Fagron review
12 december 2020 
7 min. leestijd

Fagron review

Fagron is bedrijf dat wereldwijd farmaceutische producten levert aan apotheken en ziekenhuizen. Waarschijnlijk heb je de producten ook wel eens voorbij zien komen in jouw apotheek. Ik kreeg van Fagron de eer om hun producten uit te testen. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Fagron, even voorstellen

Fagron levert zowel farmaceutische grondstoffen, hulpstoffen en andere hulpmiddelen om producten in de apotheken te bereiken, als kant-en-klare-producten die patiënten/consumenten zo kunnen aanschaffen.

Eén productgroep waar ik zelf enthousiast over ben is hun Derma lijn. Maar wat maakt de producten van Fagron nou zo fijn? Ik zocht het voor je uit! Inclusief een mini onderzoekje onder twee van mijn Instagram volgers.

fagron review

Win actie Sproetonline

Vorige week mocht ik in samenwerking met Fagron twee pakketten voor de droge huid weg geven aan mijn volgers in de vorm van een win actie. De voorwaarde was wel dat de twee winnaar deze producten dan voor mij zouden uittesten. In deze pakketten zaten de volgende producten:

Hieronder lees je mijn Fagron review!

Fagron Cetomacrogolcrème en cetomacrogolcrème met 20% vaseline

Van deze crème ontving ik twee verschillende versies. Een cetomacrogolcrème FNA en een cetomacrogolcreme met 20% vaseline. Beide crèmes zijn universele basiscrèmes en dus geschikt voor zowel lichaam als gezicht.

Verder zijn de formuleringen beperkt tot een minimum. Bestaande uit: gezuiverd water, cetomacrogolwas (emulgator), cetiol V (vetzuren), sorbitoloplossing (vocht inbrengend), sorbinezuur (conserveermiddel). Ze dragen bij aan een betere huidhydratatie.

De ingrediënten die de producten bevatten zorgen er namelijk voor dat het vocht beter in je huid wordt vastgehouden. Daarnaast is aan één van de crèmes ook nog 20% vaseline toegevoegd.  Deze is crème dus wat vetter dan de cetomacrogolcrème zonder vaseline. Beide crèmes kun je zowel op je lichaam als gezicht smeren. Echter vind ik de vaseline crème zelf te vet.

Mijn advies zou zijn om deze crème echt op de extreem droge plekjes te smeren, bijvoorbeeld plekjes als de neusvleugels of mondhoeken. Beide producten bevatten geen irriterende ingrediënten en kunnen daarom veilig worden gebruikt om de kwetsbare, gevoelige, droge huid. Of als onderhoud crème bij keratosis pilaris bultjes.

Conclusie: twee effectieve crèmes die de huidhydratatie van de droge huid weer in balans kunnen brengen.

cetamacrogol

Fagron Badolie extra vettend

Deze Fagron soya oleum badolie van Fagron is speciaal ontwikkeld voor de droge, gevoelige huid. Het bevat de volgende ingrediënten:

 Paraffinum Liquidum, Arachis Hypogaea Oil, Laureth-4, Oleamide DEA, Glycine Soja Oil, Lecithin, Parfum, Limonene, BHT, Ascorbyl Palmitate, Butylphenyl Methylpropional, Citral, Hexyl Cinnamal. De dik gedrukte ingrediënten zijn fijne ingrediënten die bijdragen aan een betere huidhydratatie.

Waar ik minder enthousiast over ben is de toevoeging van parfum, limonene en citral. Dit zijn geurstoffen. En naar mijn mening overbodig. Wil je jouw bad toch graag vullen met een lekker geurende badolie? Dan zou je de olie kunnen proberen, maar ga er liever niet te lang in zitten en gebruik maar een klein beetje.

Daarnaast zou ik een badolie met parfum afraden als je een gevoelige huid hebt. Of last hebt van een vorm van eczeem zou ik de badolie echter niet adviseren. Ook zou ik de olie niet op je gezicht aanbrengen en ook niet je lichaam ermee insmeren, maar alleen in het bad zelf druppelen.

Conclusie: de Fagron badolie bevat fijne hydraterende ingrediënten, maar helaas ook parfum en geurstoffen. In vergelijk tot veel andere bad oliën is deze concentratie aan geurstoffen relatief laag. Echter adviseer ik evengoed de badolie niet op je gezicht of lichaam aan te brengen. En het liefst gewoon in bad te druppelen.

fagron badolie

Mini-onderzoekje Fagron siliconengel

Litteken producten worden aangeboden in alle soorten en maten. Vaak zijn deze producten op basis van siliconen. Dit komt omdat veel wetenschappelijke studies hebben laten zien dat siliconen een positief effect hebben op het wondgenezingsproces. En zo ook op het uiterlijk van het litteken. Het leek mij daarom interessant om deze conclusie zelf eens te toetsen.

Toevallig kende ik iemand die nét geopereerd was aan haar kruisband. Dus dit kwam precies goed uit voor mijn mini-onderzoekje. Voor haar misschien wat minder.. 🙄Zij wilde de gel namelijk graag voor mij uittesten en heeft dit bijgehouden met foto’s.

Het litteken product dat ik hiervoor gekozen heb is de Fagron Nourisil siliconen gel. Dit product bestaat, op twee ingrediënten na, namelijk helemaal uit siliconen. De andere twee ingrediënten die het product bevat zijn: een huidvriendelijke emulgator en het antioxidant vitamine E. Ook weer in een hoge concentratie. Vaak wordt gedacht dat het smeren van alleen vitamine E voldoende is. Maar een product met vitamine E zonder de toevoeging van siliconen, zal heel weinig voor je litteken doen.

Siliconen leggen namelijk een laagje over je huid, waardoor het vocht beter in de huid wordt vastgehouden. En het vochtgehalte in je huid is de belangrijkste factor bij een mooie wondgenezing. En uiteindelijk dus ook de key voor een mooi litteken rijpingsproces. Daarnaast is de crème vrij van irriterende ingrediënten, als: geurstoffen, kleurstoffen, parfum en alcohol.

Smeerproces litteken

Op 6 januari 2021 is zij begonnen met het smeren van de litteken gel. Toen was haar wond namelijk net gesloten. Het is belangrijk om meteen na wondsluiting te starten met smeren, omdat dit het mooiste eind resultaat zal geven. Zij smeerde de gel zowel ’s ochtends als ’s avonds. Ongeveer een halve theelepel per keer. Op de foto’s hieronder zie je het smeerresultaat vanaf begin tot eind!

Litttekens

littekens

littekens

Aan het begin van het smeerproces merkte zij weinig verschil. Ze had zelfs het gevoel dat het litteken op de foto van 2 maart erger leek dan de weken daarvoor. Maar dit is gelukkig verklaarbaar. Een litteken is namelijk vaak het ‘lelijkste’ twee tot drie maanden na wondsluiting. Je moet daar dus niet van schrikken.

Rond 24 maart begon ze écht verschil te merken. Vanaf dat moment ging de genezing heel snel. De paarse kleur van het litteken kreeg steeds meer haar eigen huidskleur. En ook de textuur van het litteken veranderde. Het werd veel zachter en minder ingezonken. Waardoor je het ook minder zag en voelde zitten.

Inmiddels zijn we drie maanden verder en je kunt zien dat het litteken veel minder zichtbaar is. Eigenlijk zie je alleen nog een licht kleurverschil. Terwijl het rijpingsproces nog steeds bezig is. Het litteken zal dus alleen nog maar mooier worden. Naast dit behandelresultaat vond ze het ook een fijne gel om te smeren. Het plakte niet en voelde ook niet vet aan. Zeker het proberen waard dus!

Wat vonden de sproetvolgers van de Fagron producten?

De twee winnaars van de Fagron winactie op de Sproetonline instagrampagina heb de producten nu twee weken getest. En wat vonden zij ervan?

Tester 1. Ik heb vooral de cetomacrogolcreme met 20% vaseline gebruikt. Ik heb in de wintermaanden namelijk enorm droge enkels, en neusvleugels. Iedere avond heb ik mijn enkels daarom in gesmeerd met deze Fagron crème. En ’s ochtends voelde ze weer heerlijk zacht.

Ook als ik naar buiten ging heb ik mijn neusvleugels er een beetje mee ingesmeerd. En ik merk dat ze veel minder droog en schraal zijn dan normaal. De lippenbalsem heb ik pas één keer gebruikt, dus daar kan ik nog niet zoveel over zeggen.

Ook ben ik twee keer met de soya oleum badolie in bad geweest. In bad zelf merk je niet zoveel van de badolie. Het schuimt niet heel erg, zoals andere bad producten die ik gebruik. Maar zodra je uit bad stapt heb je een soort licht, olie laagje over je huid heen. Het voelt heel gehydrateert aan, dus dat was heerlijk!

Tester 2. Tot nu toe bevallen de producten mij! Ik smeer mijn lippen iedere dag in met de en ze voelen zacht aan. Je moet wel van een wat dikkere, vette balsem houden. Want dat is de zeker. Zelf vind ik dat heerlijk. Wij hebben zelf geen bad, dus de badolie gebruik ik onder de douche. Niet per se om mij mee te wassen, omdat ik dan het idee heb dat ik glibberig uit de douche stap.

Ik gebruik het om mij mee te scheren. Werkt echt top! Je scheermesje glijdt over de huid, en ik heb ook het idee dat ik minder last heb van scheerirritatie. Verder heb ik de een cetomacrogolcrème FNA vooral op de beentjes van mijn dochtertje gebruikt. Deze voelen nu heerlijk zacht.

fagron review

Benieuwd welke cosmetica merken je beter kunt laten staan? Volg dan de Sproetonline Instagram pagina! Hierin wordt regelmatig een ‘aangesmeerd’ story geplaatst. Met daarin merken en producten die je beter niet kunt smeren.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram