling.

blauwlicht therapie

Behandelresultaat blauw licht therapie

Blauwlichttherapie heeft dus een ontstekingsremmend effect op je huid. De ontstoken rode pukkeltjes en puistjes nemen hierdoor af. Ook de algehele roodheid neemt af. Ik vind vooral dat je huid rustiger oogt.

Ben je benieuwd naar voor en na foto's van blauwlicht therapie? In deze, door mij geschreven, whitepaper staan voor - en na foto's van mensen die blauwlichttherapie hebben ondergaan. En deze foto's zijn veelbelovend!

Voordelen blauwlichttherapie

Aan blauw licht therapie als acne therapie zitten weinig risico's. Het is namelijk een niet-invasieve behandelmethode, zonder bijwerkingen. Vandaar dat de populariteit rondom deze acne therapie zo groeit.

Ook heeft blauwlichttherapie geen verhogend effect op de groeiende antibioticaresistentie. Steeds meer mensen met acne worden tegenwoordig resistent voor antibiotica kuren. Wanneer je blauwlicht therapie ondergaat, heeft dit hier nul effect op. Maar je pakt alsnog het acne bacterie aan.

Een ander voordeel van blauwlichttherapie, ten opzichte van andere acne therapieën, is dat het je huid niet lichtgevoelig maakt. En je kunt de behandeling direct weer opnieuw starten als je merkt dat de acne klachten terugkomen.

Daarnaast hoef je je niet aan ingewikkelde toedieningsregimes te houden, wat de therapietrouwheid makkelijker maakt. Ook kun je blauwlichttherapie gewoon blijven volgens naast het gebruik van eventuele medicijnen. Dit kan bij veel andere acne therapieën niet.

lichttherapie acne

Wordt een acne behandeling vergoed?

Het kan zo zijn dat je acne behandeling vergoed wordt door je zorgverzekeraar. Een acne behandeling vergoeding is helaas nooit opgenomen in de basis verzekering. Je moet dus aanvullend verzekerd zijn wil je in aanmerking komen voor een acne vergoeding van je zorgverzekeraar. En niet alle zorgverzekeraars zijn hierin hetzelfde.

Ben je benieuwd of jouw acne behandeling vergoed wordt? Hier vind je een overzicht, waarin per zorgverzekeraar staat of de acne behandeling vergoed wordt en hoe hoog deze vergoeding dan is.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram