In Zuid-Korea worden ze al jaren gebruikt en ook in Nederland zie je ze steeds vaker voorbij komen; pimple patches. Ook wel een acne pleister of acne sticker genoemd. In deze blog leg ik uit hoe pimple patches werken en of ze het geld waard zijn!
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Wat zijn acne patches?
Pimple patches, ook wel bekend als acne patch, acne pleister of acne-stickers, zijn kleine transparante stickers of pleisters die je op een puistje plakt met als doel: puistjes te behandelen. De pimple patches bevatten meestal een hydrocolloïd laagje, dat vocht absorbeert, overtollig talg verwijdert en een beschermende barrière laag over de puistjes vormt.
Daarnaast zijn er ook nog pimple patches waaraan actieve ingrediënten zijn toegevoegd. Deze pimple patches noem je ook wel treatment patches. Ze bevatten stoffen die het acne bacterie remmen en/of het wondgenezingsproces stimuleren.
Beide soorten pimple patches zijn transparant en dun, waardoor ze discreet gedragen kunnen worden. Zelfs onder je make-up. En zowel overdag als 's nachts. In deze blog ga ik dieper in op de werking van pimple patches. En of het gebruik ervan verstandig is of niet, want daar zijn de meningen soms over verdeeld!
Geen zin om de hele blog door te lezen maar wel benieuwd naar mijn favoriete pimple patches? Ik heb ze hieronder gezet!
- Acne Pimple Master Patch van COSRX - hydrocollöide acne sticker
- Novabeau pimple patch - hydrocollöide acne sticker
- Apricot Simple Against pimple - treatment acne sticker
Het idee achter het gebruik van pimple patches
Een pimple patch of acne pleister is eenvoudig te gebruiken. Je maakt de huid goed schoon, dept de huid droog en plakt de acne patch vervolgens op het puistje. That's it. De acne pleister laat je vervolgens enkele uren tot een hele dag of nacht zitten. Dit is een beetje afhankelijk van de acne sticker die je gebruikt en de bijgeleverde instructies.
Wel wil ik meteen even benadrukken dat patches geen wonderen kunnen verrichten. Zie ze meer als een soort aanvulling op je huidige huidverzorgingsroutine. Er zijn namelijk belangrijke stappen die je beter eerst kunt nemen tegen acne klachten, waaronder: je huid dagelijks goed reinigen, frequent exfoliëren en de huid te verzorgen met kalmerende en hydraterende ingrediënten.
Daarnaast kan een huidtherapeut uitkomst bieden bij langdurige acne klachten. Bijvoorbeeld in de vorm van een chemische peeling. Of microneedling behandeling bij acne littekens.
Hoe werkt een acne patch of acne pleister?
Het idee is dus simpel: heb je een puistje? Plak er dan een pimple patch op en laat dit een nacht zitten. Maar hoe kan zo'n pleister jouw puistje aanpakken? De werking van de acne patch hangt af van het type acne pleister.
Je hebt namelijk meerdere soorten. Wel hebben deze acne patches ook wat gemeenschappelijke kenmerken. Allereerst, leggen ze natuurlijk een laagje over je puistje heen. Dit heeft als grote voordeel dat de ontsteking goed beschermt is tegen vuil en bacteriën van buitenaf, waardoor de kans op verergering van het puistje ook kleiner is.
Bovendien zorgt het tijdelijk afdekken van het puistje er ook voor dat je er zelf niet aan kan zitten. Dit is ook meteen het tweede werkingsmechanisme van pimple patches. Wanneer jij het puistje namelijk met rust laat, zal het veel sneller genezen. Want hoe verleidelijk het ook is: puistjes uitknijpen is eigenlijk altijd een slecht plan. En maakt het puistje in de meeste gevallen alleen maar erger...
Wat pimple patches ook doen, is vocht en overtollig talg absorberen. Ze halen het vocht als het waren uit het puistje, waardoor de ontsteking minder gezwollen en zichtbaar wordt. Hetzelfde geldt voor overtollig talg. Daarnaast bevatten sommige acne stickers ook nog wat actieve ingrediënten die direct effect op de ontsteking hebben. Denk aan: salicylzuur en tea tree oil.
Soorten pimple patches
Pimple patches, of acne stickers, kun je omschrijven als kleine ronde acne stickers die je op je puistjes kunt plakken. Hoewel de pimple patches allemaal erg op elkaar lijken, zijn er toch wat verschillen. Hieronder heb ik twee meest gebruikte pimple patches gezet:
1. Hydrocolloïde acne pleister
Een hydrocolloïde acne patch is eigenlijk de meest gebruikte vorm van pimple patches. Het gaat hierbij om een acne sticker/acne pleister met een kleine en vaak ronde vorm. De acne patch bevat een klevend hydrocollöid laagje met absorberende stoffen.
Zo zorgt de acne patch ervoor dat talg en vuil uit de puistjes wordt geabsorbeerd. Ook bevatten de pleisters een dun laagje plastic, waardoor water minder snel uit de huid ontspant en de huid sneller zal gelezen.
2. Treatment acne pleister
Een vorm van pimple patches dat erg lijkt op de hydrcolloïde acne pleister hierboven zijn zogeheten treatment acne pleisters. Ook wel treatment patches genoemd. Het idee achter deze acne patch is bijna hetzelfde als de hydrocolloïde acne pleister, alleen zijn er ook nog actieve stoffen aan de acne patch toegevoegd.
In het specifiek stoffen met een ontstekingsremmende, kalmerende en/of talg regulerende werking. Voorbeelden van ingrediënten met deze eigenschappen zijn: salicylzuur, niacinamide, tea tree olie en zwavel.
De acne patch zorgt er op die manier voor dat deze ingrediënten op de goede plek terechtkomen en bovendien ook goed op de puistjes blijven zitten. Op die manier werken treatment patches op verschillende manieren om zo puistjes te verminderen.
Werken acne patches echt?
Hierboven heb je al kunnen lezen wat precies het idee achter pimple patches is, maar werken ze ook echt? Meerdere studies hebben het effect van pimple patches op puistjes onderzocht. Hieronder deel ik een aantal van deze resultaten.
Studie 1. Effect pimple patches
Deze studie uit 2021 heeft het effect van pimple patches op puistjes onderzocht door verschillende studie resultaten te verzamelen en deze met elkaar te vergelijken. Hiervoor zijn uitsluitend studies gebruikt met een publicatiedatum tussen 2011 en 2021.
Er is zowel gekeken naar micronaaldpleisters (pimple patch met kleine puntjes), hydrocollöide acne pleisters en medicinale acne pleisters. De resultaten uit de verschillende studies laten zien dat de medicinale acnepleister (hydrogelpleisters) de meest gebruikte vorm van pimple patches is.
De acne pleister heeft waterdichte eigenschappen, waardoor het een vochtige omgeving creëert en zo het wondgenezingsproces bevordert. Verder beschermt een pimple patch puistjes op deze manier tegen secundaire infecties. Ook concluderen de onderzoekers dat een pimple patch vocht en talg kan absorberen.
Studie 2. Effect pimple patches
Ook deze studie uit 2018 laat zien dat het gebruik van pimple patches puistjes kan verminderen. De onderzoekers geven aan dat de acne pleister, gevormd door hyaluronzuur en diatomeeënaarde, een hoog absorptievermogen heeft. Oftewel, de pleister is in staat om vocht uit de puistjes op te nemen, waardoor de zwelling afneemt.
Bovendien zorgen pimple patches er volgens de onderzoekers voor dat pus en dode huidcellen sneller worden opgenomen, waardoor de genezing van de puistjes ook sneller verloopt. Daarnaast laten in-vivo resultaten zien dat pimple patches de groei van acne bacteriën ook kan remmen.
Studie 3. Effect pimple patches
Net als bovengenoemde studies, laat ik ook deze studie uit 2021 zien dat het gebruik van een pimple patch puistjes mogelijk sneller kan verminderen. In dit onderzoek werd gebruik gemaakt van een dubbellaagse pleister bestaande uit gelatine en chitosan.
Daarnaast waren er ook nog twee actieve stoffen aan de pimple patch toegevoegd, namelijk: phellodendri amurensis (PA) extract en centella asiatica (CA) extract. PA extract zou de groei van het acne kunnen remmen en CA zou het wondgenezingsproces stimuleren en zo ook de kans op littekenvorming verkleinen.
De onderzoeksresultaten van deze studie laten zien dat een pimple patch het vocht in de huid beter vasthoudt, maar ook vocht uit acne wondjes kan absorberen. Daarnaast werd ook aangetoond dat de toevoeging van PA,- en CA extract het acne bacterie remt en de levensvatbaarheid van de huid fibroblastcellen versnelt. Volgens de onderzoekers kan hiermee geconcludeerd worden dat een acne pleister als potentiële acne behandeling kan worden gezien.
Wat doen pimple patches niet?
Pimple patches kunnen mogelijk dus effectief werken tegen puistjes, maar er zijn ook huidklachten waar pimple patches weinig of helemaal geen effect op hebben. Op mee eters bijvoorbeeld zullen pimple patches weinig effect hebben. Net als op onderhuidse puistjes.
Daarnaast pakt een acne patch de onderliggende oorzaak natuurlijk niet aan, alleen de symptomen. Als de onderliggende oorzaak van jouw acne klachten hormonen zijn, kan het effect daarom anders zijn.
Verder kunnen de acne patches geen puistjes helpen voorkomen, verminderen ze geen vette huid én helpen ze ook niet tegen de vorming van littekens (wat sommige merken wel beloven).
Voorbeelden van goede pimple patches
Hieronder vind je een aantal voorbeelden van goede pimple patches. Met name de eerste acne stickers, van het merk COSRX, vind ik echt heel goed!
- Acne Pimple Master Patch van COSRX - hydrocollöide acne sticker
- Novabeau pimple patch - hydrocollöide acne sticker
- Apricot Simple Against pimple - treatment acne sticker
Kunnen pimple patches puistjes verergeren?
Over het algemeen kan een pimple patch je puistjes niet erger maken. Een pimple is tenslotte niets meer dan een acne sticker die je over het puistje aanbrengt. Veel schade kan het daarom niet aanrichten.
Wel is het zo dat te sterke klevende acne patches de huid onnodig kunnen beschadigen bij het verwijderen van de acne patch. Bovendien zijn sommige mensen gevoelig of zelfs allergisch voor bepaalde lijmsoorten. Ook dit kan leiden tot vervelende huidreacties.
Daarnaast zijn er ook acne patches te koop die stoffen gebruiken die je liever niet op je puistjes smeert. Denk aan: pepermunt, limoen en mint. Hetzelfde geldt voor acne patches waar de gebruikte actieve stoffen gewoonweg te hoog zijn.
Zo zal een acne sticker dat doordrenkt is in tea tree oil de huid onnodig irriteren in plaats van opknappen. Welk type acne patch je koopt speelt dus weldegelijk een rol!
Alternatieven op pimple patches
Twee goede alternatieven op pimple patches zijn: benzoylperioxide en de Drs Leenarts aanstiplotion. Ze werken naar mijn mening net iets beter dan pimple patches. Een nadeel is wel dat onderstaande opties niet onder je make up gedragen kunnen worden. Je kunt ze dus alleen 's avonds op je puistjes aanbrengen of overdag als je niet de deur uit hoeft. Hieronder leg ik beide even kort uit.
1. Benzoylperioxide
Benzoylperoxide is een smeerbaar medicijn dat vaak wordt ingezet tegen puistjes. Je kunt het zonder recept kopen en het is zowel verkrijgbaar in de vorm van een gel, crème en lotion.
Benzoylperoxide werkt door de huid binnen te dringen en zuurstof af te geven, wanneer het in contact komt met de bacteriën die bijdragen aan acne. Zuurstof helpt de bacteriën te doden, ontstekingen te verminderen en poriën te ontstoppen. Wat kan leiden tot een vermindering van puistjes.
Naast de antibacteriële eigenschappen heeft benzoylperoxide ook nog een keratolytisch effect. Dit betekent dat het helpt om de huid te exfoliëren en zo dode huidcellen te verwijderen. Dit helpt de poriën goed schoon te houden en verkleint de vorming van nieuwe mee eters en puistjes.
Wel is het belangrijk om te weten dat benzoylperoxide ook nadelen heeft. Zo bevat het stoffen die vlekken in je beddengoed en kleding kunnen geven. Mijn tip is daarom om altijd een handdoek over je kussen te leggen als je benzoylperoxide gebruikt.
Verder kan benzoylperoxide ervoor zorgen dat de huid uitdroogt, wanneer je te hoge concentraties gebruikt. Het wordt meestal aanbevolen om met een lagere concentratie te beginnen en deze indien nodig geleidelijk te verhogen.
2. Drs Leenarts aanstiplotion
Waar ik zelf heel goede ervaringen mee heb is de aanstiplotion van Drs Leenarts. Deze aanstiplotion bevat een aantal effectieve ingrediënten, waaronder: zwavel, zinkoxide en calamine. Deze stoffen hebben samen een indrogend en antibacterieel effect op de puistjes, waardoor ze de ontstekingen verminderen.
Daarnaast is het super makkelijk in gebruik: je schudt de lotion en stipt vervolgens met een wattenstaafjes de ontstekingen aan. De lotion wordt snel hard en kun je er de volgende dag met een beetje olie makkelijk weer afhalen. Grote kans dat het puistje, of de puistjes, zo goed als weg zijn!
et is wel belangrijk om echt alleen de puistjes aan te stippen niet de omliggende huid. Anders zorgt de lotion ervoor dat de huid uitdroogt en dit wil je voorkomen.